Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

"Cisnące" chłodzenie - korek?

Featured Replies

Napisano

Witam,

Walnął mi we wtorek trzeci w tym roku wąż w układzie chłodzenia. Rozumiem, że 6 lat to guma może być już stara ale tak na raz? W Uniaku miałem węże 15-letnie i walnął tylko jeden jak gaz założyłem i gazownicy źle ułożyli to co dodali tak że o jakiś rant tarło aż przetarło. Coś widać musi być nie tak w Astrze. Jest gdzieś w układzie jakiś zawór, który powinien ciśnienie popuszczać? Słyszałem, że w korku zbiornika przelewowego coś powinno być ale jak to sprawdzić czy działa? Co jeszcze może wpływać na nadmierny wzrost ciśnienia w układzie chłodzenia? Termostat działa. temperatura jest ok. Powyżej 91-92 stopni nie wychodzi (najczęściej 89-90 jak zaglądam na wskazania).

Czy też Opel ma takie tandetne węże? niewiem.gif

Napisano

Zaworek jest w korku. Otwiera się po przekroczeniu 1 bara. Problem w tym, że przy takim ciśnieniu węże są już mocno nabite. Jeśli są stare to mogą nie wytrzymać.

Wzrost ciśnienia w układzie to zwykle skutek uszkodzenia UPG (spaliny idą w układ chłodzenia).

Normalnie ciśnienie płynu nie przekracza 0,5 bara.

Napisano
  • Autor

> Zaworek jest w korku. Otwiera się po przekroczeniu 1 bara. Problem w tym, że przy takim ciśnieniu

> węże są już mocno nabite. Jeśli są stare to mogą nie wytrzymać.

No właśnie - czy 6 lat to stary wąż? niewiem.gif

> Wzrost ciśnienia w układzie to zwykle skutek uszkodzenia UPG (spaliny idą w układ chłodzenia).

O... to niefajne. Jakiś jeszcze objaw walniętej uszczelki można zaobserwować? Płyn raczej się nie syfi żadnymi dodatkami, nie ginie, oleju też jest tyle ile trzeba hmm.gif Czasem tylko w nocy jak mocniej przyspieszam to w lusterku, w światłach samochodu jadącego z tyłu widzę jakbym jakąś zasłonę dymną stawiał ale w ciągu dnia jak jest jasno żadnego czarnego dymu z rury nie widać niewiem.gif

Napisano

> zasłonę dymną stawiał ale w ciągu dnia jak jest jasno żadnego czarnego dymu z rury nie widać

nie czarny, tylko biały dym z pary wodnej. No ale o ile płynu ci na serio nie ubywa, to i pary nadmiernej być nie może bo i skąd.

Napisano

Mi też kiedyś pękł przewód. Ja nie dokręcałem mocno korka zbiorniczka płynu chłodzącego i było ok. a w późniejszym czasie wymieniłem korek na nowy. A po tym musiałem wymienić uszczelkę pod głowicą bo ubywało płynu, dużo palił, kopcił na biało nie mocno ale trochę, przy tym wymieniłem rozrząd i wszystko co możliwe oprócz pierścieni tłokowych

Napisano
  • Autor

> nie czarny, tylko biały dym z pary wodnej. No ale o ile płynu ci na serio nie ubywa, to i pary

> nadmiernej być nie może bo i skąd.

Żadnego w dzień nie widać. Myślałem w nocy, że to kurz z jezdni tak podnoszę i może tak jest bo nie zawsze to widzę. Nie wiem co robić. Trzy węże w cztery miesiące trochę denerwuje. A jeszcze parę zostało. Wymieniać UPG tak na pałę nie bardzo chcę bo parę zł to kosztuje a jak nie pomoże? niewiem.gif

Napisano

> No właśnie - czy 6 lat to stary wąż?

niewiem.gif pewnie zależy od węża. Jeden przetrwa 15 lat, drugi 1.5 roku.

> O... to niefajne. Jakiś jeszcze objaw walniętej uszczelki można zaobserwować?

Jeśli nieszczelność jest mała to nie. Ale nie ma się co martwić. Może to nie UPG..., tylko pęknięta głowica ooniee.gif

Jeśli faktycznie spaliny idą do płynu to, żeby być pewnym, udaj się do mechanika, który ma tester (płyn reakcyjny) do wykrywania CO2 w chłodziwie. Badanie nie jest drogie, a da odpowiedź, czy faktycznie to jest przyczyną.

Napisano

> Ale nie ma się co martwić. Może to nie UPG..., tylko pęknięta głowica

Żebyś nie wykrakał sick.gif

W mojej starej astrze dtl tak właśnie było.

Najpiwerw wywaliło jeden wąż, potem pare tygodni później chłodnica się rozszczelniła, później kolejny wąż, aż w końcu zaczeło ubywać płynu, wiec mówie- na 100% uszczelka. Zdjąłem głowicę, zawiozłem do planowania, a wprawne oko kolesia, który to robił zauważyło jakieś dziwne rysy. Wziął głowicę na sprawdzenie szczelnosci i to jej wina się okazała a nie uszczeki.

No ale to byłby najczarniejszy sceariusz gdyby miał się spełnić.

Niemniej nadmierne ciśnienie w układzie nie wróży niczego dobrego.

Napisano

najłatwiej sprawdzic na rozgrzanym silnikum. Odkrec korek w zbiorniczku i jak płyn gwałtownie pojdzie do góry to uszczelka do roboty. Miałem to u siebie przy 150k km ogolny koszt 1400zł. Uszczelki z aso,planowanie głowicy i uszczelnianie. Mechanior tylko wział 300zł

Korka nie kupuj ja kupiłem 2 najpierw jakies tanie dziadostwo a potem z aso i tylko dodatkowe koszta. Normalnie tam nie powinno byc takiego duzego cisnienia .

