Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ksenony stilo

Featured Replies

Napisano

pewnie wyciągając kolumnę z przodu mechanicy nie zwracali uwagi na potencjometr do wahacza podpięty...teraz mam światła na 5m... komputer pokazuje błąd czujnika przy wahaczu....wstawiłem zewnętrzny potencjometr do wtyczki ,ale żadnych zmian... światła do dołu i motorki warczą ...ktoś przerabiał ten temat???? ......

Napisano

a dlaczego nie wrociles do mechanikow zeby poprawili ? icon_eek.gif

Napisano

> pewnie wyciągając kolumnę z przodu mechanicy nie zwracali uwagi na potencjometr do wahacza

> podpięty...teraz mam światła na 5m... komputer pokazuje błąd czujnika przy

> wahaczu....wstawiłem zewnętrzny potencjometr do wtyczki ,ale żadnych zmian... światła do dołu

> i motorki warczą ...ktoś przerabiał ten temat???? ......

Mi kiedy dziwgienka przerdzewiała ( nowa 120 sciana.gif ). Światła świeciły jak u Ciebie z 5 m przed samochodem, ale błędu żadnego nie było. Błąd jest raczej spowodowany przerwaniem kabla lub całkowitym padnięciem potencjometru.

Napisano

> pewnie wyciągając kolumnę z przodu mechanicy nie zwracali uwagi na potencjometr do wahacza

> podpięty...teraz mam światła na 5m... komputer pokazuje błąd czujnika przy

> wahaczu....wstawiłem zewnętrzny potencjometr do wtyczki ,ale żadnych zmian... światła do dołu

> i motorki warczą ...ktoś przerabiał ten temat???? ......

eLearn zeznaje, że po każdej ingerencji w układ (wymiana elementów itp) wypadałoby zrobić autoadaptację przy pomocy examinera (w najnowszym FESie też zdaje się jest).

każde uszkodzenie systemu powoduje obniżenie lamp do najniższego poziomu

tyle teorii.

z praktyki powiem, że elektryk w ASO na hasło autoadaptacja ksenonów zrobił wielkie yikes.gif i dalej nie zrobił już nic ...

w jakim stanie masz styki w kostce? może zwyczajnie ze starości nie kontaktują?... (... a mechaniory coś przy niej grzebały, poruszyły i sick.gif)

Napisano
  • Autor

Nie wiem czy to wina mechanika czy zbieg okoliczności?????

Jako elektronik próbowałem oszukać komputer wpinając w kostkę potencjometr . Wczoraj byłem na kompie u znajomego i powinno być napięcie oczekiwane 2,48V...u mnie było 0,4V . Dziś wyjąłem potencjometr i nie ma żadnej reakcji na wyjściu , wynika ,ze na 100% popsuty. Podpiołem do kostki zwykły potencjometr ustalając napięcie 2,48v ale to nic nie dało. Może teraz trzeba to na komputerze ustawić, albo komputer nie widzi mojego potencjometru bo zastosowałem 500omów zamiast 440 jaki jest w oryginale????Nie sadze bo 2 skrajne nóżki są podpięte pod masę i +5V a środek daje sygnał...2,48V..generalnie chodzi o dzielnik napięcia...

Mam FES2.6 i niestety nie obsługuje lamp.a wersja 3 tylko zarejestrowana ...................ale kolega ma KTSa.....

Dziś szukałem tez tego potencjometru na szrotach i w sklepach ale nie ma ...pozostaje allegro i serwis Fiata za 430zł.............

Napisano

> Nie wiem czy to wina mechanika czy zbieg okoliczności?????

> Jako elektronik próbowałem oszukać komputer wpinając w kostkę potencjometr . Wczoraj byłem na

> kompie u znajomego i powinno być napięcie oczekiwane 2,48V...u mnie było 0,4V . Dziś wyjąłem

> potencjometr i nie ma żadnej reakcji na wyjściu , wynika ,ze na 100% popsuty. Podpiołem do

> kostki zwykły potencjometr ustalając napięcie 2,48v ale to nic nie dało. Może teraz trzeba to

> na komputerze ustawić, albo komputer nie widzi mojego potencjometru bo zastosowałem 500omów

> zamiast 440 jaki jest w oryginale????Nie sadze bo 2 skrajne nóżki są podpięte pod masę i +5V a

> środek daje sygnał...2,48V..generalnie chodzi o dzielnik napięcia...

