Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Centralny zamek - Astra II

Featured Replies

Napisano

Cześć,

Zauważyłem w dniu wczorajszym ze raz na kilkanaście zamknięć centralnego nie zamykane są tylne drzwi pasażera.

Sprawa dotyczy zamykana z użyciem pilota w kluczyku oraz pilota z alarmu.

Podpowiedzcie proszę, gdzie znajduje się główna centralka odpowiedzialna za zamykanie drzwi (musze sprawdzić połączenia) oraz jakie kolory przewodów od centralnego zamka wchodzą w tylnie drzwi ?

Ich uszkodzenie jest dla mnie najbardziej prawdopodobne na chwile obecną.

Dodatkowo jak rozbiera się mocowanie pokazane w załączeniu ?

W tej osłonie prowadzone są przewody do tylnych drzwi.

post-58281-14352514100456_thumb.jpg

Napisano

Centralka zamka znajduje się pod plastikiem po prawej stronie od miejsca na stopy pasażera. Mniej, więcej na przedłużeniu przedniego słupka, przednich drzwi pasażera. Plastik przykręcony jest wkrętem pod zaślepką, którą trzeba delikatnie podważyć czymś ostrym i dodatkowo są jakieś zatrzaski, więc trzeba je ostrożnie odhaczyć.

Jak rozbiera się złączkę w drzwiach, to nie wiem ale jeżeli nie da się jej wyciągnąć przez przekręcenie, to pewnie ta niebieska zawleczka jest "kluczem".

Napisano

Kolory przewodów:

czarno-czerwony 0,75 - tu chyba jest +12V impuls otwierający

czarno-żółty 0,75 - tu pojawia się +12V impuls zamykający (i chyba tu też ryglujący po 2. naciśnięciu pilota)

czarno-niebieski 0,75 - tu pojawia się +12V impuls ryglujący po zamknięciu i 2. naciśnięciu pilota

Pozdr.

Napisano
  • Autor

Rozłączanie złącza miedzy słupkiem a tylnymi drzwiami pasażera:

Aby wypiąć złącze z tylnych drzwi pasażera należy odbezpieczyć złącze poprzez wysunięcie do oporu niebieskiego pierścienia ze złącza a następnie dość mocne szarpniecie za szary wtyk (można pociągnąć za przewody).

pozd.

tomi

Napisano

Kolego, sprawdź czy gdzieś Ci się nie przyciera, ja co prawda szukałem co jest nie tak w mojej F, nie zamykał się co jakiś czas. Nie wiem do końca co było przyczyną, ale odkryłem, że co jakiś czas tak jak by się blokował i ciężko wchodził. Po wykręceniu i zapsikaniu WD40 jak na razie jest wszystko ok (jakieś pół roku) więc podejrzewam, że gdzieś się coś przycierało

Napisano

a sam zamek z siłownikiem w tych drzwiach wykluczasz?

Prawy i lewy są lustrzanymi odbiciami ale gniazda mają identyczne, trochę rozbierania jest ale jakbyś tylko podpiął lewy zamiast prawego to zobaczysz czy coś się zmieniło.

Taka myśl mnię naszła biglaugh.gif

Napisano

Ja miałem kiedyś problemy z zamkiem tylnych prawych drzwi: na mrozie nie chciały się otwierać, nawet rygla nie mozna było wyciągnąć palcami - po zagrzaniu kabiny było ok.

Próbowałem:

- rozbierać zamek, smarować ruchome części i sprawdziłem też sławny padający mikrostyk - był w porządku

- wymieniłem cięgno do rygla (zakup w ASO) - jedną zimę było w porządku, za roku znów to samo, ale czasami na ciepłym nie chciał też zamykać, więc...

... wyjąłem zamek i potestowałem w domu. Okazało się, że padał powoli silniczek w zamku - sporadycznie nie do końca przesuwał taką "listwę kodową", która steruje stykami: słaby był już i zatrzymywał się w położeniach pośrednich (ni to otwarte, ni to zamkniete, więc nie dochodził do niego prąd). Wtedy już się przestraszyłem, że jak przy zamknietych drzwiach mi się to stanie, to będę musiał pruć poszycie drzwi, żeby się do zamka dostać. Kupiłem używkę za 20 zł na Allegro - do dziś śmiga bez problemów.

Więc dokładnie wszystko sprawdź, szczególnie wiązkę w drzwiach, bo jak ci tam pęknie przy zamkniętych i zaryglowanych drzwiach przewód otwierania, to będziesz musiał pruć poszycie wewnętrzne drzwi, żeby się dostać do zdrowych przewodów.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

Stawiam raczej na sam mechanizm zamka.

Jak nie zadziała zamkniecie drzwi (i się to zauważy) to wystarczy ponowie centralnym otworzyć wszystkie drzwi i ponownie zamknąć i wtedy sie poprawnie zamyka.

Defekt nie zamykania występuje losowo, co któreś zamkniecie.

Podpowiedzcie jakie są objawy padającego mikorstyku ?

pozd,

tomi408

Napisano

> Stawiam raczej na sam mechanizm zamka.

W takim razie masz 2 wyjścia:

- dać sobie spokój z naprawą starego i jak najszybciej zakupić sprawny zamek, bo, jak wyżej ostrzegałem, zacięcie się zamka zamknietego to katastrofa (nie licz na to, że ryglem od wewnątrz otworzysz drzwi!)

- spróbować zajrzeć do środka zamka, bo zdarza się czasem, że przyczyna niesprawności jest banalna, np, uszkodzony właśnie mikrostyk (jego rola to przełaczanie 2 biegunów silnika do 3 przewodów wejściowych, aby zamykał, następnie ryglował, a innym razem otwierał).

Co do naprawy to nadmienię, że nie jest trudna, jedyny pozorny problem to na pierwszy rzut oka nierozbieralna obudowa zamka, co jest złudzeniem, gdyż mozna go otworzyć:

- odkręcając widoczne śrubki

- rozginając pozaginane blaszki i

najważniejsze

- roznitowując jeden nit stalowy (można go rozwiercić lub podgrzać lutownicą, aby plasyk wokół niego zrobił się miękki)

Nit jest niepotrzebny do niczego, więc można go później usunąć.

Po otwarciu zamka należy:

- sprawdzić działanie mikrostyku omomierzem, w razie niesprawności wymienić

- wyczyścić wnętrze z brudu i starego smaru

- nasmarować mechanizm zamka (listwy, zapadki, kółka, zębatki i slimaczki - wszystko, co się rusza)

- podłaczyć 3 przewody do gniazda zamka i odpowiednio podłaczając do akumulatora lub innego mocnego źródła +12V sprawdzić, czy mechanizm zamyka się i otwiera do końca!, należy mu w tym przeszkadzać (zamek w samochodzie nie pracuje na sucho, tylko porusza cięgnami). Chodzi tutaj o sprawdzenie, czy silniczek ma siłę wykonywać manewry do końca, bez zatrzymywania w pośrednich położeniach, dlatego nalezy podczas testów maksymalnie utrudniać mu to zadanie.

I tyle.

Pozdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.