Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rozrząd, ścieło ząbki paska, wałek stanął...

Featured Replies

Napisano

Mechaniory porada pytanie co mogło mu odbić? Pacjent 1.2 8v 60KM

Tydzień i 160Km temu zmieniany rozrząd. Wszystko fajnie gra.

Dzisiaj jedziemy sobie spokojnie i nagle auto gaśnie, próba kręcenia zakończona fiaskiem, spycham na bok, podnosimy maskę, raz jeszcze próba kręcenia- pasek stoi 8|

Więcej nie kręcimy, ściągamy auto na holu, próba przekręcenia wałkiem rozrządu "na kluczu" nie udana- wałek stoi. Odkręcamy dekiel, obserwujemy, ale w sumie nic nie widać 270751858-jezyk.gif poluzowaliśmy trochę podpory, wałek ruszył, jak się przekęcił trochę oczom ukazał się postrzępiony pasek. Zaworki nie stoją nieruchomo, po ponownym dokręceniu wałka obraca się on już bez żadnych przeszkód..

Pytanie: co mogło mu odbić się zatrzymać? Czy zawory mogły mieć kolizję z tłokiem? Co jeszcze mogło się zrobić? Bo mnie pomysłu brak, a jestem już zmęczony i zły, że stało się to w momencie kiedy to ja użytkowałem auto rodziców blush.gifink:

Napisano

Dziwne. U mnie nie było kiedyś W OGÓLE smarowania wałka (odwrotnie założona uszczelka) a wałek nie stanął. Zaczął piszczeć, wytopiły się panewki w głowicy ale się kręcił.

Tak czy owak szukałbym przyczyny w problemie ze smarowaniem.

Napisano

> Mechaniory porada pytanie co mogło mu odbić? Pacjent 1.2 8v 60KM

> Tydzień i 160Km temu zmieniany rozrząd. Wszystko fajnie gra.

> Dzisiaj jedziemy sobie spokojnie i nagle auto gaśnie, próba kręcenia zakończona fiaskiem, spycham

> na bok, podnosimy maskę, raz jeszcze próba kręcenia- pasek stoi 8|

> Więcej nie kręcimy, ściągamy auto na holu, próba przekręcenia wałkiem rozrządu "na kluczu" nie

> udana- wałek stoi. Odkręcamy dekiel, obserwujemy, ale w sumie nic nie widać poluzowaliśmy

> trochę podpory, wałek ruszył, jak się przekęcił trochę oczom ukazał się postrzępiony pasek.

> Zaworki nie stoją nieruchomo, po ponownym dokręceniu wałka obraca się on już bez żadnych

> przeszkód..

> Pytanie: co mogło mu odbić się zatrzymać? Czy zawory mogły mieć kolizję z tłokiem? Co jeszcze mogło

> się zrobić? Bo mnie pomysłu brak, a jestem już zmęczony i zły, że stało się to w momencie

> kiedy to ja użytkowałem auto rodziców ink:

co to znaczy za proba krecenia zakonczyła sie fiaskiem ? znaczy wogole nie zakrecił czy krecił krecił ale nie odpalił??

jak wogole nie krecił to na dzien dobry sprawdź czy wał sie obraca czy staną

zaworom sie napewno nic nie stało - taka zaleta fiatowskiego 8v zlosnik.gif

jak piszesz ze wałek sie nie obraca to poprostu zatarł sie -nic strasznego

jezeli wał sie kreci to wałek i staną a wał sie dalej krecił i powyrywało zęby

moze ktos zbyt mocno napią pasek przy wymianie i go przez to zatarło

lub moze byc cos z pompą oleju , zbyt mało oleju , uszkodzona pompa , niedrożna pompa lub jakiś kanalik...

tak czy inaczej zdejm wałek i mostki, głowice w zatartych miejscach wypoleruj papierem 2000 -przynajmniej ja tak zawsze robie i jeszcze nigdy nie było zadnych skarg ,zazalen czy pretensji chociaz co niektorzy tu mi pewnie zaraz pojadą po ambicji hehe.gif

Napisano
  • Autor

> co to znaczy za proba krecenia zakonczyła sie fiaskiem ? znaczy wogole nie zakrecił czy krecił

> krecił ale nie odpalił??

