Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nagrzewnica PTC w wersji klimatronik i manual

Featured Replies

Napisano

> Wiem tyle co widzę na schemacie, jak wyżej wkleiłem.

ok. dzieki

Napisano

> to czerwony kabel grzeje całością tylko, ze słabiej, a połączone biały i czarny mocno?

> dobrze rozumiem?

Jeden kabel zasila pierwszą grzałkę, drugi zasila drugą i trzecią grzałkę. Grzałki 2 i 3 są włączane przy napięcie akumulatora w okolicy 13 V - nie pamiętam dokładnie jakiej.

Napisano

> Jeden kabel zasila pierwszą grzałkę, drugi zasila drugą i trzecią grzałkę. Grzałki 2 i 3 są

> włączane przy napięcie akumulatora w okolicy 13 V - nie pamiętam dokładnie jakiej.

ok, a jest też taka sytuacja, że przy sporych mrozach wszystkie trzy grzałki grzeją?

Napisano

> ok, a jest też taka sytuacja, że przy sporych mrozach wszystkie trzy grzałki grzeją?

Oczywiście - włączenie grzałek 2 i 3, nie powoduje wyłączenia grzałki 1.

Pozdrawiam

Napisano

> Oczywiście - włączenie grzałek 2 i 3, nie powoduje wyłączenia grzałki 1.

> Pozdrawiam

ok, wielkie dzięki za pomoc wink.gif

• 6 miesięcy później...
Napisano
  • Autor

> No właśnie FES 3.3 nie dał rady (z klimatronikiem) Dziś odwiedziłem ASO w Krakowie (Viamot) gdzie

> próbowano uruchomić moja grzałkę. Procedura PROXY wykonana Examinerem przeszła bezbłędnie (mam

> wydruk) co jednak niczego nie zmieniło - PTC nie działa. Podobno w Examinerze 'nie ma opcji'

Wiele wody upłynęło w w Wiśle... smile.gif Tym razem jednak śpieszę donieść, że przyczyną problemów z połączeniem z CAN i osiowaniem PROXY był uszkodzony moduł PARKTRONIC, któy jest podpięty do tej samej linii. Wymieniłem dwa czujniki parkowania i sam moduł i nagle, ku mojej radości, PROXY modułu klimatyzacji przeszło poprawnie z włączoną opcją PTC. Zostało poczekać na zimniejsze dni i... Hurrrra! Przekaźniki klikają, komputer steruje a grzałki juz po kilkunastu sekundach JAZDY dają ciepłe powietrze. Że też mi się nie chciało tego zrobic już kilka lat wcześniej...

Napisano

> Wiele wody upłynęło w w Wiśle... Tym razem jednak śpieszę donieść, że przyczyną problemów z

> połączeniem z CAN i osiowaniem PROXY był uszkodzony moduł PARKTRONIC, któy jest podpięty do

> tej samej linii. Wymieniłem dwa czujniki parkowania i sam moduł i nagle, ku mojej radości,

> PROXY modułu klimatyzacji przeszło poprawnie z włączoną opcją PTC. Zostało poczekać na

> zimniejsze dni i... Hurrrra! Przekaźniki klikają, komputer steruje a grzałki juz po kilkunastu

> sekundach JAZDY dają ciepłe powietrze. Że też mi się nie chciało tego zrobic już kilka lat

> wcześniej...

Czyli da się - jeszcze w KR to zaczynam szukać grzałki - wystarczy tylko instalacja, przekaźniki i grzałka czy coś jeszcze szukać?

Napisano

> Czyli da się - jeszcze w KR to zaczynam szukać grzałki - wystarczy tylko instalacja, przekaźniki i

> grzałka czy coś jeszcze szukać?

Jesteś pewien że jej potrzebujesz? Ja mam i w sumie myślę nad wyłącznikiem do niej.

Napisano

> Jesteś pewien że jej potrzebujesz? Ja mam i w sumie myślę nad wyłącznikiem do niej.

Ja wylaczylem, szkoda aku:/

Napisano

> Ja wylaczylem, szkoda aku:/

No właśnie. Ja bym dorobił do niej jakiś włącznik, żeby w sytuacji awaryjnej można było odpalić.

Napisano
  • Autor

> No właśnie. Ja bym dorobił do niej jakiś włącznik, żeby w sytuacji awaryjnej można było odpalić.

Czemu szkoda akumulatora? PTC nie działa jeżeli nie są spełnione warunki m.in. minimalne obroty silnika czyli ładowanie musi być.

A sterujące są dwa przewody w wiązce w konsoli poniżej radia a powyżej centralki klimy. Włączanie następuje przez zwieranie tych przewodów do masy więc wystarczy wyłącznik rozłączający.

Napisano

Hej!

> Czemu szkoda akumulatora? PTC nie działa jeżeli nie są spełnione warunki m.in. minimalne obroty

> silnika czyli ładowanie musi być.

Nie do konca.

U mnie zawsze jak jest mniej nic 10C wlaczaja sie grzalki (oczywiscie masz ustawiona temperature od 16 w gore..)

Zawsze, nie mialem przypadku ze sie nie wlaczyly..

Wylaczaja sie po lekkim ogrzaniu silnika.

Wiec o jakich warunkach mowisz?

