Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Alternator

Featured Replies

Napisano

Mam pytanie: czy do każdego silnika Stilo jest inny alternator. Mam awarię alternatora w 1,9 JTD, 115 koni chciałbym wiedzieć, czy od innych silników podejdzie? Dzięki z góry za wiadomość.

Napisano

zależy ile ma Amper - różne wstawiali w zależności od potrzeb.

Napisano

a nie masz tam w okolicy zadnego magika od regeneracji?

u mnie siedzi denso 105A

Napisano
  • Autor

> a nie masz tam w okolicy zadnego magika od regeneracji?

> u mnie siedzi denso 105A

Magika pewnie mam, jednak chcę wiedzieć jaki zamawiać w przypadku niemożliwości naprawy.

wczoraj wieczorem przed wyjazdem z ranczo usłyszałem dosyć głośne nieregularne metaliczne stuki. Po 5 min stuki ustały, ale pojawił sie komunikat o awarii alternatora i wspomaganie kaput. Jak zdemontuję to będę wiedział co jest, ale puki co chciałbym się dowiedzieć, czy wszystkie alternatory mają te same mocowania i wymiary i może ktoś wie jakiej mocy montowano w JTD 115 z klimą manualną w roku 2002 i czy można zastosować np. większy?

Napisano

> Magika pewnie mam, jednak chcę wiedzieć jaki zamawiać w przypadku niemożliwości naprawy.

> wczoraj wieczorem przed wyjazdem z ranczo usłyszałem dosyć głośne nieregularne metaliczne stuki. Po

> 5 min stuki ustały, ale pojawił sie komunikat o awarii alternatora i wspomaganie kaput. Jak

> zdemontuję to będę wiedział co jest, ale puki co chciałbym się dowiedzieć, czy wszystkie

> alternatory mają te same mocowania i wymiary i może ktoś wie jakiej mocy montowano w JTD 115 z

> klimą manualną w roku 2002 i czy można zastosować np. większy?

Jeśli alternator nie jest podpięty pod szynę CAN to myślę ,ze możesz zastosować inny....może być i większy ...ja kiedyś w Marei 105 jtd zastosowałem mniejszy ,zamiast 120 amper dałem 100 i bilans energetyczny działał OK. Są sytuacje ekstremalne gdzie prądu zabraknie . Ciekawe jak producent rozwiązuje problem mocy w takiej samie obudowie dając 120 albo 100 amper???więcej drutu nie zmieści ....może to tylko chwyt ????, może mocniejsze diody daje???? nie wiem . Bilans prosto policzyć .... jeździmy na światłach+ klima nawet 300watów to zapas wielki ,a prąd z tego ponad20 amper , czasami tylna szyba , kierunki ,stopy, ...no wspomaganie dużo bierze ....myślę ,ze alternator podstawowy to rozwiązanie optymalne ,a jak będzie trochę mocniejszy to nie pomorze i nie zaszkodzi.....proponowałbym kupno nowego bo ja miałem w Marei tak,ze przewinęli stojan ,a kilka dni później padła reszta ....tylko koszty na robociznę... skończyło się zakupem ...około 500zł do stilo,,,szukałem na schematach .....nie znalazłem powiązań z CAN to chyba możesz stosować inny.....

Napisano

jak wymieniałem u siebie to były różne , zależnie od rejonu świata i wersji wyposażenia.

Napisano
  • Autor

Dzięki wszystkim za zainteresowanie. Przed chwilą rozmontowałem osłonę pod silnikiem, i okazało się, że alternator jest OK, a poszło koło pasowe. Szlag trafił gumowy tłumik. Dosłownie wyjąłem go ręką. Dziwne bo nie odczuwałem żadnych stuków.

Pozdrawiam zainteresowanych. 20.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.