Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Znow cos nawalilo -pomozcie mi prosze

Featured Replies

Napisano

Witam ,takie objawy:

podczas jazdy prawe przednie kolo piszczy i jak dodaje gazu cos puka i to glosno bardzo

Dodatkowo to prawe kolo trzyma i na lewarku bardzo ciezko nim poruszyc,gdy wrzuce luz samochod chamuje

Od czego mam zaczac ,klocki zmienialem pol roku temu???

Napisano

> Witam ,takie objawy:

> podczas jazdy prawe przednie kolo piszczy i jak dodaje gazu cos puka

> i to glosno bardzo

> Dodatkowo to prawe kolo trzyma i na lewarku bardzo ciezko nim

> poruszyc,gdy wrzuce luz samochod chamuje

> Od czego mam zaczac ,klocki zmienialem pol roku temu???

szczeki nie odskakuja...

klocki za twarde...

ja mam za twarde klocki na przyklad..

i jak ruszam po dluzszym staniu to czasem mi szczeki nie odskakuja dobrze - po ok 5 minutach odpuszczaja,

poza tym jak jade w korku i co chwile hamuje to mi potem piszcza..

przyzwyczailam sie grinser006.gif

Napisano

> Witam ,takie objawy:

> podczas jazdy prawe przednie kolo piszczy i jak dodaje gazu cos puka

> i to glosno bardzo

> Dodatkowo to prawe kolo trzyma i na lewarku bardzo ciezko nim

> poruszyc,gdy wrzuce luz samochod chamuje

> Od czego mam zaczac ,klocki zmienialem pol roku temu???

A koło się grzeje?

Być może nie posmarowałeś prowadnic przy wymianie klocków i się przytarło i nie odbija. Zdejmij klocki, wyczyść prowadnicę, nasmaruj odpowiednim smarem, złóż.

No chyba że to przegub hmm.gif ale czy spsuty przegub hamuje koło to nie wiem.

Napisano

Sprawdź jeszcze gumowe przewody hamulcowe

Napisano

> Sprawdź jeszcze gumowe przewody hamulcowe

albo przewod albo tloczek Ci nie odbija

A tak na marginesie Hysek czego ty tak lubisz spam.gif -owac??

Napisano

> albo przewod albo tloczek Ci nie odbija

> A tak na marginesie Hysek czego ty tak lubisz -owac??

Czy ja dziś gdzieś spam.gifuje niewiem.gifbiglaugh.gif

Napisano

> Czy ja dziś gdzieś spam.gif uje

ty sam wiesz najlepiej

grinser006.gif

Napisano

Przyczyn może być kilka - ale zrób tak. Przejedź się parę kilometrów tak żebyś ewidentnie czuł że auto Ci hamuje. Po jeździe wysiądź i sprawdź wszystkie felgi. Jeżeli jedna z nich jest zdecydowanie bardziej gorąca niż pozostałe to będziesz wiedział, że z tym kołem coś jest nie tak. Sam środek felgi (wewnątrz okręgu wytyczonego przez śruby) może być lekko ciepły. Jeżeli to będzie przód - to proponuję zrobić dodatkowy test. Wciśnij lekko hamulec tak żeby samochód się zatrzymał (np. wcześniej sie tocząc 5-10 km/h). Wysiądź i spróbuj go popchnąć samodzielnie. Potem wsiądź z powrotem i jeszcze raz naciśnij hamulec (bez ruszania) ale tak żebyś się prawie na nim wsparł (czyli mocno wyprostuj nogę smile.gif ). I po tej operacji manewr z pchnięciem auta powtórz znowu. Jeżeli uda się go przechnąć zdecydowanie łatwiej to będzie znaczyło że prawdopodobnie zdechł przewód hamulcowy albo coś się dzieje z tłoczkiem. Żeby to sprawdzić to proponuję auto na lewarek i ściągnąć kółko. Ściągnąć zacisk (jeżeli to któreś z przednich kół) - robi się to następującą: walnij parę razy z młotka w obudowę zacisku z przodu (tylko nie uszkodź odpowietrznika smile.gif bo będzie lipa crazy.gif ). Potem wyjmij zawleczki i wybij klocki blokujące. A teraz albo zapewnij sobie pomoc kogoś drugiego albo kawałek klocka czy innego ustrojstwa i włóż w zacisk tak żeby po wypchnięciu tłoczka nie wyszedł on więcej niż ok. 1 cm (jak wypadnie to będzie bieda crazy.gif ). Podejdż do kabiny, przekręć kluczyk w stacyjce w pozycję zapłon (bez uruchamiania) i parokrotnie naciśnij hamulec aż poczujesz opór. Sprawdź czy wylazł tłoczek aż do tego klocka opisanego powyżej. Wyłącz zapłon i spróbuj go wcisnąć. Teoretycznie powinieneś go wcisnąć ręką lub przy użyciu delikatnej perswazji narzędziowej palacz.gif

