Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przyciemnianie szyb filią fotochromatyczną (fotochromową)

Featured Replies

Napisano

Witam.

Co prawda zbliża się zima i nadmierne nasłonecznienie raczej nie będzie doskwierać przez najbliższe pół roku, jednak temat przyciemnienia szyb w aucie cały czas chodzi mi po głowie. Po rozważeniu wielu ewentualności typu: ciemne folie, roletki, przesłony na sztywno wkładane w otwory okienne itp., zastanawiam się nad oklejeniem auta folią fotochromatyczną - ściemnia się gdy padają na nią promienie słoneczne, rozjaśnia kiedy jest szaro i ciemno. Jeździłem kiedyś autem z mocno przyciemnionymi bokami i tyłem i wiem, że jesienią i zimą przy złej pogodzie i w deszczu był to koszmar, dlatego folia fotochromowa wydaje się najlepszym wyborem. Chciałem zapytać, czy ktoś ma doświadczenia z taką folią i może powiedzieć o wszystkich za i przeciw. Interesuje mnie też namiar na warsztat w Poznaniu lub Wielkopolsce, który okleja takimi filiami wysokiej jakości lub namiar na dystrybutora, sprzedawcy samochodowych folii fotochromowych.

Napisano

Mam takie cudo, i nie narzekam. Ale czy to sie rzeczywiscie sciemnia/rozjasnia - cholera wie. Aczkolwiek jestem zadowolony hehe.gif

Napisano

> Mam takie cudo, i nie narzekam. Ale czy to sie rzeczywiscie sciemnia/rozjasnia - cholera wie.

> Aczkolwiek jestem zadowolony

to poka auto w sloncu i w cieniu zlosnik.gif

Napisano

W Poznaniu to ja znam tylko ich: http://www.dyskretfolie.pl/

Między innymi u nich zaopatruję się w folie. Moim zdaniem nie ma sensu bawić się w fotochromy. Wystarczy zastosować folię o średnim stopniu przyciemnienia i będziesz zadowolony.

Najciemniejsza to faktycznie już trupiara i potrafi przeszkadzać.

Napisano

> to poka auto w sloncu i w cieniu

To se ne da. Musialbys robic fote w tym samym miejscu, pod tym samym katem icon_rolleyes.gif

Napisano

> To se ne da. Musialbys robic fote w tym samym miejscu, pod tym samym katem

Wystarczy jedno zdjęcie zrobić w peł,nym słońcu a drugie np po 5 minutach jak się slońce schowa za chmurę...

Oczywiście na pełnym manuału....

Napisano

> Wystarczy jedno zdjęcie zrobić w peł,nym słońcu a drugie np po 5 minutach jak się slońce schowa za

> chmurę...

Powiedz sloncu, zeby sie po 5 minutach za chmure schowalo smirk.gif

Napisano

Okulary fotochromatyczne w aucie - prawie nie funkcjonują. Brak UV?

Więc jakim cudem, folia ma prawidłowo reagować? Chyba że naklejona jest na zewnętrzną część szyby confused.gif?

Napisano

> Okulary fotochromatyczne w aucie - prawie nie funkcjonują. Brak UV?

> Więc jakim cudem, folia ma prawidłowo reagować? Chyba że naklejona jest na zewnętrzną część szyby

> ?

To też mówię że szkoda na to kasy. Lepiej zrobić czymś pośrednim i będzie wszystko ok.

Napisano

> Powiedz sloncu, zeby sie po 5 minutach za chmure schowalo

Nigdy nie widziałeś w lecie niewielkiego zachmurzenia? i jak widzisz słońce za niewielką chmurą to nie wiesz że za kilka minut wyjdzie?

Biedaku... zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> Nigdy nie widziałeś w lecie niewielkiego zachmurzenia? i jak widzisz słońce za niewielką chmurą

> to nie wiesz że za kilka minut wyjdzie?

> Biedaku...

Sugeruje skupic sie na skrobankach, bo to akurat wydaje Ci sie wychodzic lepiej cfaniaczek.gif

Napisano

> Sugeruje skupic sie na skrobankach, bo to akurat wydaje Ci sie wychodzic lepiej

Widzę że Ty skupiasz się na argumentach ad personam - zupełnie pozamerytorycznych no.gif

Napisano

Ja mam folię ciemne lustro weneckie , ponoć bardzo ciężko dostępne - nazwa foli Sun-Gard AR-35 i AR-50 , a wygląda to mniej więcej tak ...

