Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[VC2.2dti] Powracający błąd P0234-5A

Featured Replies

Napisano

czołem mam problemik z VC 2.2dti kombi i już brakuje pomysłów co jest przyczyną...

Przy dużym obciążeniu (np pod górkę) na 4 i 5 biegu wywala w tryb awaryjny z błędem

P0234-5A Obwód regulacji ciśnienia ładowania - odchylenie ujemne

(rozumiem to jako za małe doładowanie hmm.gif)

- sprawdzone rury turbo/IC i IC/przepustnica

- wężyki podciśnienia wymienione na nowe

- nowy czujnik doładowania (ori)

- elektrozawory Turbo/klap wirowych i przepustnicy testowane opcomem i działają poprawnie....

- siłowniczki od Turbo/klap wirowych i przepustnicy chodzą bez oporów

- EGR - tłoczek się rusza. testowany opcomem

Nakierujcie mnie co jeszcze sprawdzić/ gdzie szukać usterki

W necie pełno info nt tego błędu ale u mnie się nic nie sprawdza...

PS wgrany jest soft z sedana 2.2dti pomijający czujnik elobau

Napisano

> Nakierujcie mnie co jeszcze sprawdzić/ gdzie szukać usterki

Kierownice zmiennej geometrii da się ruszyć?

Ja bym jeszcze sprawdził przepływkę i czujnik ciśnienia atmosferycznego.

Napisano
  • Autor

> Kierownice zmiennej geometrii da się ruszyć?

rusza się bez oporów

> Ja bym jeszcze sprawdził przepływkę i czujnik ciśnienia atmosferycznego.

jak sprawdzić? Na opcomie wartości tych czujników wyglądają poprawnie crazy.gif

Co oznacza uchylenie ujemne? Jest przeładowany?

Może zmienić mu maksymalny zakres pracy na siłowniku na zmiennej geometrii

Napisano

To kod Przeładowania.

Mam podobny problem.

Błąd wystepuje po mocnym wygrzaniu silnika. (nigdy ponizej 100km przebiegu - blizej 200km). Potrafi od kilku razy a czasem przejade400 km i jest ok. Nie ma reguły.

Ostatnio pojechałem nad morze z podpiętym kompem i zapisem czujników.

Przeładowuje ok 0,3 bara. Reguły nie znalazłem. EGR w chwili wystapienia błędu na 100.

I tez nie bardzo wiem od czego zacząć, ale najbardziej pasuje mi nieszczelność zaworu podcisnienia egr, lub zacinające chwilowo kierownice turbiny.

Napisano

> Co oznacza uchylenie ujemne? Jest przeładowany?

tak.

Napisano

Zalecenie producenta auta:

Quote:

Doraźne środki zaradcze: 1885

Problem: Silnik Y22DTR, turbosprężarka - Kod usterki P0234 (5A) pojawia się w fazie przyspieszania

Modele: Silniki: Opcja:

Vectra-C 2003...2005 Y22DTR

Zażalenie: Podczas fazy przyspieszania (często na 5. biegu z niskiej prędkości obrotowej) zapala się lampka SVS i samochód przechodzi w tryb awaryjny. Pojawia się kod usterki P0234 (5A), ujemny uchyb regulacji (wartość rzeczywista ciśnienia doładowania przekracza wartość zadaną).

Przyczyna: Odchyłka oprogramowania w ramach rozpoznawania ciśnienia doładowania.

Produkcja: Ponieważ silnik ten już nie jest produkowany, zmodyfikowane oprogramowanie służy tylko jako pomoc doraźna.

Środki zaradcze:

W razie reklamacji klienta należy przeprogramować moduł sterujący

silnika przy użyciu CD TIS 2000 od wersji:

- CD 61 dla wszystkich samochodów z manualną skrzynią biegów,

- CD 62 dla wszystkich samochodów z automatyczną skrzynią biegów,

- CD 63 dla wszystkich samochodów we Francji.

Grupa funkcyjna: J - Silnik

Grupa zażaleń: 06 - kod usterki powodowany przez moduł sterujący

Kod usterki: P0234 (5A)

Napisano

> Zalecenie producenta auta:

Czytając różne źródła, metoda przeprogramowania ECM, nie zawsze jest skuteczna. Lub inaczej, w niewielu przypadkach pomogła albo własciciele aut zrezygnowali z dalszej naprawy godząc się na niedogodność.

