Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klimatyzacja w 1.4 zadusi silnik

Featured Replies

Napisano

Szanowni Koledzy jeśli może wypowiedzieć się ktoś z posiadaczy 1.4 to będę zobowiązany 20.GIF. Otóż załanczam klimę i wolne obroty falują aż prawie do zdławienia silnika w rytm załancznia sprężarki tak co 15s. W trakcie jazdy tak do 3500 obr/min nie idzie jechać wyraźnie czuć kiedy włancza sie sprężarka. Nie korzystam z klimy chociaż mocno chłodzi bo auto wyraźnie słabsze. Przyjmę każdą poradę.

Napisano

Od dawna wiadomo, że silnik 1,4 16 V nie jedzie, a co dopiero z klima... grinser006.gif

Dodatkowe obciążenie klimatyzacją u mnie również pogarsza osiągi.

Niemniej nie mam problemów z falującymi obrotami...

A jak obroty bez klimatyzacji ??? też falują???

Kultura pracy sprężarki u mnie też ma wiele do życzenia...

Hmm szarpnięcia - to za dużo powiedziane, niemniej czuć w pracy silnika zmiany obciążenia i subiektywną utratę płynności jazdy....

Niestety - przed manewrami na drodze typu "wyprzedzanie z wyskoku" - klima na OFF

Co bym podejrzewał:

1. Przepustnica - czyszczenie fizyczne i elektroniczne (reset parametrów - powtórna adaptacja)

2. Łożysko / sprzęgło klimatyzacji

Koniec pomysłów.

Edit... Pomysły z Bravo - spadek wydajności wymiany ciepła przez chłodnicę klimy na skutek czego sprężarka pracuje na maksymalnych wydajnościach

Do sprawdzenia kondycja chłodnicy klimy - rozwarstwienie / utrata lameli

jakiś tekst

A tu coś o przepustnicy...

Inne

Inne 2

Inne 3 Autoadaptacja biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

Dzięki za rady. Jestem umówiony na serwis w poniedziałek. Nie chcę jechać tam całkiem zielony co nie znaczy że wiem lepiej jednak jak jest ludzki mechanik to coś powie i człowieka posłucha. Fakt bez klimy też obroty falują ale mniej. Więc pewnie tu problem będzie złożony i nie dotyczy samej klimy.

Jak mam włączoną klimatyzację to za wyprzedzanie się nie biorę.

Napisano

> Niestety - przed manewrami na drodze typu "wyprzedzanie z wyskoku" - klima na OFF

Ale przecież po wciśnięciu gazu do podłogi sprężarka klimy jest wyłączana - komputer silnika tym steruje.

U mnie załączanie klimy czuć, ale raczej wahnięcie obrotów i podwyższone obroty przy pracującej klimie

Napisano

Taaaa yikes.gif

Nie wiedziałem, nie próbowałem, nie zauważyłem - pierwsze auto z elektroniczną przepustnicą ...

Jutro sobie sprawdzę... 275123014-zielony.gifbut.gifdevil.gif

Napisano

> Od dawna wiadomo, że silnik 1,4 16 V nie jedzie, a co dopiero z klima...

Oj tam. Bez przesady.

A czy z klimą czy bez - nie widzę większej różnicy (doświadczenia po pierwszych 1000km).

Po prostu jedzie jak ma jechać (to tylko 1,4) i nie ma co oczekiwać sportowych osiągów.

I jeżdżę na LPG (ale to też nie ma większego znaczenia).

Napisano

> Oj tam. Bez przesady.

> A czy z klimą czy bez - nie widzę większej różnicy

> Po prostu jedzie jak ma jechać (to tylko 1,4) i nie ma co oczekiwać sportowych osiągów.

Dobrze piszesz. U mnie przy 1.2 jest tak samo, może troszke większy apetyt na paliwo z włączoną klima ale i to nie wielki.

Napisano
  • Autor

Nie mam gazu auto kupiłem na wiosnę, krajowe, serwisowane,ale serwisowanie serwisowaniu nie równe. Zmieniłem spręzyny z przodu, cewkę zapł., żarówkę lewą z przodu, olej itp. Jeździłem Brava 1.2 16V ale potrzebowałem kombi. Z przestrzeni jestem bardzo zadowolony. Z silnika jakby mniej, ale pozostały mi jeszcze świece do wymiany i czyszczenie przepustnicy no i ta klima. Dzięki za wszelkie sugestie.

