Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

2.2HDI po sofcie

Featured Replies

Napisano

Nie żebym się chwalił ale w czwartek odwiedziłem warsztat kolegi CINEK_ w celu poprawy osiągów mojego małego autobusu- C8 z motorem 2.2HDI. Ogólnie nie ma jakiegoś wielkiego przyrostu mocy ale samochód zupełnie inny. Przede wszystkim zniknęło to znudzenie wyższymi obrotami, do tej pory w okolicach 2 tys miał niezłego kopa zebym zaraz potem zasygnalizować, że wejście w zakres wyższych rpm było błędem. Obecnie nie dość, że kopniak jest ciut mocniejszy to kreci się całość pięknie do 4tys

No i zużycie paliwa zlosnik.gif Teoretycznie powinno być minimalnie mniejsze ale zanim się przestawię na spokojną jazdę to trochę potrwa, więc o tym później. Na razie mogę tylko napisać, że trasa z pełnym butem to ostatecznie 8,4 choć na początku, gdy dorwałem się do gierkówki to komp sygnalizował 9 shocked.gif

całość wygląda tak:

285273272-FINAL1.JPG

post-20888-14352513924082_thumb.jpg

Napisano

Robiłeś coś z DPF`em przy okazji softu??

Napisano

> Nie żebym się chwalił ale w czwartek odwiedziłem warsztat kolegi CINEK_ w celu poprawy osiągów

> mojego małego autobusu- C8 z motorem 2.2HDI. Ogólnie nie ma jakiegoś wielkiego przyrostu mocy

> ale samochód zupełnie inny.

W sumie dobrze, ze nie ma wiecej jak 370Nm ze wzgledu na skrzynie biegow. To jest jej gorna oficjalna granica obciazenia.

Napisano
  • Autor

> Robiłeś coś z DPF`em przy okazji softu??

FAP nie było już w momencie zakupu. Może dlatego pierwszy pomiar wykazał ponad 30Nm więcej niż deklarowane przez producenta 314 niewiem.gif

Napisano

Nie było FAP tzn. masz w jego miejsce wstawiony kawałek rury i odłaczoną funkcję w kompie??

Napisano
  • Autor

> Nie było FAP tzn. masz w jego miejsce wstawiony kawałek rury i odłaczoną funkcję w kompie??

Nie wiem jak to wygląda od strony mechanicznej ale programowo na pewno odłączony

Napisano

A ile Ci palil przez zmiana? Bo te liczby cos podejrzanie male w stosunku do tego co ja obserwuje u siebie.

P.S. W nowym 2.2 HDi 170km jak sie dorwalem do autostrady to mi spokojnie spalanie ponad 11 podskoczylo :-D

W starym jest podobnie.

Napisano
  • Autor

> A ile Ci palil przez zmiana? Bo te liczby cos podejrzanie male w stosunku do tego co ja obserwuje u

> siebie.

> P.S. W nowym 2.2 HDi 170km jak sie dorwalem do autostrady to mi spokojnie spalanie ponad 11

> podskoczylo :-D

> W starym jest podobnie.

Niewiele zdążyłem się najeździć przed softem bo samochód niedawno kupiony. Na trasie, przy w miarę spokojnej jeździe, wg kompa było 7,0-7,5.

A teraz jestem dopiero w połowie pierwszego zbiornika, zalanego po powrocie z Gliwic i na trasie komputer pokazuje minimum 7,5. Trochę to mało mówi bo przydałaby się jakaś dłuższa trasa niż dotychczasowe max kilkudziesięciokilometrowe. Wstępnie to mógłbym powiedzieć, że raczej będzie palił więcej. Żeby mieć pewność to muszę jednak trochę ON wypalić

Napisano

Calkiem niezle. Moj komp w starym pokazuje ok 9 litrow, przy normalnej jezdzie. Kiedys w ramach eksperymentu na trasie 200km, przy bardzo oszczednej jezdzie zszedlem do 7,8 sredniej. Mniej sie nie dalo.

Nowy 2.2 HDi widze ze pali troche mniej, przy jezdzie mieszanej wychodzi ostatnio ok 8,5 litra, ale jak jezdze ostrzej to spalanie potrafi bardzo skoczyc.

> Niewiele zdążyłem się najeździć przed softem bo samochód niedawno kupiony. Na trasie, przy w miarę

> spokojnej jeździe, wg kompa było 7,0-7,5.

> A teraz jestem dopiero w połowie pierwszego zbiornika, zalanego po powrocie z Gliwic i na trasie

> komputer pokazuje minimum 7,5. Trochę to mało mówi bo przydałaby się jakaś dłuższa trasa niż

> dotychczasowe max kilkudziesięciokilometrowe. Wstępnie to mógłbym powiedzieć, że raczej będzie

> palił więcej. Żeby mieć pewność to muszę jednak trochę ON wypalić

Napisano
  • Autor

> Calkiem niezle. Moj komp w starym pokazuje ok 9 litrow, przy normalnej jezdzie. Kiedys w ramach

> eksperymentu na trasie 200km, przy bardzo oszczednej jezdzie zszedlem do 7,8 sredniej. Mniej

> sie nie dalo.

> Nowy 2.2 HDi widze ze pali troche mniej, przy jezdzie mieszanej wychodzi ostatnio ok 8,5 litra, ale

> jak jezdze ostrzej to spalanie potrafi bardzo skoczyc.

> > palił więcej. Żeby mieć pewność to muszę jednak trochę ON wypalić

To coś bardzo dużo icon_eek.gif Mi najmniej spalił akurat jadąc na soft- nocą, 80 zabudowany i 100-110 poza nim i trasa Lublin-Gliwice wyszła 6,1 smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.