Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Crash test Fokusa 192km/h !

Featured Replies

Napisano

Robi wrazenie ! yikes.gif

Napisano

niezła masakra.

192 km/h to przecież 2x96 km/h - całkiem realne na drodze.

Napisano

> niezła masakra.

> 192 km/t to przecież 2x96 km/h - całkiem realne na drodze.

Nie...192km/h to 192km/h, a nie 2x96km/h. Było trzeba do szkoły chodzić i uważać na fizyce hehe.gif Newton się kłania.

Napisano

no tak zlosnik.gif

zawsze mnie uczyli, że przy czołówce prędkości się sumują. no ale może dziś się coś zmieniło.

różnica tylko taka, że walą tutaj w niepochłaniającą masę.

ale ja tam się nie znam...

Napisano

> no tak

> zawsze mnie uczyli, że przy czołówce prędkości się sumują. no ale może dziś się coś zmieniło.

> różnica tylko taka, że walą tutaj w niepochłaniającą masę.

> ale ja tam się nie znam...

Ot, durna fizyka rotfl.gif

Napisano

> Robi wrazenie !

chciałem to wrzucić ale wiedziałem że AK nic nie ominie zlosnik.gifgrinser006.gif

Napisano

Na HP było kilka dni temu zlosnik.gif

Napisano

> Na HP było kilka dni temu

mówiłem rotfl.gif

Napisano

> no tak

> zawsze mnie uczyli, że przy czołówce prędkości się sumują. no ale może dziś się coś zmieniło.

Nic się nie zmieniło.

> różnica tylko taka, że walą tutaj w niepochłaniającą masę.

To jedno słowo jest niepotrzebne - "tylko"

> ale ja tam się nie znam...

A to widać grinser006.gif

Napisano

no... a jakby ta foka i masa się poruszały z tą samą prędkością 96 km/h i było czołowe BUM to jakie obrażenia miałby pacjent??

Napisano

> no... a jakby ta foka i masa się poruszały z tą samą prędkością 96 km/h i było czołowe BUM to jakie

> obrażenia miałby pacjent??

tutaj testowali czy zderzenie aut jadących z prędkością 80kmh każdy = uderzeniu w ścianę auta jadącego 160kmh

Napisano

Powinni pokazywac takie filmy obowiązkowo na każdym kursie na prawoj jazdy. Może było by mniej kozaków, którzy jeżdżą "szybko, ale bezpiecznie".

Napisano

> no... a jakby ta foka i masa się poruszały z tą samą prędkością 96 km/h i było czołowe BUM to jakie

> obrażenia miałby pacjent??

Zwróciłem Ci uwagę na istotny aspekt. Poruszająca się masa wskutek zderzenia wytraci energię (choć można to pominąć przy bardzo dużej różnicy wagi). Dodatkowo istotnym elementem jest fakt, że beton nie odkształca się podczas zderzenia (nie przejmuje energii). To nie jest "tylko", to jest "aż". Dwa focusy zderzające się ze sobą każdy z prędkością 96 km/h doznają takich samych uszkodzeń jak przy uderzeniu w nieruchomą betonową ścianę z prędkością 96km/h.

Napisano
  • Autor

> Powinni pokazywac takie filmy obowiązkowo na każdym kursie na prawoj jazdy. Może było by mniej

> kozaków, którzy jeżdżą "szybko, ale bezpiecznie".

Jestem dokładnie tego samego zdania ! ok.gif

Napisano

> Jestem dokładnie tego samego zdania !

Rozbite czaszki z mózgiem na wierzchu i flaki walające się na tapicerce robią IMHO zdecydowanie większe wrażenie niż kupa pogiętej blachy.

Napisano
  • Autor

> Rozbite czaszki z mózgiem na wierzchu i flaki walające się na tapicerce robią IMHO zdecydowanie

> większe wrażenie niż kupa pogiętej blachy.

Bez przesady ,do mnie przemawia ta kupa pogiętej blachy ok.gif

Napisano

> Zwróciłem Ci uwagę na istotny aspekt. Poruszająca się masa wskutek zderzenia wytraci energię

ok.gif20.GIF

Napisano

> Powinni pokazywac takie filmy obowiązkowo na każdym kursie na prawoj jazdy. Może było by mniej

> kozaków, którzy jeżdżą "szybko, ale bezpiecznie".

po kilku miesiącach zapomina się o takim filmie...

Napisano

> Zwróciłem Ci uwagę na istotny aspekt. Poruszająca się masa wskutek zderzenia wytraci energię (choć

> można to pominąć przy bardzo dużej różnicy wagi). Dodatkowo istotnym elementem jest fakt, że

> beton nie odkształca się podczas zderzenia (nie przejmuje energii). To nie jest "tylko", to

> jest "aż". Dwa focusy zderzające się ze sobą każdy z prędkością 96 km/h doznają takich samych

> uszkodzeń jak przy uderzeniu w nieruchomą betonową ścianę z prędkością 96km/h.

Nie można tez zapominać o tym, ze rzeczywiste zderzenie dwóch samochodów całkiem często nie jest idealnym zderzeniem czołowym gdzie cala energia uderzenia idzie w prostej linii.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.