Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przewóz dzieci 'maluchem'

Featured Replies

Napisano

Cześć,

kupiłem 'malucha' z 1987, który ma pasy bezp. tylko z przodu. Czy mogę nim legalnie przewozić dzieci bez fotelików na tylnej kanapie czy też muszę doposażyć go w pasy?

Przymierzyłem nawet fotelik na kanapie i jest za duży smile.gif więc wystarczą chyba 'poddupniki'.

Dzięki 30.GIF

Napisano

> Cześć,

> kupiłem 'malucha' z 1987, który ma pasy bezp. tylko z przodu. Czy mogę nim legalnie przewozić

> dzieci bez fotelików na tylnej kanapie czy też muszę doposażyć go w pasy?

> Przymierzyłem nawet fotelik na kanapie i jest za duży więc wystarczą chyba 'poddupniki'.

> Dzięki

jak nie ma pasów to nie musisz nic dorabiać

a pijawki musisz przewozić w foteliku lub poddupniku więc je tak transportuj - bez pasów

znajomy specjalnie kupił kampera z czasów jak nie były pasy wymagane/montowane żeby swobodnie poruszać się w trakcie jazdy smile.gif

Napisano
  • Autor

> jak nie ma pasów to nie musisz nic dorabiać

> a pijawki musisz przewozić w foteliku lub poddupniku więc je tak transportuj - bez pasów

> znajomy specjalnie kupił kampera z czasów jak nie były pasy wymagane/montowane żeby swobodnie

> poruszać się w trakcie jazdy

Też tak myślałem ale wolałem się upewnić choć z drugiej strony pasy zwiększają bezpieczeństwo.

Napisano

> Też tak myślałem ale wolałem się upewnić choć z drugiej strony pasy zwiększają bezpieczeństwo.

Zwiększają, dlatego ja bym nie ryzykował wożenia dzieci ani kogokolwiek z tyłu w maluchu bez pasów

Napisano

> Też tak myślałem ale wolałem się upewnić choć z drugiej strony pasy zwiększają bezpieczeństwo.

Serio? E tam, to pewno jakieś plotki...

Napisano

> z drugiej strony pasy zwiększają bezpieczeństwo.

dlatego MOŻESZ ok.gif ale nie musisz montować

o ile w maluchu możemy mówić o jakimś bezpieczeństwie hehe.gif

Napisano

> Cześć,

> kupiłem 'malucha' z 1987, który ma pasy bezp. tylko z przodu. Czy mogę nim legalnie przewozić

> dzieci bez fotelików na tylnej kanapie czy też muszę doposażyć go w pasy?

> Przymierzyłem nawet fotelik na kanapie i jest za duży więc wystarczą chyba 'poddupniki'.

> Dzięki

Na tylnej kanapie mozesz wtedy dzieci przewozic bez fotelika.

Jesli chcesz dziecko posadzic z przodu to musi byc w foteliku.

Oczywiscie wg przepisow.

W praktyce oba rozwiazania cholernie niebezpieczne.

Ja bym sie bal moje dziecko wozic w maluchu wogole.

Napisano

> jak nie ma pasów to nie musisz nic dorabiać

> a pijawki musisz przewozić w foteliku lub poddupniku więc je tak transportuj - bez pasów

Jak nie ma pasow, to i fotelika nie musi byc.

Napisano

> Jak nie ma pasow, to i fotelika nie musi byc.

chyba nie masz racji , ale nie będę się spierał

Napisano
  • Autor

> o ile w maluchu możemy mówić o jakimś bezpieczeństwie

No tak ale zawsze przytrzyma przy hamowaniu smile.gif

Zresztą w grę wchodzi jazda typowo spacerowa po mieście ok.gif

Napisano

> Ja bym sie bal moje dziecko wozic w maluchu wogole.

Ja pewnie też, ale na szczęście tego aspektu nie reguluje jeszcze odgórna ustawa.

Tempo, w jakim tracimy wolność jest przerażające frown.gif

Napisano
  • Autor

> Ja bym sie bal moje dziecko wozic w maluchu wogole.

Dzieci cieszą się, że pojawił się samochód, do którego same bez żadnego problemu mogą wejść smile.gif i że 'dach widać' smile.gif no i poza tym będę je woził okazyjnie tylko po mieście.

Napisano

> No tak ale zawsze przytrzyma przy hamowaniu

> Zresztą w grę wchodzi jazda typowo spacerowa po mieście

Ty możesz jechać spacerowo, ale ktoś inny będzie jechał 50 km/h i uderzy w ciebie ( nieważne przód, tył czy bok) to dziecko lata po aucie, fizyki nie oszukasz

Napisano

> chyba nie masz racji , ale nie będę się spierał

Quote:

3. W pojeździe samochodowym
wyposażonym w pasy bezpieczeństwa
dziecko w wieku do 12 lat, nieprzekraczające 150 cm wzrostu, przewozi się w foteliku ochronnym lub innym urządzeniu do przewożenia dzieci, odpowiadającym wadze i wzrostowi dziecka oraz właściwym warunkom technicznym.

Napisano

> Tempo, w jakim tracimy wolność jest przerażające

Ja tam nie czuje jakos specjalnie utraty wolnosci w zadnym aspekcie zycia w ciagu ostatnich 20 lat.

Zato gadanie np Korwina Mikke o tych nieszczesnyh pasach ktore musimy zapinac bo nam każą kiedy to powinna byc decyzja kazdego z osobna czy zapina to normalnie porazka.

Idea jest banalna.

Jade sobie samochodem i jak kazdy czlowiek jestem omylny.

Moge spowodowac wypadek.

Jednak jesli nawet do tego dojdzie, to wolalbym zeby w tym drugim samochodzie wszyscy mieli pasy zapiete.

Wtedy wieksza szansa, ze bede sprawca jedynie kolizji a nie wypadku, bo nikomu nic sie nie stanie.

Wlasnie dlatego to aby wszyscy zapinali pasy jest takie wazne.

Nie bylo by milo wjechac w kogos 20km/h i byc sprawca smiertelnego wypadku, bo ktos mial niezapiete pasy i wyrznal glowa z calej sily o blache.

Napisano

> Ja pewnie też, ale na szczęście tego aspektu nie reguluje jeszcze odgórna ustawa.

> Tempo, w jakim tracimy wolność jest przerażające

Jaja sobie robisz? Ogólnie jak trzeba być krótkowzrocznym i pozbawionym wyobraźni?

Nie zapinasz pasów? Ok, ale sam płać za swoje leczenie jak dojdzie do wypadku i wylecisz przez przednią szybę.

A do tego teoria o tym że pomimo braku pasów należy przewozić dziecko w foteliku to już wymysł chorego umysłu.

Jakaś masakra, takie posty powinny być od razu usuwane... Dramat.

Napisano

> Quote:

> 3. W pojeździe samochodowym wyposażonym w pasy bezpieczeństwa dziecko w wieku do 12 lat,

> nieprzekraczające 150 cm wzrostu, przewozi się w foteliku ochronnym lub innym urządzeniu do

> przewożenia dzieci, odpowiadającym wadze i wzrostowi dziecka oraz właściwym warunkom

> technicznym.

a jednak masz rację grinser006.gif

Napisano
  • Autor

>... to dziecko lata po aucie, fizyki nie oszukasz

Dokładnie więc już szukam pasów na tył smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.