Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprowadzenie części zamiennych z USA

Featured Replies

Napisano

Sytuacja taka:

1. Znalazłem sobie coś, co mnie kręci w sklepie internetowym. Spore żelazo powiedzmy - tak metr na pół powierzchni, waży z 10 kilo, więc ciężko pod płaszcz wsadzić.

2. Kupiłem.

3. Płacę kartą (tak, wiem, czasem nie chce przyjąć płatności PL kartą, ale powiedzmy, że to nie problem.

4. Sklep pakuje graty i wysyła do PL

I teraz -> co dalej?

Podobno jakieś cła trzeba płacić, jakieś VAT-y i insze inszości.

Ktoś może mi to tak pomału, jak chłop ryczącej na rowie krowie wyjaśnić? W sensie jak wygląda procedura i ile toto stoi?

Z góry tx!

Napisano

> Sytuacja taka:

> 1. Znalazłem sobie coś, co mnie kręci w sklepie internetowym. Spore żelazo powiedzmy - tak metr na

> pół powierzchni, waży z 10 kilo, więc ciężko pod płaszcz wsadzić.

> 2. Kupiłem.

> 3. Płacę kartą (tak, wiem, czasem nie chce przyjąć płatności PL kartą, ale powiedzmy, że to nie

> problem.

> 4. Sklep pakuje graty i wysyła do PL

> I teraz -

> Podobno jakieś cła trzeba płacić, jakieś VAT-y i insze inszości.

> Ktoś może mi to tak pomału, jak chłop ryczącej na rowie krowie wyjaśnić? W sensie jak wygląda

> procedura i ile toto stoi?

> Z góry tx!

sklep wypelnia forme c72 dispatch note (chyba jakos tak)

i wpisuje w niej produkt , nowy czy uzywany, cena

jesli jest w srodku rachunek lub metki/ faktury to traktuja to jako nowy

wysylaja, przychodzi do pl i terac urzad celny liczy cena przedmiotu ktora podał sklep dolicza do tego koszt transportu z USA do tego cło - kilka chyba procent i do tego vat .

hiehiehiehie

moze sklep wpisze mniejsza cene...

jelsi nie bedzie faktur i sklep nie poda ceny to bedziesz musial napisac oswiadzcenie o przeznaczeniu i wartosci przedmiotu.

Napisano

> Sytuacja taka:

> 1. Znalazłem sobie coś, co mnie kręci w sklepie internetowym. Spore żelazo powiedzmy - tak metr na

> pół powierzchni, waży z 10 kilo, więc ciężko pod płaszcz wsadzić.

> 2. Kupiłem.

> 3. Płacę kartą (tak, wiem, czasem nie chce przyjąć płatności PL kartą, ale powiedzmy, że to nie

> problem.

> 4. Sklep pakuje graty i wysyła do PL

> I teraz -

> Podobno jakieś cła trzeba płacić, jakieś VAT-y i insze inszości.

sprzedający wypełnia Customs Deklaration and Dispatch Note - CP 72.

tam wpisuje m.in. wartość przedmiotu, koszt wysyłki.

na tej podstawie UC wystawia Dokument potwierdzający dokonanie zgłoszenia celnego - obrót pocztowy (przywóz).

i dalej, co następuje: kupiłem parę części do motorka i przerabiałem różne opcje:

- standardowa - przychodzi paczka + kwit do pobrania kasy - płacisz, odbierasz. cła jako takiego nie płaciłem, mogą być jakieś groszowe należności przywozowe (raz było to 0zł lub 2 albo 15zł - bez związku z zadeklarowaną wartością przedmiotu hmm.gif), jest VAT - wtedy 22% (teraz 23%?), płacisz za wszystko, czyli brana jest pod uwagę wartość przedmiotu razem z kosztem transportu + koszt przelewu na konto UC + koszt przedstawienia do kontroli celnej + koszt przesłania adresatowi dowodu odprawy celnej screwy.gif i to wszystko icon_eek.gif

- błędnie/nieczytelnie wypełniona deklaracja celna - wtedy dostajesz zawiadomienie o nadejściu przesyłki i masz im podać kto, co i za ile;

- przesyłka uszkodzona/inna waga, niż w momencie nadania - dostajesz protokół i reszta w zasadzie jak w opcji 1.

w związku z opcją 2 w zawiadomieniu jest wyszczególnione, że: "Limit wartości przesyłek zawierających towary zwolnione z należności celnych przywozowych, przysyłanych bez względu na cel i osobę, wynosi 22Euro, zwolnienie z podatku nie dotyczy zamówień wysyłkowych".

jednakże zdarzało mi się odbierać przesyłki "niskobudżetowe" objęte uproszczoną procedurą dopuszczenia - bez pobierania należności... hmm.gif

raz sprzedający na moją sugestię dot. wpisania mniejszej kwoty do deklaracji wpisał 1$ biglaugh.gif kiedy indziej było to 9,99$ hehe.gif ale nikt się nie czepiał waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> sklep wypelnia forme c72 dispatch note (chyba jakos tak)

> i wpisuje w niej produkt , nowy czy uzywany, cena

> jesli jest w srodku rachunek lub metki/ faktury to traktuja to jako nowy

> wysylaja, przychodzi do pl i terac urzad celny liczy cena przedmiotu ktora podał sklep dolicza do

> tego koszt transportu z USA do tego cło - kilka chyba procent i do tego vat .

> hiehiehiehie

> moze sklep wpisze mniejsza cene...

> jelsi nie bedzie faktur i sklep nie poda ceny to bedziesz musial napisac oswiadzcenie o

> przeznaczeniu i wartosci przedmiotu.

A jeśli przesyłka jest od osoby prywatnej z metką "gift"?

Napisano

> A jeśli przesyłka jest od osoby prywatnej z metką "gift"?

W przypadku przesyłki od osoby prywatnej limit do zwolnienia z vat to 45 euro (od firmy 22 euro). Opcja "gift" nie ma znaczenia do ustalenia należności podatkowych czy celnych.

Reasumując:

- poniżej 22 euro (od firmy) / 45 euro (od osoby prywatnej) nie płacisz vatu ani cła,

- między 22(45) euro a 150 euro - płacisz vat,

- powyżej 150 euro - płacisz i cło i vat.

Niekiedy zdarza się, że przesyłki o większej wartości przechodzą bez vatu/cła, ale jest to loteria. Podobno w loterii takiej masz większe szanse jak przesyłka idzie pocztą, a nie kurierem (kurierzy mają swoje agencje celne którym opłaca się to oclić).

Napisano

> A jeśli przesyłka jest od osoby prywatnej z metką "gift"?

to niech wpisza wartosc 9.99 i nie wkladaja rachunkow do paczki bo bedzie sprawdzona...

ale i tak koszt przesyłki 10 kg bedzie ok 100$ lub powyzej

duze paczki sa na 99,99% otwierane

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.