Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wspomaganie sprawia problem

Featured Replies

Napisano

Panowie rano odpalam autko w celu dojazdu do pracy smile.gif a tu nagle kontrolka akumulatora się zapala a kierownicę bardzo ciężko skręcić (choćby w żuku cool.gif) ? Jaka diagnoza ? Jakoś się pomęczę i jak już ruszę na wprost wszystko ok. Zaczęło się to od wczoraj notorycznie powtarzać. Jakie koszta naprawy ? Pacjent to Stilo 3D 1.9 MJ.

Pozdrawiam

Napisano

Sprawdzić napięcie ładowania.

Zwykle problemy ze wspomaganiem oznaczają pad alternatora.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Lub tylko akumulatora

Możliwe, ale usterce akumulatora towarzyszyłyby też inne objawy np. ESP/ASR failure itp.

Oczywiście może to też być usterka samego wspomagania, ale diagnostykę zacząłbym od alternatora i akumulatora a później pod komputer jeśli nic nie wykryje miernikiem.

Pozdrawiam BAS

Napisano

U mnie pierwszym objawem podu akumulatora było wyłączanie się CITY jak rano odpalałem w pierwsze chłodne dni. Nowy aku rozwiązał problem.

Napisano
  • Autor

kiedyś podajże z rok temu w deszczowy dzień wjeżdżałem na parking (wtedy może w kałuże wjechałem i to byłą chwilowa przyczyna?) sklepu i też mi się to zdarzyło, ale to tylko raz potem przez cały rok do dnia wczorajszego nic się nie działo.

Napisano

> aku jest nowy

Jeśli problemy zaczęły się zaraz po wymianie aku to może być wina aku. Stilo niestety nie każdy akumulator lubi.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

nie nie, nowy mam na myśli ma koło roku, po kupnie auta go zmieniałem i nic się nie działo

Napisano

> nie nie, nowy mam na myśli ma koło roku, po kupnie auta go zmieniałem i nic się nie działo

no to gorzej, bo może to oznaczać, że zaczyna świrować centralka wspomagania...

chociaż wspominasz o kontrolce od akumulatora, więc zacznij od sprawdzenia, czy z nim i z ładowaniem wszystko ok. elektryka stilo jest dość czuła grinser006.gif

Napisano
  • Autor

No dzisiaj miałem NO POWER cool.gif jechałem do pracy i w drodze radio się wyłączyło, światłą wyłączyły, zaświeciła się kontrolka wspomagania, ABS, klima świrowała a na koniec auto zgasło frown.gif

jak go mam dwa lta tak mnie pierwszy raz wkurzył i zawiódł

Napisano

> No dzisiaj miałem NO POWER jechałem do pracy i w drodze radio się wyłączyło, światłą wyłączyły,

> zaświeciła się kontrolka wspomagania, ABS, klima świrowała a na koniec auto zgasło

> jak go mam dwa lta tak mnie pierwszy raz wkurzył i zawiódł

Klemy na akumulatorze przykręcone?

Jak klemy ok to lecisz masy zaczynając od tego przy skrzynce z przekaźnikami obok aku.

Pozdrawiam BAS

Napisano

kolego na początek mierniczek i sprawdź czy masz ładowanie, 2:a czy od momentu kupna ładowałeś aku , nie chcę być pesymistą ale na 99.9% problem będzie z alternatorem - brak ładowania przy włączonym silniku , światła i inne odbiorniki pobierają prąd tylko z aku co powoduje że komputer wyłącza poszczególne odbiorniki - światła, klima, abs, wspomaganie a na końcu pompa paliwowa i elektrozawór na pompie CR panic.gif a co za tym idzie samoczynne zgaszenie silnika

Napisano

tak jak bas i jaro190 napisali: mierniki w dłoń i sprawdzasz czy ładuje alternator, a jeśli tak - to szukasz poluzowanej/gnijącej masy

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.