Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mondeo 2.0 wysokie obroty

Featured Replies

Napisano

Ford zaczyna niedomagać zlosnik.gif

Mam wysokie wolne obroty. Krokowiec i przepustnica wyczyszczona, ale dalej kupa. Nie znalazłem żadnego pęknietego węża, żadnego lewego powietrza (może źle szukałem).

Jedynie, co znalazłem, to taki zaworek pod czujnikiem położenia przepustnicy, który się otwiera i pewnie on podaje olbrzymie ilości powietrza. Zaworek jest otwierany dźwignią popychaną przez takie urządzonko, które wygląda jak miseczka odwrócona do góry dnem. Z tej "miseczki" właśnie wychodzi popychacz, który otwiera tenże zawór.

W książce "Sam naprawiam" jest on opisany jako "nastawnik zaworu powietrza dodatkowego Intake Manifold Runner Control".

Co powoduje jego otwarcie? Może to właśnie tu jest przyczyna?

Silnik 2.0 benzyna, automat.

Napisano

Jeżeli nie idą do niego żadne przewody to za pewne sam się zamyka pod wpływem temperatury, coś na zasadzie termostatu, jak wiadomo takie części po czasie się zużywają

Napisano

Ta dzwigienka otwiera i zamyka te nieszczesne klapki w kolektorze.

Napisano

> Ta dzwigienka otwiera i zamyka te nieszczesne klapki w kolektorze.

tzw. zmienna geometra dolotu ok.gif wynalazek pierwszej wody hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Jeżeli nie idą do niego żadne przewody to za pewne sam się zamyka pod wpływem temperatury, coś na

> zasadzie termostatu, jak wiadomo takie części po czasie się zużywają

Przyjrzalem mu sie dokladnie - jest on sterowany podcisnieniem. Jak odpinam z niego wezyk, to obroty nieco spadaja. Wiec mysle, ze jest on sprawny.

Podcisnienie do niego idzie z elektrozaworu. Do elektrozaworu wezyk dochodzi z kolektora wlotowego z pomiedzy cylindrow 2 i 3. Moze ten elektrozaworek fiksuje? Sprobuje go moze wypiac i zobacze, co sie bedzie dzialo.

Napisano
  • Autor

> Ta dzwigienka otwiera i zamyka te nieszczesne klapki w kolektorze.

Cos tam czytalem o klapkach w kolektorze. Musze sie zglebic w temat.

Napisano
  • Autor

> tzw. zmienna geometra dolotu wynalazek pierwszej wody

A coz to jest ta zmienna geometria dolotu? Jak to dziala?

Napisano

no to działa tymi klapkami, co to wężyk znalazłeś idący od kolektora ssącego do bączka podciśnieniowego. Generalnie ma to to za zadanie dokładniejsze mieszanie paliwa z powietrzem powodująj większe zawirowania powietrza w kol. ssącym. Przy około 100 kkm przebiegu owe klapki zaczynają stukać o kolektor. Można odpiąć przewód - wtedy klapki pozostają w pozycji OTWARTE, można wyminić kolektor ssący - wysokie koszty, monza wywalić same klapki - 6 h roboty a moąna kupić nowe klapki i wymienić - ja wywaliłem swoje 2 lata temu i nie i nie widzę żadnej różnicy...

Szukasz chyba nie w tym miejscu, jeśli masz możliwość to podmień silnik krokowy vel zawór bocznikowy bo one lubią często świrować.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Szukasz chyba nie w tym miejscu, jeśli masz możliwość to podmień silnik krokowy vel zawór

> bocznikowy bo one lubią często świrować.

Nie mam niestety mozliwosci... Ewentualnie dzwonic na szrot lub spytac sie w ASO zlosnik.gif Na szrocie moge dostac padake lub sprawny zawor. W ASO moga mnie zabic cena. W poniedzialek podepne sie pod kompa i zobacze, czy jakiegos bledu nie ma.

> Pozdrawiam

Pozdrawiam

EDIT: Czy bocznikowy dla 1.8 jest taki sam jak dla 2.0? Według ksiażki sam naprawiam wygląda, że sa te same, ale wolę sie zapytać.

Napisano

Jak jesteś na śląsku to jedź do Sławka (niezależny serwis Forda - Katowice kostuchna) - on ci to wybada, a kompetencje mają naprawdę duże waytogo.gif

Napisano

opisz dokładnie krok po kroku kiedy masz te wysokie obroty.

