Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaki motocykl łatwo odrestaurować?

Featured Replies

Napisano

witajcie

załóżmy, ze chce wydać no 1000zł na motocykl rozebrać go i odrestaurować. Z czym będzie najłatwiej? (dostęp do części dokumentacji itp)

Napisano

mz, jawa?

Napisano
  • Autor

> mz, jawa?

średnio sprecyzowałem, myślałem o czymś z lat 50-60tych żeby to było.

Napisano

> średnio sprecyzowałem, myślałem o czymś z lat 50-60tych żeby to było.

wsk, z ciekawszych wfm zlosnik.gif

Napisano

> witajcie

> załóżmy, ze chce wydać no 1000zł na motocykl rozebrać go i odrestaurować. Z czym będzie najłatwiej?

> (dostęp do części dokumentacji itp)

Z odbudową kompletnego motocykla raczej nie ma problemu - bez znaczenia jest marka. Problem zaczyna się, gdy sprzęt jest niekompletny, lub wymaga wymiany elementów nadwozia - i tutaj też bez znaczenia jest marka. Nawet jeżeli jest to WSK z lat '50 to jest problem z częściami.

Co innego silnik - kompletny silnik rozbierasz, myjesz, wymieniasz łożyska, uszczelniacze, uszczelki (te czasem trzeba samemu dociąć). Tłok idzie kupić ze starych zapasów (współczesne są tanie, ale za ceną idzie podła jakość). Cylinder, wał się regeneruje. Zębatki - od biedy ktoś dorobi na wzór (będzie drogo) albo trafisz stare zapasy. Nadwozie - to samo - jak nic nie brakuje tylko jest zardzewiałe - piaskowanie, lakier i składanie. Elementy w chromie też się da wykorzystać stare - położyć nową powłokę galwaniczną.

Ale jak napisałem - niekompletny stary moto - to problem. Mam WSK M06Z 1959 r - już ze 3 lata próbuję ją skompletować i daleko jeszcze.... części nie ma, a jak coś raz na ruski rok się pokaże na allegro - to ceny są z kosmosu oslabiony.gif

Napisano

wystarczy...

ale co dalej

Napisano
  • Autor

> wystarczy...

> ale co dalej

dalej mozolne odrestaurowywanie, żona jest weterynarzem cały dzień jeździ od jednego gospodarstwa do drugiego i często widzi tam różne sprzęty w różnym stanie. Myślę, że mogłbym nawet za free powyrywać takich wynalazków.

Napisano

> wystarczy...

Na co? hmm.gif

Chyba że trafi się gdzieś faktycznie "od dziadka", bo na oficjalnym rynku weteran do remontu z papierem, to pewnie tylko komar siakiś. wink.gif

> ale co dalej

ok.gif

Napisano

> A pro po. Ostatnio znalazlem cos takiego

Mam taka sama, tylko juz IV wydanie 270751858-jezyk.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.