Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kia Soul

Featured Replies

Napisano

Czy ktoś z Szanownego Grona Kącikowiczów ujeżdża takowy egzemplarz i może podzielić się uwagami warto/nie warto kupić ?

Pozdrawiam!

Napisano

Podwozie proste z tylu belka. Silniki takie jak w ceedzie. Prosta jak cep zlosnik.gif Tam sie nie ma co psuc a jakby co jest gwarancja. Z minusow to jest slabo wyciszony.

Napisano

> Czy ktoś z Szanownego Grona Kącikowiczów ujeżdża takowy egzemplarz i może podzielić się uwagami

> warto/nie warto kupić ?

Ja ujeżdżam Soula z 2011 wersja XL 1.6 crdi vgt. Przejechałem nim 20tys. i jestem bardzo zadowolony . Nie każdemu przypadną do gustu opony o rozmiarze 225/45/18'' + sztywne zawieszenie , moim zdaniem rewelacyjnie trzymają na zakrętach . Na plus , moim zdaniem, brak filtru DFP , dostępny tylko w wersji z automatyczną skrzynią biegów .

Napisano

> . Nie każdemu przypadną do gustu opony o rozmiarze 225/45/18'' + sztywne zawieszenie ,

dawaj foty oink.gif

Napisano

> Czy ktoś z Szanownego Grona Kącikowiczów ujeżdża takowy egzemplarz i może podzielić się uwagami

> warto/nie warto kupić ?

> Pozdrawiam!

Miałem możliwość poruszania się przez 2 lata.

Nie polecam benzynowego silnika - ostatecznie 1,6 ale trzeba liczyć się ze spalaniem.

Samochód fajny do miasta, po za miasto też ale na trasach spalanie wysokie, przy dużych prędkościach zwłaszcza spore opory powietrza.

Mimo sztywnego zawieszenia, awarii nie było.

Samochód jest ciekawy.

Jako drugi samochód godny polecenia.

Najbardziej podoba mi się na felgach 18'' smile.gif

Napisano

> Najbardziej podoba mi się na felgach 18''

IMO to auto wręcz NIE MOŻE mieć żadnych innych felg niz 18 bo po prostu wygląda tylko na nich dobrze. Misiaq jak wsadza 15tki na zimę to jest taka qpa że pożal się Boże zlosnik.gif

Napisano

> IMO to auto wręcz NIE MOŻE mieć żadnych innych felg niz 18 bo po prostu wygląda tylko na nich

> dobrze. Misiaq jak wsadza 15tki na zimę to jest taka qpa że pożal się Boże

To minimum 16tki powinno miec.

Napisano

a da się do takiego Soul-a założyć instalację gazową. Czy silniki Kia nadają się do gazu?

Napisano

> a da się do takiego Soul-a założyć instalację gazową. Czy silniki Kia nadają się do gazu?

Gaz Ci silnika nie zniszczy natomiast gazownik druciarz i owszem. Szukaj więc dobrego montera.

Napisano

> a da się do takiego Soul-a założyć instalację gazową. Czy silniki Kia nadają się do gazu?

Znajomy ujeżdża cerato(poprzednik ceed'a)z silnikiem 1,6. Przejechał 200tyś. km na gazie. Bezproblemowe użytkowanie. Oczywiście przeglądy wykonywane, silnik chodzi jak "zegarek".

Teraz chce kupić ceed'a też 1,6 i ma zamiar gaz wcisnąć.

Wszystko zależy od montera gazu. Sporo poczytałem i wniosek jeden, że każdy silnik można załatwić jak partacz się nim zajmie.

Napisano

> a da się do takiego Soul-a założyć instalację gazową. Czy silniki Kia nadają się do gazu ?

generalnie głowice (gniazda zaworowe) nie nadają się; wiem, że serwisy w Niemczech domontowywały lubryfikatory i ustalono 15 tys. km jako interwał regulacji luzu zaworowego zlosnik.gif czyli problemy na pewno już były;

Napisano

> Znajomy ujeżdża cerato(poprzednik ceed'a)z silnikiem 1,6. Przejechał 200tyś. km na gazie.

> Bezproblemowe użytkowanie. Oczywiście przeglądy wykonywane, silnik chodzi jak "zegarek".

