Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wraca temat 4x4 - jakie autko wybrać (konkretne założenia)

Featured Replies

Napisano

Powoli wraca temat 4x4 i ponownie kusi mnie zakup autka. .

Zacznę od najważniejszego - kaski. Mam lokatę na 8tys, którą mogę na ten cel przeznaczyć. Powiedzmy, że mógłbym dołozyc do tego maksymalnie 1tys. Kwota ta powinna starczyc na zakup autka jak i na ewentualne naprawy, remonty, drobne przeróbki, któych jak wiadomo na początku nie uniknę.

Poza tym ma spełniac warunki:

1. Zabawa na bezdrożach czy w błotku, kurzu itd. w warunkach jak na fotce na końcu postu - bardziej go topić nie zamierzam

2. Autko, które pozwoli na w miarę komfortowe pokonanie tras 200-250km po asfalcie

3. Autko, które nie spowoduje załamywania rączek gdy przytrę, puknę, zegnę, urwę błotnik

4. Możliwie ekonomiczne - nie chce potworów, które na asfalcie palą 15-20l a w terenie zżerają 40-50l/100km

5. Jako, że nie znam sie na mechanice, takie które będzie potrafił naprawić mój znajomy mechanik, który na co dzień serwisuje zwykłe samochody

6. Samochodzik, który, gdy się zakopie, bez trudu zostanie wyciągnięty przez Daihatsu Ferozę znajomych

7. Coś, co będę mógł trzymać pod chmurką bez obawy, że ktoś mi je zwinie

8. Coś do ogarnięcia przez osobę, która swoje przygody offroadowe zakończyła na może dwugodzinnej zabawie na piaszczystych stromych górkach i leśnych szaleństwach mocno przerobioną Vitarą, przystosowaną do ciężkiego offroadu (komfortowa to ona nie była zlosnik.gif)

8. Coś niedrogiego w ubezpieczeniu

I to wszystko. prawda, że nie oczekuję zbyt wiele?

A może ktoś z Waszych znajomych ma coś do sprzedania? Może macie namiary na jakieś sprawdzone autko?

285303143-MWSnap002.jpg

Napisano

Jeśli ma też jeździć w traski to Vitara albo Frontera A.

Napisano
tutaj lub tutaj podpowiedzą - oferują czasem coś znośnego w dobrej kasie. Z resztą ten kolega wyżej coś wie na ten temat cfaniaczek.gif
Napisano

myślę, czytając od kilku lat porady w takich sprawach, że najlepiej się do tego nada vitara

Przy czym.. off road kosztuje, także fajnie by było mieć drugie tyle na naprawy, poza tym miejscówki gdzie można legalnie jeździć też są tak naprawdę ograniczone

także ja doszedłem do wniosku następującego

Nie mam aż takiej wielkiej kasy na wyrzucenie w błoto (dosłownie wink.gif ), a żeby się pobawić w terenie nie musi być to auto 4x4, za 8 koła można już kupić wyczesany rower mtb smile.gif, zdrowiej, taniej, wszędzie wjedziesz, nikt Cię z lasów nie przegoni, bardziej odczuwasz kontakt z naturą

Napisano

> myślę, czytając od kilku lat porady w takich sprawach, że najlepiej się do tego nada vitara

> Przy czym.. off road kosztuje, także fajnie by było mieć drugie tyle na naprawy, poza tym

> miejscówki gdzie można legalnie jeździć też są tak naprawdę ograniczone

> także ja doszedłem do wniosku następującego

hmm.gif wszystko zależy ... można jeździć z głową i wtedy nie ma tragedii

IMG_6643.JPG

czasem na sznurku trza było wyjechać

S7307244.JPG

nawet seryjna vitara daję radę w miarę bez awaryjnie się poruszać hmm.gif

mnie właśnie nie cieszy topienie po klamki, tylko taki lajcik turystyk

wbrew pozorom jak się wgłębisz w temat to można trochę pojeździć, np po gminnych polnych drogach ok.gif

np jest przewodnik AŚ który proponuje takie trasy

inny sposób to dogadać się z lokalesami grinser006.gif

i wtedy można sobie takie trasy zrobić

DSC_2504.JPG

trzecia opcja to imprezy zorganizowane, jest tego masa teraz, od jakiś małych popierdółek, po wyprawy zagraniczne icon_rolleyes.gif