Wsiadam, zapalam, wlaczam nawiew na szybe i zawsze slysze klik klik..

No chyba ze jest lato i cieplo:)

Napisano
  • Autor

> U mnie zawsze jak jest mniej nic 10C wlaczaja sie grzalki (oczywiscie masz ustawiona temperature od

> 16 w gore..)

> Zawsze, nie mialem przypadku ze sie nie wlaczyly..

> Wylaczaja sie po lekkim ogrzaniu silnika.

> Wiec o jakich warunkach mowisz?

> Wsiadam, zapalam, wlaczam nawiew na szybe i zawsze slysze klik klik..

Aaaa... To są warunki wymuszone smile.gif i tego w ePerze nie piszą.

A standardowo jest tak:

Algorytm konroli Nagrzewnicy dodatkowej PTC steruje włączeniem sprawdzając, czy występują równocześnie i trwają przez 3 sekundy następujące warunki:

Temperatura zewnętrzna< 20° C (temperatura zimowa)

Pozycja kluczyka (Key On)

Centralina Klimatyzacji w położeniu innym niż OFF

Obroty silnika (RPM) > 700 giri/min

Temperatura płynu chłodzącego silnika < 64 °C

Natężenie powietrza > 0

napięcie akumulatora> 12.2 V

Temperatura Powietrza Vent 50 ˚C

Oczekiwanie przez czas 3 sekund

Procedura opisana powyżej zostaje zablokowana (do następnego Key/Off -key/On) dla każdego z następujących warunków :

RPM < 700 RPM

Temperatura płynu chłodzacego silnika > 64 °C

natomiast procedura zostanie zawieszona (i przywrócona po ustaniu warunków, które powodują jej zawieszenie):

jeśli użytkownik uruchomi ręcznie zerowy nawiew powietrza

wybór ręczny przycisku OFF w centralce

Temperatura Powietrza Vent. > 50 ˚C "

Napisano

Hej!

Wiesz fajnie napisane, ale ja mam gdzies co ma byc spelnione lub nie, by mi to cholerstwo nie pykalo i nie zrzeralo aku..

Wsiadam, odpalam i jade..

A zawsze mi klika, wiec przyjmuje ze tak ma byc.

A nie chce.

----------------------------------------------------

>Temperatura zewnętrzna< 20° C (temperatura zimowa)

teraz zawsze jest ponizej

>Pozycja kluczyka (Key On)

???

>Centralina Klimatyzacji w położeniu innym niż OFF

jasne, wylacz nawiew by bylaczyc nagrzewnice, genialne:)

>Obroty silnika (RPM) > 700 giri/min

Nigdy nie zlazlem ponizej 700...

>Temperatura płynu chłodzącego silnika < 64 °C

Jasne, ciekawe ile ma rano:)

>Natężenie powietrza > 0

??

>napięcie akumulatora> 12.2 V

pomijam

>Temperatura Powietrza Vent 50 ˚C

??

No i jak intepretowac reszte, nie wiem, ja kierowca, nie programista:)

Napisano
  • Autor

> Wiesz fajnie napisane, ale ja mam gdzies co ma byc spelnione lub nie, by mi to cholerstwo nie

> pykalo i nie zrzeralo aku..

> Wsiadam, odpalam i jade..

Nie wnikam czy fajnie czy nie fajnie - to nie moja twórczość tylko cytat z instrukcji dla serwisów fiata. Jeżeli któryś z elementów tej układanki u Ciebie działa nieprawidłowo (choć napięcie akum. przy pracującym silniku >14,1V wskazuje, że jest ładowanie więc nie powinno zżerać akum.) to cały algorytm może działać nieprawidłowo. I tyle.

Napisano

Hej!

Zrob sobie bilans energetyczny i wyjdzie, ze nie ma szans na podladowanie aku..

Swiatla:

mijania 100W+10W postojowe 9A

Tyl to ok 50W - 4A

Nawiew - od 5A do 20A - zaleznie od predkosci

Elektronika auta ok 2A (licze wszystkie lampki, kompy itp)

Radio - ok 1A

Nagrzewnica ok 40A

Alternator 105A w maxie..liczac przy 3tys obrotow..

Wychodzi ok 70A samego poboru pradu...a jestes na jalowym, max w miescie obr do 2tys..

Kiedy masz podladowac?

Dlatego sie rozladowuje..tak mysle

Napisano
  • Autor

> Alternator 105A w maxie..liczac przy 3tys obrotow..

> Wychodzi ok 70A samego poboru pradu...a jestes na jalowym, max w miescie obr do 2tys..

> Kiedy masz podladowac?

> Dlatego sie rozladowuje..tak mysle

No wszystko prawda ale jak długo trwa osiągnięcie temperatury 64 st. C? 3-4 km? A jak jeździsz krótsze odcinki to nawet i wyłączenie PTC niewiele zmieni bo akumulator będzie zawsze niedoładowany - szczególnie na mrozie. Powyżej temp. 64 st. C płynu chłodzącego następuje wyłączenie PTC. I już nie pobiera... A zamiast świateł 110W przód +50W tył polecam LEDy, które pobierają kilka-kilkanaście watów. Od razu masz ze 12-15 A zaoszczędzone.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.