Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Akumulator Delkor - kto da więcej ... ?

Featured Replies

Napisano

Taka ciekawostka akumulatorowa....

Właśnie akumulator w naszym Daewoo Tico "skonał" - wytrzymał równiutkie 14 lat waytogo.gif

W serwisie, gdzie kupiłem nowy akumulator stwierdzili, że to jest absolutny dotychczasowy rekordzista claps.gif

Samochód zakupiony 15-10-1997 r. w salonie, od początku w rodzinie, w ciągu tych 14 lat zaliczył dwa dzwony (ojciec, nie ja grinser006.gif ) i kilka całkowitych rozładowań akumulatora (brak sygnalizacji zapalonych świateł). Fakt, że od 3 m-cy akumulator działał raczej na zasadzie kondensatora, czyli jak nie zapalił za pierwszym razem, to drugi raz raczej już nie zakręcił, ale w 9 przypadkach na 10 silnik palił na dotyk i nie było problemu.

Używał ktoś z Was dłużej akumulatora?

Napisano

> Taka ciekawostka akumulatorowa.... wytrzymał równiutkie 14 lat

> Używał ktoś z Was dłużej akumulatora?

mojemu brakuje jeszcze 3 lata i 8 m-cy, czy dożyje? hmm.gif zobaczymy...

Napisano

Mój w almerze jest jeszcze oryginał, auto z '99. W tym wypadku powodem takiej długowieczności wydaje się być przewymiarowanie prądowe, do silnika 1,4 jest aku 65 ah

Napisano

> mojemu brakuje jeszcze 3 lata i 8 m-cy, czy dożyje? zobaczymy...

Mojemu zabrakło jakichś 11 lat sciana.gif

Na moje oko zwarta cela - wyładowany miał lekko ponad 9V, ładował się ładnie do ok.11V i nagle prąd wskoczył na 3A i rósł. Zerwałem naklejki i listwę, wykręciłem korki i oczywiście było mało elektrolitu. Po dolaniu wody i ponownym podłączeniu dalej szybko gazował, oprócz drugiej celi od strony plusa. Dobrze kombinuję z tym zwarciem?

Czy przyczyną zwarcia mogło być szybkie rozładowanie akumulatora przez ogrzewanie postojowe?

Napisano

> Mojemu zabrakło jakichś 11 lat

> Na moje oko zwarta cela - wyładowany miał lekko ponad 9V, ładował się ładnie do ok.11V i nagle prąd

> wskoczył na 3A i rósł. Zerwałem naklejki i listwę, wykręciłem korki i oczywiście było mało

> elektrolitu. Po dolaniu wody i ponownym podłączeniu dalej szybko gazował, oprócz drugiej celi

> od strony plusa. Dobrze kombinuję z tym zwarciem?

> Czy przyczyną zwarcia mogło być szybkie rozładowanie akumulatora przez ogrzewanie postojowe?

Jezeli po tym rozladowaniu akumulatorowi podano w miare szybko prostownik to nie. Po prostu plyty akumulatora zrobiopne byle jak osypaly sie i stad zwarcie.

14 lat to faktycznie dobry wynik, jak bym go na zlom nie oddal. Postawil bym w garazu na specjalnie uprzątniętej półce i napisał okolicznościowa kartke z tej okazji wink.gif

Napisano

> Jezeli po tym rozladowaniu akumulatorowi podano w miare szybko prostownik to nie. Po prostu plyty

> akumulatora zrobiopne byle jak osypaly sie i stad zwarcie.

> 14 lat to faktycznie dobry wynik, jak bym go na zlom nie oddal. Postawil bym w garazu na specjalnie

> uprzątniętej półce i napisał okolicznościowa kartke z tej okazji

albo zamienił sięz producentem na nowiutki ... grinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gif

w zamian za prawa do opowiadania jakie wspalaniałe aku produkuje ... grinser006.gif

Napisano

> Jezeli po tym rozladowaniu akumulatorowi podano w miare szybko prostownik to nie. Po prostu plyty

> akumulatora zrobiopne byle jak osypaly sie i stad zwarcie.

Na rano ustawiłem sobie ogrzewanie, ale okazało się, że zostaję w domu. Teoretycznie ogrzewanie się powinno wyłączyć po jakimś czasie (chyba 30min.) lub przy niskim napięciu, ale jak było to nie wiem, bo do auta poszedłem 24h później i już nie odpalił.

Teraz się zastanawiam, czy to przypadek, czy jednak szukać problemu w aucie. Napięcie na wolnych obrotach to ~14,25V więc chyba dobre.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.