Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

CAPTIVA pedał hamulca

Featured Replies

Napisano

Mam takie pytanie do uzytkowników captivy ewentualnie epiki lencera czy cruza bo pewnie pompy mają te same mianowicie silnik zgaszony naciskam na pedał hamulca z całej siły i jest gnot jak kamień . Następnie na odpalonym silniku [ silnik chodzi na wolnych obrotach] naciskam na pedał ostro i trzymam i tak po kilku sekundach wprawdzie z dużym oporem pomalutku czuje jak pedał schodzi na dół tak ze 2 do 3 cm takie odczucie jak by wąż był pękniety i spadało by ciśnienie . Dodam że hamuje bardzo dobrze wycieków niema hamulec ok tylko ten objaw jakby przysiadania pedału czy u was jest też tak ??

Napisano

> Jest dokładnie tak samo.

W większości samochodów wink.gif

Napisano
  • Autor

No to chyba tylko w autach chewi bo w innych tak niemiałem a miałem rózne marki całą mase. Myślałem że mi pompa przepuszcza i się troche zdziwiłem bo autko ma doppiero 60 tyś Kupiłem inną pompe i tak samo jest

Napisano
  • Autor

Jeszcze jedno pytanie mam nie chce zakładac nowego tematu mianowicie chodzi mi o wymiane oleju w silniku podobno jest jakis system powiadamiania o wymianie oleju jakaś kontrolka ktora zapala się jak przychodzi czas wymiany co 15 tyś lub 2 lata lub wcześniej jak komp stwierdzi że auto pracowało w ciężkich warunkach to wczęśniej?Jest takie cosik? Po ostatniej wymianie nie miałem spisanych kilometrów czy jak przyjdzie czas wymiany zapali mi się kontrolka?

Napisano

> Jeszcze jedno pytanie mam nie chce zakładac nowego tematu mianowicie chodzi mi o wymiane oleju w

> silniku podobno jest jakis system powiadamiania o wymianie oleju jakaś kontrolka ktora zapala

> się jak przychodzi czas wymiany co 15 tyś lub 2 lata lub wcześniej jak komp stwierdzi że auto

> pracowało w ciężkich warunkach to wczęśniej?Jest takie cosik? Po ostatniej wymianie nie

> miałem spisanych kilometrów czy jak przyjdzie czas wymiany zapali mi się kontrolka?

Jest takie cóś. Wkurza mnie to niesamowicie, bo zdarzyło mi się, że komp kazał mi wymieniac olej po 7kkm. Teraz to olewam. Kasuję dziadostwo jak tylko się zapali i wymieniam olej co 30kkm. Nie dajmy się zwariowac. Nie po to bulę ciężką kasę na syntetyk żeby go wymieniac po 2 miesiącach.

Napisano

> No to chyba tylko w autach chewi bo w innych tak niemiałem a miałem rózne marki całą mase.

Opel, Toyota, BMW itd

Napisano

> Jest takie cóś. Wkurza mnie to niesamowicie, bo zdarzyło mi się, że komp kazał mi wymieniac olej po

> 7kkm. Teraz to olewam. Kasuję dziadostwo jak tylko się zapali i wymieniam olej co 30kkm. Nie

> dajmy się zwariowac. Nie po to bulę ciężką kasę na syntetyk żeby go wymieniac po 2 miesiącach.

Koszt oleju w całkowitym koszcie użytkowania auta jest znikomy - nawet drogiego syntetyka.

Zmieniaj co 15kkm.

Napisano
  • Autor

Z tym pedałem nie wiem czy się dobrze rozumiemy nie chodzi oto że po odpaleniu silnika po naciśnięciu hamulca pedał lekko przysiądzie bo to wiadomo wspomaganie robi swoje! Mnie chodzi oto że wygląda to tak ;;naciskam bardzo mocno i trzymam cisnei jest gnot ale po ok 3-5 sek ciśnięcia czuje jak siada pedał niżej tak o 2-3 cm jakby uszczelka przepuszczała płyn takie odczucie jest. W żadnym aucie niespotkałem się z czymś takim ani renówkach fordach czy fiatach no auta były tylko z abs nie miały systemów kontroli trakcji czy asr ale chociaż miałem wektre w prawdzie z automatem z tymi systemami no ale pedał był gnot od początku do końca.i nic nie siadał

