Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jawa - ma sens czy nie bałdzo? A może XJ 600??

Featured Replies

Napisano

Założenie - sprzęt do _bardzo_okazjonalnych_ przejażdżek, gdzieś ze trzy razy w sezonie.

Być może pytałem tu już o jawę (i to nieraz) ale zapytam ponownie bo jest alternatywna opcja.

A więc tak, sprzet jest z 1990 roku ja mam ją od 1993, od pierwszego właściciela. Ponieważ jest to JAWA motor więcej stał niż jeździł. zlosnik.gif

Ostatnio wystawiłem ją na allegro i miała iść za 900 zł ale kupujący się rozmyślił (starszy pan któremu rzekomo nawalił samochód - nie wnikam mówił prawdę czy ściemniał)

Sam sprzęt jest zarejestrowany, ma "czyste" papiery tzn niekombinowany. Właściwie co musiałbym zrobić to złożyć ją do kupy bo jest w częściach (oj jak mi się nie chce).

Mam wszystkie kluczowe nowe części do silnika tj. nowy wał (zakup był bolesny), łożyska, uszczelki, cylindry po szlifie plus nowe tłoki, nowe tarcze sprzęgłowe, kosz sprzęgłowy plus obie zębatki plus łańcuch, ponadto nowe klosze kierunków, kierunki, amortyzatory i od cholery nowych części które wpakowałem gdy motocykl jeszcze jeździł.

Pytanie czy ktoś eksploatuje obecnie taki sprzęt i czy ma sens bawić się w Słodowego, miałem nowego GSa i tu po prostu brak porównania, ale jak pisałem sprzęt ma być do bardzo okazjonalnego jeżdżenia więc ewentualnie mógłbym go wskrzesić.

Pytanie numer dwa, na allegro XJ 600 można kupić już za 3000 zł, może pchnąć jawę za tysiaka a kupić yamachę? Tylko czy taki sprzęt za trzy koła nie okażę się jakąś totalną padaką??

Napisano

A to jest nowszy XJ diwersion czy ten stary, kanciaty? Jeśli ten nowszy to może być za tanio. Mając Jawę w domu poskładał bym ją choćby po to żeby sobie stała i cieszyła oko. Jeśli masz zamiar jeździć 3 razy w sezonie to więcej wydzie Cię ubezpieczenie i przegląd niż paliwo;p Myślę że na Jawie taka wycieczka jest ciekawsza:)

Napisano
  • Autor

> A to jest nowszy XJ diwersion czy ten stary, kanciaty? Jeśli ten nowszy to może być za tanio. Mając

> Jawę w domu poskładał bym ją choćby po to żeby sobie stała i cieszyła oko. Jeśli masz zamiar

> jeździć 3 razy w sezonie to więcej wydzie Cię ubezpieczenie i przegląd niż paliwo;p Myślę że

> na Jawie taka wycieczka jest ciekawsza:)

O tak, sprzęt nie trzyma się ani na gładkim ani na falistym, ani na twardym ani na miękkim :-) o jawie mógłbym napisać całą opowieść. No i ten dreszczyk emocji czy maszyna dowiezie Cię z powrotem do domu - bezcenny. :-)

XJ z późnych lat 90.

Napisano

To są dwie inne bajki:) Jeśli zależy Ci na tym żeby tylko pozwiedzać, przejechać się i odstawić motocykl do garażu to lepsza będzie XJ o ile za taką kasę będzie dobra sztuka, bo jakoś nie wierzę w okazje. Jeśli zaś zależy Ci na przygodzie podczas każdej podróży to Jawa jest idealna:)

Napisano

> Założenie - sprzęt do _bardzo_okazjonalnych_ przejażdżek, gdzieś ze trzy razy w sezonie.

> Być może pytałem tu już o jawę (i to nieraz) ale zapytam ponownie bo jest alternatywna opcja.

> A więc tak, sprzet jest z 1990 roku ja mam ją od 1993, od pierwszego właściciela. Ponieważ jest to

> JAWA motor więcej stał niż jeździł.

> Ostatnio wystawiłem ją na allegro i miała iść za 900 zł ale kupujący się rozmyślił (starszy pan

> któremu rzekomo nawalił samochód - nie wnikam mówił prawdę czy ściemniał)

> Sam sprzęt jest zarejestrowany, ma "czyste" papiery tzn niekombinowany. Właściwie co musiałbym

> zrobić to złożyć ją do kupy bo jest w częściach (oj jak mi się nie chce).

