Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

BRC Seq24 - szarpie, nie jedzie

Featured Replies

Napisano

pacjent to Stilo 1.2 16V, instalacja Sequent24 (przejechane ok 50kkm, ostatnia wymiana filtrów ok 10kkm temu)

Ostatnio samochód zaczął się dławić, przerywać na niskich obrotach podczas przyspieszania (w zakresie 1500-2500rpm). Komputer pokazuje błąd silnika - przyczyną jest brak zapłonu mieszanki w cylindrach. Pierwsza diagnoza świece ... wymienione, trochę się poprawiło, ale samochód ciągle przerywa. Na noPB nie ma tego problemu, wiec wina lezy na 99% po stronie instalacji LPG. Najdziwniejsze jest to że czasami jest lepiej czasami gorzej. Powyżej 3000rpm problem nie występuje.

Teraz pytanie .. co może być przyczyną. Czy tylko regulacja? Czy może to wtryski padają? Może coś innego co wskazywałoby na takie objawy?

Napisano
  • Autor

> Na moje oko mógł paść któryś wtryskiwacz LPG.

Tak na dobrą sprawę może nawet dwa, bo błąd zapłonu mieszanki mam na 1 i 2 cylindrze. Dziwną sprawą jest że pow. 3000 obr/min nie ma problemów.

Jaki koszt może mnie czekać?

Napisano

> Na moje oko mógł paść któryś wtryskiwacz LPG.

czy brc da się regenerować? Czy objaw głośniejszego stukania jednego z wtrysków to zapowiedź przyszłych problemów?

Napisano

>Dziwną sprawą

>jest że pow. 3000 obr/min nie ma problemów.

Bo na dłuższych czasach wtrysku ich praca pewnie jakoś się wyrównuje. Problemy zwykle są na krótszych, gdy np. dwa dają dobrze, a dwa za mało i w tych cylindrach wypadają zapłony, bo mieszanka wychodzi poza zakres zapalności.

> Jaki koszt może mnie czekać?

1 wtryskiwacz kosztuje około 200 zł.

Napisano

> czy brc da się regenerować?

O ile mi wiadomo, to tak. Tu masz firmę, która to robi:

http://www.lpgspec.pl/index.php/regeneracja-wtryskiwaczy.html

>Czy objaw głośniejszego stukania jednego z wtrysków to >zapowiedź przyszłych problemów?

Jeśli stuka jeden i stukanie pojawiło się po pewnym okresie użytkowania, to na pewno nie jest to sytuacja normalna.

Napisano

> Jeśli stuka jeden i stukanie pojawiło się po pewnym okresie użytkowania, to na pewno nie jest to

> sytuacja normalna.

jeden mi stuka (gazownik to stwierdził bo ja nic niepokojącego nie słyszałem) powiedział, że gaz podaje prawidłowo więc nie widzi sensu wymiany na nowy. Nie wiem sam co mam o tym myśleć.

Napisano

Jeśli sam tego nie słyszysz i gaz podaje prawidłowo, to może na razie nie myśl za wiele na ten temat? smile.gif

Napisano
  • Autor

> 1 wtryskiwacz kosztuje około 200 zł.

no to słabo, bo nie tak dawno skończyła się gwarancja ... do tego przebieg też nie jest jakiś wielki, bo to jedynie 50kkm na LPG

Napisano

witam! zrób test . czwarty bieg, 50 km/h, pedał gazu w podłogę, napisz co się dzieje (najlepiej lekko pod górkę= duże obciążenie silnika) oczywiście nz LPG pozdr.

Napisano
  • Autor

> witam! zrób test . czwarty bieg, 50 km/h, pedał gazu w podłogę, napisz co się dzieje (najlepiej

> lekko pod górkę= duże obciążenie silnika) oczywiście nz LPG pozdr.

już nawet tak robiłem ... 40km/h, 4bieg i gaz w podłogę

- na benzynie przyspiesza gładko

- na gazie przerywa w okolicach 1800obr/min (wypadanie zapłonu)

na każdym biegu (poza jedynką) się tak dzieje, wystarczy gaz wcisnąć w podłogę od jakiś 1300obr/min i przy 1800 mamy szarpanie

Napisano

> już nawet tak robiłem ... 40km/h, 4bieg i gaz w podłogę

> - na benzynie przyspiesza gładko

> - na gazie przerywa w okolicach 1800obr/min (wypadanie zapłonu)

> na każdym biegu (poza jedynką) się tak dzieje, wystarczy gaz wcisnąć w podłogę od jakiś 1300obr/min

> i przy 1800 mamy szarpanie

U siebie mam dokładnie ten sam problem zarówno na benzynie jak i na gazie.

