Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy biegunowość głośników ma znaczenie?

Featured Replies

Napisano

Pytanie mam ... laickie do bólu. blush.gif

Podmieniam stare, wielokrotnie zwodowane i zarośnięte rdzą fabryczne głośniki w Suzuki Jimny na jakieś buczki TONSILa i jestem w kłopocie ... jak bym tych nowych nie przypiął, to i tak grają. Nie ma znaczenia gdzie plus, gdzie minus? Jak by to sprawdzić domowym sposobem, bez spec czujnika itp?

Boję się, że mi się auto sfajcy jak coś pokombinuję ...

Napisano

> Pytanie mam ... laickie do bólu.

> Podmieniam stare, wielokrotnie zwodowane i zarośnięte rdzą fabryczne głośniki w Suzuki Jimny na

> jakieś buczki TONSILa i jestem w kłopocie ... jak bym tych nowych nie przypiął, to i tak

> grają. Nie ma znaczenia gdzie plus, gdzie minus? Jak by to sprawdzić domowym sposobem, bez

> spec czujnika itp?

> Boję się, że mi się auto sfajcy jak coś pokombinuję ...

ma znaczenie, inaczej będa grać głośniki w przeciwfazie, dźwięk będzie płytszy i stereo trudne do zlokalizowania słuchem, to tak ogólnie

Sprawdzanie zacznij od obejrzenia samych głośników, powinny być oznaczenia na przyłązach + i -

z kostki radia też wychodzą przewody plus i minus, kolory zależnie od kostki waytogo.gif

Napisano

> Boję się, że mi się auto sfajcy jak coś pokombinuję ...

Bateryjką wink.gif po podłączeniu membrana zostanie wypchnięta i tam gdzie jest + baterii tam jest + głośnika. Jeśli membrana zostanie przyciagnięta to zmień biegunowość i będzie jak wyżej.

Napisano
  • Autor

Dziękuję.

A nie ma jakiegoś "zaocznego" sposobu? Bo po pierwsze membrany są niewidoczne (zaklejone jakimś płótnem), a po drugie musiałem poskładać auto i jeden głośniczek mam już pod panelem, zaś pół auta muszę rozbierać ...

Napisano
  • Autor

Faktycznie, w tych starych MAGNATach jeden z biegunów jest większy ... niestety w TONSILach oba bieguny równe.

A czerwona kropka lakierem na korpusie głośnika coś znaczy? Bo żadnych innych oznaczeń nie widzę w okolicy gniazda.

Napisano

> Pytanie mam ... laickie do bólu.

> Podmieniam stare, wielokrotnie zwodowane i zarośnięte rdzą fabryczne głośniki w Suzuki Jimny na

> jakieś buczki TONSILa i jestem w kłopocie ... jak bym tych nowych nie przypiął, to i tak

> grają. Nie ma znaczenia gdzie plus, gdzie minus?

Oczywiście wszyscy przedpiszcy smile.gif mają rację ale z własnego doświadczenia mogę dopowiedzieć to, że w Jamniku fabryczne miejsca na głośniki są tak fatalnie wykonane, że jakiekolwiek ich podłączenie nie sprawi żadnej różnicy!

Blaszane malutkie i nieszczelne puszeczki, uniemożliwiające prawidłowe zainstalowanie głośników (fabryczne mają 10cm), umieszczone w okolicach łydek kierowcy nie zapewnią poprawnej emisji basu.

Bas w Jamniku przy wmontowaniu nawet najlepszych głośników w fabryczne miejsca niestety będzie brzmiał jak klepanie pałeczką w karton!

Dobre nagłośnienie Jimniego to spore wyzwanie!

W fabryczne miejsca po niewielkiej modyfikacji można wmontować jakieś 13cm ale to i tak niewiele zmieni.

Napisano
  • Autor

Bez żartów, to jest terenówka, silnik,przekładnie i opony hałasują tak, że nie ma co marzyć o audio z jakimiś parametrami ... ja tylko wymieniam stare, zniszczone głośniczki na równie badziewne, ale nie tak zmaltretowane 18 watowe buczki z Seicento. bananaevil.gif

Inna sprawa, że fabryczna lokalizacja jest to prostu koszmarna, jak można w aucie które z definicji przeznaczone jest m.in. do brodzenia w wodzie zamontować głośniki tuż nad podłogą. sciana.gif

Te TONSILe montuję właśnie na słupkach środkowych, ciekawym jak to wpłynie na "odsłuch". wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.