Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szarpanie na niskich obrotach po wymianie reduktora

Featured Replies

Napisano

Witam serdecznie!

Dawno mnie tu nie było bo nic się nie działo, ale ostatnio padł reduktor w Punto i trzeba było wymienić na nowy. Miałem BRC Tecno 140 a teraz jest Tecno 100. Robił to gaziarz w zaufanym warsztacie. Tylko nie miał programu diagnostycznego do centralki Elpigaz Leonardo którą posiadam. Sam się więc podpiąłem i ustawienia jakie pamiętam:

-PWA 45 zablokowane

+ 15

- 15

zarówno na jałowym jak i obciążonym. Auto strasznie szarpało na wyższym biegu przy niskich obrotach (np. na 3 biegu od 30 km/h). Ustawiłem + i - na 20 kroków, jest minimalnie lepiej ale czasami potrafi strzelić. Pomóżcie co zrobić. Z PWA nic nie robiłem narazie. Obecnie samochodem jeździ brat i boi się na LPG śmigać, bo go coś może zaskoczyć.

Napisano

jedź tam gdzie się zajmują diagnostyką od tego producenta i niech na nowo ustawią mapę wtrysków do nowych warunków. Pewnie ciśnienie różni się nieznacznie, a to wystarczy żeby mapa się rozjechała

Napisano

>niech na nowo ustawią mapę wtrysków do

>nowych warunków.

To nie jest sekwencja, ale nie zmienia to faktu, że instalację trzeba ustawić z laptopem w łapach.

Napisano
  • Autor

Mam laptopa i odpowiedni soft. Próbowałem ustawień z krokowcem (skoki w górę i w dół) ale szczerze średnio to pomogło.

Napisano

> Mam laptopa i odpowiedni soft. Próbowałem ustawień z krokowcem (skoki w górę i w dół) ale szczerze

> średnio to pomogło.

A robiłeś mu naukę, bo to PWA 45, to raczej średnio dobre jest?

Zakręć by-pass biegu jałowego na reduktorze, a czułość ustaw tak, żeby silnik krokowy oscylował w granicach 60 do 120 kroków w różnych warunkach jazdy. Powinno być waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> A robiłeś mu naukę, bo to PWA 45, to raczej średnio dobre jest?

PWA zawsze tak nisko było...

> Zakręć by-pass biegu jałowego na reduktorze,

Tego stwierdzenia nie rozumiem

Napisano
  • Autor

niestety, dzisiejsza walka z regulacją zakończyła się niepowodzeniem. Autko dalej szarpie od ok 1,5 tys. obr/min tak do 2500 tys. Ponadto czasami lekko "strzela" nawet przy 3 biegu i 40 km/h. Nie wiem, może trzeba coś w reduktorze pokręcić? Pewnie bez analizatora nie dam rady nic sam ustawić. Dodam, że attuator w całym zakresie pracuje ładnie.

Napisano

> Autko dalej szarpie od ok 1,5 tys. obr/min tak do 2500 tys. Ponadto czasami lekko "strzela"

Ewidentnie za mało LPG! IMO wskutek zbyt niskiej wartości PWA. Zauważ, że wczesniej miałeś inny reduktor o większej wydajności, a teraz masz inny -> powinieneś zrobić kalibrację, czy naukę, czy jak to tam u ciebie się nazywa...

PS. a masz mozliwość podglądu oscylacji sondy lambda w programie do sterownika? Sprawdź, czy sonda oscyluje, IMO przy wysokich obrotach jest ubogo, dlatego szarpie pod obciążeniem i strzela w dolot... warto byłoby przejechać się z podłaczonym lapkiem i nagrać avi z pracy sondy i aktuatora.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Ewidentnie za mało LPG! IMO wskutek zbyt niskiej wartości PWA. Zauważ, że wczesniej miałeś inny

> reduktor o większej wydajności, a teraz masz inny

W programie mam funkcję zablokowania PWA lub PWA sama się dostosowuje. Na wcześniejszym reduktorze (AT 90 czyli większy) miałem PWA na poziomie 55 kroków i ruchy + - 15 i było ok. Teraz PWA stoi na 65, ruchy + - 25 kroków i szarpie.

-PS. a masz mozliwość podglądu oscylacji

> sondy lambda w programie do sterownika? Sprawdź, czy sonda oscyluje, IMO przy wysokich

> obrotach jest ubogo, dlatego szarpie pod obciążeniem i strzela w dolot...

Jaki parametr za to odpowiada? Praca atturatora poniżej PWA?

warto byłoby

> przejechać się z podłaczonym lapkiem i nagrać avi z pracy sondy i aktuatora.

Oczywiście, sonda pracuje dobrze, od 0,0 po puszczeniu gazu do 0,9 podczas jazdy.

> Pozdr.

Napisano

> sonda pracuje dobrze, od 0,0 po puszczeniu gazu do 0,9 podczas jazdy.

Nie wiem, co masz na myśli... Sonda musi oscylować, czy stoisz, czy jedziesz ma się zmieniać wskazanie nie rzadziej, niż co 2 sekundy (na wolnych obrotach) lub szybciej, podczas jazdy lub przy przegazówce na postoju.

Pozdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.