Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ładowanie akumulatora "Battery charging fault"

Featured Replies

Napisano

Witam.

Mam z autem następujący problem: czasami jak odpalam silnik, nie gaśnie kontrolka ładowania, a na wyświetlaczu pojawia się komunikat jak w tytule. Jak dynamicznie ruszę to kontrolka gaśnie, komunikat znika, klima zaczyna działać itp. Działo się to rzadko więc się nie przejmowałem. Dzisiaj jednak podczas stania w korku zapaliła się kontrolka i wspomniany komunikat. Po dodaniu gazu zgasła. Pora w końcu się za to zabrać, więc mam pytania do Was. Czego to może być wina? Myślałem że szczotki się zawieszają w alternatorze ale nie wiem jak jest z ich dostępnością. Może lepiej szukać używanego alternatora? Czy może całkiem coś innego?

Dziękuję z góry za wskazówki.

Napisano

> Witam.

pierwsze co to pasek i napinacz, potem dopiero altek , a w altku szczotki

Napisano
  • Autor

Pasek się kręci, żadnego nawet najmniejszego pisku z paska nigdy nie slyszałem. Jakby pasek się ślizgał to chyba kontrolka by świeciła czasem słabiej, czasem mocniej?

Gdzie się kupuje szczotki? Jaki to może być mniej więcej koszt? Same szczotki powinny wystarczyć? Czy coś jeszcze się robi z alternatorem jak już jest wyjęty? Przepraszam że jestem taki ciemny w tym temacie zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Najpierw to byś napisał o jakim aucie mówisz...

Peugeot 406.

Napisano

Może by tak na początek napięcie ładowania zmierzyć...

Napisano
  • Autor

> Może by tak na początek napięcie ładowania zmierzyć...

Na pracujacym silniku, jak kontrolka sie nie swieci jest ponad 14V, jak sie swieci okolo 9V.

Napisano

Sprawdź połączenia elektryczne, masę też - tym bardziej, że przy "dynamicznym ruszeniu" wracało wszystko do normy - coś luźnego, pęknięty przewód.

Napisano

> Sprawdź połączenia elektryczne, masę też - tym bardziej, że przy "dynamicznym ruszeniu" wracało

> wszystko do normy - coś luźnego, pęknięty przewód.

sprawdziłbym również, przewód wzbudzeniowy, taki cienki idący do altka.

Jak nie będzie ładowało sprawdziłbym czy jest na nim napięcie i jakie.

aaaaa no i zrobić pomiary napięcia na:

- alternatorze przy i bez obciążenia (światła, dmuchawa, grzanie szyb)

- akumulatorze przy i bez obciążenia

PZDR VEN

Napisano

jak się szczotki wieszają i kontrolka się świeci, to jak pukniesz w altka powinny "zaskoczyć", takie objawy jak opisujesz, to może być coś słaby styk na jakiejś wtyczce albo jak sądzę prawdopodobniej to regulator napięcia

Jak się na tym nie znasz to albo jedź abo zanieś altka do elektryka samochodowego, bo sam coś możesz spierniczyć i z naprawy za kilkdziesiąt plnów zrobi się kilkaset!

Najlepiej jednak podjechać z całym samochodem, to pomierzy co i jak!

Napisano

> Na pracujacym silniku, jak kontrolka sie nie swieci jest ponad 14V, jak sie swieci okolo 9V.

szukaj braku masy , nadmiaru plusa , albo czegoś pośredniego hehe.gif

Napisano

> Na pracujacym silniku, jak kontrolka sie nie swieci jest ponad 14V, jak sie swieci okolo 9V.

Uszkodzona jedna z diod, lub zwarcie w układzie wzbudzania, albo zwarcie do masy w jednym z uzwojeń altka. W pierwszym przypadku można długo jeździć z usterką i nie mieć sytuacji ekstremalnych, w drugim każdy taki incydent może zakończyć się zgonem altka i całkowitym brakiem ładowania.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.