Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Skąd najlepiej brać sygnał obrotów? / czy podpinać lambdę?

Featured Replies

Napisano

witajcie

montowałem instalację AG Compact obroty brałem z cewki. Czy to dobre rozwiązanie? Drugie pytanie założyłem valteki czerwone bo tanie a auto będzie mało jeździło jakie zwykle są pierwsze objawy niesprawności? Czy zwiększenie różnicy o więcej niż 3% pomiędzy wtryskiem benzyny a gazu to już jeden z objawów uszkodzenia? (zakładając oczywiście, że teraz jest ok, udało się zrobić tak, że jest niemal idealnie)

Kolejna kwestia dotyczy lambdy, przyznam się szczerze, że nie podpinałem. Nawet w instrukcji piszą, że nie jest to potrzebne. Ale jakie to niesie za sobą konsekwencje. Negatywne i pozytywne?

Napisano

> witajcie

> montowałem instalację AG Compact obroty brałem z cewki. Czy to dobre rozwiązanie?

Standardowe. Nie ma co bardziej kombinować.

>Drugie pytanie

> założyłem valteki czerwone bo tanie a auto będzie mało jeździło jakie zwykle są pierwsze

> objawy niesprawności? Czy zwiększenie różnicy o więcej niż 3% pomiędzy wtryskiem benzyny a

> gazu to już jeden z objawów uszkodzenia? (zakładając oczywiście, że teraz jest ok, udało się

> zrobić tak, że jest niemal idealnie)

Nierówna praca, zwłaszcza na biegu luzem. Problem z wyjściem z wolnych obrotów. Padnięte valteki zwykle robią się charakterystycznie głośne.

> Kolejna kwestia dotyczy lambdy, przyznam się szczerze, że nie podpinałem. Nawet w instrukcji piszą,

> że nie jest to potrzebne. Ale jakie to niesie za sobą konsekwencje. Negatywne i pozytywne?

Albo widzisz w programie, czy lambda oscyluje, albo nie. Instalacja nie bierze pod uwagę tego sygnału, jako wielkości korekcyjnej, czy diagnostycznej.

Napisano
  • Autor

> Albo widzisz w programie, czy lambda oscyluje, albo nie.

> Instalacja nie bierze pod uwagę tego

> sygnału, jako wielkości korekcyjnej, czy diagnostycznej.

tzn czy jest sprawna czy nie masz na myśli?

Zachęcony sukcesem będę też montował taką instalację do Vectry C której obecnie szukam z silnik 1.8 czy tam też mogę pominąć lambdę? Dodam, że wytryski będę chciał montować lepsze bo auto będzie na większe przebiegi.

No i jak ogólnie ocieniasz tą instalację? Ja ogólnie jestem pod sporym wrażeniem stosunku cena / jakość ale na temat awaryjności nic nie wiem. Wiem jednak jedno, że już nigdy nie dam się naciągnąć na BRC wraz z montażem. Bo ja sobie kolektor odkręciłem na czas montażu wężyki najkrótsze i kąt wwiercania taki jak wtrysków benzynowych zrobiłem.

Jeszcze jedno pytanie do profesjonalisty smile.gif

przewody pod autem miedziane czy podobno super nowoczesne z tworzywa? Jak z układaniem tych z tworzywa? Ja preferuje montaż na opaski bo nie chciałem wiercić otworów w podłodze ani wkrętów używać.

Napisano

> tzn czy jest sprawna czy nie masz na myśli?

Nie. Bardziej, czy w danym momencie mieszanka jest ok.

> Zachęcony sukcesem będę też montował taką instalację do Vectry C której obecnie szukam z silnik 1.8

> czy tam też mogę pominąć lambdę?

Tak.

> No i jak ogólnie ocieniasz tą instalację?

Nie mam z nią doświadczenia.

Napisano
  • Autor

> Nie. Bardziej, czy w danym momencie mieszanka jest ok.

hmm ale jak nie będzie ok to nawet jak nie jest podpięte to mi checka wywali, zgadza się? U mnie za pierwszym razem mapy idealnie się zgrywały więc nie kombinowałem ale chyba w praktyce tak powinno być? Bo jeśli ominięcie sondy lambda spowoduje, że nie dowiem się za pomocą checka o błędnej mieszance to w takim razie muszę wprowadzić poprawkę.

