Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana tarczy.

Featured Replies

Napisano

Witam.

Po kilku latach użytkowania focusa mk 1 1,6/100km pojawiła pierwsza awaria, podczas ostrego hamowania wjechałem w kałuże i w niedługim czasie tarcza się zwichrowała. Na przeglądzie naprawili mi to. Ale pech chciał że w podróży musiałem też ostro hamować bo mi maruder wyjechał na pas i problem się odnowił. Panowie muszę wymienić tarczę hamulcową, czy ktoś się orientuje jakiej firmy są tarcze z przodu, zastanawiam się nad kupnem orginalnej? Bardzo prosze o podanie sprawdzonigo sklepu w Bielsku Białej lub mojej okolicy co by jeszcze były zniżki dla klubowiczów. Drugie pytanie czy da radę samemu wymienieć tarczę, jak wygląda sprawa z wyosiowaniem tarczy ? Jakie są koszty wymiany u mechanika? Pozdrawiam.

Napisano

tutaj sobie kup. polecam oryginały.

Z tego co czytam to mam wrażenie, że chyba tego jeszcze nie robiłeś... wink.gif

A więc - wymienia się obie tarcze z przodu, a nie jedną smile.gif

Wymiana jest banalna - ściągasz zacisk, jarzmo zacisku i tarcza ląduje na ziemi.

Musisz wcisnąć tłoczek hamulcowy (odkręć zbiorniczek płynu hamulcowego i podczas wciskania pilnuj żeby ciw zbiorniczku płynu nie przebrało)

Przy wymianie tarczy wymieniasz też klocki.

Napisano

> Witam.

> Po kilku latach użytkowania focusa mk 1 1,6/100km pojawiła pierwsza awaria, podczas ostrego

> hamowania wjechałem w kałuże i w niedługim czasie tarcza się zwichrowała. >Na przeglądzie naprawili mi to.

powiedz gdzie to naprawili .Jak można naprawić zwichrowaną tarczę confused.gif

> w Bielsku Białej

tarcza od 98 do 230 rowkowana

klocki od 85 do 180 wszystko zależy od firmy

> Jakie są koszty wymiany u mechanika?

Około 50-60 zł

Napisano

> tutaj sobie kup. polecam oryginały.

> Z tego co czytam to mam wrażenie, że chyba tego jeszcze nie robiłeś...

> A więc - wymienia się obie tarcze z przodu, a nie jedną

> Wymiana jest banalna - ściągasz zacisk, jarzmo zacisku i tarcza ląduje na ziemi.

a dlaczemu nie mówisz koledze, że czasami tarcza jest tak "przyspawana" do piasty, że trzeba ją nacinać i odbijać powolutku?

Wiem, że to ekstremalny przypadek ale w moim poprzedni mondku bez szlifierki się nie obyło frown.gif

> Musisz wcisnąć tłoczek hamulcowy (odkręć zbiorniczek płynu hamulcowego i podczas wciskania pilnuj

> żeby ciw zbiorniczku płynu nie przebrało)

> Przy wymianie tarczy wymieniasz też klocki.

i zaopatrz si,e w klucz imbusowy / ampułowy 7 mm do odkręcenia zacisku ok.gif

Napisano

> powiedz gdzie to naprawili .Jak można naprawić zwichrowaną tarczę

normalnie zebrali jej trochę na tokarce jak było z czego i tyle, szeroko stosowana praktyka...

Napisano

> normalnie zebrali jej trochę na tokarce jak było z czego i tyle, szeroko stosowana praktyka...

Tak to się naprawiało w latach 70 .Teraz kiedy nowa tarcza ma normę zużycia 1.8 do 2 milimetrów wyrównywanie tarczy na tokarce to robienie dziadostwa tymbardziej ,że to też jest koszt około 30 -40 zł a i tarcza po deformacji spowodowanej zmianą temperatury przez chlapnięcie wodą zmienia swoją strukturę i ryzyko jej pęknięcia jest zdecydowanie większe. Sznujący się warsztat napewno takich rzeczy nie robi i stara się wytłumaczyć klientowi w czym rzecz .

Napisano

mnie nie musisz przekonywać, ja o tym po prostu wiem ok.gif

ale jak widać wiele osób nie wie... a ile znasz szanujących się warsztatów, na które nikt nie narzeka? które można z czystym sumieniem polecić? Bo ja w KRK znam jeden...co nie oznacza, że znam wszystkie inne, po prostu uznałem, że nie ma sensu sprawdzać.

Wiesz dlaczego grzebię w swoich (i nie tylko w swoich) padakach sam? Bo otaczają nas szanujące się warsztaty i tamtejszym kowalom nie ufam.

Pozdrawiam

P.S. a w jakim to samochodzie ścieralność tarczy to 1.8-2 mm?

Napisano

> P.S. a w jakim to samochodzie ścieralność tarczy to 1.8-2 mm?

Prawie we wszystkich .Weź jakikolwiek katalog z tarczami ,bębnami TRW BREMBO FERRODO praktycznie wszystkie tarcze wartość minimalna a maksymalna to różnica 2 milimetry. Z mego doświadczenia wynika iż dwa razy wymiana klocków za trzecim razem klocki i tarcze .Czyli przebieg dla tarczy to około 70-80 tyś km

Napisano

> Tak to się naprawiało w latach 70 .Teraz kiedy nowa tarcza ma normę zużycia 1.8 do 2 milimetrów

> wyrównywanie tarczy na tokarce to robienie dziadostwa

Już nie przesadzaj - jak masz prawie nową tarczę, którą ci zwichruje to czemu nie spróbować jej przetoczyć.

Ja miałem taki numer w prawie nowej ibizie - po prostu tarcza zaczęła bić - przetoczyło się tarcze i było super. Tolerancji grubości zostało jeszcze dużo - na pewno na 1, albo i 2 komplety klocków. Tym bardziej że dziadek mojej zona.gif to zrobił więc za friko wink.gif

Napisano

> Prawie we wszystkich .Weź jakikolwiek katalog z tarczami ,bębnami TRW BREMBO FERRODO praktycznie

> wszystkie tarcze wartość minimalna a maksymalna to różnica 2 milimetry. Z mego doświadczenia

> wynika iż dwa razy wymiana klocków za trzecim razem klocki i tarcze .Czyli przebieg dla tarczy

> to około 70-80 tyś km

nie mam tarcz pod ręką, ale śmiem twierdzić że nowych tarczach do mojego mondka do granicy zużycia było zdecydowanie więcej niż 2 mm, druga sprawa jest taka, że toczeniem zbiera się bardzo niewielkie ilości materiału z tarczy, więc jak napisał Vadero, czasem warto spróbować...

Napisano

> nie mam tarcz pod ręką, ale śmiem twierdzić że nowych tarczach do mojego mondka do granicy zużycia

> było zdecydowanie więcej niż 2 mm, druga sprawa jest taka, że toczeniem zbiera się bardzo

> niewielkie ilości materiału z tarczy, więc jak napisał Vadero, czasem warto spróbować...

tarcza Mondeo

TRW symb .DF2622 śr.260 mm ,norma 24 mm minimum 22,2 mm

TRW symb .DF2751 śr.278 mm ,norma 24 mm minimum 22,2 mm

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.