> Teraz chce kupić ceed'a też 1,6 i ma zamiar gaz wcisnąć.

> Wszystko zależy od montera gazu. Sporo poczytałem i wniosek jeden, że każdy silnik można załatwić

> jak partacz się nim zajmie.

Tylko, ze ten silnik z ceeda jest inny od tego z cerato. Do gazu srednio sie nadaje. W DE zakonczyli montaz LPG.

Napisano

> Tylko, ze ten silnik z ceeda jest inny od tego z cerato. Do gazu srednio sie nadaje. W DE

> zakonczyli montaz LPG.

z jednej strony Hyundai ma te same silniki(?) i przeróbkę na LPG nadal oferuje, z drugiej strony na Kia.de temat LPG znikł zupełnie, nawet Picanto jest tylko na benzynę

smród był, bo niektóre serwisy brały na siebie "uzdatnianie głowicy", jeśli klient się stawiał

Napisano

> z jednej strony Hyundai ma te same silniki(?) i przeróbkę na LPG nadal oferuje, z drugiej strony na

> Kia.de temat LPG znikł zupełnie, nawet Picanto jest tylko na benzynę

> smród był, bo niektóre serwisy brały na siebie "uzdatnianie głowicy", jeśli klient się stawiał

JEst kilka wersji 1.6 hmm.gif Moze nie wszystkie sie nadaja. Gdzie ten hyundai LPG monutje? W PL na pewno nie.

Napisano

> JEst kilka wersji 1.6 Moze nie wszystkie sie nadaja. Gdzie ten hyundai LPG monutje? W PL na pewno

> nie.

no to chyba że kilka wersji, ale Hyundai Niemcy, bo o tym rynku mowa zlosnik.gif zastrzegał powyżej 3500 obr./min przełączać na benzynę (głowice po "uzdatnieniu" też wracały do serwisu z takim zaleceniem...) i miał wymóg zamontowanego lubryfikatora

Napisano

> no to chyba że kilka wersji, ale Hyundai Niemcy, bo o tym rynku mowa zastrzegał powyżej 3500

> obr./min przełączać na benzynę (głowice po "uzdatnieniu" też wracały do serwisu z takim

> zaleceniem...) i miał wymóg zamontowanego lubryfikatora

Czyli tez lipa z gazem. Z nowych zostaje cruze i francuzy do LPG.

Napisano

> a Fiaty i Seaty (oprócz FSI)?

1.4 85KM (VW, skoda, seat) możesz sobie zamówić z LPG, więc no problem smile.gif

Napisano

> a Fiaty i Seaty (oprócz FSI)?

Skoda tez zlosnik.gif

Napisano

> 1.4 85KM (VW, skoda, seat) możesz sobie zamówić z LPG, więc no problem

No tak, ale w tym przypadku nie ma mowy o dynamice. Cruze 1.8 ma wiecej KM. Jak wyglada osiagi w takim 85KM?

Napisano

> No tak, ale w tym przypadku nie ma mowy o dynamice. Cruze 1.8 ma wiecej KM. Jak wyglada osiagi w

> takim 85KM?

ten silnik w autku klasy B jest baaardzo żwawy. Ibizę miałem z tym motorkiem i byłem nim zachwycony - jeździłem spokojnie - cihy i oszczędny. Kręciłeś - jeździła jak głupia. masz wrażenie jakby tam co najmniej 100 koni siedziało.

Napisano

Po FL montowany silnik 1,6 GDI 140KM, a on raczej średnio się nadaje do gazu.

Napisano

> ten silnik w autku klasy B jest baaardzo żwawy. Ibizę miałem z tym motorkiem i byłem nim zachwycony

> - jeździłem spokojnie - cihy i oszczędny. Kręciłeś - jeździła jak głupia. masz wrażenie jakby

> tam co najmniej 100 koni siedziało.

No tak ale w Octavi szalu nie zrobi. Dobrze, ze jest alternatywa i pozwalaja w ASO montowac.

Napisano

> No tak ale w Octavi szalu nie zrobi. Dobrze, ze jest alternatywa i pozwalaja w ASO montowac.

montowali ten silnik w octavii? icon_eek.gif

Napisano

> montowali ten silnik w octavii?

Nadal montuja. LPG wkladaja do 1.6 102KM

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.