Napisano

> hmm ale jak nie będzie ok to nawet jak nie jest podpięte to mi checka wywali, zgadza się?

Tak.

>U mnie za

> pierwszym razem mapy idealnie się zgrywały więc nie kombinowałem ale chyba w praktyce tak

> powinno być? Bo jeśli ominięcie sondy lambda spowoduje, że nie dowiem się za pomocą checka o

> błędnej mieszance to w takim razie muszę wprowadzić poprawkę.

Jak jeździ OK, to nie kombinuj.

Napisano
  • Autor

> Jak jeździ OK, to nie kombinuj.

w golfie przerabiałem dziurę w tłoku dlatego się boję, bo nie wiedząc jeździłem super ekonomicznie ale do czasu, aż silnik padł frown.gif Tak mi fachowcy ustawili instalację frown.gif

Napisano

Jak silnik zacznie nierówno chodzić, to wtedy należy zacząć się interesować się wtryskami.

Napisano
  • Autor

> Jak silnik zacznie nierówno chodzić, to wtedy należy zacząć się interesować się wtryskami.

teoretycznie w programie mogę podglądać pracę każdego z wtrysków, pytanie tylko skąd program więc coś na temat wtrysków? I czy to jedyna metoda diagnostyki?

Napisano

W Stilo 1.6 16V 103KM obroty należy brać z czujnika położenia wału, jak bierzesz z cewki to autko potrafi zgasnąć przy schodzeniu z obrotów.

Podpięcie sondy lambda daje większe szanse na skład stechiometryczny mieszanki.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Podpięcie sondy lambda daje większe szanse na skład stechiometryczny mieszanki.

A czemu tak? Przecież to jest "robota" dla układu adaptacyjnego w sterowniku silnika.

Kontroler instalacji gazowej ma dograć różnice w charakterystyce dawkowania wtryskiwaczy gazu w porównaniu z wtryskiwaczami benzyny.

Napisano
  • Autor

> W Stilo 1.6 16V 103KM obroty należy brać z czujnika położenia wału, jak bierzesz z cewki to autko

> potrafi zgasnąć przy schodzeniu z obrotów.

dobrze wiedzieć, a wiesz może jak jest w audi a4 1.6? Bo znajomy się ze mną zgaduje na montaż.

> Podpięcie sondy lambda daje większe szanse na skład stechiometryczny mieszanki.

i tutaj mnie zamordowałeś smile.gif prosiłbym jaśniej.

Napisano

> dobrze wiedzieć, a wiesz może jak jest w audi a4 1.6?

W przypadku Stilo wiem bo doświadczyłem na własnej skórze(pierwotnie brali sygnał z 4 cewki i Blokman musiał poprawiać).

> Bo znajomy się ze mną zgaduje na montaż.

> i tutaj mnie zamordowałeś prosiłbym jaśniej.

Szczerze? Wiem, że ECU silnika może wprowadzać korekty i wprowadza... znam instalację jeżdżącą bez podłączonej sondy lambda i zdaje się, że tak jest szybciej dobierana mieszanka w skrajnych sytuacjach. Przypuszczam, że zapobiega to rozjeżdżaniu się mapy noPB.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> W przypadku Stilo wiem bo doświadczyłem na własnej skórze(pierwotnie brali sygnał z 4 cewki i

> Blokman musiał poprawiać).

czyli tacy spece a nie wiedzieli

> korekty i wprowadza... znam instalację jeżdżącą bez

> podłączonej sondy lambda i zdaje się, że tak jest szybciej dobierana mieszanka w skrajnych

> sytuacjach. Przypuszczam, że zapobiega to rozjeżdżaniu się mapy noPB.

czyli lepiej omijać sondę i heya, dzięki za info.

Napisano

> czyli tacy spece a nie wiedzieli

Podobno moje Stilo było ich pierwszym Stilo.

