Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

600 km trasy a nieszczelność łączenia kolektora wydechowego

Featured Replies

Napisano

Witam,

mam problem następującej natury:

w poniedziałek mam jechać autem z lekką przyczepką i drabiną na dachu ok 600 km.

Od niedawna słyszałem, że mam drobną nieszczelność (słychać, ale głośno nie jest) w układzie wydechowym, więc podjechałem dzisiaj aby to naprawić/wymienić tłumik... Niestety okazało się, że nieszczelność jest gdzieś na łączeniu kolektora z resztą układu wydechowego (to diagnoza mechanika bez brania auta na podnośnik, tylko się pod nim położył i słuchał) i dzisiaj nie byli w stanie tego zrobić...

Mechanik odradzał mi tą trasę ze względu na to, że mogę w ten sposób uszkodzić kolektor i będzie trzeba nowego szukać...

Chciałem Was spytać czy mogę z taką usterką pojechać i nie powinno się nic stać, czy taki stan rzeczy dyskwalifikuje auto ze względu na duże ryzyko wpędzenia się w poważne koszty ?

Ps. Wiem, że powinno to być naprawione, ale mechanicy do poniedziałku tego nie naprawią, a wyjazd jest tym autem bardzo wskazany ze względu na hak holowniczy. Alternatywą jest wypożyczenie busa za ok 250 zł

Proszę o porady niewiem.gif

Napisano

ciekawy mechanik zlosnik.gif.

Ale, jezeli masz wydmuchany uszczelniacz kolektor - rura, to spaliny mogą przez tę dziurkę wypalić wiekszą. Potem wiekszy problem z naprawą.

Czy tylko jeden mechanik, jest w mieście? biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> ciekawy mechanik .

> Ale, jezeli masz wydmuchany uszczelniacz kolektor - rura, to spaliny mogą przez tę dziurkę wypalić

> wiekszą. Potem wiekszy problem z naprawą.

> Czy tylko jeden mechanik, jest w mieście?

Nie jeden, tylko kłopot taki, że jest popołudnie w sobotę, a w poniedziałek o 4-tej rano potrzebuję wyjechać... I dlatego zastanawiam się co się może przez te 600 km stać frown.gif

Pozdrawiam

Napisano

>nieszczelność jest gdzieś na łączeniu kolektora z resztą układu wydechowego

Czy ja dobrze rozumiem, że masz uwaloną plecionkę? zlosnik.gif

Ja pierwsze "pierdzenie" słyszałem jak byłem w połowie drogi z Warszawy na Hel.

Z tego Helu wróciłem i jeszcze pojechałem w góry. Z gór też wróciłem o własnych siłach wink.gif

Oczywiście było coraz głośniej.

Później jeszcze jeździłem tak ze 2 tygodnie do pracy. Myślę że lekko 1500km zrobiłem.

Możesz mieć takie szczęście jak ja, a możesz coś zgubić po 100km. wink.gif

Napisano

> Witam,

> mam problem następującej natury:

> w poniedziałek mam jechać autem ok 600 km.

> Od niedawna słyszałem, że mam drobną nieszczelność (słychać, ale głośno nie jest) w układzie

> wydechowym,

> że nieszczelność jest gdzieś na łączeniu kolektora z resztą układu wydechowego, mogę w ten sposób uszkodzić kolektor i będzie

> trzeba nowego szukać...

> Chciałem Was spytać czy mogę z taką usterką pojechać i nie powinno się nic stać, czy taki stan

> rzeczy dyskwalifikuje auto ze względu na duże ryzyko wpędzenia się w poważne koszty ?

jeśli masz "dziurkę", to może się ona powiększyć w najmniej oczekiwanym momencie; w plecionce i tak jej nie załatasz (jeśli to tam jest nieszczelność) - tylko wymiana, z tym, że możesz tej wymiany potrzebować w trasie spineyes.gif

jeśli zaś masz "wydmuchaną" uszczelkę, to...... ja tak jeździłem z pół roku (uszczelka kolektor-galoty) i nic się nie działo oprócz efektownego pierdzenia a'la amerykańskie V8 po zimnym rozruchu biglaugh.gif

nowa uszczelka była jedynym wydatkiem waytogo.gif

Napisano

Roznie to bywa , ja mialem w nexii szpare miedzy portkami i kolektorem. Niestety bylo to blisko lambdy ,ktora lapala powietrze i samochod szedl na bogato no.gif

Napisano
  • Autor

W sumie sam nie wiem gdzie to miałoby być wg tego mechanika niewiem.gif

Popołudniu jeszcze próbowałem zlokalizować to miejsce i dalej nie wiem... Tłumik środkowy wygląda marnie, ale tam nic nie czuję aby wiało. Ściągnąłem też osłonę kolektora i tam żadnych luzów na łączeniu nie widziałem, śruby zdają się trzymać mocno. Jak nasłuchiwałem to rzeczywiście skłaniam się ku temu, że to może być właśnie z okolic plecionki...

Co do spalania, to patrząc na komputer pokładowy jest raczej w normie.

Najprawdopodobniej postaram się więc pojechać smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.