Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Olej na drodze - czyja wina ?

Featured Replies

Napisano

Pytanie czysto teoretyczne.

Wczoraj sobie jechalem autkiem i w pewnym momencie czuje całkowity brak przyczepnosci - wiadomo zero hamowania itp.

Okazalo sie , ze na ulicy byl rozlany olej , prawdopodobnie cos padlo w autobusie , ktory kilkaset metrow dalej stal na awaryjnych na przystanku.

I teraz co w sytuacji jezeli np. wjechalbym komus w tyl pojazdu .

Czy jest to tylko moja wina / czy moze po udowodnieniu calego zajscia i pokazania plam oleju na ulicy wina jest jakos inaczej rozpatrywana ??

Napisano

Przede wszystkim to ja bym się nie zastanawiał jak, kto, komu wjedzie w tył pojazdu i kto będzie winny, tylko zadzwonił na 112 i poinformował o plamie oleju na jezdni...

Napisano

> Przede wszystkim to ja bym się nie zastanawiał jak, kto, komu wjedzie w tył pojazdu i kto będzie

> winny, tylko zadzwonił na 112 i poinformował o plamie oleju na jezdni...

raz miałem podobny przypadek w centrum gdyni i od razu telefon na 112 do straży żeby zabezpieczyli to miejsce ok.gif

Napisano
  • Autor

Masz kolego racje, ale po tym jak juz parenascie razy dzwonilem , z roznymi sprawami np: ze sa wielkie dziury w jezdni i ludzie probujacy je w ostatniej chwili ominac wpadaja prawie na tych jadacych z naprzeciwka , albo taka sprawa ze nad glowna trasa wylotowa wisi sygnalizator swietlny na samym przewodzie i musialem pani tlumaczyc 15 min. gdzie to jest , chociaz miejsce opisalem bardzo bardzo szczegolowo , albo po moich telefonach w sprawie pijanych kierowcow , gdzie dzwonilem to pare razy na jedna osobe i w koncu kiedys sam bieglem doslownie ok 600m. do radiowozu i wskoczylem do srodka , zeby szybko odpalali i jechali za pijakiem , ktory jest juz calkowiecie znieczulony i stanowi b. duze zagrozenia dla innych , po prostu widze , ze takie dzwonienie nie ma sensu.

Przykro mi to stwierdzic , ale na moje tel. (a bylo ich kilkanascie) nigdy nie widzialem pozytywnej reakcji.

Tlumaczenie policial.gif gdzie co jest i o co chodzi doprowadza mnie do ...... , a potem czesto slysze ze od tego sa inne sluzby.

Wiec szczerze powiem , ze tym razem darowalem sobie telefon , bo pewnie zaraz kazaliby mi szukac zarzadcy drogi , potem pewne zakald transportu miejskiego itp.

A ja jadac do pracy , nie bardzo mam czas na wozenie ksiazki tel. i wydzwanianie wszedzie.

Przykro mi tylko , ze tak jest

Napisano

> raz miałem podobny przypadek w centrum gdyni i od razu telefon na 112 do straży żeby zabezpieczyli

> to miejsce

z tym 112 to różnie bywa... ostatni przypadek miałem taki, że odezwał się oficer dyżurny policji... w sąsiednim mieście icon_eek.gif

ale telefon na 998 był bezbłędny waytogo.gif

co do tłumaczenia, co, gdzie i jak - no cóż, dzwoniącemu wydaje się, że to jest oczywiste, skąd dzwoni, jednak tak ubrać to w słowa, by wzywana służba mogła łatwo i precyzyjnie trafić - bezcenne 30.GIF

Napisano

Zgodnie z art. 20 ust 4 ustawy o drogach publicznych utrzymanie drogi należy do jego zarządcy. W orzecznictwie przyjmuje się, iż w ramach obowiązków jednostki organizacyjnej sprawującej zarząd drogi leży ,,takie zorganizowanie pracy aby miała ona możliwość odpowiednio szybkiego stwierdzenia wystąpienia na drodze zagrożenia bezpieczeństwa w ruchu i podjęcia działań zmierzających do usunięcia tego zagrożenia” – tak wyrok SN z dnia 25 września 1980r. II CR 316/80 OSNCP 1981/7 poz. 129, wyrok SN z dn. 8 października 1985r. I CR 289/85 OSNCP 1986/10 poz. 154, wyrok SN z dn. 25 marca 1999r. III CKN 213/98 niepubl. Jednocześnie w judykaturze przyjmuje się, iż zarządca nie może ograniczyć się do oczekiwania na zawiadomienie o plamie oleju od osoby trzeciej - vide wyrok Sądu Najwyższego z dnia 26 marca 2003 r. Izba Cywilna II CKN 1374/2000.

wszystko w temacie....

Napisano

Tak trochę w temacie: Ostatnio w mojej okolicy przez plamę oleju na jezdni doszło do śmiertelnego wypadku. Jechało kilku motocyklistów i dwóch z nich straciło przyczepność na takiej plamie oleju. Jeden z nich zginął po uderzeniu w barierki. Okazało się, że plamę zostawił inny motocyklista, który godzinę wcześniej przewrócił się na tej drodze. Motocykl posprzątał, ale tego co z niego się wylało już nie....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.