Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[croma 2006 150KM] cos zgrzytnęło i nie odpala :(

Featured Replies

Napisano

Witam,

jestem stałym czytelnikiem od kiedy kupiłem crome, ale to moj pierwszy post na forum i niestety od razu duzy problem...

dzis wrółem z pracy, auto zgasło normalnie. po 15 minutach chce odpalic ponowanie a tu zgrzyt z prawej strony jakby jakies koło sie zatarło passed_out.gif od razu zgasiłem.

odpalam ponownie to samo... po 2 razach rozrusznik już nie kręci jakby aku padł (fakt, w okienku nie świeci się na zielono, ale swiatla wew i zew, alrm działają).

przy odpalaniu pala sie wskazniki jak na zdjęciu http://imageshack.us/photo/my-images/689/20111114190306.jpg/

mój mechanik ma podjechać jutro.. jakby to był aku to najmniejszy problem... oby to nie rozrzad strzelił..

auto z polskiego salonu, przebieg to 60tyś, chyba prawdziwy byl serwisowany w aso, w sumie 1 wizyta na wymiane oleju po 2 latach, przy 20 tys wiec wydawal sie autentyczny..

co to może być????

Napisano

> Witam,

> jestem stałym czytelnikiem od kiedy kupiłem crome, ale to moj pierwszy post na forum i niestety od

> razu duzy problem...

No nie ciekawie to wygląda.... skoro był zgrzyt to nie dobrze...

Może jakieś zwierzątko weszło w paski confused.gif

Jedyne co moge pocieszyć to jeśli jest tak, że to rozrząd się rozleciał / przy takim przebiegu nie powinien ale już 5 lat ma więc to na niego czas i jeśli to sie stało podczas rozruchu to naprawa nie powinna być straszna.... w tym silniku jesli dojdzie do kolizji tłoka z zaworem ma pęknąc dźwigienka i wiele razy tak było ( patrzac na forum Vectry ) że ludziska zwlekając z wymianą rozrzadu doprowadzali do kraszu a mimo to po wymianie dźwigienek / jest 16 sztuk jedna coś koło 65 zł kosztuje .... pada zazwyczaj 1/3 lub max 1/2 auto dalej było sprawne i nie trzeba zdejmować całej głowicy...

Miejmy nadziej że to nie to....

Sprawdź jak wygląda sprawa z napięciem na akumulatorze po włączeniu świateł i przez pierwsze 10 sekund po właczeniu kluczyka, bez odpalania można właczyć 4 lub 5 bieg jeśli to nie automat i sprubować lekko przetoczyć auto.... jeśli się nie uda to czacha.gif ...... ale najlepiej poczekaj na mechanika niech wpierw zdejmnie osłonę z pasków i luknie do środka rozrządu... old.gif bo można większego bajzlu narobić...

Napisano
  • Autor

wiem, że na rozrząd już była pora frown.gif... oględziny wieczorem.

druga rzecz... teraz skojarzyłem, ze czasami jak był zimny to slychac było odglos z prawej jakby ciezko pracującej pompy... czy to pompa wody mogła sie zatrzeć?

Napisano

O! Uzupełniłeś profil smile.gif

Gdzie to autko stoi?

> czy to pompa wody mogła sie zatrzeć?

Mogła.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> ciezko pracującej pompy... czy to pompa wody mogła sie zatrzeć?

Jet to jedna z częstrzych przyczyn dla jakich pękaja paski....

Napisano
  • Autor

> Jet to jedna z częstrzych przyczyn dla jakich pękaja paski....

na szczeście pasek nie pękł. odchyliłem osłone i jest napięty.

jak sprawdziłem pasek, to postanowiłem go jednak odpalić. po przekreceniu na 1 pozycje, wskaznik swiec i pozostałem wskażniki zgasly, ale zapaliła się kontrolka airbagu?!

mimo to, próbowałem go odpalic ale kontrolki zgasly i rozrusznik nie zakręcił, tylko ladowanie aku na żółto sie świeciło, czyli to może jednak problem z prądem????

wieczorem spróbuje go odpalić na kable, ale zastanawia mnie skąd pochodził wczorajszy zgrzyt.. moze to padł alternator lub rozrusznik?

