Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pacjent Punto II 1.2 16v

Featured Replies

Napisano

Od jakiegoś czasu pod odpaleniu zeruje się licznik, a dodatkowo przestały działać po kolei: wskaźnik temperatur płynu chłodniczego, paliwa , a ostatnio dodatkowo obrotomierz. Zapala się kontrolka wtrysku i od czasu do czasu zeruje się dzienny przebieg oraz średnie spalania, a reszta pozostaje. Nigdy wcześniej nic takiego nie miało miejsca. Zdarzało się , że przy odpaleniu podskakiwały wskazówki obrotomierza i prędkościomierza. 2 miesiące temu został wymieniony alternator. Przebieg 230tys km. Jakieś sugestie co mu dolega? Kasowanie błędów nic nie daje.

Napisano

akumulator sprawny?

bo zwykle od spadku napięcia zeruje się licznik i dzieją się takie same jaja jak w Stilo ABS/ESP etc. failure mimo, ze wcale nie failure zlosnik.gif

Napisano

> ... Jakieś sugestie co mu dolega? ... <

Witam,

Zacząłbym od sprawdzenie połączeń masy w okolicach deski rozdzielczej jak i w niej samej. Generalnie kontrola styków we wszystkich złączach elektrycznych deski.

Napisano
  • Autor

Zaskakuje mnie tylko to dlaczego ciągle świeci się wtrysk no i to że padły wszystkie wskazówki poza prędkościomierzem... Dzisiaj z kolei działały wszystkie wskazówki, lecz po jakimś czasie znowu padło obrotomierz i wskazówka poziomu paliwa. Akumulator jest ok. Jakieś sugestie?

Napisano

> Zaskakuje mnie tylko to dlaczego ciągle świeci się wtrysk no i to że padły wszystkie wskazówki poza

> prędkościomierzem... Dzisiaj z kolei działały wszystkie wskazówki, lecz po jakimś czasie znowu

> padło obrotomierz i wskazówka poziomu paliwa. Akumulator jest ok. Jakieś sugestie?

Według mnie to klasyczny przykład luźnego lub zaśniedziałego połączenia elektrycznego - dotyczy kontrolek i wskaźników elektrycznych.

Napisano
  • Autor

> Według mnie to klasyczny przykład luźnego lub zaśniedziałego połączenia elektrycznego - dotyczy

> kontrolek i wskaźników elektrycznych.

Gorzej, bo prawdopodobnie padł komputer na skutek wilgoci. Koszt nowego to 1000 zl, a podobno nie można kupić używanego ponieważ coś się nie będzie zgadzać, jakieś parametry...

Napisano

> Gorzej, bo prawdopodobnie padł komputer na skutek wilgoci. Koszt nowego to 1000 zl, a podobno nie

> można kupić używanego ponieważ coś się nie będzie zgadzać, jakieś parametry...

Co to znaczy prawdopodobnie ?

Komputer jest zbudowany z elementów półprzewodnikowych, jeżeli zostaje uszkodzony to nie działa i kropka.

A jeżeli raz działa a innym razem nie na skutek wilgoci, to stosuje się środki do wypierania wilgoci a następnie elementy elektroniczne zabezpiecza się specjalnymi środkami (lakierami, itp.). Każdy doświadczony elektronik poradzi sobie z tym problemem.

Zaznaczam, że nie rozbierałem nigdy komputera samochodowego - nie wiem jaki jest dostęp do elektroniki. Opinię wyraziłem na podstawie swoich doświadczeń z urządzeniami automatyki przemysłowej.

Edycja:

Sprawdziłem na innych forach, komputer jest rozbieralny (jest dostęp do elektroniki), czyli usterkę związaną z wilgocią można usunąć.

Przykład problemu z komputerem:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2055290.html#9779392

Napisano
  • Autor

Dalej nie wiedzą co mu dokładnie dolega. Niby tego nie mogą sprawdzić na sprzęcie, który posiadają, ponieważ do tego trzeba jakiegoś najnowszego komputera, który pozwala na zmianę ustawień komputera w aucie panic.gif

Napisano

bodykomp czasami sie lubi zwiesic. odlacz akumulator, kilka sekund i podlacz spoweotem. jak nie zadziala to szukaj odkreconej masy (za silnikiem zdaje sie - przynajmniej w 8v wiec u ciebie powinno byc tak samo)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.