Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

10L NoPB/100km w mieście? panda żłopie! mozliwe?

Featured Replies

Napisano

Witam kolegów. Ja z kącika obok. Teściowa ma pande 2004r. 200kkm i okazuje sie ze pali ok 10 na 100km. Hamulce zrobione, nie ma wcieków w okolicy silnika i skrzyni, ciśnienie w kołach dobre. Co to może byc? dodam ze autko tylko po mieście jeździ, krótkie odcinki, 2 - 3 razy w tygodniu zrobi moze 10 do 15 km w jedną stronę czasem mniej. Pewnie to może być przyczyną ale nie chce sie zbyt wymądrzać. Nie wiadomo w jakim stanie jest katalizator i sonda lamba. Ile sond jest w pandzie? Da sie jakos wyciąć w razie czego katalizator? Dodam że pandą jeżdził ponoć handlowiec. Ale jest w miare zadbana. Tak więc koledzy drodzy liczę na Waszą pomoc, sugestie, informacje. Pozdrawiam

Napisano

duzo pali icon_eek.gificon_eek.gif

moja cykl mieszany max 5,5l/100km

check sie nie zaswieca?

olej wymieniany?

filtry zmieniane?

panda ma dwie sondy lambda ok.gif

przy tak duzym spalaniu faktycznie bym obstawial sondy ok.gif

Napisano

> Witam kolegów. Ja z kącika obok. Teściowa ma pande 2004r. 200kkm i okazuje sie ze pali ok 10 na

> 100km. Hamulce zrobione, nie ma wcieków w okolicy silnika i skrzyni, ciśnienie w kołach

> dobre. Co to może byc? dodam ze autko tylko po mieście jeździ, krótkie odcinki, 2 - 3 razy w

> tygodniu zrobi moze 10 do 15 km w jedną stronę czasem mniej. Pewnie to może być przyczyną ale

> nie chce sie zbyt wymądrzać. Nie wiadomo w jakim stanie jest katalizator i sonda lamba. Ile

> sond jest w pandzie? Da sie jakos wyciąć w razie czego katalizator? Dodam że pandą jeżdził

> ponoć handlowiec. Ale jest w miare zadbana. Tak więc koledzy drodzy liczę na Waszą pomoc,

> sugestie, informacje. Pozdrawiam

Siemanko . Mam taką propozycje , pożycz kiedyś autko od teściowej na dwa , trzy dni i spróbuj troche przegonić , itp . I sam dokładnie sprawdź ile to pali , z wyliczankami różnie to bywa.

P.S. troche off topic -- punto dalej dzielnie jeździ - pamiętasz waytogo.gif

Napisano

> Siemanko . Mam taką propozycje , pożycz kiedyś autko od teściowej na dwa , trzy dni i spróbuj

> troche przegonić , itp . I sam dokładnie sprawdź ile to pali , z wyliczankami różnie to bywa.

> P.S. troche off topic -- punto dalej dzielnie jeździ - pamiętasz

dokładnie jak piszesz -może się okazać że "mamusia" ma specyficzny styl jazdy grinser006.gif

Napisano

> dokładnie jak piszesz -może się okazać że "mamusia" ma specyficzny styl jazdy

To by musiała klocki wymieniać co 20tys km

Napisano

> dokładnie jak piszesz -może się okazać że "mamusia" ma specyficzny styl jazdy

no wlasnie moze auto zamulone okropnie hmm.gif

Napisano

może stoi w korku po paręnaście minut dziennie?

Napisano

> może stoi w korku po paręnaście minut dziennie?

no jesli nawet, to i sa tutaj ludzie z warszawy co tez pewnie stoja w korkach ale im pandy nie pala po 10 litrów wink.gif

zreszta autor napisal ze krotkie odcinki 2-3 w tygodniu zdarzy sie 10-15km ...