Napisano

EDIT: To, że jest napięty nie oznacza, że nie przeskoczył, więc najrozsądniej byłoby najpierw kluczem obrócić 2 razy wałem i sprawdzić czy nic nie haczy.

> ale zapaliła się kontrolka airbagu?!

Podjedziesz do mnie to sprawdzimy.

> mimo to, próbowałem go odpalic ale kontrolki zgasly i rozrusznik nie zakręcił, tylko ladowanie aku

> na żółto sie świeciło,

Nie wiem, o której kontrolce mówisz.

> czyli to może jednak problem z prądem????

> wieczorem spróbuje go odpalić na kable,

To od razu sprawdź jakie masz ładowanie.

> ale zastanawia mnie skąd pochodził wczorajszy zgrzyt.. moze

> to padł alternator lub rozrusznik?

Może.

Alternator jest z przodu silnika czyli tam gdzie napęd rozrządu(z prawej strony samochodu siedząc za kierownicą), natomiast rozrusznik jest z tyłu silnika(z lewej strony siedząc za kierownicą) czyli tam gdzie skrzynia biegów.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Jeśli nie wiesz jakie jest napięcie na klemach to nie pomożemy...

Może to tylko rozrusznik zgrzytał bo bendix nie miał już prądu do wypchnięcia wirnika....

Napisano
  • Autor

chciałbym BAS podjechac slinka.gif

podłaczyłem kable ale nie odpalił. słabo kręcił po 2 razy i koniec - jakby pozyczonego prądu było za mało... a bez podłaczonej octavii nie kręci wcale...

chyba nie ma sensu mierzyc napięcia przy niepracującym silniku?

ale czemu teraz nie pali na pozyczonym prądzie? pokolei sprawdzac rozrusznik, alternator?

edit: octavia 1.6 benzyna

Napisano

> chciałbym BAS podjechac

smile.gif

> podłaczyłem kable ale nie odpalił. słabo kręcił po 2 razy i koniec - jakby pozyczonego prądu było

> za mało... a bez podłaczonej octavii, nie kręci wcale...

Tu kiedyś opisałem jak ładować akumulator.

> chyba nie ma sensu mierzyc napięcia przy niepracującym silniku?

> ale czemu teraz nie pali na pozyczonym prądzie?

Masz kiepskie kable albo kiepsko je zapiąłeś.

Trzeba było podłączyć kable, wyłączyć wszystkie odbiorniki w Ocatvii i trzymać silnik przez 15minut na obrotach(dla benzyny 3000rpm dla diesla 2000rpm), w ten sposób podładowałbyś trochę akumulator w Krowie, dzięki temu odpaliłbyś nawet na kiepskich kablach.

> pokolei sprawdzac rozrusznik, alternator?

Szkoda, że do mnie nie zadzwoniłeś wcześniej to pofatygowałbym się do Ciebie bo nudziłem się wieczorem. Jutro mam w dzień trochę ganiania, ale wieczorem jak nie padnę to będę miał czas.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Alternator jest z przodu silnika czyli tam gdzie napęd rozrządu(z prawej strony samochodu siedząc

> za kierownicą), natomiast rozrusznik jest z tyłu silnika(z lewej strony siedząc za kierownicą)

> czyli tam gdzie skrzynia biegów.

> Pozdrawiam BAS

Bas - jaki Ty masz silnik, że alternator masz w Cromie z przodu..?

Napisano

> chyba nie ma sensu mierzyc napięcia przy niepracującym silniku?

A nie możesz odkręcić akumulator i naładować go w domu?

Ma sens....

> ale czemu teraz nie pali na pozyczonym prądzie? pokolei sprawdzac rozrusznik, alternator?

Tak jak kolega Bas napisał..... trzeba było kilkanaście minut poczekać... ale jeśli padła jakaś cela to i tak sick.gif....

Napisano

> Bas - jaki Ty masz silnik, że alternator masz w Cromie z przodu..?