Napisano
  • Autor

co do wymiany oleju są 2 szkoły wymieniać nakręcanie koniąktury przez dilerów samochodów i warsztatów i petrochemi oraz 2 szkoła że po 15 tyś olej dopiero dostaje najwyższe właściwości smarne jest tego w internecie sporo są ludzie so niewymieniają oleju sam znam takich wymieniali po 60 tyś mam kilku tym bardziej jak olej syntetyk wysokiej jakości! myśle że jak instrukcja każe wymieniać co 15 tyś to napewno z marginesem gwarancyjnym no i serwisy by najlepiej chciały aby co 10tyś wymieniać bo to ich napędza!ja tam wymieniam zawsze co 20 tyś lub co 2 lat i mam to w d.....e jak ma sie rozkraczyć to i tak sie rozkraczy napewno nie z tego powodu wole kase przeznaczyć na przyjemności hehe.gif

Napisano

> instrukcja każe wymieniać co 15 tyś to napewno z marginesem gwarancyjnym no i serwisy by

> najlepiej chciały aby co 10tyś wymieniać bo to ich napędza!ja tam wymieniam zawsze co 20 tyś

Instrukcja w Captivie każe wymieniac olej co 30kkm.

Napisano
  • Autor

No to po co wymieniać co 15 tyś to chore. Ja jeszcze nie wymieniałem ale oglądałem książke pojazdu i tam zdaje mi się było wymieniane co 15 tyś auto pochodzi ze słnecznej Italii musze dokładnie oblukać icon_eek.gif nie mam instrukcji

Napisano

> Instrukcja w Captivie każe wymieniac olej co 30kkm.

Lub co rok

Napisano

> No to po co wymieniać co 15 tyś to chore.

Twoja sprawa. Zobacz jaki gnój się robi z oleju w dieslu po 10-15kkm. Jeśli to cię nie rusza to twój wybór

Napisano
  • Autor

A gnój sie robi po wymianie po przejechaniu 1 km w kazdym ropalu Mam znajomych co wymiane robią co50-60 tyś i banglają jak talala i takich co zbierają spuszczony olej z silników i nim zalewają a wogole luiknij tu;http://wysokieobroty.moto.pl/auto/1,48316,5414038.html i <a href="tuhttp://www.wiatrak.nl/1035/wielka-samochodowa-tajemnica" target="_blank">tuhttp://www.wiatrak.nl/1035/wielka-samochodowa-tajemnica</a> i yu http://www.motofakty.pl/artykul/olej_wymieniac_wczesniej_czy_nie.html a kolega jest morze wymieniaczem części w serwisie? najlepiej to 1 raz w miesiącu wymianka yay.gif albo tu http://wysokieobroty.moto.pl/auto/1,48316,5414038.html

Napisano

> Mam znajomych co wymiane robią

> co50-60 tyś i banglają jak talala i takich co zbierają spuszczony olej z silników i nim

> zalewają

Pogratulować hehe.gif

> a kolega jest morze

> wymieniaczem części w serwisie?

Naucz się polskiego i kultury zarazem

Napisano
  • Autor

Człowieku o co ci chodzi ? o tych znajomych ? że sobie radzą ? ty mnie bedziesz kultury uczył ? no Warszawa zapomniałem GORĄ!!!!!!! MY prowincja KMIOTKI SĄ

Napisano

> człowieku o co ci chodzi ?

O kulturę i merytorykę wypowiedzi.

Napisano
  • Autor

z GNOJEM TOŚTY PIERWSZY POJEĆHAŁ JAK KTOŚ NIEMA ARGUMENTÓW W OKRESLONYM TEMACIE NO TO PRZECHODZI NA INNE TEMATY KULTURY ITD

Napisano

> Człowieku o co ci chodzi ? o tych znajomych ? że sobie radzą ? ty mnie bedziesz kultury uczył ?

> no Warszawa zapomniałem GORĄ!!!!!!! MY prowincja KMIOTKI SĄ

hahaha.gif

Napisano

> z GNOJEM TOŚTY PIERWSZY POJEĆHAŁ JAK KTOŚ NIEMA ARGUMENTÓW W OKRESLONYM TEMACIE NO TO PRZECHODZI NA

> INNE TEMATY KULTURY ITD

Przestań człowieku.

