Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czujniki temperatury klimatyzacji.

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich.

Mam takie pytanko, gdzie w Fiacie Stilo znajdują się czujniki mierzące temperaturę "dla potrzeb" klimatyzacji?

Szczególnie chodzi mi o czujniki mające wpływ na załączenie klimatyzacji.

Moja klimatyzacja nie zawsze włącza się po włączeniu włącznikiem mad.gif i potrafi to trwać czasami nawet bardzo długo. Ostatnio "nie zaskoczyła" nawet na odcinku 17 km. Gdzie szukać powodu niewiem.gif ?

Napisano

pewnie chodzi o klimatronik i jego wariactwa..

wpisz w szukajkę adaptacja / kalibracja / klimatronic / automatyczna klimatyzacja

Napisano
  • Autor

> pewnie chodzi o klimatronik i jego wariactwa..

> wpisz w szukajkę adaptacja / kalibracja / klimatronic / automatyczna klimatyzacja

Zapomniałem faktycznie podać, że chodzi o klimatyzację manualną (a nie automatyczną), a w szukajce nic o tym nie znalazłem.

Napisano

A kiedy była ostatnio "nabijana" ??

Jeśli to nie zwariowany klimatronik to zacząłbym od sprawdzenia i nabicia układu.

To może wiele wyjaśnić.

Inna około wentylacyjna kwestia, nie od temperatury a od wydajności - kiedy filtr kabinowy zamieszkał na pokładzie?

Napisano
  • Autor

Klimatyzację nabijałem i sprawdzałem szczelność pod koniec kwietnia tego roku (2011), a filtr kabinowy był wymieniany w pierwszych dniach czerwca.

Występowanie wspomnianych objawów zauważyłem już w parę dni po napełnieniu i odgrzybieniu, więc byłem z ewentualną reklamacją, ale wtedy jak na złość było OK.

Co najciekawsze - kiedy działa to chłodzi bardzo dobrze, więc to na pewno nie wina zbyt małej ilości czynnika.

I bądź tu człowieku mądry niewiem.gif

Napisano

No to sprężarkę, a raczej jej sprzęgiełko pora sprawdzić.

Napisano
  • Autor

Chyba to trzeba będzie zrobić, choć co mogłoby mieć wspólnego sprzęgło sprężarki z temperaturą zewnętrzną? Bo jak jest gorąco to klima włącza się od razu, a wspomniane objawy zdarzają się najczęściej (choć nie zawsze) przy temperaturach poniżej 20'C.

Ale sprawdzić nie zawadzi.

Napisano

A co pokazuje Ci termometr? nie zwariował przypadkiem?

imag1820.jpg

Napisano
  • Autor

Termometr wskazuje temperatury jak najbardziej prawidłowo. O nim też pomyślałem na początku i parokrotnie sprawdzałem/porównywałem jego wskazania, ale w tym temacie wszystko było OK.

Napisano

Czytanki z forum:

Raz

zaraz dołożę coś... cfaniaczek.gif

dwa

trzy

Napisano

> Witam wszystkich.

> Mam takie pytanko, gdzie w Fiacie Stilo znajdują się czujniki mierzące temperaturę "dla potrzeb"

> klimatyzacji?

> Szczególnie chodzi mi o czujniki mające wpływ na załączenie klimatyzacji.

> Moja klimatyzacja nie zawsze włącza się po włączeniu włącznikiem i potrafi to trwać czasami nawet

> bardzo długo. Ostatnio "nie zaskoczyła" nawet na odcinku 17 km. Gdzie szukać powodu ?

Podłączałeś auto pod kompa w celu sprawdzenia błędów? Jak tak to co pokazał? Swojego czasu też miałem problem z klimatyzacją w swoim Stilo. Doszło do tego nawet, że klimatyzacja raz działała a raz nie. Komputer pokazywał błąd czujnika ciśnienia klimatyzacji. Po sprawdzeniu okazało się, że przewód czujnika był przetarty. Naprawiłem, zaizolowałem i wszystko już gra i buczy (w sensie chłodzi wink.gif ).

Napisano
  • Autor

Hm, to rzeczywiście może być wina czujnika ciśnienia lub instalacji do niego. Jutro postaram się go znaleźć i to sprawdzić. Napiszę jakie będą wyniki śledztwa.

Dzięki za podrzucone tematy i sugestie.

Napisano
  • Autor

Przewody do prestostatu (czujnika ciśnienia w ukł. klimatyzacji) były w porządku. Natomiast wtyczka, którą się podłącza do czujnika miała lekko wysuniętą uszczelkę zewnętrzną i dlatego mogła tam (po przewodach) dostawać się wilgoć. Wprawdzie na stykach nie było widać żadnego nalotu, ale na wszelki wypadek zostały one godnie potraktowane WD40.

Na razie pomogło i klima uruchamia się już po około 4-5 sekundach od uruchomienia.

Zobaczymy jak będzie się sprawować w innych warunkach atmosferycznych (np. w deszczu). Mam nadzieję, że to był powód występującego problemu.

Za jakiś czas dam znać jakie są skutki ww zabiegów.

Napisano

>...ale na wszelki wypadek zostały one godnie potraktowane WD40. Na razie pomogło i klima uruchamia się już po około 4-5 sekundach od uruchomienia.

Pewnie lepszy do tego byłby Contact, ale jak widać WD40 też daje radę. Mam nadzieję, że to było to i wszystko już będzie ok.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.