Od okolo 1300 do ok. 2500 ma tendencje do gubienia zapłonu losowo. Powyżej już jest to niezauważalne albo nie wystepuje.

Mam tak odkad go kupilem.

I wszyscy co sprawdzali twierdzili, ze jest wszystko ok.

Nawet jedna cewke wymienilem, bo miala pekniete gniazdo i bez zmian.

juz nie wiem co mu jest... niewiem.gif

Napisano

> Jeśli sam tego nie słyszysz i gaz podaje prawidłowo, to może na razie nie myśl za wiele na ten

> temat?

no właśnie nie wiem czy nie myśleć, bo jak padnie po gwarancji to zostanę z ręką w nocniku.

Napisano

> no właśnie nie wiem czy nie myśleć, bo jak padnie po gwarancji to zostanę z ręką w nocniku.

nie przesadzaj 200zł za wtryskiwacz to nie koniec świata smirk.gif

Napisano

> U siebie mam dokładnie ten sam problem zarówno na benzynie jak i na gazie.

> Od okolo 1300 do ok. 2500 ma tendencje do gubienia zapłonu losowo. Powyżej już jest to

> niezauważalne albo nie wystepuje.

> Mam tak odkad go kupilem.

> I wszyscy co sprawdzali twierdzili, ze jest wszystko ok.

> Nawet jedna cewke wymienilem, bo miala pekniete gniazdo i bez zmian.

> juz nie wiem co mu jest...

czasami usterka jest mechaniczna tzn problem leży w silniku oslabiony.gifwystarczy że zawory nie będą sie domykać idealnie sick.gif

Napisano

> ... - na benzynie przyspiesza gładko

> - na gazie przerywa w okolicach 1800obr/min (wypadanie zapłonu) ...

Lpg potrzebuje większą iskrę - wyładowanie występuje przy większym napięciu - układ elektryczny jest bardziej obciążony. Spróbuj zmniejszyć odstęp na elektrodach świec albo wymień świece na takie z mniejszym odstępem ...

Jeżeli to pomoże to masz niedomagania w układzie elektrycznym, na razie małe i objawiające się tylko na lpg, potem mogą być też na benzynie.

Napisano

> czasami usterka jest mechaniczna tzn problem leży w silniku wystarczy że zawory nie będą sie

> domykać idealnie

A można jakoś zdiagnozować niedomykanie sie zaworów nie rozbierając silnika?

Napisano
  • Autor

> Lpg potrzebuje większą iskrę - wyładowanie występuje przy większym napięciu - układ elektryczny

> jest bardziej obciążony. Spróbuj zmniejszyć odstęp na elektrodach świec albo wymień świece na

> takie z mniejszym odstępem ...

> Jeżeli to pomoże to masz niedomagania w układzie elektrycznym, na razie małe i objawiające się

> tylko na lpg, potem mogą być też na benzynie.

byłem u gazowników ... wzbogacili mi mieszankę i troche się poprawiło. rozmontuje jeszcze dolot i zobacze jak wyglądają kable od cewek i postaram się przeczyścić styki.

gazownicy wskazują raczej na problemy "elektryczne", wiec musze to zweryfikować w pierwszej kolejności ... podobno mozna w jakiś sposób przetestowac cewki - prawda to?

Napisano

> nie przesadzaj 200zł za wtryskiwacz to nie koniec świata

niby tak ale ja jestem sknera grinser006.gif i jak wiem, że mogę mieć coś gratis to wolę gratis

Napisano

> A można jakoś zdiagnozować niedomykanie sie zaworów nie rozbierając silnika?

Zwykle już mała nieszczelność oznacza nierówny bieg jałowy i wypadanie zapłonów.

Napisano

> Zwykle już mała nieszczelność oznacza nierówny bieg jałowy i wypadanie zapłonów.

a co powiesz na coś takiego, sprawa dotyczy astry f 1.6 8v podczas gaszenia na gazie od czasu do czasu potrafi fuknąć jakby chciał jeszcze raz zakręcić. Gazownik stwierdził, że to nagar na zaworach, zdziwiłem się bo na benzynie tak nie robi. Facet uwierzył w to i pojechał i pewnie będzie naprawiał głowicę ale czy to jest prawdopodobne?

