Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Paraflu

Featured Replies

Napisano

Dzisiaj zaglądając pod maskę (pierwszy raz od 2 miesięcy) zauważyłem minimum płynu chłodzącego. Sprawdziłem chusteczką, że ma kolor żółty. Czy był taki paraflu? Może ktoś nalał czegoś innego, o czym niestety nie wiem. Kupiłem jakiś czas czemu płyn w ASO ale koloru niebieskiego i nie wiem czy mogę dolać.

Napisano

> Dzisiaj zaglądając pod maskę (pierwszy raz od 2 miesięcy) zauważyłem minimum płynu chłodzącego.

> Sprawdziłem chusteczką, że ma kolor żółty. Czy był taki paraflu? Może ktoś nalał czegoś

> innego, o czym niestety nie wiem. Kupiłem jakiś czas czemu płyn w ASO ale koloru niebieskiego

> i nie wiem czy mogę dolać.

fabrycznie w układzie znajdował się pomarańczowy Paraflu UP. Niebieski to Paraflu 11 - ja bym ich mimo wszystko nie mieszał.

Napisano

Z tego co wiem, nie było żółtego Paraflu. To musi być płyn jakiejś innej marki.

> Niebieski to Paraflu 11 - ja bym ich mimo wszystko nie mieszał.

Ja miałem w układzie pomarańczowy (dla mnie bardziej "keczupowy" zlosnik.gif) i niestety przy wymianie termostatu trochę mi się wylało (a że wcześniej poziom był na min. to dolewka była niezbędna). Jedyny, jaki zdobyłem w moim mieście to niebieski Paraflu. Pomieszałem oba, dolałem wody destylowanej i już rok jeździ, działa. Oba są na bazie glikolu etylenowego więc nic nie powinno się stać.

Nie wiem jak z mieszaniem z płynami innych marek.

Napisano

> Dzisiaj zaglądając pod maskę (pierwszy raz od 2 miesięcy) zauważyłem minimum płynu chłodzącego.

> Sprawdziłem chusteczką, że ma kolor żółty. Czy był taki paraflu?

Nie bylo zółtego, na poczatku produkcji lali niebieski (paraflu 11) a potem nastapilo przejscie na paraflu up.

Mozesz dolac wody destylowanej, a w najblizszej przyszlosci wymienic caly plyn.

> innego, o czym niestety nie wiem. Kupiłem jakiś czas czemu płyn w ASO ale koloru niebieskiego i nie wiem czy mogę dolać.

Na butelce producent pisze, ze paraflu nie mozna mieszac z innymi plynami (rowniez 11 i up).

U mnie po zimie plyn zmienil kolor z niebieskiego na przezroczysty - po zlaniu wygladal bardziej na paraflu up niz 11. Prawdopodobnie gazownicy dolali niewiadomo co - byc moze to zaowocowalo zmiana koloru. Innych reakcji nie zaobserwowalem.

Napisano
  • Autor

> Nie bylo zółtego, na poczatku produkcji lali niebieski (paraflu 11)

Taki powinien być (2002) ale historia nie jest mi znana. Ten kolor to taki bladożółty. Może doleję tej wody, albo nic - jest pół zbiornika na zimno.

Napisano

> Taki powinien być (2002) ale historia nie jest mi znana. Ten kolor to taki bladożółty. Może doleję

> tej wody, albo nic - jest pół zbiornika na zimno.

W przypadku watpliwości co do płynu, który jest w układzie i niewielkim ubytku, należy dolac wody destylowanej lub demineralizowanej. Jesli nadal bedzie ubywać, należy wymienić płyn, ze względu na okres zimowy i zdiagnozować problem, oczywiście im wcześniej zdiagnozujemy, tym mniejsze poniesiemy koszty na dolewki płynu.

Napisano

> Taki powinien być (2002) ale historia nie jest mi znana. Ten kolor to taki bladożółty. Może doleję

> tej wody, albo nic - jest pół zbiornika na zimno.

Dolewając wody podwyższysz temperaturę zamarzania. Jeśli płyn nie był wymieniany przez kilka lat to jego parametry już są dalekie od ideału. Pojedziesz zimą w góry i rano może spotkać Cię niemiła niespodzianka.... Radzę wymienić cały płyn. Polecam też zalać innym markowym płynem bardziej dostępnym w sklepach moto niż Paraflu.

Napisano

> Dolewając wody podwyższysz temperaturę zamarzania.

dokładnie to samo chciałem napisac.

Na chwilowa potrzebę można się bawić w dolewanie wody destylowanej, ale idzie zima, i to nie czas na zabawy z płynem chłodniczym.

Wymienić całość i po temacie. Bawić się można latem.

Napisano

To jeśli jesteśmy przy temacie Paraflu to ile litrów wchodzi do JTD? W tym tygodniu wymieniam termostat i wypadałoby zmienić też płyn ale nie wiem ile go kupić.

Napisano

> To jeśli jesteśmy przy temacie Paraflu to ile litrów wchodzi do JTD? W tym tygodniu wymieniam

> termostat i wypadałoby zmienić też płyn ale nie wiem ile go kupić.

nie wiem, w instrukcji jest napisane

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.