Nie spotkałem się z opinia że po takim zabiegu - usterka została zlikwidowana w 100% frown.gif

Napisano

> tak.

w 1.9 odchylenie ujemne to niedoladowanie - odchylenie dodatnie to przeladowanie wiec tu pojderzewam ze tez chodzi o niedoladowanie. mialem w corsie 1.3 taki objaw - byl zapchany kat. turbina nie dmuchala tyle ile powinna. 1 z19dt/dth odchylenie dodatnie potrafi swiadczyc o zapchanym dpf - po czyszczeniu - cisza i spokoj

Napisano

> w 1.9 odchylenie ujemne to niedoladowanie - odchylenie dodatnie to przeladowanie wiec tu

> pojderzewam ze tez chodzi o niedoladowanie. mialem w corsie 1.3 taki objaw - byl zapchany kat.

> turbina nie dmuchala tyle ile powinna. 1 z19dt/dth odchylenie dodatnie potrafi swiadczyc o

> zapchanym dpf - po czyszczeniu - cisza i spokoj

dziwne.

Wydaje mi się, że kody błędów są jednakowe dla wszystkich modeli opla. Więc czemu dla 1,9 ma być odwrotnie?

Napisano

> w 1.9 odchylenie ujemne to niedoladowanie - odchylenie dodatnie to przeladowanie wiec tu

> pojderzewam ze tez chodzi o niedoladowanie. mialem w corsie 1.3 taki objaw - byl zapchany kat.

> turbina nie dmuchala tyle ile powinna.

Przykro pisać, ale to bzdrura. Kody Obd mówią jasno, odchylenie ujemne to przeładowanie, koniec kropka. Nawet wklejone przeze mnie Remedy powyżej jasno o tym mówi.

Napisano
  • Autor

jest progress...

dziś pogrzebałem sobie cfaniaczek.gif w.....turbinie.

Wydłużyłem ok 1.5 mm dzwignię zmiennej geometri łopatek jak również zmniejszyłem maksymalny zakres pracy dzwigni (śrubą ograniczająca maks. wychylenie dzwigni)

Efekt taki, że dziś nie mogłem zmusić auta by weszło w tryb awaryjny smile.gif

Efekty uboczne to takie, ze auto jest mniej elastyczne w niskim zakresie obr 1000-2000rpm ...ja to wyczuje ale żona już nie grinser006.gif

Jutro testów ciąg dalszy

Napisano

zmiejszyłes cisnienie doładowania. Bedzie niższe niż "oczekiwane" przez ECM, a przez to, mniej mocy. W skrajnym przypadku przejdzie w błąd z końcówką 5B.

Chyba nie tędy droga.

Mozesz opcomem, podłaczonym do silnika, dynamicznie sprawdzić parametry "oczekiwań" i "realizacji" cisnienia przez turbinę - w czasie pracy silnika.

Napisano

> zmiejszyłes cisnienie doładowania. Bedzie niższe niż "oczekiwane" przez ECM, a przez to, mniej

> mocy. W skrajnym przypadku przejdzie w błąd z końcówką 5B.

> Chyba nie tędy droga.

> Mozesz opcomem, podłaczonym do silnika, dynamicznie sprawdzić parametry "oczekiwań" i "realizacji"

> cisnienia przez turbinę - w czasie pracy silnika.

IMHO - To jest przeczyną kłopotów.

Napisano
  • Autor

> IMHO - To jest przeczyną kłopotów.

też podejrzewam ten zawór...aczkolwiek sprawdzając go opcomem pracuje poprawnie w pozycji 0/1 (włączony/wyłączony)

Skoro ma regulować geometrią łopatek to raczej jest to regulacja płynna napięciem ew jest to silniczek krokowy hmm.gif

Jest jeszcze komora próżniowa z zaworkiem...i teraz pytanie do czego ona jest (akumulator vacuum) jak do wspomagania pracy siłownika geometrii turbo to też ten zaworek przy komorze może dawać ciała...

Napisano

> też podejrzewam ten zawór...aczkolwiek sprawdzając go opcomem pracuje poprawnie w pozycji 0/1

> (włączony/wyłączony)

> Skoro ma regulować geometrią łopatek to raczej jest to regulacja płynna napięciem ew jest to

> silniczek krokowy

> Jest jeszcze komora próżniowa z zaworkiem...i teraz pytanie do czego ona jest (akumulator vacuum)

Nie jest to taki prosty zawór zamoknij/otwórz. Gdyby tak było zamknięcie go nadal utrzymywałoby się podcisnienie - więc musi również wyrównać do cisnienia atmosferycznego żeby gruszka turbiny odpuściła.

Napisano

> Nie jest to taki prosty zawór zamoknij/otwórz. Gdyby tak było zamknięcie go nadal utrzymywałoby się

> podcisnienie - więc musi również wyrównać do cisnienia atmosferycznego żeby gruszka turbiny

> odpuściła.

