Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

PROBLEM Z CC 900 Prosze o porade

Featured Replies

Napisano

Witam mam problem przestał dzialac w moim cientasku. wiastrak nawiew na szybe ,wycieraczki, i awartjne. spalił sie bezpiecznik od nawiewu na szybe, wymienilem go ale juz pozniej te zeczy nie dzialały . gdzie moze byc problem . prosze o porade.

Napisano

do wszystkiego są osobne bezpieczniki jak dobrze pamiętam.

PS. radio Ci działa albo nie zakładałeś go czasem teraz?

Napisano
  • Autor

No włąsnie radia nie ruszałem a bezpieczniki sa OK

Napisano

a deska? Może gdzieś masz zaśniedziałe styki

Napisano
  • Autor

nie nic nie bylo ruszane spawalem tłumik i odłaczylem akumulator. po podłaczeniu akumulatora spalił sie bezpiecznik z nawiewu na szybe. i jak go wymienilem to juz nie dzial nawiew migacze kontrolka paliwa, awaryjne i wycieraczki i swiatła . dzis samo sie naprawilo swiatla poziom paliwa i migacze a reszta dalej nie dziala .

Napisano

a klemy dokręciłeś odpowiednio?

Napisano
  • Autor

.Sciagłem je calkowicie. wczoraj nawet zauwarzylem jak byl podpiety to akumulator zaczol cieknac i slychac bylo jak by sie plyn gotowal . a akumulator jest calkowicie nowy

Napisano

Mogłeś źle odłączać i źle podłączać co za pewne spowodowało zwarcie!

Napisano
  • Autor

ale jak zle odłaczyc ??. sciaglem klemy i to wszystko . robilem tak tysiace razy i nigdy niebylo problemu a teraz jest.

Napisano

> ale jak zle odłaczyc ??. sciaglem klemy i to wszystko . robilem tak tysiace razy i nigdy niebylo

> problemu a teraz jest.

skoro akumulator sie gotuje to ewidentnie jest gdzies zwarcie (może podczas tego spawania stopiłeś jakiś kabel i teraz przywiera). Jeśli masz jakies pojęcie o elektryce to miernik w rękę i lecisz po kolei a jeśli nie to oddaj samochód do elektryka - Pozostawienie tak akumulatora może grozić pożarem samochodu

Napisano

Dokladnie kolega ma racje. Mi tak auto splonelo frown.gif

Co do rozlanczania i podlanczania aku jest pewna regula. Teraz juz jej nie pamietam po tym jak wymienilem na nowy ciut mocniejszy aku ale zasada byla cos tego typu. Najpierw minus, a potem plus. Albo na odwrot najpierw plus, a potem minius. Niech ktos naprostuje bo ja nie pamietam, a elektrykiem tez nie jestem. W maluchu pamietam ze wlasnie zle podlaczlem aku i zaczelo sie dymic z silnika. Mogles wlasnie spalic jakis kabelek lub nadtopic izolacje ktora dotyka masy. Oby nie dostykala masy w okolicy wygluszenia bo to wtedy bomba zegarowa. Zaplon w kazdej chwili. Ino sprawdz to jak najszybciej.

Napisano

Koledzy dobrze radzą - sprawdź czy coś przy tym spawaniu nie pokmociłeś, a jak niczego nie zauważysz to miernik i jazda wink.gif

A ja radze - uzupełnij profil i przywitaj się w odpowiednim wątku! old.gif

coś się nie chciało wszystkiego czytać jak się rejestrowało na forum zolta.gif

Napisano

U mnie po spawaniu budy też zaczynają się dziać dziwne rzeczy z elektryką sick.gif Nie działa wcale wskaźnik paliwa (jedynie kontrolka rezerwy) i o dziwo spaliła się końcówka mocy w radiu sick.gif A aku był zdjęty przez pół roku i leżał na półce - klemy zwarte podczas spawania i kuku, może przypadek - bo wszystko inne działa bez zarzutu. Ale czytałem gdzieś, że często układy elektroniczne lubią padać jak spawa się budę mimo odpiętego aku. Jakby nie patrzeć, to przez budę idzie [motyla noga] prąd i [motyla noga] pole elektromagnetyczne oslabiony.gif

Napisano

> U mnie po spawaniu budy też zaczynają się dziać dziwne rzeczy z elektryką Nie działa wcale

> wskaźnik paliwa (jedynie kontrolka rezerwy) i o dziwo spaliła się końcówka mocy w radiu A

> aku był zdjęty przez pół roku i leżał na półce - klemy zwarte podczas spawania i kuku, może

> przypadek - bo wszystko inne działa bez zarzutu. Ale czytałem gdzieś, że często układy

> elektroniczne lubią padać jak spawa się budę mimo odpiętego aku. Jakby nie patrzeć, to przez

> budę idzie [motyla noga] prąd i [motyla noga] pole elektromagnetyczne

ja jak wspawałem migomatem próg i robiłem łatki, to akumulator był wyjęty, dodatkowo odłączone były wszystkie śruby z punktami masowymi i nie było żadnych problemów z czym kol wiek po ponowym podłączeniu. hmm.gif

A kolega Henrys niech sprawdzi faktycznie czy gdzieś nie ma zwarcia, nawet kosztem wyjmowania wygłuszenia, a jak aku się gotuje to sprawdź jakie ma napięcie, może być za wysokie i wtedy regulator napięcia kwalifikuje do wymiany.

Napisano

Podobno warto połączyć sobie klemy podczas spawania.

Może u mnie to przypadek, bo poza tymi przypadłościami nic wiecej się nie dzieje. Ja rozbierałem całą budę i możliwe, że gdzieś jest przetarty kabel od wskaźnika a radio padło samo 270751858-jezyk.gif Możliwe, że to po prostu przypadek zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Panowie sprawdzalem dzis regulator napiecia i daje napiecie 29. wiec tak mi sie zdaje ze to jest przyczyna .

Napisano

> Panowie sprawdzalem dzis regulator napiecia i daje napiecie 29. wiec tak mi sie zdaje ze to jest

> przyczyna .

Wywal od razu bo ugotujesz akumulator, ja tak swój zabiłem.

Napisano

> Wywal od razu bo ugotujesz akumulator, ja tak swój zabiłem.

a to kolega juz nie raczył wspomniec że ten akumulator sie gotuje jak odpali auto a nie jak podłaczy akumulator (z wątku własnie tak wywnioskowałem i widac że błędnie). W takim wypadku te wycieraczki i kierunki poprostu najzwyczajniej sie popaliły moim zdaniem. Wymień regulator i popatrz co jeszcze działa i co uratowały bezpieczniki a reszta raczej chyba bedzie kwalifikowac się do wymiany.

Napisano
  • Autor

Sprawdzalem dzis na ktorko kaplami i wycieraczki i wiatrak dziala niesa spalone ale . jak podepne normalnie to niedziala. wymienie w srode ten regolator i zobacze co i jak dalej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.