Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Lost connect... sensor failure - POMOCY!

Featured Replies

Napisano

Witajcie,

Wywalało mi i dalej wywala błąd: Lost connect... coolant temp. sensor failure. Wymieniłem w ubiegłym tygodniu termostat oraz czujnik temperatury. Panowie w serwisie stwierdzili, że to może być czujnik więc wymieniłem. Błędy w kompie pokasowali i było kilka dni spokoju, a tu nagle... bip, bip... Lost connect... coolant temp. sensor failure... czyli znowu to samo sciana.gif

Macie jakiś pomysł?

Napisano

lost connect - masa .. a potem moze coolant swiruje jako "pochodna" bledu glownego hmm.gif

Napisano
  • Autor

A nie może to być związanego coś z instalacją LPG, np. jak instalacja zczytuje temperaturę... Jestem już cały chory z powodu tego błędu. Jest to delikatnie mówiąc denerwujące... Gdzie sprawdzić tą masę? Liczę na Waszą pomoc, bo Panowie w serwisie widzę, że wymiękają...

Napisano

> A nie może to być związanego coś z instalacją LPG, np. jak instalacja zczytuje temperaturę...

> Jestem już cały chory z powodu tego błędu. Jest to delikatnie mówiąc denerwujące... Gdzie

> sprawdzić tą masę? Liczę na Waszą pomoc, bo Panowie w serwisie widzę, że wymiękają...

O ile dobrze rozpoznaję, jedna z mas jest przykręcona do blachy auta

poniżej plastiku osłony mechanizmu wycieraczej, czyli blisko aku.

A druga jakaś większa masa gdzieś chyba od spodu niewiem.gif

Napisano
  • Autor

A może macie jakieś fotki? Lub bardziej szczegółowe opisy... chyba będę musiał sam się tym zająć, bo mechaniory nie są w stanie tego ogarnąć frown.gif

Napisano

> A może macie jakieś fotki? Lub bardziej szczegółowe opisy... chyba będę musiał sam się tym zająć,

> bo mechaniory nie są w stanie tego ogarnąć

Obok akumulatora/skrzynki przekaźników masz taką puszeczkę przykręconą do nadwozia, to jest jedna z mas.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Obok akumulatora/skrzynki przekaźników masz taką puszeczkę przykręconą do nadwozia, to jest jedna z

> mas.

Co prawda nigdy nie miałem Loose Connection, ale tak sobie myślę

czy by tego nie odkręcić i nie zapobiec temu w przyszłości, np. czyszcząc to,

jak sądzisz? smile.gif

Napisano

> Co prawda nigdy nie miałem Loose Connection, ale tak sobie myślę

> czy by tego nie odkręcić i nie zapobiec temu w przyszłości, np. czyszcząc to,

> jak sądzisz?

Pierwsza zasada MacGyver'a mówi, że jak coś działa to nie ruszać, nie psuć.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

Czy to ta masa może być przyczyną failurów?

285444978-IMG_0911.JPG

Co z tym mam dalej zrobić? Dziś popsikałem kontaktem... ale czy to pudełeczko ta się jakoś rozebrać, czy coś... Gdzie jeszcze szukać tych innych mas?

post-149978-14352514477826_thumb.jpg

Napisano

> Czy to ta masa może być przyczyną failurów?

> Co z tym mam dalej zrobić? Dziś popsikałem kontaktem... ale czy to pudełeczko ta się jakoś

> rozebrać, czy coś... Gdzie jeszcze szukać tych innych mas?

Problem jest nie w środku "pudełeczka" a w mocowaniu "pudełeczka" do nadwozia.

Odkręcić, oczyścić, przykręcić, pokryć wazeliną techniczną.

Pozostaje kwestia, której masy dotyczy problem bo jest ich w Stilo więcej.

Inna możliwość to, że skrzynka przekaźników przy akumulatorze dostała wilgoci.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

Witajcie! smile.gif

Znalazłem coś takiego. Podobno są to oznaczone masy. Jak myślicie, która z nich może odpowiadać za mój problem?

285466465-masaSTILO.jpg

A czy nie wydaje się Wam, że przyczyną tego failura może być instalacja LPG? Przecież instalacja LPG musi jakoś zczytywać temperaturę silnika... Nie mam pojęcia... angryfire.gif

post-149978-14352514546143_thumb.jpg

Napisano

> A nie może to być związanego coś z instalacją LPG, np. jak instalacja zczytuje temperaturę...

Może tak być,że "gazownicy wpieli się do tego czujnika,i teraz to wychodzi.

Sprawdż połączenie czujnika z centralką silnika(schemat poniżej)

Oraz wtyczkę od czujnika i centralki,może tam jest to zaśniedziałe(może dlatego po wymianie czujnika był przez jakiś czas spokój)

Nie napisałeś czy dzieje się tak przy uruchamianiu silnika,oraz czy podczas występowania błedu wskażnik temperatury pokazuje teperaturę,bo może też się okazać,że nie koniecznie jest to wina czujnika czy wiązki,ale też licznik jest za to odpowiedzialny.

285466555-czujnikwody.jpg

Widzę,że jesteś z Oświęcimia,więc niedaleko mnie mieszkasz(około 10 km),więc jak byś nie ogarnoł tematu,to się możemy umówić i podjedziesz to poglądam co tam piszczy,mam fesa więc będzie łatwiej znależć przyczynę.

post-140827-14352514547418_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Witajcie ponownie,

niby wszystko jest OK, czyli check OK! smile.gif A tu nagle... bip, bip...

Dzieje się to zarówno na pracującym silniku na postoju, w trakcie jazy, jak i czasami zaraz po przekręceniu kluczyka tuż po wykonaniu wstępnego testu. Nie ma na to reguły. W momencie pojawienia się błędu wskazówka temperatury pozostaje na miejscu, nic się z nią nie dzieje.

Dostaje po prostu nerwów słysząc to bip, bip... sciana.gif

Napisano

> Witajcie ponownie,

> niby wszystko jest OK, czyli check OK! A tu nagle... bip, bip...

> Dzieje się to zarówno na pracującym silniku na postoju, w trakcie jazy, jak i czasami zaraz po

> przekręceniu kluczyka tuż po wykonaniu wstępnego testu. Nie ma na to reguły. W momencie

> pojawienia się błędu wskazówka temperatury pozostaje na miejscu, nic się z nią nie dzieje.

> Dostaje po prostu nerwów słysząc to bip, bip...

Myśle, ze przydało by się, abyś podał kody odczytanych błędów - bo cos w watku nie moge sie ich doszukać...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.