Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Roleta na tylne okna w drzwiach - Croma II

Featured Replies

Napisano

Witam

Niektórzy szczęśliwcy mają u siebie specjalne roletki zamontowane w drzwiach tylnych a dokładnie w boczkach drzwi. Ja niestety takiego udogodnienia nie mam sick.gif.

Mimo przyciemnianych tylnych szyb cool.gif dla mojego najmłodszego potomka który skończył właśnie 2 tygodnie postanowiłem zainstalować takową roletę ...

Poniżej dwie górne części boczka po zdemontowaniu - wszystkie sa czarne więc wszystkie pasują... ( górna z roletka dolna bez roletki)

285377664-S1059859a.jpg

Tu widzimy zaślepkę na głośnik wysoko tonowy - głosnik z przednich drzwi/obok lusterka pasuje idealnie w to miejsce...

285377664-S1059857a.jpg

na roletce etykieta:

285377664-S1059861c.jpg

Należy zdemontować górną cześć boczka, odkręcić klamkę oraz odkleić tapicerkę - tapicerka jest zatapiana na gorąco w te wypustki reszta to 3 zgrzewy - rodzaj kołków zakleionych na gorąco i wszystko ładnie schodzi

285377664-S1059862e.jpg

285377664-S1059863a.jpg

Aby roletką miała sie czego trzymać należy również wymienić górna gumę - jest z wypustkami - dwoma haczykami

285377664-S1059866c.jpg

post-15502-14352514243458_thumb.jpg

Napisano

Moze poluj na boczki cale z roletkami. I gratulacje potomka 20.GIF

Napisano
  • Autor

> Moze poluj na boczki cale z roletkami. I gratulacje potomka

Dzięki...

PS... tak właśnie zrobiłem wink.gif

Napisano

A no wlasnie teraz widze fotki,Lisek moze sprzedaj Crome i kup juz emotiona zlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> A no wlasnie teraz widze fotki,Lisek moze sprzedaj Crome i kup juz emotiona

To by nie było fanu wink.gif a tak referacik bedzie .... w Stilo miałem podobnie hehe.gif

Lista dodatków w mojej Krówce jakie ja wstawiłem

- Navi

- zmieniareczka

- zmiana klawiszy w kierownicy pod navi

- zestaw Noki

- lusterka składane elektrycznie

- lusterko wsteczne fotochromatyczne

- lotka na klapie

- dodatkowy podgrzewacz nagrzewnicy

- roletki .... w trakcie wink.gif

- antenke triplex + CB

- głośniczki z przodu + wyciszenie drzwi

Mam jeszcze B&M ale nie mam czasu.... wink.gif

Napisano

> To by nie było fanu a tak referacik bedzie .... w Stilo miałem podobnie

> Lista dodatków w mojej Krówce jakie ja wstawiłem

> - lusterko wsteczne fotochromatyczne

ooo.. to chyba będzie kolejnym dodatkiem u mnie wink.gif

czyli potrzebne lusterko... a co z podłączeniem - instalacja jest gotowa?

> - dodatkowy podgrzewacz nagrzewnicy

co tu montowałeś? Nie masz w automatycznej klimie elektrycznego dogrzewania?

> - antenke triplex + CB

Jaką kupiłeś i jak się sprawuje, jak z zasięgiem i szumami?

Napisano
  • Autor

> ooo.. to chyba będzie kolejnym dodatkiem u mnie

> czyli potrzebne lusterko... a co z podłączeniem - instalacja jest gotowa?

zrobię referacik.... zlosnik.gif

> co tu montowałeś? Nie masz w automatycznej klimie elektrycznego dogrzewania?

Nie... w Stilo miałem tu nie mam... to znaczy już mam hehe.gif

> Jaką kupiłeś i jak się sprawuje, jak z zasięgiem i szumami?