kręcił, ale bez efektu

> jak wogole nie krecił to na dzien dobry sprawdź czy wał sie obraca czy staną

wał się obraca, podczas kręcenia zaobserwowano, że pasek stoi spineyes.gif

> zaworom sie napewno nic nie stało - taka zaleta fiatowskiego 8v

> jak piszesz ze wałek sie nie obraca to poprostu zatarł sie -nic strasznego

> jezeli wał sie kreci to wałek i staną a wał sie dalej krecił i powyrywało zęby

podejrzewam, żę dokładnie tak było

> moze ktos zbyt mocno napią pasek przy wymianie i go przez to zatarło

zbyt mocno na pewno nie,

> lub moze byc cos z pompą oleju , zbyt mało oleju , uszkodzona pompa , niedrożna pompa lub jakiś

> kanalik...

ale to żeby kontrolka ciśnienia się nie zapaliła?

> tak czy inaczej zdejm wałek i mostki, głowice w zatartych miejscach wypoleruj papierem 2000

> -przynajmniej ja tak zawsze robie i jeszcze nigdy nie było zadnych skarg ,zazalen czy

> pretensji chociaz co niektorzy tu mi pewnie zaraz pojadą po ambicji

waytogo.gif

dzięki za porady smile.gif

Napisano

czujnik cisnienia oleju zapala sie w fiacie albo jak cos nie łaczy za dobrze zlosnik.gif albo kompletnie juz nie ma oleju

czujnik cisnienia oleju zwiera dopiero styki jak cisnienie jest mniejsze niz 0,2 bara

to tak jak kontrolka przegrzania sie silnika w 700 , dopiero wtedy zaczyna świecic jak juz sie dymi z pod maski zlosnik.gif

wypoleruj wałek i mostki tak jak mówiłem , i przy składaniu zlej to dobrze olejem, potem nie zakladając pokrywy przytrzymaj szmatką natrysk oleju tam gdzie jest wpięty w kanał olejowy a niech druga osoba proboje odpalić auto , po odpaleniu powinno sikac po wałku 4 strumienie oleju , nic cie nie obryzga nie boj sie zlosnik.gif ale dla pewnosci nałóż lekko pokrywe od góry ale tak zebys wszystko widział co sie w srodku dzieje

a swoja drogą ciekawe ile ci tam zębów ubyło na pasku bo u znajomego wyleciało 12 ale auto paliło na cyk chodziło troche nierówno ale bez jakichs wielkich tragedii, dymił sobie tez dobrze na czarno, a co do jazdy to miał troche opory bo przy ruszaniu z 1 biegu było czuć jak by sie z 3 ruszało , ale jezdził po miescie i dawał rade zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> czujnik cisnienia oleju zapala sie w fiacie albo jak cos nie łaczy za dobrze albo kompletnie juz

> nie ma oleju

> czujnik cisnienia oleju zwiera dopiero styki jak cisnienie jest mniejsze niz 0,2 bara

> to tak jak kontrolka przegrzania sie silnika w 700 , dopiero wtedy zaczyna świecic jak juz sie dymi

> z pod maski

a ja tam w 700 miałem wskazówkę, dopiero w seju mi jej zabrakło hehe.gif

> wypoleruj wałek i mostki tak jak mówiłem , i przy składaniu zlej to dobrze olejem, potem nie

> zakladając pokrywy przytrzymaj szmatką natrysk oleju tam gdzie jest wpięty w kanał olejowy a

> niech druga osoba proboje odpalić auto , po odpaleniu powinno sikac po wałku 4 strumienie

> oleju , nic cie nie obryzga nie boj sie ale dla pewnosci nałóż lekko pokrywe od góry ale tak

> zebys wszystko widział co sie w srodku dzieje

> a swoja drogą ciekawe ile ci tam zębów ubyło na pasku bo u znajomego wyleciało 12 ale auto paliło

> na cyk chodziło troche nierówno ale bez jakichs wielkich tragedii, dymił sobie tez dobrze na

> czarno, a co do jazdy to miał troche opory bo przy ruszaniu z 1 biegu było czuć jak by sie z 3

> ruszało , ale jezdził po miescie i dawał rade

nie wiem, nie chciało mi się liczyć o 4 rano jak za 4 godziny trzeba wstać do roboty oink.gif

no widzisz, a ten chodził bez żadnych zastrzeżeń, jak przed wymianą 270751858-jezyk.gif

pasek już kupiony, wrócę z roboty będę się zastanawiał co dalej spineyes.gif

linda829.jpg

Napisano
  • Autor

> Upg niedawno nie wymieniano przypadkiem? Moze byc do gory nogami :-/.