(oczywiście kasa ... od za dziękuję, pod kilka tyś opcje zagraniczne, krajowe to 100-300zł/dzień)

więc dla chcącego coś sie znajdzie

a jeśli chodzi o awaryjność, seryjne auto traktowane z głową się prawie nie psuje ... przynajmniej u mnie vitara jest mniej awaryjna niż osobówki do jazdy na co dzień cool.gif

co szukać ... w tej cenie to coś zdrowego grinser006.gif

vitara za 10kzł ... rewelacji nie będzie, podobnie i reszta

IMO za tą kasę to i tak jeden w lepszych wyborów - mało awaryjna przy serii, masa części, prosta konstrukcja ok.gif

Napisano

Jeśli byłbyś zainteresowany Frotką A Long z silnikiem 2,8 TD Isuzu to mój kolega sprzedaje igiełkę z 96 roku. Absolutnie nie wymaga wkładu. Nie jeżdżona w terenie. Wiem, że walnął cenę 11.500 ale nie wiem ile chce wziąć.

Napisano
  • Autor

> Jeśli byłbyś zainteresowany Frotką A Long z silnikiem 2,8 TD Isuzu to mój kolega sprzedaje igiełkę

> z 96 roku. Absolutnie nie wymaga wkładu. Nie jeżdżona w terenie. Wiem, że walnął cenę 11.500

> ale nie wiem ile chce wziąć.

Dzięki wszystkim za podpowiedzi 20.GIF

A Frotka Long to nie jest za długa w teren? Nie zawiśnie na jakiś garbach? (proszę się nie śmiać, lajkonik pyta zlosnik.gif )

Napisano

> Dzięki wszystkim za podpowiedzi

> A Frotka Long to nie jest za długa w teren? Nie zawiśnie na jakiś garbach? (proszę się nie śmiać,

> lajkonik pyta )

Wszystko zależy od terenu i kierowcy. Myślałem, że nie szukasz auta w ciężki teren. Frota A jest bardzo dobrze przygotowana fabrycznie do terenu - osłonięty zbiornik, reduktor, stalowa płyta pod silnikiem, stalowe zderzaki zlosnik.gif Moja radziła sobie bardzo dobrze ok.gif

Napisano
  • Autor

> Wszystko zależy od terenu i kierowcy. Myślałem, że nie szukasz auta w ciężki teren. Frota A jest

> bardzo dobrze przygotowana fabrycznie do terenu - osłonięty zbiornik, reduktor, stalowa płyta

> pod silnikiem, stalowe zderzaki Moja radziła sobie bardzo dobrze

ŁOŁ! yikes.gif Ten Twój funfel ogłasza się gdzieś żeby można poczytać i obejrzeć foty na początek?

Napisano

Frontera w teren odpada, za ciężka do tego co oferuje wytrzymałość napędu i moc silnika.

Vitarka... Nie ma szału jeśli chodzi o wytrzymałość szczególnie przedniego napedu i zawaisu, choć dobry znajomy upalał swoją i jako-tako dawało to radę (skończył na mostach z G klasy)

Jak chcesz spełnić powyższe warunki, to kup sobie samurajca. W trasę to się może i średnio nada, ale resztę warunków spełni 100%. W przyszłym roku przerobisz na sprężyny i będziesz mógł jeździć wygodniej ok.gif

A jak koniecznie vitara to taka:

dsc00115fd.jpg

zlosnik.gif

Napisano

> ŁOŁ! Ten Twój funfel ogłasza się gdzieś żeby można poczytać i obejrzeć foty na początek?

Z braku czasu gdzieś na Tradera wrzucił ogłoszenie. Lakier oryginał, bez rdzy. Przebieg 230 tys. z czego 10 tys po kapitalce, łącznie z tulejowaniem. Już nie pamiętam dlaczego robił remont, na pewno nie z powodu zużycia, bo przebieg też jest faktyczny. Przy okazji cyknę fotki .