Napisano
  • Autor

> najłatwiej sprawdzic na rozgrzanym silnikum. Odkrec korek w zbiorniczku i jak płyn gwałtownie

> pojdzie do góry to uszczelka do roboty.

Zawsze w każdym samochodzie płyn szedł do góry jak na gorącym odkręciłem korek i nigdy nie była uszkodzona uszczelka niewiem.gif To imho normalne zachowanie. Jak jest ciśnienie w układzie to węże są "nadmuchane", rozciągnięte i mieszczą więcej płynu. Jak otworzysz wylot to ciśnienie spada, węże się kurczą i wypychają płyn do zbiorniczka.

Napisano

> Zawsze w każdym samochodzie płyn szedł do góry jak na gorącym odkręciłem korek i nigdy nie była

> uszkodzona uszczelka

zwykle to po odkręceniu trochę syknie i poziom płynu się uniesie max kilka cm.

A jak płyn chce wykipieć, to już normalne nie jest (no chyba że silnik jest rozgrzany do czerwoności po mocnym pałowaniu, to ok, ale normalnie rozgrzany nie ma prawa dawać takich efektów)

Tylko uwaga z tym testem, bo można się poparzyć!

Napisano
  • Autor

> zwykle to po odkręceniu trochę syknie i poziom płynu się uniesie max kilka cm.

Coś takiego właśnie miałem na myśli ok.gif

> A jak płyn chce wykipieć, to już normalne nie jest (no chyba że

Tak jeszcze nie spotkałem więc w razie czego różnicę zauważę biglaugh.gif

> Tylko uwaga z tym testem, bo można się poparzyć!

Świadom jestem zagrożenia ok.gif Kiedyś moja ręka już była nieostrożna i drugi raz tego nie powtórzy grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Żebyś nie wykrakał

> W mojej starej astrze dtl tak właśnie było.

> Najpiwerw wywaliło jeden wąż, potem pare tygodni później chłodnica się rozszczelniła, później

> kolejny wąż, aż w końcu zaczeło ubywać płynu, wiec mówie- na 100% uszczelka. Zdjąłem głowicę,

> zawiozłem do planowania, a wprawne oko kolesia, który to robił zauważyło jakieś dziwne rysy.

> Wziął głowicę na sprawdzenie szczelnosci i to jej wina się okazała a nie uszczeki.

> No ale to byłby najczarniejszy sceariusz gdyby miał się spełnić.

> Niemniej nadmierne ciśnienie w układzie nie wróży niczego dobrego.

Wy to potraficie kolegę pocieszyć grinser006.gif

Rozumiem, że tak czy inaczej w obu przypadkach głowicę trzeba by zdjąć. Ewentualna różnica w tym co potem się założy. Ktoś się może orientuje w cennikach i może napisać ile kosztują te graty w ASO? Silnik Z17DTH dla tych co w profil nie zaglądają zlosnik.gif

Używek sobie poszukam po necie waytogo.gif

Napisano

A no nie wiem jak w innych ale teraz jak odkrece korek to płyn sobie tylko troche za syczy i moze 1 cm do góry sie podniesie. A poprzednio to az kipiało. Uszczelki miałem z aso ogolny koszt 650zł. Planowanie i uszczelnianie 400zł+mechanior. Ceny Wawa

Napisano
  • Autor

> A no nie wiem jak w innych ale teraz jak odkrece korek to płyn sobie tylko troche za syczy i moze 1

> cm do góry sie podniesie. A poprzednio to az kipiało. Uszczelki miałem z aso ogolny koszt

> 650zł. Planowanie i uszczelnianie 400zł+mechanior. Ceny Wawa

No dobra. Pojechałem, zagrzał się, odkręciłem i bez szaleństw - trochę psykło, płyn poszedł w górę ok. 1-2 cm. Żadnego smrodu spalin ze środka nie stwierdziłem. Już prędzej rurę bym podejrzewał o zajeżdżanie parą z płynu chłodzącego ale może to tylko autosugestia.

Poza tym tak sobie myślę jakby była jakaś dziura w uszczelce to by ciśnienie rosło za każdym razem jak jeżdżę i by te węże strzelały częściej a nie co miesiąc czy dwa. niewiem.gif Może to jednak tylko stare rury, które być może jeszcze ktoś kiedyś jakimś żrącym środkiem do mycia silnika potraktował? niewiem.gif

Napisano

Może nie pocieszę, ale mieliśmy kiedyś w warsztacie przypadek pewnego 1,9 TDI obudowanego Paskiem B5 (przed liftem...), gdzie najpierw zaczęły rozszczelniać się wszystkie króćce na głowicy, póżniej puściła nagrzewnica (tester nic nie wykazywał...), później chłodnica (to juz był wyraźny sygnał, choć tester o dziwo dalej nic nie wykazywał...), a w końcu właściciel poirytowany kosztami sprzedał ów wóz, który w objęciach nowego posiadacza wypluł w końcu uszczelkę pod głowica...

W innym przypadku, na przykładzie również Paska B5 w "tedeiku" (tym razem już 2,0, bo i pasek po lifcie... serduszka.gifrotfl.gif) właściciel nakazał zwalenie głowicy już po trzykrotnym (w krótkim czasie, a były i inne symptomy...) "padzie" króćców na głowicy (a tester nadal nie wykazywał, pomimo że był dobry i obsługiwałem nie raz-skutecznie...) i jego decyzja była ze wszech miar uzasadniona- bardzo nieznaczne, aczkolwiek postępujące nadpalanie UPG...

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.