Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zagadka ubezpieczeniowa OC

Featured Replies

Napisano

Zawsze moglem liczyc na AK, wiec i tym razem licze na porade.

Kupiłem autko 31.10.11. Dostalem umowe i fakture bo wlaściciel prowadził 1 osobowa dzialalność - lekarz. (twierdzil ze porzebne mi sa dwa dokumenty ???)

05.11.11 mialem kolizje, a autka nie zdażyłem przerejestrowac (OC poprzedniej wlaścicielki). Sprawca spisal sobie moje dane, nie pisalem oświadczenia.

06.11.11 sprzedałem autko, nowy wlaściciel zabral wszystkie dokumenty (mam z nim jedynie umowe)

Do 1 wlaściciela (od ktorego ja kupilem autko), przyszlo poczta zawiadomienie, ze ma dostarczyc dokumenty do wykazania sprawcy. Fizycznie oczywiscie tych dokumentów nie posiadamy, mamy tylko umowe.

I teraz pytania - czy mam placic cos w Urzedzie Skarowym ? Na zakup mam niby fakture, ale to jakis świstek, mam tez normalną umowe. Autko sprzedane bez zysku - ze strata z powodu uszkodzien.

Jak bedzie wygladac sprawa OC ? Komu zabiorą zniżki ? Kto zaplaci za szkode ? Cos mi sie wydaje, ze chyba ja (wkoncu jestem sprawcą)... oslabiony.gif

Mam nadzieje, ze napisalem to w miare zrozumiale... rozjaśnijcie jak to wyglada..

Napisano

Wystarczy faktura - Ty wtedy podatku nie płacisz przy zakupie auta. Teraz to masz dwa dowody własności na jedną rzecz.

Jak przyjdzie do likwidowania szkody z OC to napiszą do tego lekarza, a on przestawi im umowę, że tego dnia auta już nie posiadał. Ubezpieczyciel trafi do Ciebie i Ty stracisz zniżki. Nie wiem jak kwestia ew. zwyżki/zniżki składki tego lekarza w stosunku do tego jaką Ty powinieneś opłacić...

Na Twoim miejscu dałbym znać poprzedniemu właścicielowi, żeby nie był zdziwiony zaistniałą sytuacją.

Jeśli odsprzedałeś bez zysku to US nic od Ciebie nie potrzebuje.

Napisano
  • Autor

> Ubezpieczyciel trafi do Ciebie i Ty stracisz zniżki.

A co w przypadku gdy ja nie mam zadnego OC na siebie, i nie posiadam juz zadnego auta ??

Napisano

> Zawsze moglem liczyc na AK, wiec i tym razem licze na porade.

> Kupiłem autko 31.10.11. Dostalem umowe i fakture bo wlaściciel prowadził 1 osobowa dzialalność -

> lekarz.

offtopic.gif wiem że nie do końca na temat - ale czy prowadząc działalnośc zwolnioną z podatku VAT wystawia się fakturę? - bo DG jako lekarz zwolniona jest z VATu - no chyba ze ma dopisane coś innego....

Napisano

> A co w przypadku gdy ja nie mam zadnego OC na siebie, i nie posiadam juz zadnego auta ??

W dniu kiedy była szkoda miałeś OC od poprzedniego właściciela i z niego zostanie wypłacone odszkodowanie. Nowy właściciel nic nie straci. Ty jednak jako sprzedający musisz zawiadomić TU o sprzedaży i podać dane kupującego, najlepiej wysłać im kopię umowy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.