Napisano

> Nie mam gazu

Gdybyś miał LPG to powiedziałbym, że Ci się mapa rozjechała bo objawy pasują.

Dla pewności sprawdź czy nie ma jakiś błędów, następnie reset nastawów autoadaptacyjnych, może coś się rozjechało i może reset pomoże.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> A czy z klimą czy bez - nie widzę większej różnicy

> Po prostu jedzie jak ma jechać (to tylko 1,4) i nie ma co oczekiwać sportowych osiągów.

Też się dziwię narzekaniu, że klima zabiera połowę mocy w 1.4. Ja nie widzę jakiegoś braku mocy, jak i specjalnie zwiększonego zużycia paliwa.

Napisano

> Też się dziwię narzekaniu, że klima zabiera połowę mocy w 1.4. Ja nie widzę jakiegoś braku mocy,

> jak i specjalnie zwiększonego zużycia paliwa.

Na Stilonie jeszcze nie wiem (czekam aż się ochłodzi, to zużycie porównam). Ale Brava bez klimy, przy spokojnej jeździe, paliła mi benzyny 5,5L/100km a z włączoną już ok. 6.

Napisano

> Ale Brava bez klimy,

> przy spokojnej jeździe, paliła mi benzyny 5,5L/100km a z włączoną już ok. 6.

Stilo ma 95 kucyków i włączenie kilimy go tak nie męczy.

Napisano

> Stilo ma 95 kucyków i włączenie kilimy go tak nie męczy.

Bravę (82 KM) też do czasu nie męczyło (do jakichś 150 000km przebiegu).

Ale na spalanie rzutowało - nie ma się co ukrywać i nie ma co się dziwić.

Napisano

Bez przesady smile.gif) nie ma wcale dużego spadku w mocy.Teraz prawie cały czas jeżdzę z załączoną na full klimą na gazie i bardzo tego nie czuć a spalanie .. wiadomo około 0,7 litra więcej

Napisano
  • Autor

Stoję dzisiaj w korku jazda tylko na 1 tak przez 30 min. Załączam klimę na full kiedy wrzucam luz obroty falują między 1200 a 600 aż autem zatelepie kiedy obroty spadają chce zgasnąć ale nie gaśnie. Wyłączam klimę nie mogę bo się męczymy ja i stilo. Wyłączam klimę obroty falują między 800 a 1000 -akceptowalne. Jutro jadę do elektromechanika. Nie winię za to klimy, myślę że problem jest bardziej złożony. Napiszę po wizycie u mechanika.

Napisano

> a spalanie .. wiadomo około 0,7 litra więcej

Już sobie porównałem spalanie z klimą i bez (dystans podobny - ok 370km)

• z klimą, utrzymywana rzeczywista prędkość ok 110-120 km/h - spalanie 8L LPG/100km
  • bez klimy, utrzymywana rzeczywista prędkość ok. 100-110 km/h - spalanie 7,5L LPG/100 km/h
Napisano
  • Autor

Nastąpiła pewna poprawa. Wykonano następujące czynności:

-serwis klimatyzacji brakowało 25%, olej do sprężarki podobno wraz z czynnikiem się aplikuje - nie wiedziałem

- wymieniono świece (Bosch mają wystarczyć za NGK) stare nie wiadomo kiedy zmieniane

-reset nastawów autoadaptacyjnych

Czyszczenie przepustnicy na razie poczeka. Zobaczymy na ile będzie lepiej.

Tydzień temu była zmieniana cewka, elektryk stwierdził, że nie zaszkodzi zaopatrzyć się w zapas albo tak od razu zmienić pozostałe. I to cewki są wszystkiemu winne. Nie podzielam tej opinii nie tylko ze względów finansowych.

A tak w ogóle to pan stwierdził, że ładowanie 13,5 V przy klimie na max światłach i wentylatorze mieści się w normie przy tym przebiegu auta (100) może nie jest za bogate ale po wyłączeniu klimy jest 13,9 V więc ma wystarczyć. Tyle jak na razie w temacie. Dziękuję za wszelkie sugestie.