Jest to płynna regulacja otwarcia/zamknięcia sterowana współczynnikiem wypełnienia impulsu (PWM).

Napisano

> Jest to płynna regulacja otwarcia/zamknięcia sterowana współczynnikiem wypełnienia impulsu (PWM).

I to potwierdza moją teorię. "Krótki" elektryczny impuls korekcyjny na cewkę zaworka, nie jest w stanie ruszyć przytartego trzpienia. Dopiero "długi" impuls - powoduje otwarcie zaworu i spadek ładowania turbiny - co powoduje zaniknięcie błędu przeładowania.

Napisano

> I to potwierdza moją teorię. "Krótki" elektryczny impuls korekcyjny na cewkę zaworka, nie jest w

> stanie ruszyć przytartego trzpienia. Dopiero "długi" impuls - powoduje otwarcie zaworu i

> spadek ładowania turbiny - co powoduje zaniknięcie błędu przeładowania.

Mówiąc krótko, tam impulsy podawane są cały czas, tyle że z różnym wypełnieniem 0-100%.

Sterownik silnika mierząc w kolektorze podciśnienie, płynnie reguluje elektrozaworem doładowanie turbosprężarki. Jeśli ciśnienie rzeczywiste jest wyższe niż zadane, sterownik próbuje elektrozaworem "zbić" ciśnienie, aż do poziomu zadanego. Jeśli się to nie udaje, bo elektrozawór "ma problem" i nie zbija ciśnienia, dźwignia przy VGT jest ustawiona nieprawidłowo lub zapieczone są kierownice, wywalany jest błąd.

Napisano

> Mówiąc krótko, tam impulsy podawane są cały czas, tyle że z różnym wypełnieniem 0-100%.

> Sterownik silnika mierząc w kolektorze podciśnienie, płynnie reguluje elektrozaworem doładowanie

> turbosprężarki. Jeśli ciśnienie rzeczywiste jest wyższe niż zadane, sterownik próbuje

> elektrozaworem "zbić" ciśnienie, aż do poziomu zadanego. Jeśli się to nie udaje, bo

> elektrozawór "ma problem" i nie zbija ciśnienia, dźwignia przy VGT jest ustawiona

> nieprawidłowo lub zapieczone są kierownice, wywalany jest błąd.

Mały offtopic. Są jakieś proste sposoby "odpieczenia" tej dźwigni? Pytam, bo u mnie ta porusza się z bardzo dużym oporem i pewnie wkrótce będę musiał coś z tym zrobić...

Napisano

> Mały offtopic. Są jakieś proste sposoby "odpieczenia" tej dźwigni? Pytam, bo u mnie ta porusza się

> z bardzo dużym oporem i pewnie wkrótce będę musiał coś z tym zrobić...

Są.

Zdemontować turbinę, odkręcić pokrywe od strony wydechu - do kubła z ropą a potem dokładnie wyczyścić aż będzie lśniło smile.gif

Napisano

> Są.

> Zdemontować turbinę, odkręcić pokrywe od strony wydechu - do kubła z ropą a potem dokładnie

> wyczyścić aż będzie lśniło

Czyli za dużo roboty zlosnik.gif

Napisano

> Czyli za dużo roboty

Za duzo nie ma, ale fakt że czasochłonne dłubanie.

Napisano

> Przykro pisać, ale to bzdrura. Kody Obd mówią jasno, odchylenie ujemne to przeładowanie, koniec

> kropka. Nawet wklejone przeze mnie Remedy powyżej jasno o tym mówi.

tak jest. faktycznie. ujemne to przeladowanie, dodatnie niedoladowanie.

Napisano

> zmiejszyłes cisnienie doładowania. Bedzie niższe niż "oczekiwane" przez ECM, a przez to, mniej

> mocy. W skrajnym przypadku przejdzie w błąd z końcówką 5B.

> Chyba nie tędy droga.

> Mozesz opcomem, podłaczonym do silnika, dynamicznie sprawdzić parametry "oczekiwań" i "realizacji"

> cisnienia przez turbinę - w czasie pracy silnika.

walcze z tym bledem w z19dth. najpierw bylo odchylenie dodatnie. - czyszczenie dpf rozwiazalo problem byl zaj**** n max. pare dni po czyszczeniu wyskoczylo przy wyprzedzaniu 5a. przy bucie wymagane 2.49 ladowane 2.99. zawor vtg sprawny, przeplywka sprawna, egr sprawny, czujnik w kol sprawny. jutro zwalam turbine, podejrzewam zawalone kierownice przez to ze dpf byl calkiem zapchany.