Napisano

> Vitarka... Nie ma szału jeśli chodzi o wytrzymałość szczególnie przedniego napedu i zawaisu, choć

> dobry znajomy upalał swoją i jako-tako dawało to radę (skończył na mostach z G klasy)

prawie seryjna jest właściwie bezawaryjna

jak wsadzisz 30" to wiadomo że przedni most z gównolitu wybuchnie grinser006.gif

zresztą 30" w vitarze to IMO wieczna rzeźba ... to już nie jest auto do jazdy na co dzień, bezawaryjne

inne wahacze, most, półosie itd ...

a z drugiej strony takie auto kusi ... zaczyna się topienie po klamki

DSC_2393.JPG

a za tym idą kłopoty z elektryką spineyes.gif itp

jeśli chodzi o samuraja, odradzam jeśli auto ma służyć również do jazdy po czarnym

"2. Autko, które pozwoli na w miarę komfortowe pokonanie tras 200-250km po asfalcie"

a takie było założenie icon_rolleyes.gif

Napisano

> A Frotka Long to nie jest za długa w teren? Nie zawiśnie na jakiś garbach? (proszę się nie śmiać,

> lajkonik pyta )

na pewno w stosunku do krótkiej będzie miała gorsze właściwości ok.gif

właśnie kąt rampowy, czy zawracanie w ciasnej dziurze

a drugiej strony długa pewnie lepiej sie zachowuje na czarnym hmm.gif

więc jeśli nie potrzebujesz 5 drzwi to brałbym krótsze w teren

może jeszcze terrano/maverick ?

Napisano
  • Autor

> jeśli chodzi o samuraja, odradzam jeśli auto ma służyć również do jazdy po czarnym

> "2. Autko, które pozwoli na w miarę komfortowe pokonanie tras 200-250km po asfalcie"

> a takie było założenie

Założenie o trasach i asfalcie jest dość skomplikowane. Już tłumaczę.

Obecnie mamy z żonką dwa autka. Nissana Primerkę i małego Roverka 214. Primerką jeździ na co dzień do pracy żona i jeździmy nią w trasy

Roverek jest autkiem awaryjnym wykorzystywanym przeze mnie w sytuacji gdy nie mam dostępu do Nissana. Na co dzień go w zasadzie nie używam bo pracuję 300m od domu i nie mam potrzeby by nim jeździć. Robię nim rocznie może ze 2 tys.

Jak pojawi się terenówka to najprawdopodobniej zastąpi Roverka (3 samochodów utrzymywać nie zamierzam) i na co dzień będzie używana okazjonalnie. Natomiast dłuższe trasy pojawią się w sytuacjach gdy będzie trzeba dojechać na miejsce zabawy. Znajomi, z którymi ewentualnie będę się bawił kilka razy w roku robią 2-3 dniowe wypady w Polskę. czasami jest to 100km, czasami 300. No i chciałbym na te wypady w miarę komfortowo dojechać a ciągnąć terenówki za Nyską na lawecie raczej nie chcę. Więc nie chciałbym by po przejechaniu 300km odechciało mi się dalszej jazdy. zlosnik.gif

Napisano

No to samuraj.

A czym znajomi jeżdżą? Kup coś, co nie będzie dla innych kulą u nogi. Vitara po mocniejszym upalaniu może nie chcieć wrócić 300km na kołach zlosnik.gif Niezależne zawieszenie to pomyłka jeśli chodzi o jazdę w terenie no.gif (nie mówię tu o autach specjalnie przygotowanych do sportu - ścigania, tylko weekendowej i amatorskiej jazdy).

Kolega z klubu ma samuraja jako jedyne auto i lata nim gdy musi po czarnym, daje sobie radę. Inny wybrał się takim na bałkany ze swoją kobitą i wrócili cali (na prawdę, rozmawiałem z nim, przeżył to! hehe.gif)

Innym tematem jest, że powinieneś dołożyć kilka groszy, kupić patrola i śmiać się z tych wszystkich popierdółek grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> No to samuraj.

> A czym znajomi jeżdżą? Kup coś, co nie będzie dla innych kulą u nogi.

Autkiem, które jest na zdjęciu w moim pierwszym poście. Daihatsu Feroza.