Tutaj dyskutujemy wyłącznie merytorycznie oraz staramy się pisać poprawnie.

Chcesz to zmieniaj olej.

Nie chcesz, to nie.

Twoja sprawa, ale na forum porządek musi być. policial.gif

AK to nie jest takie zwykłe forum motoryzacyjne - poczuj ten klimat zlosnik.gif

Napisano

Złoty środek w VCDI - co rok, albo max co 20 tysi i już.

Jak ktoś chce wycierać dupala szkłem to jego sprawa i jego ryzyko.

Napisano

> Złoty środek w VCDI - co rok, albo max co 20 tysi i już.

A po co poprawiac fabrykę. Jak jest napisane 30kkm lub co rok to częstsza wymiana jest zbędna.

Napisano

> A po co poprawiac fabrykę. Jak jest napisane 30kkm lub co rok to częstsza wymiana jest zbędna.

I tak i nie wink.gif 30kkm po mieście w korkach to nie jest dobry pomysł

Napisano

> I tak i nie 30kkm po mieście w korkach to nie jest dobry pomysł

Ja w Astrze zmieniałem co 15kkm mimo zaleceń co 30kkm.

To naprawdę niewiele kosztuje i jest znikomym kosztem w całkowitych kosztach utrzymania pojazdu.

Napisano
  • Autor

W sprawie wymiany oleju już dziękuje wszystkim bo zostało powiedziane wszystko a dzięki kol ze stolicy jeszcze więcej i prosze kolege aby ograniczał sie w wypowiedziach i naukach na moich tematach .Przypominam że najważniejszym pytaniem jest pytanie o hamulec!!! a temat oleju dajmy spokój bo kolega troche przesadza z tą częstszą wymianą jak księga przewiduje ! przypominam;Z tym pedałem nie wiem czy się dobrze rozumiemy nie chodzi oto że po odpaleniu silnika po naciśnięciu hamulca pedał lekko przysiądzie bo to wiadomo wspomaganie robi swoje! Mnie chodzi oto że wygląda to tak ;;naciskam bardzo mocno i trzymam cisnei jest gnot ale po ok 3-5 sek ciśnięcia czuje jak siada pedał niżej tak o 2-3 cm jakby uszczelka przepuszczała płyn takie odczucie jest. W żadnym aucie niespotkałem się z czymś takim ani renówkach fordach czy fiatach no auta były tylko z abs nie miały systemów kontroli trakcji czy asr ale chociaż miałem wektre w prawdzie z automatem z tymi systemami no ale pedał był gnot od początku do końca.i nic nie siadał

Napisano

>Kupiłem inną pompe i tak samo jest

No to może tak ma być i z jakiegoś powodu dopiero po tych

kilku sekundach na serwie jest wymagana wartość podciśnienia?

Masz Diesla?

Napisano
  • Autor

Tak ropal. Nigdy się z takim czymś nie spotkałem . Ciężko będzie to z kimś porównać bo w PL mało tych autek a w okolicy wcale. Podciśnienie jest cały czas mocne. To tak wygląda że jakby za mocne i przez to jakby pompa na uszczelkach przepuszczała na 1 sekcji

Napisano

Podciśnienie jest cały czas mocne. To tak wygląda że jakby za

> mocne i przez to jakby pompa na uszczelkach przepuszczała na 1 sekcji

Gdzie przepuszczała?

Napisano
  • Autor

Rozebrałem pompe i ona jest tak skonstrulowana że na pierwszym tłoczku ma powiercone kanały ktore odprowadzją płyn [ jeśli przepuści uszczelka ] zpowrotem do zbiorniczka !!!!!! Gdyby nie te kanały a są 2 szt. płyn by leciał do serwa!!!!! Nieżle pomyśleli confused.gifWygląda na to że przewidzieli że pompa jest za delikatna w tym aucie!!~!i będzie przepuszczać . To takie moje podejrzenie Drugim słabym punkcie w tym aucie jest przekładnia kierownicza też jest zadelikatna , auto ma w końcu 2,5t a przekładnia jak w osobówce jak i pompka hamulcowa jak w tico frown.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.