Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Engine...

Featured Replies

Napisano

Witam, mam pewien problem. Jakiś czas temu podczas zwykłej jazdy po mieście zapaliła mi się czerwona lampka z symbolem silnika i wyświetlił komunikat "Engine coś tam coś tam". Po ponownym uruchomieniu silnika problem znikł. Jakiś czas później wybrałem się na dłuższy wyjazd w trasę z Wrocławia do Warszawy. Wszystko było ok ale dwa razy podczas wyprzedzania tira kontrolka zapaliła się ponownie. Tym razem jednak tylko na około sekundę. Przy pierwszym razie na trasie po za tym nic nie odczułem ale przy drugim wyprzedzaniu, oprócz zapalenia kontrolni poczułem spadek mocy. Na piątym biegu nie chciał jechać. Dopiero po zredukowaniu na 4 odżył. Co może być przyczyną problemów. Mniej więcej się domyślam ale proszę Was o odpowiedzi. Przy okazji proszę napisać jakie są ewentualne koszty podanych przez was działań.

Pozdrawiam

Napisano

na początek podpiąć do kompa.... sam powie co go boli.

wtedy prościej będzie podpowiadać..

przeladowany, overboost?

Napisano
  • Autor

Z tego co wiem to może być EGR do czyszczenia, overboost lub czujnik doładowania czy jakoś tak. Czy zrobienie tych trzech rzeczy jest dużym czy małym kłopotem? wink.gif

Po za tym mam jeszcze jedno pytanko. Czy to normalne, że przy ruszaniu jakkolwiek delikatnie bym nie próbował zawsze wyskakuje mi 25l/100km spalania chwilowego? Wcześniej wydaje mi się, że tyle nie było. Może to być spowodowane niższymi temperaturami obecnie czy "to znak, że coś się dzieje"? Spalanie podczas jazdy wydaje się być w normie.

Napisano

> Z tego co wiem to może być EGR do czyszczenia, overboost lub czujnik doładowania czy jakoś tak. Czy

> zrobienie tych trzech rzeczy jest dużym czy małym kłopotem?

Nie większym niż przeszukanie forum cfaniaczek.gif aby znaleźć info co i jak

EGR i Over możesz zrobić we własnym zakresie, jedyny kłopot to aktualnie temperatura zewnętrzna..

> Po za tym mam jeszcze jedno pytanko. Czy to normalne, że przy ruszaniu jakkolwiek delikatnie bym

> nie próbował zawsze wyskakuje mi 25l/100km spalania chwilowego? Wcześniej wydaje mi się, że

> tyle nie było. Może to być spowodowane niższymi temperaturami obecnie czy "to znak, że coś się

> dzieje"? Spalanie podczas jazdy wydaje się być w normie.

Chwilowym się nie przejmuj, nawet nie wiem jak jest u mnie..

Napisano

> Czy to normalne, że przy ruszaniu jakkolwiek delikatnie bym

> nie próbował zawsze wyskakuje mi 25l/100km spalania chwilowego?

normalne, i pewnie wczesniej tez było zlosnik.gif

Ale wiecej nie pokaże, bo komp w Fiacie pokazuje max 25 l/100 km tak samo jak nie pokaże mniej niz 2 l/100 km bo tak jest program napisany.

Napisano

> normalne, i pewnie wczesniej tez było

> Ale wiecej nie pokaże, bo komp w Fiacie pokazuje max 25 l/100 km tak samo jak nie pokaże mniej niz

> 2 l/100 km bo tak jest program napisany.

W FES można podejrzeć prawdziwe wartości, tylko kto będzie woził laptopa

ze sobą i patrzył na niego podczas jazdy smile.gif Ja miałem raz 34 l/100 przy ruszaniu

dość ostrym, po zdjeciu nogi z gazu powyżej chyba 1200 obr/min FES pokazuje 0 l/100.

Może kiedyś autor FESza pobawi się w modyfikację tego programu smile.gif

Ciekaw też jestem czy nowe auta Fiata też mają to 25/2 w kompach?

Ale to tak na marginesie dyskusji. W każdym razie odpowiadając na post

autora - jest wszystko w porządku ok.gif

Napisano

> Ciekaw też jestem czy nowe auta Fiata też mają to 25/2 w kompach?

Krowa ma tak samo.

Pozdrawiam BAS

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.