Jeżeli nie będzie chciał wleźć to będzie znaczyło że wina leży po stronie tłoczka lub przewodu hamulcowego. W skrajnej przyczynie to może być pompa hamulcowa (walnięta sekcja) ale wątpię. Jeżeli nie będzie chciał wejść ww. opisany sposób to weź jakieś dwa twarde narzędzia (łom, łyżka, bardzo gruby pilnik) i spróbuj go wepchnąć przy ich użyciu. Opierasz je o wewnętrzne ściany obwodu tłoczka (w pozycji 3 i 9) a z drugiej strony zapierasz o dwa zęby zacisku i tak próbujesz wepchnąć. Jeżeli dalej nie będzie chciało pójść to zdejmij kapturek z odpowietrznika (mała śrubka na zacisku) i psiknij go obficie WD40 czy innym siuwaksem w sprayu. Odczekaj parę minut i spróbuj odkręcić ale delikatnie i z wyczuciem. Najlepszy będzie klucz płaski oczkowy albo ewentualnie nasadowy z grzechotką. Odpowietrznik możesz profilaktycznie psiknąć zaraz po zdjęciu koła żeby w tym czasie sobie spokojnie odmiękał. Po odkręceniu odpowietrznika spróbuj tym razem tłoczek wepchnąć do środka. Powinien pójść w ogóle bez bólu. Wtedy na 100% będzie to tłoczek lub przewód hamulcowy. Oczywiście jak odkręcisz odpowietrznik i będziesz wciskał tłoczek to proponuję trzymać zacisk z dala od karoserii bo jak wiesz płyn hamulcowy ma właściwości niszczące w stosunku do lakieru. Złóż wszystko do kupy w odwrotnej kolejności i udaj się do sklepu w celu zakupienia odpowiedniej części. Tłoczek będzie kosztował pewnie ok. 20 PLN (kup tylko pod warunkiem że jak wypchniesz stary to jego powierzchnia będzie zmatowiał, zardzewiała czy z wżerami - w innym przypadku nie kupuj tego tłoczka), zaś przewód hamulcowy ok. 15-25 PLN.

Przy okazji zanim się zaczniesz dobierać do zacisku proponuję udać się do jakiegoś sklepu i zakupić: pastę do tłoczków hmulcowych (mała szaro-niebieska tubka to koszt do 5 PLN) oraz zestaw naprawczy do tłoczków. Składa się na niego oring tłoczka oraz gumka zewnętrzna. W ASO chcieli za to ... 30 PLN (ochuj... oink.gifgreen_fuck.gif), natomiast w sklepie z częściami do malucha, poldka itp dostałem taki zestaw za 4 PLN. Od biedy ta zewnętrzna gumka będzie pasować od poldka.

Kup najpierw sam przewód hamulcowy i go wymień (tryb postępowania taki jak w opisie). Tylko wymianę przewodu zacznij od góry. Jeżeli pójdzie górna śruba (mocująca przewód elastyczny do metalowego) to dolna w zacisku na pewno pójdzie). Jak się będą opierać to proponuję WD 40. Przygotuj sobie jakiś korek do zatkania od góry przewodu hamulcowego metalowego, żeby nie wyciekał płyn. Wymień przewód i złóż wszystko do kupy. A na koniec poproś kogoś żeby pomógł Ci odpowietrzyć koło. Czyli jeden wciska hamulec a drugi popuszcza i zakręca odpowietrznik.

No i to by było na tyle. Natomiast jeżeli się okaże że to jednak nie przewód to pozostaje tylko oring na tłoczku. Wtedy po rozebraniu odkręć zacisk od przwodu hamulcowego i zabierz go sobie do domu i na spokojnie rozbierz, oczyść i złóż go w domu wymieniając ten oring.. Oczywiście pamiętaj cały czas o zatkaniu przewodu hamulcowego żeby nie wyciekał płyn oraz o koniecznym odpowietrzeniu.

No to już naprawdę koniec.

Ale się rozpisałem zolta.gif

Napisano

> Podejdż do kabiny, przekręć kluczyk w stacyjce w pozycję zapłon (bez uruchamiania) i parokrotnie naciśnij hamulec aż poczujesz opór. Sprawdź czy wylazł tłoczek aż do tego klocka opisanego powyżej. Wyłącz zapłon i spróbuj go wcisnąć

A mozesz mi zdradzic tajemnice, po kiego grzyba wlaczac zaplon, zeby wypchnac zapieczony tloczek... hmm.gif

Napisano

> A mozesz mi zdradzic tajemnice, po kiego grzyba wlaczac zaplon, zeby

> wypchnac zapieczony tloczek...

dołanczam się...

Napisano
  • Autor

smile.gif ale sie napisales

mam juz zrobione i okazalo sie ze przewod do dupy ,wcale juz nie wracal sie ply ,pod duzym cisnieniem podawal jeszce oplyn ale juz sie on nie cofal.Teraz kolo ladnie plynnie kerci sie ale pojawilo sie cos dziwnego wydaje mnie sie ze teraz ta strona mocniej hamuje i podczas haamowanie zciaga mnie na ta strone

Napisano

Trzeba bylo wymienic oba przewody...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.