> Innym tematem jest, że powinieneś dołożyć kilka groszy, kupić patrola i śmiać się z tych wszystkich

> popierdółek

Na dzień dobry mam na zakup tylko lokatę - 8tys + powiedzmy 1000PLN. Po sprzedaży Roverka powiedzmy, że wpadłoby jeszcze z 5 tys. Ale to absolutny max. Więc nawet jakbym coś kupił za te 14 tysi to potem musiałbym znowu odkładać na ewentualne przystosowanie. Chyba, że za 14 tysi kupie Patrola w któego moge wsiąść i od razu ruszyć w teren. Wtedy jest do rozważenia. Ale generalnie nie chciałbym się aż w takie koszty pakować. Założenie jest takie, żeby się w całości zmieścić w 9000tys.

Kurczę, fajne te Smaurajki.

http://allegro.pl/suzuki-samurai-sj-410-i1807876221.html

Napisano

> Założenie o trasach i asfalcie jest dość skomplikowane. Już tłumaczę.

Moją jeździłem 3 razy w tygodniu do pracy 60 km. Pracowałem na torze offroadowym, więc na miejscu było upalanie. Służba 48/48 więc troszkę przez rok auto dostało w tyłek. Nic się z furą nie działo. W trasie pięknie się longiem jedzie. Byłem nią w tamtym roku w Bieszczadach, po wakacjach zamieniłem na jeepa. Nowy właściciel jeździ do dziś bezawaryjnie. Trochę w terenie, głównie ciąga lawetę z crossem. Wiele razy frotą wjeżdżałem tam gdzie teoretycznie lepsze auta nie dawały rady.

Jeśli jednak chcesz jeździć w ostry teren, to cokolwiek kupisz w tej cenie, drugie tyle włożysz. Każde auto w ekstremalnym terenie musi się zepsuć. Nie ma siły na dłuższą jazdę bez kosztów.

Frota nie była skarbonką, auto pancerne. Jeep pochłonął w tym roku już blisko 10 tys. frown.gif Na paliwo kolejne 10 zlosnik.gif

Napisano

> Innym tematem jest, że powinieneś dołożyć kilka groszy, kupić patrola i śmiać się z tych wszystkich

> popierdółek

taa i jak się wklei patrolem to dopiero zrobi znajomym dobrze

lekka feroza na pewno da radę pociągnąć parcha hehe.gif

Napisano

> Autkiem, które jest na zdjęciu w moim pierwszym poście. Daihatsu Feroza.

seria ?

feroza jest porównywalna z vitarą icon_rolleyes.gif

a jak wsadzisz do vitary ciut większe koła plus lift 2" ... to będzie ok.gif

Napisano

Teoretycznie kupiłbyś parcha K, ale będzie na pewno wymagał kilku złociszy, w niedalekiej przyszłości.

Tego samurajca to sobie daruj, 1.3 ledwo jedzie, a litrówka to już przegięcie.

Napisano

> prawie seryjna jest właściwie bezawaryjna

> jak wsadzisz 30" to wiadomo że przedni most z gównolitu wybuchnie

> zresztą 30" w vitarze to IMO wieczna rzeźba ...

mam 32' i nie wiem o czym mówisz palacz.gif

Napisano

> mam 32' i nie wiem o czym mówisz

napisz co masz zrobione i ile zostało z serii grinser006.gif

vitara w miarę seryjna to auto w lekki teren ok.gif

zakładasz 235/75/15 i śmigasz bez awaryjnie

nie wjeżdżasz po klamki w błoto bo ... auto nie przygotowane grinser006.gif

Napisano

> napisz co masz zrobione i ile zostało z serii

znaczek.

Nie.. , znaczka chyba nie ma grinser006.gif

> vitara w miarę seryjna to auto w lekki teren

> zakładasz 235/75/15 i śmigasz bez awaryjnie

> nie wjeżdżasz po klamki w błoto bo ... auto nie przygotowane

i masz rację.

Mój pilot przejechał 80% zeszłorocznej integracji seryjną vitką 5D na seryjnych kółkach szosowych.

Ważne, kto za kierownik wsiada palacz.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.