Jak dla mnie OK... Triplex to trzy anteny w jednej i pasuje idealnie do Cromy... włoska i według mnie robiona przez tą sama firmę co oryginalna.... jest tylko o kilka cm dłuższa... Co do szumów to nie mam... mam założone dodatkowo tłumiki ferytowe na przewody wtryskiwaczy.... radio to Maxtorn 75 ... wszystko sterowne z gruszki... jak dla mnie wystarcza

Napisano

> Lista dodatków w mojej Krówce jakie ja wstawiłem

> - dodatkowy podgrzewacz nagrzewnicy

a czy ewentualnie można prosić o jakiś referacik z montażu tego ustrojstwa:) przydałoby się w Cromie a cena webasto zabija:)

Napisano

Napewno jest fan, tylko kiedys jak przyjdzie czas sprzedazy nikt nam tego nie zwroci.To teraz pokaz zasloniete roletki jak wygladaja zlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Napewno jest fan, tylko kiedys jak przyjdzie czas sprzedazy nikt nam tego nie zwroci.To teraz pokaz

> zasloniete roletki jak wygladaja

Wiesz 90 zł za roletkę to nie majątek .... byle zasłonka w markecie kosztuje podobnie.... ale masz racje nikt za to nie zwróci wink.gif

Napisano

Zgadzam sie z Toba, w sklepie byle jakie kupisz i brzydko wygladalo by, a tak masz ori, a satysfakcja jest ogromna ze sie samemu zrobilo, no to teraz foto zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Efekt Końcowy cool.gif

PS...

To co wygląda jak brudna tapicerka to cień zlosnik.gif

285384405-a.jpg

285384405-b.jpg

post-15502-14352514292658_thumb.jpg

Napisano

No i ladnie, ja Ci powiem,ze mam caly czas te roletki zalozne wogole ich nie opuszczam w dol, bo w Stilo mialem ciemne szyby i tu jakos mi za jasno jest, szkoda ze z tylu jeszcze nie ma rolety elektrycznej zeby zaslonic smile.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

> No i ladnie,

Wczoraj dokończyłem temat rolet w Krówce.... to znaczy założyłem 2-ga z prawej strony w drzwiach i trzecią z tyłu .... hehe.gif tak więc roletek ci u mnie dostatek w aucie zlosnik.gif

Przy okazji oczywiście wstawiłem głośniczek wysoko tonowy w boczek drzwi tylnych i dodatkowo wyciszyłem drzwi wink.gif tak jak pozostałe

Napisano

Na tylna szybe dales rolete?

Napisano
  • Autor

> Na tylna szybe dales rolete?

Nie.... wink.gif

Roleta jest pod belka rolety bagażnika i po rozciagnięciu oddziela przestrzeń ładunkowa od pasażerskiej.... coś jak kratka w autach firmowych tyle tylko, że jest to roletka która ma inne przeznaczenie.. ma ograniczyć oziębianie się wnętrza w zimie podczas otwierania bagażnika old.gif

Napisano

Juz wiem,kolega ma cos takiego w Focusie II.

Napisano
  • Autor

Cos takiego:

285526491-rol1.JPG

285526491-rol2.JPG

post-15502-14352514734358_thumb.jpg

Napisano

Sprytne, i ochroni twoje dziecko przed zimne gdy bagaznik otworzysz wink.gif

Mi by szkoda bylo podsufitki dziurawic zlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> Sprytne, i ochroni twoje dziecko przed zimne gdy bagaznik otworzysz

> Mi by szkoda bylo podsufitki dziurawic

Ja mam w swojej Crowie z tyłu po bokach takie jakby zaczepy, które chyba służą do mocowania siatki...? Wykorzystuje je ktoś?

Napisano

Ja tam podtrzymuje podloge z bagaznika zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Sprytne, i ochroni twoje dziecko przed zimne gdy bagaznik otworzysz

Zmniejszy ale nie ochroni w 100%... sleeping_2.gif

> Mi by szkoda bylo podsufitki dziurawic

Ja mam plan zrobienia wielkiej dziury w podsufitówce na środku zlosnik.gif i tylko mnie mulher.gif przed tym powstrzymuje hehe.gif a dziurki zawsze beżowymi zaślepkami mogę zamaskować

Napisano

> Ja mam plan zrobienia wielkiej dziury w podsufitówce na środku i tylko mnie przed tym

Szklany dach???????