14163832.jpg

Napisano

Nie było problemu na przeglądzie??? Bo już ostro się zaczynają czepiać wszelkich lustrzanek frown.gif

Napisano

> Nie było problemu na przeglądzie??? Bo już ostro się zaczynają czepiać wszelkich lustrzanek

Przegląd przede mną , ale myślę że nie będzie problemu bo nie mam smoły , a u mnie takich się czepiają ...

Napisano

> Przegląd przede mną , ale myślę że nie będzie problemu bo nie mam smoły , a u mnie takich się

> czepiają ...

No przodów się bankowo czepią. U nas kilka SKP miało problemy i skończyło się podbijanie przeglądów w autach z oklejonymi przednimi szybami.

Napisano

> Widzę że Ty skupiasz się na argumentach ad personam - zupełnie pozamerytorycznych

Wielokrotnie juz udowodniles, ze z Toba sie merytorycznieni da, wiec w czym masz problem cfaniaczek.gif

Ale jak juz musizsz wiedziec, to prosze. Na potrzeby "stwierdzenia" czy folia sie sciemnia czy nie, nie bede:

a) wyszukiwal odpowiednio oswietlonego miejsca,

b) czekal na odpowiednie warunki pogodowe,

c) bawil sie ze statywami, aby zachowac jakakolwiek powtarzalnosc kata, pod jakim jest ustrzelone zdjecie,

d) marnowal iles tam czasu by jednak udowodnic "ze sie da".

Moje subiektywne odczucie mi wystarczy, "ze ja jestem zadowolony". I dla mnie jest to wystarczajaco merytorycznie. Jak potrzebujesz bardziej, zaloz sobie taka folie i wal fotki zgodnie z Twoimi zaleceniami (nie zapomnij o takich samych ustwieniach przeslony i czasu ok.gif).

Napisano

> Wielokrotnie juz udowodniles, ze z Toba sie merytorycznieni da

chyba bez komentarza...

I nie dorabiaj mi "gęby" publicznie...

> Ale jak juz musizsz wiedziec, to prosze. Na potrzeby "stwierdzenia"

To napisz że Ci sie nie chce a nie udowadniaj że się nia da...

Poza tym nie krepuje Cię taka pozamerytoryczna dyskusja na MK? Bo ja czyje pewien dyskomfort...

W związku z tym przemilczę Twoje ew dalsze wypowiedzi na temat słońca i zdjęc...

Napisano

> chyba bez komentarza...

Fakt, sam sobie napisales ok.gif

> I nie dorabiaj mi "gęby" publicznie...

Quote:

Nigdy nie widziałeś w lecie niewielkiego zachmurzenia? i jak widzisz słońce za niewielką chmurą to nie wiesz że za kilka minut wyjdzie?

Biedaku...

Zwlaszcza to ostatnie bardzo merytoryczne smirk.gif

> To napisz że Ci sie nie chce a nie udowadniaj że się nia da...

Da sie wszystko - chcesz miec nie przyciemnione szyby ciemne jak smola - prosze:

285407934-P8301108.jpg

Jeszcze sie upewnie czy rozumiesz - podpowiadam szyby boczne - czy sa przyciemnione, a jesli to ktore cfaniaczek.gif?

Teraz rozumiesz jak fotka moze byc nieobiektywna i za cholere nie przedstawi tego, co sie dzieje w rzeczywistosci?

> Poza tym nie krepuje Cię taka pozamerytoryczna dyskusja na MK? Bo ja czyje pewien dyskomfort...

Ale to przeciez Ty zaczales i nadal prowadzisz jak widac nieskrepowany cfaniaczek.gif

post-42021-1435251433156_thumb.jpg

Napisano

Mam w SCS tył i boki przyciemnione mocno,ale taką folią,która od wewnątrz ma dodatkową warstwę rozjaśniającą(+30%) i nie ma porównania do poprzedniej zwykłej.Z zewnątrz oby dwie wyglądały jednakowo.Od środka szczególnie nocą jest dużo lepiej. ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.