> Mam FES2.6 i niestety nie obsługuje lamp.a wersja 3 tylko zarejestrowana ...................ale

> kolega ma KTSa.....

> Dziś szukałem tez tego potencjometru na szrotach i w sklepach ale nie ma ...pozostaje allegro i

> serwis Fiata za 430zł.............

nie mam pojęcia, ile omów być powinno ...

a tak prozaicznie? obwody sprawne? żadnego kabla gdzieś nie uwalili?

Napisano
  • Autor

Nie sadze i nie widzę żeby jakiś kabel był uwalony. Na kostce mam 5v masę i 3 nóżka bez napięcia ,ale zrozumiale bo ona ma własnie z potencjometru ma sygnał brać....jutro się podepnę pod KTSa i zobaczę efekty

Napisano

> Nie sadze i nie widzę żeby jakiś kabel był uwalony. Na kostce mam 5v masę i 3 nóżka bez napięcia

> ,ale zrozumiale bo ona ma własnie z potencjometru ma sygnał brać....jutro się podepnę pod KTSa

> i zobaczę efekty

A jest wypisane że to przedni czujnik nawala?

Napisano

> > ,ale zrozumiale bo ona ma własnie z potencjometru ma sygnał brać

A czy potencjometr jest nie rozbieralny?

Napisano
  • Autor

> A czy potencjometr jest nie rozbieralny?

tak wygląda i generalnie jest nie rozbieralny.

KTS wyrazie podał błąd potencjometru i ja go tez przebadałem .Link jak wygląda:

http://ricambi.alfisti.net/product_info....7--156--GT.html

trochę się zmartwiłem bo znalazłem strone na elektrodzie :

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic717956.html

jak w stilo jest tez czujnik Halla to zastąpienie go zwykłym potencjometrem może nie dać żadnych efektów...

Napisano
  • Autor

MOżna zamknąć temat......

Ksenony podniosły się po moim zastosowaniu zwykłego potencjometru 500omów i zrobieniu adaptacji na KTSie..., startują z dołu do góry i opadaj do właściwego położenia jak kiedyś. Nie działa poziomowanie od przedniego wahacza ,ale to nic. Teraz mogę się zając naprawą oryginalnego ,albo gdzieś tanio kupić używany.

Napisano

> MOżna zamknąć temat......

> Ksenony podniosły się po moim zastosowaniu zwykłego potencjometru 500omów i zrobieniu adaptacji na

> KTSie..., startują z dołu do góry i opadaj do właściwego położenia jak kiedyś. Nie działa

> poziomowanie od przedniego wahacza ,ale to nic. Teraz mogę się zając naprawą oryginalnego

> ,albo gdzieś tanio kupić używany.

to gitara ok.gif. Koniecznie się pochwal jak uda Ci się to naprawić. Może jakieś foto z wnętrza obudowy potencjometru? Z drugiej strony co to za potencjometr, że wytrzymuje tyle przekręceń.

Napisano

Poszukaj w używce. 46781787.

Polecam metodę dzwonienia po rozbieraczach anglików, którzy mają w ofercie xenony np. z anglików.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

no i wyszło ......brak wiedzy.....potencjometr oryginalny to nie jednak zwykły potencjometr...to cewka i magnez.....i jakiś ..nie wiem co w środku(układ scalony/generator)..... myślę ,ze to nie do zepsucia ....prawdopodobnie mechanik obrócił dźwignie o 180 stopni i to cały mój problem....rozebrałem owszem ,ale nie ma co naprawiać ......jest tak zmontowane ,ze jak się obróci o 180 stopni to może nie działać........moje wnioski sa takie ,ze jest to elektroniczny potencjometr który nie powinien się popsuć chyba ,ze jakoś się dostanie wilgoć do środka . Dziś podłączyłem na stole zasilanie 5v i zobaczyłem ,ze jednak działa,ale warunek dźwignia w drugą stronę....

Jest nowe doświadczenie ,ze dźwignia musi stać w dobrą stronę i ,ze da się to oszukać zwykłym potencjometrem....oczywiście po awarii trzeba na komputerze aktywację zrobić

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.