• 4 miesiące później...
Napisano

Chętnie założyłbym u siebie roletki ale nie mogę znaleźć dawcy. Jedyny trop to: http://allegro.pl/fiat-croma-ii-2007r-boczek-drzwi-lewy-tyl-i2283909834.html ale 280 pln to chyba przesada.

Jakieś sugestie, gdzie szukać?

Czy mamy na forum informacje o innych niż Allegro żródłach używanych części do Crom?

Może warto by założyć taki wątek?

Napisano

> Chętnie założyłbym u siebie roletki ale nie mogę znaleźć dawcy. Jedyny trop to:

> http://allegro.pl/fiat-croma-ii-2007r-boczek-drzwi-lewy-tyl-i2283909834.html ale 280 pln to

> chyba przesada.

> Jakieś sugestie, gdzie szukać?

> Czy mamy na forum informacje o innych niż Allegro żródłach używanych części do Crom?

> Może warto by założyć taki wątek?

ja też ciągle monitoruje allegro i lipa. Maile do sprzedawców innych części bez echa więc pewnie nie mają. PiotrekPanda ma części do Cromy bo ma całą Crome do rozbiórki ale tych gadżetów akurat niema

Napisano

> ja też ciągle monitoruje allegro i lipa. Maile do sprzedawców innych części bez echa więc pewnie

> nie mają. PiotrekPanda ma części do Cromy bo ma całą Crome do rozbiórki ale tych gadżetów

> akurat niema

Trzeba cierpliwie szukać na Allegro, na pewno się coś w końcu trafi. Mi się udało kupić całe boczki z roletami za 70 zł od sztuki i jeszcze klamki mi zostały jakby co. Szukałem ze 3 miesiące.

Napisano
  • Autor

> Chętnie założyłbym u siebie roletki ale nie mogę znaleźć dawcy.

Należy uzbroić się w cierpliwość ... Nie ma sensu kupować za 270 zł skoro można po 90-100 za boczek z roletą ja najpierw kupiłem lewy a po kilku miesiącach prawy

• 3 miesiące później...
Napisano

Panowie

Wczoraj kupiłem Cromke i mam mały problem.

Okazało sie że tylne drzwi od strony pasażera z zewnątrz się nie otwierają a z wewnątrz ok, wiec pomyślałem blokada na dzieci przekręciłem i totalny zong !@#$%^&*( . Drzwi w żaden sposób się nie otworzą, coś tyka przy otwieraniu z pilota ale otworzyć się nie da. Czy jest jakiś sposób ??????

Lub jak się ściąga tapicerkę tylnych drzwi , może uda mi się ja jakoś zerwać od środka ??????

Napisano

> Lub jak się ściąga tapicerkę tylnych drzwi , może uda mi się ja jakoś zerwać od środka

> ??????

Tapicerka zamocowana jest na kołkach i 3 śrubach. Trzeba zdemontować panel z przyciskiem otwierania szyb i popielniczką - trzeba delikatnie śrubokrętem wcisnąć blaszki - znajdują się bliżej miejsca chwytania drzwi (teraz ciężko opisać najlepiej na fotce pokazać). Potem demontujesz nakładkę-panel który wypełnią jakby tą ramkę-taka twarda jest która otacza popielniczkę z przyciskiem i tą nakładkę(powleczona jakby warstwą gumy i miekka poziomo). Nakładkę podważasz bo jest na takich "zatrzaskach" jak już zrozumiesz to masło maślane i co próbuję przekazać masz dostęp do 2 śrub imbus, trzecia śruba jest pod klamką - odchylasz , wyciągasz gumę i masz śrubę.

Zostaje kwestia jak pociągnąć tapicerkę żeby wyskoczyły kołki z drzwi ale trzeba by spróbować przez miejsce gdzie znajduję panel z popielniczką - jest najwięcej miejsc i dostęp do mocowania kołków z lewej strony jak patrzysz od środka.

