Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

sprzedany drożej niz zakupiony - problem?

Featured Replies

Napisano

Samochód zakupiony w sierpniu 2010 został sprzedany wczoraj za kwotę wyższą niż cena zakupu (różnica 400zł).

Czy jakieś przejścia z US nas czekają?

Nie jestem handlarzem, sprzedawałem jako osoba prywatna.

Napisano

firma czy osoba prywatna ??

Napisano
  • Autor

> firma czy osoba prywatna ??

Tak jak napisałem - jestem osobą prywatną i sprzedałem do prywatnej. Umowa K-S została sporządzona.

Napisano

> Nie jestem handlarzem, sprzedawałem jako osoba prywatna.

pół roku wystarczy żeby nie mieć problemów waytogo.gif

Napisano

> Samochód zakupiony w sierpniu 2010 został sprzedany wczoraj za kwotę wyższą niż cena zakupu

> (różnica 400zł).

> Czy jakieś przejścia z US nas czekają?

jak już kolega wyżej napisał ... wszystko jest ok i nic Cię nie czeka ... 6 miesięcy to czas w którym zysk ze sprzedaży jest opodatkowany

Napisano

> firma czy osoba prywatna ??

Quote:

Nie jestem handlarzem, sprzedawałem jako osoba prywatna.

Napisano

> pół roku wystarczy żeby nie mieć problemów

Potwierdzam 6 miesięcy i po sprawie , wszystko masz załatwione ok i niczym się nie przejmujesz

Napisano

> Quote:

tez nie jestem handlarzem ale mam działalność gospodarczą i sprzedaję auta z fv , i pałce od tego podatek 270751858-jezyk.gif w zależności od wartości po amortyzacji i wysokości fv

a w tym przypadku może wpisać ile chce minęło 6 miesięcy więc nie ma żadnego problemu

Napisano

To ja się podłączę. Firma w której pracuję zmieniała samochody i kupiłem od niej jedno auto za dobre pieniądze. Teraz chciałby to auto sprzedać z zyskiem. Od mojej firmy dostałem fakturę na to auto. Jak wygląda sprawa z US? Jeśli sprzedam z zyskiem nie rejestrując go nawet na siebie (kupującemu dam fakturę którą ja dostałem) to muszę płacić za to jakiś podatek?

Napisano

> To ja się podłączę. Firma w której pracuję zmieniała samochody i kupiłem od niej jedno auto za

> dobre pieniądze. Teraz chciałby to auto sprzedać z zyskiem. Od mojej firmy dostałem fakturę na

> to auto. Jak wygląda sprawa z US? Jeśli sprzedam z zyskiem nie rejestrując go nawet na siebie

> (kupującemu dam fakturę którą ja dostałem) to muszę płacić za to jakiś podatek?

Dostałeś fakturę imienną, na Ciebie. Ty podatku nie zapłacisz za auto, ale jeżeli sprzedaż je poniżej 6 miesięcy, niestety będziesz musiał zapłacić 18 % od kwoty, na jaką się wzbogaciłeś (czyli od dochodu). To, że oddasz fakturę nic Ci nie pomoże. Kosztów i tak nie poniesiesz, a radzę Ci przejść się do urzędu w celu zdobycia pieczątki na umowie ok.gif

Napisano

> Dostałeś fakturę imienną, na Ciebie. Ty podatku nie zapłacisz za auto, ale jeżeli sprzedaż je

> poniżej 6 miesięcy, niestety będziesz musiał zapłacić 18 % od kwoty, na jaką się wzbogaciłeś

> (czyli od dochodu). To, że oddasz fakturę nic Ci nie pomoże. Kosztów i tak nie poniesiesz, a

> radzę Ci przejść się do urzędu w celu zdobycia pieczątki na umowie

Czyli nie ważne czy zarejestruję auto na siebie czy nie? I tak będę musiał zapłacić podatek od kwoty o którą się wzbogaciłem?

Napisano

> Samochód zakupiony w sierpniu 2010 został sprzedany wczoraj za kwotę wyższą niż cena zakupu

> (różnica 400zł).

> Czy jakieś przejścia z US nas czekają?

z ciekawosci jaki model?

Napisano

Kupiłem samochód w marcu, zainwestowałem 1500zł i w sierpniu sprzedałem go 500zł drożej niż był kupiony. Są rachunki potwierdzające dokonane naprawy. Ogólnie jestem stratny na tym interesie ale patrząc tylko na cenę zakupu i sprzedaży to była różnica na korzyść. Też powinienem płacić podatek?

Napisano

> Kupiłem samochód w marcu, zainwestowałem 1500zł i w sierpniu sprzedałem go 500zł drożej niż był

> kupiony. Są rachunki potwierdzające dokonane naprawy. Ogólnie jestem stratny na tym interesie

> ale patrząc tylko na cenę zakupu i sprzedaży to była różnica na korzyść. Też powinienem płacić

> podatek?

podejrzewam ze bez problemy udowodnisz koszty zuskania przychodu jak masz faktury

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.