• 8 miesięcy później...
Napisano
  • Autor

Wystarczyło tylko zmienić mechanika, by dowiedzieć się że przyczyn nadmiernego falowania obrotów może być kilka, np. zużyty napinacz. Wymiana napinacza paska wieloklinowego wraz z paskiem, u mnie definitywnie zakończyła problem falowania obrotów przy załączonej klimie. Sam w to nie wierzyłem. Do wczoraj.

Napisano

Witajcie smile.gif

U mnie też falują (czasami) obroty... Bestia potrafi czasem nawet zgasnąć. Już przy wymianie rozrządu wymieniałem napinacze paska i sam pasek, więc nie jest to przyczyną. Może macie jakiś pomysł? Dodam, że dzieje się to zarówno na benzynie jak i na gazie. Mój przypadek jest szczególny, ponieważ jest to słynny 1.8 16V... wink.gif

Pozdrowienia

kubussss

Napisano

> Witajcie

> U mnie też falują (czasami) obroty... Bestia potrafi czasem nawet zgasnąć. Już przy wymianie

> rozrządu wymieniałem napinacze paska i sam pasek, więc nie jest to przyczyną. Może macie jakiś

> pomysł? Dodam, że dzieje się to zarówno na benzynie jak i na gazie. Mój przypadek jest

> szczególny, ponieważ jest to słynny 1.8 16V...

Przepustnicę już czyściłeś?

Napisano

Jeszcze nie... :/ Planuje oddać auto do mechanika w najbliższy piątek i zastanawiam się co kazać mu w tej dziedzinie zrobić...

Napisano

> Przepustnicę już czyściłeś?

no a co tam się w tej przepustnicy zanieczyszcza, tzn co tam trzeba wyczyścić?

Napisano

> no a co tam się w tej przepustnicy zanieczyszcza, tzn co tam trzeba wyczyścić?

W przepustnicy zbiera się osad z oleju, moja prywatna teoria jest taka że przez to ciężej chodzi i ma większą bezwładność przy regulacji obrotów. Fakt faktem że u mnie przed czyszczeniem potrafił zgasnąć przy dojeździe do świateł, a odkąd wyczyściłem problem zniknął.

A czyściłem wszystko do czego dosięgnąłem za pomocą szmatki i zmywacza do hamulców.

Napisano

Czyli chyba umówię się na czyszczenie przepustnicy smile.gif Może coś pomoże... smile.gif

Pozdrawiam

kubussss smile.gif

Napisano

> Czyli chyba umówię się na czyszczenie przepustnicy Może coś pomoże...

To się da samemu zrobić w 10 minut, z dziwnych narzędzi potrzeba tylko szczypce do pierścieni sprężystych (żeby wyjąć sitko) i ewentualnie nową opaskę zaciskową do zamocowania rury (oryginalnej nie umiałem z powrotem założyć).

Napisano

>ewentualnie nową opaskę zaciskową do zamocowania rury

> (oryginalnej nie umiałem z powrotem założyć).

Bo opaskę trzeba ostrożnie rozpiąć a następnie po robocie zamknąć zwykłymi obcęgami do gwoździ z lekko zaszlifowanymi ostrzami.

Napisano

> potrafił zgasnąć przy dojeździe do świateł, a odkąd wyczyściłem problem zniknął.

> A czyściłem wszystko do czego dosięgnąłem za pomocą szmatki i zmywacza do hamulców.

Mnie nie gaśnie, ale czasami obroty falują zatem też poczyszczę u siebie ten mechanizm smile.gif

Napisano

To może sam sobie wyczyszczę tą przepustnicę (jak to takie proste)... smile.gif

Napisano

> po robocie zamknąć zwykłymi obcęgami do gwoździ

Dokładnie, tak również robię.

A co do obciążenia silnika, to u mnie nie widzę żadnych przypadłości jak włączę klimę.

Napisano

Witajcie! smile.gif

Wyczyściłem przepustnicę i nie poznaje auta... W stilona wstąpiła moc smile.gif I co najważniejsze już nie gaśnie. Polecam wszystkim czyszczenie przepustnicy, a następnie adaptację FES'em smile.gif

Pozdrowienia smile.gif

kubussss

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.