Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ukarany mandatem przez Straż Miejską, Chorzów

Featured Replies

Napisano

Wczoraj dostałem mandat za wjazd na drogę z zakazem ruchu. Dokładnie jest tak, że ten zakaz obowiązuje w każdą środę rano (jakiś targ lokalny) - ustawiony jest znak, na wysokości "dobrych" 2,5m (w miejscu zaznaczonym na zdjęciu.

Skręcałem w prawo z ulicy 3 Maja w ul. Stalmacha - przed ulicą Stalmacha nie było znaku zakaz skrętu w prawo .

Gdy wykonałem zakręt w prawo, nie byłem w stanie widzieć znaku zakazu, bo wjechałem w tłum ludzi, którzy kupowali marchewkę dosłownie z ulicy - na moje późniejsze pytanie czy mają zgodę - Strażnik miejski odpowiedział, że zajmą się tym.

Jeszcze raz powtarzam, po skręcie w prawo, musiałem uważać na tłum ludzi. Nie byłem w stanie zobaczyć znaku zakazu ruchu przylepionego do kamienicy na dużej wysokości. Brak znaku zakazu skrętu w prawo. smile.gif

Taka pułapka moim zdaniem.

beztytuucsq.png

2 godziny później ustawiono na lewym pasie (droga to jest jednokierunkowa) dodatkowy znak na bramce wykorzystywanej przy robotach drogowych.

Napisano

rozumiem, że mandat przyjąłeś

a jaka była reakcja strażnika, gdy powiedziałeś mu o braku zakazu wjazdu w prawo w Stelmacha?

Napisano
  • Autor

No przyjąłem. nie mam czasu i ochoty stawiać sie w sądzie.

Strażnik powiedział, że poza bodaj 8-12 w środy można śmiało wjeżdżać wiec nie mogą postawić takiego znaku. Dodał, że jest też instruktorem i wszystko jest OK. smile.gif

Napisano

zgoda jest na ul. Stalmacha.

Napisano

Jeśli znak jest, to w czym problem smile.gif, w tym że ludzie chodzą?

Napisano

> Jeśli znak jest, to w czym problem , w tym że ludzie chodzą?

Nigdy nie widziałeś znaku który jest postawiony w miejscu np. przysłoniętym przez drzewa, albo tuż za zakrętem?

A tak przy okazji, zawsze mnie zastanawiało jak powinien zachować się ktoś kto np. podjedzie do znaku pod którym jest opis na 10 linijek. Odczytać tego z dalszej odległości nie ma szans. Teraz tak, jadę sobie spokojnie, widzę z daleka znak czegoś zakazujący a pod spodem opis. Podjeżdżam, zatrzymuje się i czytam :D Okazuje się że nie mogę jechać dalej ale stoję już przez znakiem i przed pasami (często takie znaki są np. w Krakowie w okolicach centrum, tuż przez skrzyżowaniami). Zawrócić nie mogę, jechać nie mogę. Nic tylko poczekać parę godzin stojąc w miejscu aż skończy się strefa albo porzucić auto 270751858-jezyk.gif

Napisano

W tym wypadku kierujący się skupił na ludziach a znak był widoczny, myślę że jakby nie był to jest powód do nie przyjecia mandatu.

Też mi sie zdarzyło nie widzieć znaku szczególnie jak był przyklejony na ścianie a nie na maszcie.

• 2 tygodnie później...
Napisano

specjalnie przejechalem sie zobaczyc ten znak i nie mam bladego pojecia jak go mozna nie zauwazyc. Jest jeszcze nawet taka duza tabliczka informujaca kiedy on obowiazuje

Napisano

> Strażnik powiedział, że poza bodaj 8-12 w środy można śmiało wjeżdżać wiec nie mogą postawić

> takiego znaku.

A dlaczego nie? na logikę rzecz biorąc - skoro jest ZAKAZ RUCHU, który obowiązuje tylko w środy do południa (pewnie wynika to z tabliczki pod znakiem), to jaki problem postawić ZAKAZ SKRĘTU z takim samym ograniczeniem czasowym?

> Dodał, że jest też instruktorem i wszystko jest OK.

nie wiem tylko, czy w tym przypadku jest to powód do dumy? hmm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.