Sorry ale ciężko mi to opisać, może ktoś poprawi lub jeszcze ściślej opisze i zrozumiale,

Napisano

Dzieki za szybka odpowiedz, myśle ze już sobie poradzę, rozbierałem już w swoich wcześniejszych autach wiec mam już jasność czego i gdzie szukać

Napisano

o klamce zewnętrznej można poczytać tutaj:

klamka

Napisano
  • Autor

> Okazało sie że tylne drzwi od strony pasażera z zewnątrz się nie otwierają a z wewnątrz

> ok, wiec pomyślałem blokada na dzieci

Blokada na dzieci działa tak, że z wewnątrz auta się nie otwiera drzwi a z zewnątrz jak najbardziej...

Jeśli drzwi otworzysz to tak jak kolega pisze:

3 śruby na imbus - dwie ukryte pod panelem podnoszenia szyb i podłokietniku a jedna pod klamka za gumową zaślepką.

Kołki w koło tapicerki - samozatrzaskowe - najlepiej zacząć podważać od dołu na wysokości głośnika

Po podważeniu całego boczka lekko w bok - wychodzi do góry - wciśnięty na rant drzwi między szybą.

Potem lekko odchylamy aby odpiąć linkę klamki - jest na zatrzasku i trzeba ją wyciągnąć z obudowy klamki a następnie blokadę plastykową na końcówce "L" odczepić i wyciągnąć do góry

ukazuje się blacha tłoczona drzwi...

Napisano

jak odkleiłeś tą górną część by wymienic na element z roletą to czym spowrotem poskręcałeś ?? czy zatapiałeś jakoś na ciepło ??? ja chce wymienic bo mam tapicerke jedna podrapana strasznie a iei moge znaleść pod kolor swojej boczku

Napisano

Już wszystko jasne, typowa usterka z tym bolcem który się wygina. Naprawione. Dziekuje wszystkim za podpowiedzi .

Ale wszystko to zrobic na zamkniętych drzwiach to jest to, bo juz po otwarciu idzie ok

Napisano
  • Autor

> jak odkleiłeś tą górną część by wymienic na element z roletą to czym spowrotem

Dośc prosto wychodzi... niby jest na goraco zgrzany ale oporów nie robił w żadnym z 4 boczków...

> poskręcałeś ?? czy zatapiałeś jakoś na ciepło ??? ja chce wymienic bo mam

klejem do plastyku.... nic specjalnego i bez tego by sie pewnie trzymało...

jesli masz uszkodzone same boczki czarne to śmiało wymieniaj... ja gdzieś mam swoje ale bez roletek....

Napisano

Nie własnei mam doły uszkodzone, zrysowane . I mam tez roletki i chce je zostawic. kupie chyab inne boczki pod kolor i pozmieniam góry z drewnianymi listwami i bedzie gites

Napisano
  • Autor

> Nie własnei mam doły uszkodzone, zrysowane . I mam tez roletki i chce je zostawic. kupie

> chyab inne boczki pod kolor i pozmieniam góry z drewnianymi listwami i bedzie gites

A to śmiało wymieniać.... wszystko będzie pasować...

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Aby roletką miała sie czego trzymać należy również wymienić górna gumę - jest z wypustkami - dwoma

> haczykami

Lisek nie orientujesz sie ile ta guma kosztuje w ASO? Kupilem boczki po 80zl/szt i nie wiem ile koles zawola za ta gume i ile to w aso kosztuje, zeby mnie nie skroil

Napisano
  • Autor

> Lisek nie orientujesz sie ile ta guma kosztuje w ASO? Kupilem boczki po 80zl/szt i nie wiem ile

> koles zawola za ta gume i ile to w aso kosztuje, zeby mnie nie skroil

Nie działa mi EPR-ek... ale gdybym ich nie kupił to dorobił bym sobie haczyki

Mam teraz większe zmartwienie bo prawa roletka nie chce mi się schować.... nie wiem czy córka to wyciągnęła czy sie zepsuło... ale czeka mnie rozkręcanie boczka oslabiony.gif

Napisano

A moj boczek jezdzi od 2 tygodni w bagazniku hehe.gif

Napisano

> Nie działa mi EPR-ek... ale gdybym ich nie kupił to dorobił bym sobie haczyki

> Mam teraz większe zmartwienie bo prawa roletka nie chce mi się schować.... nie wiem czy córka to