Napisano

> walcze z tym bledem w z19dth. najpierw bylo odchylenie dodatnie. - czyszczenie dpf rozwiazalo

> problem byl zaj**** n max. pare dni po czyszczeniu wyskoczylo przy wyprzedzaniu 5b. przy bucie

> wymagane 2.49 ladowane 2.99. zawor vtg sprawny, przeplywka sprawna, egr sprawny, czujnik w kol

> sprawny. jutro zwalam turbine, podejrzewam zawalone kierownice przez to ze dpf byl calkiem

> zapchany.

Ale kod przeładowania to 5A, a Twój to 5B, czyli niedoładowanie... Nie kumam o co chodzi. Jakaś sprzeczność.

Dobrze odczytałeś błąd?

Napisano

> Ale kod przeładowania to 5A, a Twój to 5B, czyli niedoładowanie... Nie kumam o co chodzi. Jakaś

> sprzeczność.

> Dobrze odczytałeś błąd?

przeladowywuje 5a

syn mi sie wczoraj urodzil i lekko szumi w glowie 893goodvibes.gif

Napisano

> przeladowywuje 5a

> syn mi sie wczoraj urodzil i lekko szumi w glowie

to stawiałbym na zacierający się zawór elektromagnetyczny, sterowania podciśnienia turbiny.

Napisano

> to stawiałbym na zacierający się zawór elektromagnetyczny, sterowania podciśnienia turbiny.

zawor jest sprawnt - zamieniany na inny z auta w ktorym nie ma bledu, podcisnienie taz (-0.8) koletkor lsni, egr pracuje, przeplywka pokazuje prawidlowo, wydech drozny, dolot bez nieszczelnosci. zostaly tylko lopatki w turbinie. auto mamulana dole i przy wyprzedzaniu w okolicach 120km.h wali serwisowym. doladowanie wg kompa 2.99 czyli zaduzp

Napisano

> zawor jest sprawnt - zamieniany na inny z auta w ktorym nie ma bledu, podcisnienie taz (-0.8)

> koletkor lsni, egr pracuje, przeplywka pokazuje prawidlowo, wydech drozny, dolot bez

> nieszczelnosci. zostaly tylko lopatki w turbinie. auto mamulana dole i przy wyprzedzaniu w

> okolicach 120km.h wali serwisowym. doladowanie wg kompa 2.99 czyli zaduzp

No to fakt. pozostały łopatki.

Gdzieś widziałem foty zasyfionej gruszki (a dokładnie cięgła w otworze obudowy). Cięgło stawało i nie pozwalało na prawidłową regulację. Sprawdź przy okazji.

Napisano

> No to fakt. pozostały łopatki.

> Gdzieś widziałem foty zasyfionej gruszki (a dokładnie cięgła w otworze obudowy). Cięgło stawało i

> nie pozwalało na prawidłową regulację. Sprawdź przy okazji.

rozbieram cala po cieplej stronie i bede robil na lustro. gruszke tez sprawdze

Napisano
  • Autor

> rozbieram cala po cieplej stronie i bede robil na lustro. gruszke tez sprawdze

jak nie pomoze to pobaw si regulacja na tej gruszce i max wychyleniem lopatek...u mnie doraznie pomoglo

Napisano

> jak nie pomoze to pobaw si regulacja na tej gruszce i max wychyleniem lopatek...u mnie doraznie

> pomoglo

doraznie tak. ale ja tak nie naprawiam

turbina wydlubana, lopatki stoja jak zabite. po czyszczeniu polerce itp pracuja lekko. teraz skladamy. potem jazdy probne ale juz wiem gdzie tkwil problem.

Edit. poskladane odpalone. od razu inaczej wkreca sie na obroty, pompuje nizej slychac prace turbiny. zaraz zaloza zderzak to jade na jazdy probne. kierownica od lopatek przy gazowaniu chodzi w pelnym zakresie swojej pracy do samego odbojnika.

EDIT2 - po jazdach probnych. wszystko jest ok. blad nie wystepuje auto przyspiesza az milo od dolnych obrotow. gosc ma jeszcze intercooler do wymiany bo jest nieszczelny i czesc cisnienia idzie w kosmos ale bledu nie ma i auto zaczelo jezdzic. wczesniej przy 120 byl blad i koniec jazdy. teraz do 200 km.h rozpedzony i spokoj. cisnienie zadane prawie zgadza sie z odczytywanym przez czujnik.

Temat uwazam za zamkniety. zaciete lopatki = przeladowanie. zapchany wydech - niedoladowanie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.