Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

cieknie paliwo, HELP !!!!!!!!!!!!!!!

Featured Replies

Napisano

jadę sobie dzisiaj Bravką i czuje paliwo, myślę kurcze takie przedmuchy z ukł. wydechowego ? otwieram maskę i bardzo czuję paliwo, widzę pocące się miejsce tam gdzie ten wąż od paliwa wchodzi do listwy wtryskiwaczy (na zdjęciu);

GroteFoto-6TNSO6KN.jpg

rozbieram więc cały kolektor i faktycznie, wąż trochę luźnawo tam chodzi, brak jakiejkolwiek opaski, zakładam więc ją i dociągam.

Odpalam samochód, przegazowuje, po chwili fontanna paliwa, tym razem z miejsca łączenia się tego weża gumowego przy grodzi (zdjęcie).

GroteFoto-RTECEEBL.jpg

Szybko wyłączyłem samochód, po chwili przekręciłem kluczyk i jak pompa paliwa zaczęła pompować to zaczęło kapać tam paliwo. Wyłączyłem, zamknąłem maskę i piszę do Was - co robić ? o co chodzi ? cały ten wąż do wymiany czy coś jest nie tak ? za duże ciśnienie paliwa ? Pomóżcie, bo boję się odpalić samochód by pożaru nie spowodować..... frown.gif

Napisano

Akurat u mnie nie ciekło, ale wyciągałem ten przewód i go rozbierałem.

Przewód ogólnie od strony listwy zakończony jest taką nakrętką z gwintem a z drugiej strony taką szybkozłączką z zatrzaskiem. W środku jest główny przewód paliwowy z tworzywa(taki jak od filtra węglowego) i po zewnętrznej stronie idzie gumowa osłona koszulka ochraniająca.

Z którego dokładnie miejsca Ci leci ? ten przewód sztywny z tworzywa na gorąco jest fabrycznie zakładany na króćce po obu stronach gwint i zatrzask. Leci Ci w tym miejscu? Z tego co wiem to ten przewód bardzo ścisło siedzi, ale jeśli Ci się po latach coś poluzował to kup opaski skręcane metalowe ściągnij trochę tej gumowej koszulki nie obcinaj tylko zsuń i załóż opaskę - widać takie wybrzuszenia w miejscu gdzie jest króciec i zakręć porządnie, ale żeby nie zgnieść z jednej i z drugiej. Jak będziesz wkręcać do listwy to możesz leciutko posmarować gwint silikonem temperaturowym i solidnie skręcić tą nakrętkę do listwy.

Z drugiej strony jak będziesz zakładać ten zatrzask na ten przewód metalowy przy ścianie to dobrze go wciśnij żeby było klik.

I powinno być dobrze. Pozrawiam

Napisano
  • Autor

wydaje mi sie że od strony listwy nie ma żadnej nakrętki bo jak zdjąłem kolektor, to wąż nie 'dochodził' tak na około 2mm do końca tego króćca - dosunąłem go więc i założyłem tam opaskę.

od strony grodzi zaczęło kapać tam gdzie dokładnie na zdjęciu jest zaznaczone - kapało na tą taką plastikową podstawkę pod tą złączką 'na klik' - czy może być tak że ta złączka się wyrobiła i już nie trzyma ? czy coś z ciśnieniem paliwa ? pompa się popsuła i za dużo podaje ?

Napisano

> wydaje mi sie że od strony listwy nie ma żadnej nakrętki bo jak zdjąłem kolektor, to wąż nie

> 'dochodził' tak na około 2mm do końca tego króćca - dosunąłem go więc i założyłem tam opaskę.

> od strony grodzi zaczęło kapać tam gdzie dokładnie na zdjęciu jest zaznaczone - kapało na tą taką

> plastikową podstawkę pod tą złączką 'na klik' - czy może być tak że ta złączka się wyrobiła i

> już nie trzyma ? czy coś z ciśnieniem paliwa ? pompa się popsuła i za dużo podaje ?

w szybko zlaczce jest oring prawdopodobnie jest uszkodzony,jesli jest za duze cisnienie paliwa moze byc uszkodzony regulator cisnienia paliwa, ktory zamontowany jest w module pompy paliwa w zbiorniku.

Czy Kolega moglby zmierzyc napiecie wyjsciowe z czujnika polozenia przepustnicy kiedy przepustnica jest w stanie spoczynkowym?

Napisano
  • Autor

zdjąłem tą szybko złączkę, niestety jest ona chyba nierozbieralna a patrząc do środka nie widzę żadnego oringa, gumki

pytanie czy mogę tą szybkozłączkę obciąć i sam ten niebieski plastikowy przewód w oplocie gumowym nasunąć na tą metalową rurkę i ścisnąć opaską ??

co do zmierzenia tego napięcia, potrzebowałbym kolego dokładniejszych wskazówek co, gdzie i jak smile.gif

Napisano

> pytanie czy mogę tą szybkozłączkę obciąć i sam ten niebieski plastikowy przewód w oplocie gumowym

> nasunąć na tą metalową rurkę i ścisnąć opaską ??

W sumie można ale ciężko Ci będzie nasunąć na króciec. Ja się z tym babrałem prawie godzinę woda gotowana opalarka itd żeby to założyć.

Napisano
  • Autor

wymieniłem cały wąż, kupiłem taki do paliwa, zbrojony gumowy i wymieniłem cały - ten oryginalny już był bardzo twardy i kruchy i nic by z niego nie było raczej. Jak na razie silnik pracował kilka minut i na szczęście nic nie cieknie i oby tak zostało smile.gif

dzięki wszystkim za odpowiedzi

ps. co ciekawe, jak chciałem dokupić taki przewód z tą szybkozłączką w ASO to powiedziano mi że niestety już nie jest do dostania

Napisano

> ps. co ciekawe, jak chciałem dokupić taki przewód z tą szybkozłączką w ASO to powiedziano mi że

> niestety już nie jest do dostania

to nie jest dziwne dlatego że oryginalne części są do kupienia tylko do 10 lat od zakończenia produkcji danego modelu samochodu. Tak samo np nie kupisz oryginalnych (nowych) taśm do podtrzymywania zbiornika paliwa.(i paru innych części)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.