> wyciągnęła czy sie zepsuło... ale czeka mnie rozkręcanie boczka

pewnie bede drutowal jesli sie nie dogadam z kolesiem co do tej gumy z haczykami. Moze uda mi sie ten element wyciagnac od niego wink.gif

Napisano

> pewnie bede drutowal jesli sie nie dogadam z kolesiem co do tej gumy z haczykami. Moze uda mi sie

> ten element wyciagnac od niego

Gumy dostalem gratis wink.gif

Lisek czy gorna czesc boczka -ta wklejona na kolkach na goraco, jak to demontowales, i w jaki sposob montowalem spowrotem do swojego boczka?

Napisano
  • Autor

> Gumy dostalem gratis

> Lisek czy gorna czesc boczka -ta wklejona na kolkach na goraco, jak to demontowales, i w jaki

> sposob montowalem spowrotem do swojego boczka?

Nie ma z tym problemów - lekko scyzorykiem podważasz i wszystko wychodzi - puszcza... a potem klejem do plastyku lub nawet bez... należy uważać tylko na krawędzie tego boczku tam te plastyki wchodzą w rodzaj prowadnic i trzeba to delikatnie wyciągnąć i nowy ponownie wsadzić....

Ja niestety musiałem swój rozebrać ponownie - roletkę i okazało się że sprężyna pękła sick.gif .... ogólnie po wyciągnięciu było mnóstwo syfu wewnątrz tej rurki... dołączę zdjęci. Na szczęście udało się skręcić te sprężyny razem i na razie działa bez zarzutu...

Napisano
  • Autor

Naprawa roletki:

Mam nadzieje, ze nikomu sie to nie przyda ... wink.gif

-Odkręcamy roletkę od boczku - są to śrubki TORX oraz 4 zatrzaski metalowe

- Wyciągamy delikatnie metalową obudowę roletki w bok - jest wsunięta - ciągniemy w kierunku głośniczka - UWAGA robimy to po zdjęciu osłonki na końcu roletki - w kształcie "U" widoczna od góry - łatwiej wyjdzie

- Po wyjęciu roletki wykręcamy 2 śrubki na śrubokręt krzyżak - również od strony głośnika

- Wychodzi cała zwinięta roletka z obudowy metalowej wraz z osiką

- W oście wyciągamy zaślepkę do góry -Uwaga jest tam wypust na który musi wejść w właściwe miejsce - wycięcie podczas montażu

- wyjdzie nam oś z sprężyną w osłonie

- osłone zdejmujemy ( mi nie wyszła bo miałem pękniętą spręzynę więc musiałem ją rozciąć..

- między ośką a spreżyną jest tkanina - ja ja wywaliłem bo była już poprzerywana i przetarta.

- Wszystko myjemy i czyścimy - spręzynę jesli jest pęknięta można skręcić jedną w 2gą na odcinku 1 cm i powinno być OK ... Ja tak zrobiłem ale mi sprężyna pękła pd koniec ośki.

Wszystko smarujemy i składamy Uwaga.. podczas nakładania tego czarnego plastyku na końcu roletki przed przykręceniem lekko napinamy sprężynę obracając nim - wystarczy kilka razy ...

Moje uwagi...

Nic nie da smarowanie tego z zewnątrz bo smar nie spenetruje tej ośki ... trzeba to rozebrać...

286271743-rol1.JPG

286271743-rol3.JPG

286271743-rol2.JPG

post-15502-14352517438292_thumb.jpg

Napisano

faktycznie niema wiekszych problemow, chociaz moje boczki z racji braku ozdobnej listwy sa wklejane do gornej czesci i troche sie musialem naszarpać.

Przy okazji dodałem właczniki szyb z popielniczkami wink.gif efekty poniżej wink.gif

DSC04720J_xhrnesa.JPG

DSC04721J_xhrnesq.JPG

DSC04723J_xhrneah.JPG

Napisano

Zaroz to lepij wyglado, niz to cos miol w lipcu przyklejone zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.