Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

astra G Z16XEP - falujące obroty

Featured Replies

Napisano

zaczyna mnie już powoli trafiac z tym autem. Jedno naprawione , pojawia sie drugie...

Otóż... Na zimnym silniku dojezdzam do skrzyzowania, wrzucam luz, obroty spadają az zatelepie autem, skoczą do góry i za trzecim razem wskoczą na 800obr/min. Na ciepłym silniku objawy jakby sie uspokajały chociaż lubią czasem na jałowym lekko bujnąć. Innych objawów brfak, błędów nie wywala.

Czyżby to sławetny EGR zaczął się odzywać?

Napisano

może być EGR, może być krokowiec... podobne objawy miałe w eFce, w obecnej (G 1,6 16V) od dłuższego czasu jeżdzę z zaślepionym EGRem. Wywala od czasu do czasu CE, ale jazda się uspokoiła. Pozdrowienia

Napisano

- przepustnica kiedy czyszczona?

- wężyki podciśnienia sprawdzone?

Napisano
  • Autor

> - przepustnica kiedy czyszczona?

nigdy, auto ma 170tys

> - wężyki podciśnienia sprawdzone?

we..weżyki??!

myslalem ze pozbywając się cc z aisaniem raz na zawsze zapomnę o wezykach podcisnienia facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> nigdy, auto ma 170tys

> we..weżyki??!

> myslalem ze pozbywając się cc z aisaniem raz na zawsze zapomnę o wezykach podcisnienia

Skontroluj luz zaworowy. Jak nigdy nie był ustawiany to będzie to. Fabryka przewiduje konieczność regulacji po 150 tys. Ja miałem znacznie wcześniej ze względu na LPG. Objaw identyczny. tu masz wątek ntt

Napisano

> nigdy, auto ma 170tys

to chyba czas

> we..weżyki??!

> myslalem ze pozbywając się cc z aisaniem raz na zawsze zapomnę o wezykach podcisnienia

sorry ale ja nie wiem jakie ty masz mody w silniku zrobione

Napisano

To się złudziłeś. W AG są wężyki podciśnienia idące z kolektora dolotowego do:

- MAP sensora (tu nie wiem, czy w nowszych silnikach nie jest montowany bezpośrednio, bez wężyka

- serwa hamulców

- regulatora ciśnienia benzyny w listwie wtryskowej

A ty w Z16XEP masz Twinport, on chyba też jest sterowany podciśnieniem, ale nie jestem pewien na 100%. Wężyka nie ma napewno, tylko jakiś siłownik pneumatyczny tym steruje. Jego wadliwe działanie może byc przyczyną opisanych objawów, podobnie jak niedomykający się EGR (oba systemy mają ten sam cel zresztą...). Poza tym, jak wyżej pisano: brudna przepustnica lub szklanki do wymiany.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Skontroluj luz zaworowy. Jak nigdy nie był ustawiany to będzie to. Fabryka przewiduje konieczność

> regulacji po 150 tys. Ja miałem znacznie wcześniej ze względu na LPG. Objaw identyczny. tu

> masz wątek ntt

ożesz w morde.

Z obawy przed banem zrezygnuję z dalszego wyrażania swojego stanu zdenerwowania.

Dziękuję za info.

PS. Dizs rano jadac do pracy objawu nie stwierdziłem. Szykuje się ciekawy weekend

Napisano

> A ty w Z16XEP masz Twinport, on chyba też jest sterowany podciśnieniem, ale nie jestem pewien na

> 100%.

Wydawało mi się że elektrycznie silnikiem krokowym ale też nie jestem pewien na 100%. hmm.gif

> działanie może byc przyczyną opisanych objawów, podobnie jak niedomykający się EGR

W tych silnikach nie słyszałem jeszcze o awarii EGR. Jest chłodzony z obiegu co znacznie zmniejszyło jego awaryjność w stosunku do wcześniejszych konstrukcji. Żeby jednak nie było tak pięknie dość często blokuje się twinport frown.gif Mnie akurat jeszcze się to nie trafiło.

Napisano

> ożesz w morde.

> Z obawy przed banem zrezygnuję z dalszego wyrażania swojego stanu zdenerwowania.

A w czym problem, w pomierzeniu luzu? Dość proste tylko w szczelinomierz trzeba się wyposażyć.

> PS. Dizs rano jadac do pracy objawu nie stwierdziłem.

Ja miałem tak że objaw był w pewnych zakresach temperatury silnika. Na zimnym było ok, potem zaczynał taniec obrotami by po mocnym nagrzaniu znowu się uspokoić. Najpierw występowało sporadycznie potem coraz częściej, najgorzej po załączaniu klimy.

Daj znać jeżeli będziesz robił wymianę szklanek ile taka zabawa teraz kosztuje. Może już ceny spadły do rozsądnego poziomu. Choć wątpię bo szklanki są dobierane indywidualnie rozmiarami co z logiki nie może być tanie. Debilne rozwiązanie. crazy.gif

Napisano
  • Autor

> A w czym problem,

problem bedzie jak sie dowiem ile kosztuje zabawa z wymianą.

Napisano
  • Autor

> - przepustnica kiedy czyszczona?

problem na razie opanowany. Sobota spędzona na myciu przepustnicy - na chwilę obecną problem zniknął. Zobaczymy na jak długo.

Dzięki za rady.

Napisano

> problem na razie opanowany. Sobota spędzona na myciu przepustnicy - na chwilę obecną problem

> zniknął. Zobaczymy na jak długo.

> Dzięki za rady.

Ja przy okazji wymiany oleju czyli co jakieś 15 tys/6 miesięcy czyszczę przepustnicę bez demontażu i jest ok.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.