Napisano

> To by musiała klocki wymieniać co 20tys km

a co ma jedno do drugiego?- wystarczy że zapomni iż autko ma więcej nie 3 biegi (a w mieście naprawdę o to nie trudno) to nawet i 30 na sto wyciągnie z baku- w pierwszej kolejności kwestia stylu jazdy.

Przykład z 3 tygodni do tyłu Skoda Octavia II 1,6 trasa Podkarpacie Katowice 4 osoby bagaż - ja za sterem spalanie 5,9, wsiadł właściciel w drogę powrotną już 2 osoby - wyszło 8,6 - widzisz różnicę?

Tak więc dopiero wa następnej kolejności szukałbym przyczyn technicznych.

Pojeździć Pandą sprawdzić te fakty przejechać się z mamusią i ocenić styl jazdy waytogo.gif

Napisano

> a co ma jedno do drugiego?- wystarczy że zapomni iż autko ma więcej nie 3 biegi (a w mieście

> naprawdę o to nie trudno) to nawet i 30 na sto wyciągnie z baku- w pierwszej kolejności

Nie zgodzę się, w mieście nawet na 3 biegu jak będzie jechała 80 to nie jest nazbyt dużo jak na 3 bieg. Gdyby to było na dwójce to bym się zgodził ale to i tak jest koło 15l/100km - 20l/100km a przecież nie jedzie się ciągle 80km na dwójce szczególnie w terenie zabudowanym bo to są obroty na poziomie 5tys!?

Jedyne wyjście to rozpędzać auto i tracić wszystko na hamulcach.

Na trasie jest inna specyfika bo zużycie spada wraz z utrzymaniem stałej prędkości przy niskich obrotach silnika co w mieście jest raczej niewykonalne. Chyba, że mówimy o prędkościach 20-30km/h.

Drugie wyjście to stanie w korkach tu idzie zużycie mocno do góry.

PS. Robię po mieście dziennie parędziesiąt km i to po Katowicach więc jazda na trójce czy dwójce po centrum i tak nie wpływa na zużycie bo 4 i 5 ciężko wrzucić na dłużej niż 15sekund.

Napisano

> a co ma jedno do drugiego?- wystarczy że zapomni iż autko ma >więcej nie 3 biegi (a w mieście

> naprawdę o to nie trudno) to nawet i 30 na sto wyciągnie z baku- w >pierwszej kolejności

No właśnie , znam kolesia który na trasie jadąc z prędkością okole 100km/h po ok 10 km przypomiał sobie że ma 5 bieg .

Oczywiście ten przykład nie jest skierowany do teściowej autora tematu.

U mnie rekord to 9,5 l/100km ale m.in. z Cze-wy do Będzina dojechałem w trzydzieści pare minut.

Napisano

ja od 2 miechów zaczołem często po mieście śmigać . Leje do pełna i po przelataniu 200 tankuje i jak na razie mieszczę się w granicach 6.5 wink.gif

Napisano
  • Autor

hej pamietam pamietam! iesze sie ze Punto smiga!! dziekuje za pomoc przy pandzie:)

Napisano

> no jesli nawet, to i sa tutaj ludzie z warszawy co tez pewnie stoja w korkach ale im pandy nie pala

> po 10 litrów

> zreszta autor napisal ze krotkie odcinki 2-3 w tygodniu zdarzy sie 10-15km ...

Mi Panda przy spokojnej jeździe w Wawie korki dojazd do pracy różnie 10-15km i tą trasę pokonuje w 30-60min. Spala 7,5-9 litrów. A koledzy wiedzą że jeżdżę spokojnie zlosnik.gif

Napisano

> Mi Panda przy spokojnej jeździe w Wawie korki dojazd do pracy różnie 10-15km i tą trasę pokonuje w

> 30-60min. Spala 7,5-9 litrów. A koledzy wiedzą że jeżdżę spokojnie

Dokładnie korki dają ostro popalić po kieszenie smile.gif

Dobrze, że nie mieszka w Wawie bo trasa km ta sama ale połowa czasu smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.