> Mam wszystkie kluczowe nowe części do silnika tj. nowy wał (zakup był bolesny), łożyska, uszczelki,

> cylindry po szlifie plus nowe tłoki, nowe tarcze sprzęgłowe, kosz sprzęgłowy plus obie zębatki

> plus łańcuch, ponadto nowe klosze kierunków, kierunki, amortyzatory i od cholery nowych części

> które wpakowałem gdy motocykl jeszcze jeździł.

> Pytanie czy ktoś eksploatuje obecnie taki sprzęt i czy ma sens bawić się w Słodowego, miałem nowego

> GSa i tu po prostu brak porównania, ale jak pisałem sprzęt ma być do bardzo okazjonalnego

> jeżdżenia więc ewentualnie mógłbym go wskrzesić.

> Pytanie numer dwa, na allegro XJ 600 można kupić już za 3000 zł, może pchnąć jawę za tysiaka a

> kupić yamachę? Tylko czy taki sprzęt za trzy koła nie okażę się jakąś totalną padaką??

Za 3 tys złotych to ja Ci mogę 51j sprzedać. Stan dobry, nowe opony, technicznie nienaganna. Tyle, że w Niemczech stoi wink.gif

Może nawet bym to twoje wziął w rozliczeniu jeśli jest oryginalne wink.gif

Napisano
  • Autor

> Za 3 tys złotych to ja Ci mogę 51j sprzedać. Stan dobry, nowe opony, technicznie nienaganna. Tyle,

> że w Niemczech stoi

> Może nawet bym to twoje wziął w rozliczeniu jeśli jest oryginalne

Oryginalne tyle że lakierowane przeze mnie na wściekły kolor.

Zastanowięsię, nie jest przypadkiem tak że od tak wiekowego pojazdu płaci sięekstra akcyzę?

Napisano

> Oryginalne tyle że lakierowane przeze mnie na wściekły kolor.

> Zastanowięsię, nie jest przypadkiem tak że od tak wiekowego pojazdu płaci sięekstra akcyzę?

Nie wiem jak jest z akcyzą w Polsce. W każdym razie z formalnością w Niemczech pomogę. Nocleg i obiad masz w cenie. Moto dojedzie o własnych siłach do Polski wink.gif

Napisano
  • Autor

> Nie wiem jak jest z akcyzą w Polsce. W każdym razie z formalnością w Niemczech pomogę. Nocleg i

> obiad masz w cenie. Moto dojedzie o własnych siłach do Polski

Nie kuś sciana.gif mam ważniejsze wydatki.

Napisano

> Za 3 tys złotych to ja Ci mogę 51j sprzedać. Stan dobry, nowe opony, technicznie nienaganna. Tyle,

> że w Niemczech stoi

> Może nawet bym to twoje wziął w rozliczeniu jeśli jest oryginalne

Polecam ten sprzęt smile.gif

Miałem taki sam, nawet z tym samym wydechem biglaugh.gif

Napisano

ja juz drugi rok place OC za Jawke, ktora sie ani razu nie przejechalem (poza jazda na holu grinser006.gif), nic nie zapowiada aby w tym sezonie miala jezdzic, a mimo to uwazam, ze to ma sens

Napisano

> ja juz drugi rok place OC za Jawke, ktora sie ani razu nie przejechalem (poza jazda na holu ), nic

> nie zapowiada aby w tym sezonie miala jezdzic, a mimo to uwazam, ze to ma sens

też tak płacę... trzeci rok... za WSK rotfl.gif

ma sens ok.gif

Napisano

kolega z Gdyni będzie sprzedawał XJ. mogę dać Ci numer ok.gif

Napisano
  • Autor

> też tak płacę... trzeci rok... za WSK

> ma sens

OK ale ja pytam o motocykl do eksploatacji, z sentymentów już się wyleczyłem.

Napisano

> OK ale ja pytam o motocykl do eksploatacji, z sentymentów już się wyleczyłem.

Jawa nada się do eksploatacji...dla kogoś, kto darzy ją sentymentem. Dla Ciebie jak widać nie będzie to dobry wybór. Sprzedaj, po co masz się męczyć niewiem.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.