Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Odpalanie

Featured Replies

Napisano

Witajcie, to znów ja. teraz mam taką sprawę: kupiłem mojego Unolota w lutym, wtedy były mrozy i auto miało problem z odpalaniem. akumulator był nowy ale nadal były problemy. gdy zrobiło się już cieplej to nadal nie chciał odpalać na zimnym silniku ale tylko po nocy. w dzień po 1 odpaleniu po kilku( do 5-8 razy) próbach później przez cały dzień nie było problemu nawet jak długo stał. zostały wymienione uszczelki pod głowicą i pod pokrywą zaworów bo mechanik stwierdził, że jest nieszczelnie i nie ma kompresji. po wymianie przez kilka dni problem nadal był po czym ustał. jakiś miesiąc temu znów wymieniłem uszczelkę pod pokrywą zaworów bo tamta była wadliwa. i również nie było nadal problemów do mniej więcej 10 września. na początku auto odpalało za drugim. ale było jeszcze ok. natomiast po dzisiejszej nocy gdzie mrozów raczej nie było ale było wilgotno znów odpaliłem za około 5-6 razem. zaznaczam, że uszczelka jest wymieniona prawidłowo i wszystko jest szczelne. aku też działa i ma się dobrze, kable i wszystkie tego typu rzeczy też są sprawne.

wiecie może jaka jest tego przyczyna?

PS. zobaczę jutro rano co będzie.

Napisano

kompresja to szczelność pomiędzy blokiem silnika a tłokiem. Wymiana uszczelki pod głowicą , zaworami nie będzie miała nic wspólnego z kompresją. Ewentualna wymiana pierścieni powinna podnieść kompresję. Zużyty silnik=brak kompresji. wink.gif

Napisano

>(...) natomiast po dzisiejszej nocy gdzie mrozów

> raczej nie było ale było wilgotno znów odpaliłem za około 5-6 razem.

Zacznij od wymiany przewodów zapłonowych. Świece też wymień, jeżeli nie zrobiłeś tego po kupnie samochodu.

Nie wiem, czy w fajerce z 1998 jest jeszcze rozdzielacz zapłonu, jeżeli tak, to oczywiście podejrzane są również kopułka i palec. Ale w pierwszej kolejności przewody zapłonowe.

Napisano

> kompresja to szczelność pomiędzy blokiem silnika a tłokiem.

Nie. Kompresja to ciśnienie sprężania w cylindrze. Jej spadek powoduje każda nieszczelność cylindra lub tłoka, nie tylko ta, o której wspomniałeś.

>Wymiana uszczelki pod głowicą ,

> zaworami nie będzie miała nic wspólnego z kompresją.

Zgoda, jeśli chodzi o uszczelkę pod pokrywą zaworów, natomiast w przypadku UPG przemyśl powyższą wypowiedź wink.gif

Napisano
  • Autor

> Zacznij od wymiany przewodów zapłonowych. Świece też wymień, jeżeli nie zrobiłeś tego po kupnie

> samochodu.

> Nie wiem, czy w fajerce z 1998 jest jeszcze rozdzielacz zapłonu, jeżeli tak, to oczywiście

> podejrzane są również kopułka i palec. Ale w pierwszej kolejności przewody zapłonowe.

po 1 wymiana świec, jeszcze tego nie zrobiłem frown.gif przewody zapłonowe są wymienione i są ok. muszę też zajrzeć do kopułki i palca:)

co do uszczelek to obie są szczelne:)

Napisano

Świece wymień, bo warto, ale skoro widzisz związek trudności rozruchu z wilgotnością, a przewody masz dobre, pierwszymi podejrzanymi są kopułka i palec. Uszkodzenia tych elementów nie zawsze widać, przy objawach, jakie opisujesz, najlepiej je profilaktycznie wymienić oba naraz.

Napisano
  • Autor

> Świece wymień, bo warto, ale skoro widzisz związek trudności rozruchu z wilgotnością, a przewody

> masz dobre, pierwszymi podejrzanymi są kopułka i palec. Uszkodzenia tych elementów nie zawsze

> widać, przy objawach, jakie opisujesz, najlepiej je profilaktycznie

wymienić oba naraz.

zawsze był problem po mroźnej nocy i po wilgotnej. jeszcze jedno pytanie: orientujesz się jaki jest koszt obu tych rzeczy?:)

Napisano

padniętą uszczelkę pod głowicą jest dość łatwo zweryfikować. Ma ona wpływ na utratę kompresji. Ale po wymianie uszczelki problem pozostał.

Napisano

Nie wiem dokładnie, nie sądzę, żeby były droższe niż 40 - 50 zł komplet.

Napisano

ja na twoim miejscu jeszcze bym zobaczył czy kable i kopułka nie ma przebicia. Zapalasz samochód w nocy i patrzysz po kablach. jak skaczą iskry to do wymiany. Na kopułce też widać wink.gif

Napisano

> padniętą uszczelkę pod głowicą jest dość łatwo zweryfikować. Ma ona wpływ na utratę kompresji. Ale

> po wymianie uszczelki problem pozostał.

Owszem, ale nigdzie nie jest powiedziane, że było tylko jedno uszkodzenie smile.gif

Ja w moim 899 po kupnie wymieniłem świece, przewody zapłonowe i rurkę od mapsensora. Każda z tych rzeczy była uszkodzona, prawidłowy rozruch i pracę silnika uzyskałem dopiero po wymianie wszystkich trzech.

Napisano

> Proszę bardzo link allegro... komplet z przesyłką 55zł....

Pod warunkiem, że ma kopułkę i palec clown.gif

Napisano

> Pod warunkiem, że ma kopułkę i palec

po warunkiem, że ma... a czy ma to on sam winien wiedzieć wink.gif

pytał o koszty to mu napisałem za ile i gdzie i wątpię, żeby znalazł taniej (mowa o ori częściach)... przy najmniej u mnie w GM koszt samej kopułki to 70-80zł sick.gifclown.gifclown.gif - to tak na marginesie grinser006.gif

Napisano

> po warunkiem, że ma... a czy ma to on sam winien wiedzieć

> pytał o koszty to mu napisałem za ile i gdzie i wątpię, żeby znalazł taniej (mowa o ori

> częściach)... przy najmniej u mnie w GM koszt samej kopułki to 70-80zł - to tak na

> marginesie

Jaja se robisz? W Ldz w AutoSAMie ori za chyba 28zl.

Napisano

> Jaja se robisz? W Ldz w AutoSAMie ori za chyba 28zl.

icon_eek.gif

nie wierzę....

ja nie wiem skąd u mnie te ceny mają... icon_rolleyes.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.