Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uboga mieszanka przy stałej prędkości

Featured Replies

Napisano

Witam!

Jestem po wymianie reduktora (stary się skończył) w warsztacie. Instalacja niby dobrze ustawiona, jednak gazownik nie ma softu do mojej centralki (Elpigaz Leonardo). Samochód pracuje dobrze, pali odpowiednio i jest odpowiednio dynamiczny. Jednak problemem jest migająca zółta lampka przy przełączniku, oznaczająca "ubogą mieszankę". Podłączyłem lapka i podczas jazdy okazało się, że jadąc mniej więcej stałą prędkością sonda pokazuje napięcie 0 V. Wsześniej zawsze oscylowała od 0-1 V. Nie chcę rozregulować reduktora, nie wiem jednak czy można to "nadciągnąć" ustawieniami krokowca w programie sterownika. Możecie coś pomóc?

Napisano

> czy można to "nadciągnąć" ustawieniami krokowca w programie sterownika.

Nie tędy droga - pojawią się zbyt duże różnice między PWAmin i PWAmax i silnik będzie szarpał podczas np. zmiany biegów, hamowania silnikiem itd.

Powinno się po wymianie parownika przeprowadzić kalibrację, która zawiera również procedurę strojenia parownika (zwłaszcza czułość). W twoim przypadku wygląda na to, że parownik ma ustawioną zbyt małą czułość. Jazda na ubogiej mieszance kończy się w warsztacie na wymianie co najmniej gniazd zawodowych, więc nie zwlekałbym zbyt długo z regulacją.

Tymczasowo możesz przy stałych obrotach silnika 3000 wykręcać powoli śrubę czułości parownika, aż do wystąpienia oscylacji. Jednak docelowo zrób to porządnie.

Pozdr.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Podpiąłem dzisiaj kompa pod sterownik i próbowałem ustawić czułość membrany. Oczywiście liczyłem liczbę kręceń żeby wrócić w razie czego do "ustawień pierwotnych" smile.gif Niestety mimo przekręcenia od samego końca do początku nie udało się uzyskać niczego innego jak wskazanie sondy na 0 V przy ok 3000 obr/min. Nie wiem jak to ustawić. Będę chyba musiał odwiedzić gazownika z laptopem i pokazać mu, że coś spierniczył, bo sam nie dam rady tego zrobić. Chyba że macie jakieś pomysły?

Napisano

>...Samochód pracuje dobrze,

> pali odpowiednio i jest odpowiednio dynamiczny. Jednak problemem jest migająca zółta lampka

> przy przełączniku, oznaczająca "ubogą mieszankę". Podłączyłem lapka i podczas jazdy okazało

> się, że jadąc mniej więcej stałą prędkością sonda pokazuje napięcie 0 V.

Pytanie z jaką prędkością? Jak 50km/h to daj sobie spokój, z taką prędkością silnika nie przegrzejesz. Jak przy większych prędkościach, 90km/h , a nawet 100 i więcej, nadal jest ubogo to wtedy kombinuj.

> Możecie coś pomóc?

Poszukaj w sieci regulacji parownika "na bąbelki".

Napisano
  • Autor

Nie jestem pewny, nie zwróciłem uwagi czy na benzynie oscyluje. Myślisz że może to być sonda? Przy każdej stałej prędkości tak się dzieje. Podczas przyspieszania też.

Napisano

Sonda padła lub kabelek gdzieś oderwany przy instalce... podczas wymiany parownika...

Pozdr.

Napisano

> Poszukaj w sieci regulacji parownika "na bąbelki".

A wlasnie z jaka czestotliwoscia maja sie one wydobywac?Moze ktos moglby mi tutaj napisac jak to sie poprawnie robi.Bo w sieci widze,ze sprzecznie info odnosnie tej regulacji.

Napisano

> Podpiąłem dzisiaj kompa pod sterownik i próbowałem ustawić czułość membrany. Oczywiście liczyłem

> liczbę kręceń żeby wrócić w razie czego do "ustawień pierwotnych" Niestety mimo przekręcenia

> od samego końca do początku nie udało się uzyskać niczego innego jak wskazanie sondy na 0 V

> przy ok 3000 obr/min.

No coś tu nie halo, nie ma co gonić króliczka zakresami aktuatora. Coś padło. Sonda nie urwała się? Może zdychaczka? Wydech sprawny i szczelny? W jakich granicach napięć oscyluje gdy w ogóle oscyluje. Zrzut oscylogramu dużo by powiedział, ale nie wiem czy w leonardo jest to możliwe? Nie wykluczałbym także choroby masowa grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Choroby masowa? O co chodzi? Nie wydaje mi się, żeby to była sonda, bo na jałowych oscyluje normalnie 0-87 V. Na stałych obrotach (obojętnie jakich) cały czas wskazuje 0 V.

Napisano

> A wlasnie z jaka czestotliwoscia maja sie one wydobywac?Moze ktos moglby mi tutaj napisac jak to

> sie poprawnie robi.Bo w sieci widze,ze sprzecznie info odnosnie tej regulacji.

Raczej nie chodzi o częstotliwość czy ilość bąbelków, tylko o złapanie ciśnienia wyjściowego reduktora jak najbliżej zera względem atmosfery. Bąbelki mają być, ale jak najmniej.

Napisano

> Choroby masowa? O co chodzi?

żartem nt złej masy centralki wink.gif

>Nie wydaje mi się, żeby to była sonda, bo na jałowych oscyluje

> normalnie 0-87 V.

no to raczej nie choroba masowa wink.gif

>Na stałych obrotach (obojętnie jakich) cały czas wskazuje 0 V.

No to mi jeszcze przychodzi do głowy przycinający się mechanizm zaworka na membranie lub złe pracowanie membrany II stopnia.

Napisano
  • Autor

Dzisiaj coś mnie tknęło i zerknąłem jeszcze raz pod maskę. I szok. gazownik wstawił mi silnik krokowy ze śrubą! czyli teraz tak naprawdę moje Leonardo mogę w buty wsadzić. Pewnie dlatego są te wskazania. Pojechałem wkurzony do gazownika i się tłumaczył że po wymianie reduktora nie miał softu elpigazu i wstawił mi taki krokowiec, żeby móc go ustawić. Wywaliłem w Leo funkcję sprawdzania mieszanki i lampka nie miga, na analizatorze ustawienie jest ok. Zastanawiam się czy nie kupić normalnego krokowca... Chyba już nigdy nie pojadę do SPECA.

Napisano

> silnik krokowy ze śrubą!

Śruba ogranicza wypływ LPG, inaczej: obranicza maksymalny przepływ: na wolnych obrotach wystarczyło, ale na wysokich już nie.

Spróbuj odkręcić śrubą na maksimum (stworzysz krokowiec bez śruby) i wyreguluj instalkę, może będzie działać.

Pozdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.