Napisano

> A można jakoś zdiagnozować niedomykanie sie zaworów nie rozbierając silnika?

Można - przez pomiar ciśnienia sprężania w cylindrach.

Napisano

> a co powiesz na coś takiego, sprawa dotyczy astry f 1.6 8v podczas gaszenia na gazie od czasu do

> czasu potrafi fuknąć jakby chciał jeszcze raz zakręcić. Gazownik stwierdził, że to nagar na

> zaworach, zdziwiłem się bo na benzynie tak nie robi. Facet uwierzył w to i pojechał i pewnie

> będzie naprawiał głowicę ale czy to jest prawdopodobne?

Jeśli dotyczy to instalacji mieszalnikowej, to jakieś prawdopodobieństwo jest. Z tym autem dzieje się coś niepokojącego poza wspomnianym objawem?

Napisano

> Jeśli dotyczy to instalacji mieszalnikowej, to jakieś prawdopodobieństwo jest. Z tym autem dzieje

> się coś niepokojącego poza wspomnianym objawem?

to była sekwencja brc taka jak u mnie bo ten zakład tylko takie montuje i też miał wtryski brc, gościu przyjechał do nich ponieważ stwierdził objawy takie które opisałem wcześniej a poza tym podobno przy odpalaniu (po tym jak podczas gaszenia chciałby jeszcze raz zaskoczyć) jest problem bo odpala dopiero za którymś przekręceniem.

Napisano

> wg mnie parownik do wymiany

Może być i tak. Reduktory Genius często padają w ten sposób, że membrana się rozszczelnia i gaz dostaje się do kolektora dolotowego przez podciśnieniowy przewód kompensacyjny.

Napisano

> wg mnie parownik do wymiany

ale gościu miał instalkę nową z tego co widziałem, bo razem ze mną był i płacił za przegląd po 15tyś km.

Napisano

> ale gościu miał instalkę nową z tego co widziałem, bo razem ze mną był i płacił za przegląd po

> 15tyś km.

Fakt, że nie chce palić po jeździe na gazie mógłby wskazywać na wspomnianą awarię reduktora.

Napisano

> Fakt, że nie chce palić po jeździe na gazie mógłby wskazywać na wspomnianą awarię reduktora.

ja stawiałem na lejący wtrysk, ale jak ma lać jak nie dostaje gazu więc pewnie masz rację, ale nowy reduktor i taki kwiatek? Oni walą do każdego auta taki sam reduktor jak one są takie wadliwe to w zafirze jak i w astrze mam to badziewie.

Napisano

> ja stawiałem na lejący wtrysk, ale jak ma lać jak nie dostaje gazu więc pewnie masz rację, ale nowy

> reduktor i taki kwiatek? Oni walą do każdego auta taki sam reduktor jak one są takie wadliwe

> to w zafirze jak i w astrze mam to badziewie.

jak wadliwy to pada szybko, a jak dobry to można na nim nawet i 150kkm pojeździć spokojnie biglaugh.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

> pacjent to Stilo 1.2 16V, instalacja Sequent24 (przejechane ok 50kkm, ostatnia wymiana filtrów ok

> 10kkm temu)

> Ostatnio samochód zaczął się dławić, przerywać na niskich obrotach podczas przyspieszania (w

> zakresie 1500-2500rpm). Komputer pokazuje błąd silnika - przyczyną jest brak zapłonu mieszanki

> w cylindrach. Pierwsza diagnoza świece ... wymienione, trochę się poprawiło, ale samochód

> ciągle przerywa. Na noPB nie ma tego problemu, wiec wina lezy na 99% po stronie instalacji

> LPG. Najdziwniejsze jest to że czasami jest lepiej czasami gorzej. Powyżej 3000rpm problem nie

> występuje.

> Teraz pytanie .. co może być przyczyną. Czy tylko regulacja? Czy może to wtryski padają? Może coś

> innego co wskazywałoby na takie objawy?

Powodem wszystkiego była padnięta cewka zapłonowa na pierwszym cylindrze (komputer pokazywał wypadanie zapłonów na 1 i 2 cyl.). Po wymianie jednej uszkodzonej cewki wszystko wróciło do normy, silnik pracuje bardzo równo/gładko ... chyba nawet lepiej niż przed tymi problemami nawet.

Tak więc objawy padającej cewki mogą być na początku widoczne tylko przy jeździe na LPG, a nie objawiają się na benzynie. Pod koniec jej życia, na obu paliwach przerywało. Sama instalacja nie miała "udziału" w przerywaniu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.