Ja też chwilkę z czymś podobnym walczyłem, to pływanie obrotów, to przygasanie to w końcu brak wolnych albo i 2000 na wolnych.

Powiedz jak i czym czyścicłeś tego krokowca?

Mnie poradzono aby kupić zmywacz do hamulców, tak tak, zmywacz i tym wyczyścić. Nie mogłem dostać zmywacza ale kupiłem takie coś:

pianka

Zalewałem krokowca czyściłem wacikami do uszu potem znów zalewałem i odstawiałem na godzinę - dwie i procedura od początku. Po sobocie pracy nad badziewiem i zostawiueniu na noc z tym płynem krokowiec ożył ok.gif

Napisano
  • Autor

> opisz dokładnie krok po kroku kiedy masz te wysokie obroty.

> Ja też chwilkę z czymś podobnym walczyłem, to pływanie obrotów, to przygasanie to w końcu brak

> wolnych albo i 2000 na wolnych.

> Powiedz jak i czym czyścicłeś tego krokowca?

> Mnie poradzono aby kupić zmywacz do hamulców, tak tak, zmywacz i tym wyczyścić. Nie mogłem dostać

> zmywacza ale kupiłem takie coś:

> pianka

> Zalewałem krokowca czyściłem wacikami do uszu potem znów zalewałem i odstawiałem na godzinę - dwie

> i procedura od początku. Po sobocie pracy nad badziewiem i zostawiueniu na noc z tym płynem

> krokowiec ożył

Wygląda to tak:

Odpalam go i od razu wchodzi na 2000-2200 obr. Pochodzi tak kilka sekund, po czym obroty spadają do 1200-1700. Innym razem po odpaleniu obroty dochodzą do 4000 i tak stoją kilka sekund po czym scodzą do 2000.

Podczas jazdy wygląda to tak, że automat ciągnie do przodu i aby zwolnić, zatrzymać się, to muszę mocno wciskać hamulec. Jak auto już prawie stoi, to obroty spadną do jakiś 1200 i hamulec ciut lżej chodzi. Jak jadę, to przy np. hamowaniu silnikiem przy obrotach rzędu 2200 automat nie wie, co ma robić i miesza biegami aż obrotu zejdą do 2000 i wtedy redukuje. Jest to irytujące, bo auto zachowuje się, jakbym pompował gaz nogą.

Co jeszcze zauważyłem - jak mam te 2000 obrotów (na postoju, auto na N lub P) i lekko dotknę gazu, to obroty wchodzą na 4000 i tak kilka sekund wyje, jakby chodził między 4100-4000. Po kilku sekundach spadają znów do 2000.

Raz na jakiś czas po kilku minutach jazdy się wszystko uspokaja i jest w miarę normalnie. Nie ma problemów z mieszającymi biegami, dobrze się hamuje. Ale nawet wtedy, gdy auto zatrymam, to obroty są 1200.

Krokowca czyściłem alkoholem IPA 70%. Leżał sobie w miseczce, a ja czyściłem go wacikami, szmatkami. Starałem się wypłukać wszytki syf z niego. Ani pod palcami ani pod okiem wink.gif nie zauważyłem pęknięć na uszczelnieniu tłoczka. Uszczelka pod samym krokowcem w kolektorze też jest ok.

Jutro podzwonię po kilku sklepach i popytam się o krokowy.

Napisano
  • Autor

> Jak jesteś na śląsku to jedź do Sławka (niezależny serwis Forda - Katowice kostuchna) - on ci to

> wybada, a kompetencje mają naprawdę duże

Niestety jestem na wyspie. Na Śląsku Mondkiem będę może w przyszłym roku w wakacje zlosnik.gif

Napisano

mój też łapał wolne obroty rzędu 2000..., po rozgrzaniu silnika wolnych nie było - auto gasło...falowanie obrotów, pływy od 700 - 1500 czasem do 2000 a czasem zdychał nawet - pomogło czyszczenie krokowca.

Szkoda, że nie masz od kogo podmienić bo nowy coś koło 60-80 funciaków stoi ztcp crazy.gif

Jesteś zarejestrowany na mondeoklubpolska? może tam warto zapytać ok.gif

Napisano
  • Autor

> mój też łapał wolne obroty rzędu 2000..., po rozgrzaniu silnika wolnych nie było - auto

> gasło...falowanie obrotów, pływy od 700 - 1500 czasem do 2000 a czasem zdychał nawet - pomogło

> czyszczenie krokowca.