UPG nie ruszana jeszcze była w tym aucie.

Napisano

> UPG nie ruszana jeszcze była w tym aucie.

No to git, sprawdz smarowanie walka, bo to jego zanik powoduje problem jak u Ciebie. Jakis czas temu walczylem z punto1 gdzie jakis rumunski mechanik zalozyl upg do gory nogami. Final byl taki sam jak u Ciebie :-/.

Napisano

> No to git, sprawdz smarowanie walka, bo to jego zanik powoduje problem jak u Ciebie. Jakis czas

> temu walczylem z punto1 gdzie jakis rumunski mechanik zalozyl upg do gory nogami. Final byl

> taki sam jak u Ciebie :-/.

jak kupilem CCSa tez byla zle UPG. nic nie wiedzac jezdzilem tak. czasem walek popiskiwal i zawory klekotaly...

teraz kupilem silnik 1.2 16v po wymianie UPG i tez byla odwrotnie...co za mechanicy to robia?? plaga jakas :/

Napisano

> teraz kupilem silnik 1.2 16v po wymianie UPG i tez byla odwrotnie...co za mechanicy to robia??

> plaga jakas :/

Moj byl z Rumunii, powaznie zlosnik.gif.

Napisano

U mnie w 16v walki nie mialy smarowania jak pękł smok olejowy. Moze szurnołeś gdzieś miską?

Napisano
  • Autor

> U mnie w 16v walki nie mialy smarowania jak pękł smok olejowy. Moze szurnołeś gdzieś miską?

zainteresowanym autem na co dzień jeździ mama, wszystko możliwe hehe.gif

ale nie przyglądałem się misce, tylko z góry oglądaliśmy, do tego w nocy, dopiero za godzinę będzie możliwość na spokojnie przy nim stanąć i podumać crazy.gif

Napisano

> zainteresowanym autem na co dzień jeździ mama, wszystko możliwe

> ale nie przyglądałem się misce, tylko z góry oglądaliśmy, do tego w nocy, dopiero za godzinę będzie

> możliwość na spokojnie przy nim stanąć i podumać

to zdaj relacje bo wszyscy ciekawi zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

tak jak pisaliście Panowie- smarowanie 270751858-jezyk.gif

raz jeszcze zdjęliśmy dekiel i dmuchnęliśmy w magistralkę olejową- przepływu nima..

po kilkunastu minutach dłubania na przemian drucikiem i kompresorem wyciągnęliśmy dość sporego bobka silikonu sick.gif

Po tej operacji olej rozpryskuje się jak głupi. Założyliśmy nowy pasek, skręciliśmy do kupy i gada waytogo.gif

Dzięki za porady i sugestie 20.GIF

Napisano

> tak jak pisaliście Panowie- smarowanie

> raz jeszcze zdjęliśmy dekiel i dmuchnęliśmy w magistralkę olejową- przepływu nima..

> po kilkunastu minutach dłubania na przemian drucikiem i kompresorem wyciągnęliśmy dość sporego

> bobka silikonu

> Po tej operacji olej rozpryskuje się jak głupi. Założyliśmy nowy pasek, skręciliśmy do kupy i gada

> Dzięki za porady i sugestie

Ja to nigdy się nie mogę nadziwić jak ten silikon się tam dostaje, smok ma sitko, potem jest filtr... spineyes.gif

A nie ruszyło Ci głowicy? U mnie po takiej akcji głowica nadawała się do wyrzucenia.

Napisano
  • Autor

> Ja to nigdy się nie mogę nadziwić jak ten silikon się tam dostaje, smok ma sitko, potem jest

> filtr...

> A nie ruszyło Ci głowicy? U mnie po takiej akcji głowica nadawała się do wyrzucenia.

na szczęście auto odpaliło, pracuje (nawet lepiej jak wcześniej, bo zaworki mniej słychać hehe.gif ) i jeździ

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.