1.9 MJTD.

Przód silnika jest tam gdzie napęd rozrządu, tył tam gdzie skrzynia, prawa strona silnika znajduje się przy ścianie grodziowej, lewa strona znajduje się przy chłodnicy.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> 1.9 MJTD.

> Przód silnika jest tam gdzie napęd rozrządu, tył tam gdzie skrzynia, prawa strona silnika znajduje

> się przy ścianie grodziowej, lewa strona znajduje się przy chłodnicy.

Eeee bo ty masz źle silnik zamontowany .... zlosnik.gifhehe.gif Rozrząd powinien być tam gdzie chłodnica a skrzynia przy grodzi zlosnik2.gif

> Pozdrawiam BAS

Napisano

> 1.9 MJTD.

> Przód silnika jest tam gdzie napęd rozrządu, tył tam gdzie skrzynia, prawa strona silnika znajduje

> się przy ścianie grodziowej, lewa strona znajduje się przy chłodnicy.

to zgodnie z tym ja mam:

alternator - przód, prawa strona

rozrusznik - tył, prawa strona

grinser006.gif

wink.gif

Napisano

> to zgodnie z tym ja mam:

> alternator - przód, prawa strona

> rozrusznik - tył, prawa strona

Wyobraź sobie sytuację, że dostajesz cewkę i przewody z poleceniem zamontowania w samochodzie z silnikiem o zapłonie iskrowym.

Poprzednich przewodów nie ma bo ktoś je ukradł/wymontował.

Na cewce masz napisane gdzie wychodzi prąd na 1, 2, 3, 4 świecę...

No i nie wiedząc gdzie silnik ma przód a gdzie tył....

Dlatego kiedyś umówiono się(było to logiczne w czasach kiedy silniki montowano wzdłużnie), że przodem silnika nazywamy tą stronę silnika gdzie siedzi napęd rozrządu, dlatego cylinder nr 1 to jest ten pierwszy od napędu rozrządu.

Pozdrawiam BAS

ps. Pomijam tu dywagacje nt. świec żarowych w MJTD.

Napisano
  • Autor

wieczorem, po pomocy BAS'a (jeszcze raz WIELKIE DZIĘKI!) udało się uruchomić crome. włożyliśmy jego akumulator i fiat odżył. bez zgrzytów na szczęście.

jednak spadło napięcie na jego sprawnym aku do 11.8V, wiec jest podejrzany niesprawny alternator.

udało mi się dojechać na podładowanym aku do mechanika, także jest postęp. uff

Napisano
  • Autor

> wieczorem, dzięki pomocy BAS'a (jeszcze raz WIELKIE DZIĘKI!) udało się uruchomić crome. włożyliśmy jego

> akumulator i fiat odżył. bez zgrzytów na szczęście.

> jednak spadło napięcie na jego sprawnym aku do 11.8V, wiec jest podejrzany niesprawny alternator.

> udało mi się dojechać na podładowanym aku do mechanika, także jest postęp. uff

edit: znalazłem cos takiego, ale nie pisze ze nowy http://allegro.pl/alternator-fiat-bravo-croma-linea-sedici-multijet-i1926536886.html

moze taki wystarczy? http://allegro.pl/alternator-alfa-159-fiat-grande-punto-jtdm-120-a-i1903029129.html

Napisano
  • Autor

> Podeślij VIN, popatrzymy.

> Pozdrawiam BAS

poszło na priv... ciekaw jestem, jaka będzie diagnoza mechanika, moze da się stary jeszcze uratować.

Napisano

> poszło na priv... ciekaw jestem, jaka będzie diagnoza mechanika, moze da się stary jeszcze

> uratować.

Oby. Alternator ma numer 71769232 jest to alternator(51854901)+ pasek(55200252).

Problemem jest dostępność w internecie tych alternatorów, ale jest też dobra wiadomość, mianowicie ten sam alternator jeździ w:

285497539-ak-krowa-alt.jpg

EDIT: Po numerze 51764265 wyskakuje sporo:

Google, Allegro.

Pozdrawiam BAS

post-23749-14352514643607_thumb.jpg

Napisano

> dzięki.

Skoro to altek to masz szczescie i... jedz na wymiane rozrzadu !