> Szkoda, że nie masz od kogo podmienić bo nowy coś koło 60-80 funciaków stoi ztcp

No właśnie u mnie nie pływają. Jak miałem walniętego krokowca w UNO, to miałem tak, jak piszesz. Obroty falowały. U mnie są wysokie, potem trochę schodzą i stoją za wysoko.

Mam nadzieję, że uda mi się zrobić małego deala ze sklepem - wymienię krokowca i jeśli obroty się ustabilizują, to go kupię, a jeśli nie, to oddam. Może jakiś sklep pójdzie na taki układ smile.gif

> Jesteś zarejestrowany na mondeoklubpolska? może tam warto zapytać

Jestem. Wątek od kilku dni jest martwy. Jak tam nie miałem odpowiedzi po kilku dniach, to napisałem i tu zlosnik.gif

Napisano

Wiesz co, popołudniu poszukam w szpargałach, bo wydaje mi się, że mam gdzieś krokowca do Mondeo.

Z tego co pamiętam, po podmianie w moim samochodzie nic się nie zmieniło, a więc powinien być sprawny.

Wrzucę w kopertę i Ci wyślę wink.gif.

Napisano
  • Autor

> Wiesz co, popołudniu poszukam w szpargałach, bo wydaje mi się, że mam gdzieś krokowca do Mondeo.

> Z tego co pamiętam, po podmianie w moim samochodzie nic się nie zmieniło, a więc powinien być

> sprawny.

> Wrzucę w kopertę i Ci wyślę .

Dzięki wielkie! 20.GIF

Podjadę dziś na kompa i zobaczę, czy coś pokaże. Jeśli nie, to pewnie jakaś nieszczelność się zrobiła, której nie mogę przyuważyć.

Co Ci się działo w Mondku?

Napisano

> Co Ci się działo w Mondku?

Mój przygasał po zapaleniu lub po prostu gasł. Szukałem najpierw w krokowcu, ale potem połączyłem objawy z małą ilością paliwa w zbiorniku. Nowa pompa rozwiązała problem, a drugi krokowiec (o ile go jeszcze mam) został mi po kumplu i jego eksperymentach z wyżej wymienionym smile.gif.

P.S. Sprawdź maila z profilu waytogo.gif.

Napisano

Btw. z tym wezykiem miedzy 2 a 3 cylindrem. Mozesz go smialo odpiac i zaslepic - wtedy klapki w kolektorze przestana dzialac - zmniejsza to szanse na urwanie sie jednej z nich i nie ma negatywnego wplywu na prace silnika. Mozesz tez sie wsluchac w dzwieki z kolektora podczas zatykania tego otworu - ustanie klekotania oznacza, ze zrobiles to w sama pore.

Napisano

> Btw. z tym wezykiem miedzy 2 a 3 cylindrem. Mozesz go smialo odpiac i zaslepic

Racja - też tak miałem, cisza była jak makiem zasiał wink.gif.

Napisano
  • Autor

> Mój przygasał po zapaleniu lub po prostu gasł. Szukałem najpierw w krokowcu, ale potem połączyłem

> objawy z małą ilością paliwa w zbiorniku. Nowa pompa rozwiązała problem, a drugi krokowiec (o

> ile go jeszcze mam) został mi po kumplu i jego eksperymentach z wyżej wymienionym .

> P.S. Sprawdź maila z profilu .

Ok, naprawione.

Wielkie dzięki dla Swiko za fotki, które rozjaśniły mi sprawę. 20.GIF

Odma miała dziurę długości ok. 4 cm. Musiałem zdemontować kolektor dolotowy, porozpinać wiązki, wężyki ale warto było. Po poskładaniu i odpaleniu obroty sa miłe dla ucha. Jazda testowa wypadła pomyślnie.

Wąż od odmy naprawiłem metodą druciarską zlosnik.gif czyli folią strech i taśmą izolacyjną. Jak puści, to wiem, co kupić i jak rozebrać to wszystko.

Oby działało do końca tego auta smile.gif

Jak zawsze na Autokącikowiczó można liczyć! waytogo.gif

Napisano

> mój też łapał wolne obroty rzędu 2000..., po rozgrzaniu silnika wolnych nie było - auto

> gasło...falowanie obrotów, pływy od 700 - 1500 czasem do 2000 a czasem zdychał nawet - pomogło

> czyszczenie krokowca.

> Szkoda, że nie masz od kogo podmienić bo nowy coś koło 60-80 funciaków stoi ztcp

> Jesteś zarejestrowany na mondeoklubpolska? może tam warto zapytać

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.