To, że nie wiedzieli to nie problem, ale czas jaki straciłem(3 razy jeździłem, umawiałem się na konkretna godzinę a i tak musiałem czekać po 40-60minut) na usunięcie tej usterki/błędu to jakaś pomyłka. Jak przyjeżdża się na przegląd za 140zł to jakoś sprawnie im to idzie, bez czekania.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Jak przyjeżdża się na przegląd za 140zł to jakoś sprawnie im to idzie, bez

> czekania.

też zauważyłem, ludzie tam pracują jeszcze z byłej epoki chyba. Szef jest ok dlatego wolę aby on dokonywał regulacji. Niestety nie chcieli mi ostatnio dać rabatu na przegląd mimo iż kiedyś obiecali, bo euro itp itd grinser006.gif

Napisano

> też zauważyłem, ludzie tam pracują jeszcze z byłej epoki chyba. Szef jest ok dlatego wolę aby on

> dokonywał regulacji. Niestety nie chcieli mi ostatnio dać rabatu na przegląd mimo iż kiedyś

> obiecali, bo euro itp itd

Ale wiesz, że filterki, które wkładają na przeglądach to są zamienniki, które możesz sobie kupić za 20-30zł z przesyłką?

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Ale wiesz, że filterki, które wkładają na przeglądach to są zamienniki, które możesz sobie kupić za

> 20-30zł z przesyłką?

Mam tą świadomość i po gwarancji będą już sam serwisował, żałuję tylko, że wydałem łącznie na instalacje do dwóch aut ponad 5tyś a mógłbym zrobić to sam zdecydowanie taniej i dokładniej. Bardzo spodobała mi się instalacja AG Compact

Napisano

> mógłbym zrobić to sam zdecydowanie taniej i dokładniej.

W każdej pracy są pewne myki, mimo że może się wydawać, że coś jest banalne to jednak doświadczenie się przydaje a oni raczej mają doświadczenie.

Myślę, że z tym jest tak jak z domem - pierwszy wybudowany dom należy szybko sprzedać i wybudować kolejny na podstawie zdobytych doświadczeń.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> tzn czy jest sprawna czy nie masz na myśli?

> Zachęcony sukcesem będę też montował taką instalację do Vectry C której obecnie szukam z silnik 1.8

> czy tam też mogę pominąć lambdę? Dodam, że wytryski będę chciał montować lepsze bo auto będzie

> na większe przebiegi.

> No i jak ogólnie ocieniasz tą instalację? Ja ogólnie jestem pod sporym wrażeniem stosunku cena /

> jakość ale na temat awaryjności nic nie wiem. Wiem jednak jedno, że już nigdy nie dam się

> naciągnąć na BRC wraz z montażem. Bo ja sobie kolektor odkręciłem na czas montażu wężyki

> najkrótsze i kąt wwiercania taki jak wtrysków benzynowych zrobiłem.

> Jeszcze jedno pytanie do profesjonalisty

> przewody pod autem miedziane czy podobno super nowoczesne z tworzywa? Jak z układaniem tych z

> tworzywa? Ja preferuje montaż na opaski bo nie chciałem wiercić otworów w podłodze ani wkrętów

> używać.

Podłączenie sondy lambda w instalce służy tylko w celach diagnostycznych.

Na temat przewodów gazowych (rurki):

ROZPORZĄDZENIE

MINISTRA INFRASTRUKTURY1)

z dnia 4 maja 2011 r.

zmieniające rozporządzenie w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia2)

(Dz. U. z dnia 23 maja 2011 r.)

Na podstawie art. 66 ust. 5 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. z 2005 r. Nr 108, poz. 908, z późn. zm.3)) zarządza się, co następuje:

§ 6. 1. Przewody metalowe zastosowane w instalacji zasilania gazem powinny być bez szwu, stalowe lub miedziane w odniesieniu do gazu LPG oraz wyłącznie stalowe w odniesieniu do gazu CNG; przewody stalowe powinny być ze stali nierdzewnej lub stali z pokryciem antykorozyjnym; dopuszcza się stosowanie przewodów sztywnych wykonanych z materiału niemetalowego. W przypadku przewodów stosowanych w instalacji zasilania gazem LNG, przewody powinny być wykonane ze stali nierdzewnej.

2. Przewody miedziane na całej długości powinny być zabezpieczone osłoną gumową lub z tworzywa sztucznego.

3. Przewody powinny być tak ułożone, aby:

1) mogły być łatwo kontrolowane;

2) nie ocierały się o elementy pojazdu;

3) odległość od układu wydechowego nie była mniejsza niż 0,1 m, jeśli nie stosuje się ekranu termicznego;

4) nie przebiegały w pobliżu miejsc do podnoszenia pojazdu;

5) mocowanie wykluczało ich wibrację.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.