Napisano
  • Autor

> Skoro to altek to masz szczescie i... jedz na wymiane rozrzadu !

wiem wiem smile.gif

rozrzad, filtr paliwa... lista rosnie.

Napisano
  • Autor

stojan alternatora do wymiany.. do weekendu croma powinna odżyć smile.gif.

Napisano

> stojan alternatora do wymiany.. do weekendu croma powinna odżyć .

I jak tam, o ile jesteś lżejszy?

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> I jak tam, o ile jesteś lżejszy?

> Pozdrawiam BAS

jeszcze nie wiem... po naprawie alternatora, gdzies jest jeszcze zwarcie.

mój mechanik z elektrykiem mieli go dziś "zbadać".. także weekend bez auta, oby w pon udało się zakończyć tę przygodę.

Napisano

> jeszcze nie wiem... po naprawie alternatora, gdzies jest jeszcze zwarcie.

> mój mechanik z elektrykiem mieli go dziś "zbadać".. także weekend bez auta, oby w pon udało się

> zakończyć tę przygodę.

Chyba, że źle poskładali alternator.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

ciężko powiedzieć... ładowanie niby ok - alternator sprawdzony na sucho działą dobrze - wymieniony stojan i regulator napięcia, diody ok ale na akumulatorze jest tylko 13.5V.

być może tak już było jak go kupiłem.. nauczka na przyszlość - sprawdzać napięcie aku przy kupnie!

dopiero jutro auto sprawdzi elektryk.

Napisano

> ale na akumulatorze jest tylko 13.5V.

Pamiętaj, że masz potężnie rozładowany akumulator, jak był podłączony kablami pod mój samochód to było 13,3-13,5V, jak go odłączyłem to miałem ponad 14V.

Niech sprawdzą na innym akumulatorze, możliwe, że okaże się, że jest ok, później Twój akumulator pod prostownik tak jak rozmawialiśmy. Jak chcesz to podwieź mi ten akumulator to Ci go naładuje.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Pamiętaj, że masz potężnie rozładowany akumulator, jak był podłączony kablami pod mój samochód to

> było 13,3-13,5V, jak go odłączyłem to miałem ponad 14V.

> Niech sprawdzą na innym akumulatorze, możliwe, że okaże się, że jest ok, później Twój akumulator

> pod prostownik tak jak rozmawialiśmy. Jak chcesz to podwieź mi ten akumulator to Ci go

> naładuje.

> Pozdrawiam BAS

ano teraz tak pomyślałem, że to może akumulator poprostu już jest kiepski... no nic, przeżyje jeszcze jeden dzień z mpk wink.gif

Napisano

> ano teraz tak pomyślałem, że to może akumulator poprostu już jest kiepski... no nic, przeżyje

> jeszcze jeden dzień z mpk

To nie jest kwestia, że on jest kiepski, on jest rozładowany, więc ciągnie prąd z alternatora co może w naturalny sposób powodować spadek napięcia, jak go porządnie naładujesz to najprawdopodobniej napięcie wzrośnie.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

akumulator podmieniali i nie było poprawy.

a okazało się, że jeszcze mostek diodowy był do wymiany.. drugi raz sprawdzili alternator na maszynie pod obciążeniem i jedna dioda okazała się podejrzana i chyba to było to...

troche sie zeszło ale dziś go wkońcu odbieram smile.gif.

Napisano

> akumulator podmieniali i nie było poprawy.

> a okazało się, że jeszcze mostek diodowy był do wymiany.. drugi raz sprawdzili alternator na

> maszynie pod obciążeniem i jedna dioda okazała się podejrzana i chyba to było to...

> troche sie zeszło ale dziś go wkońcu odbieram .

Najważniejsze, że pacjent żyje smile.gif

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

croma powróciła do życia. dziś zrobiliśmy mała traske i jest OK. jeszcze raz dzięki Bas za pomoc! smile.gif

Napisano

> croma powróciła do życia. dziś zrobiliśmy mała traske i jest OK. jeszcze raz dzięki Bas za pomoc!

smile.gif

Proszę bardzo.

Pozdrawiam BAS

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.