Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Honda Civic VI gen.

Featured Replies

Napisano

Witam. Jako że po nowym roku chyba będę zmuszony sprzedać Fokę , myślę żeby taką hanucztę kupić.. Jaki silnik jest polecany (włącznie z LPG), na co zwracać uwagę ?? jakieś specjalne punkty do oględzin ? Coupe jest "droższe" w eksploatacji (zawias taki sam jak hatch ??)? Ogólnie gnije to ? silniki trwałe ?

Napisano

> Witam. Jako że po nowym roku chyba będę zmuszony sprzedać Fokę , myślę żeby taką hanucztę kupić..

> Jaki silnik jest polecany (włącznie z LPG), na co zwracać uwagę ??

wszystkie silniki są ok, spalanie paliwa zależne od mocy zlosnik.gif

> jakieś specjalne punkty do

> oględzin ?

standardowo

z nietypowych to przednia szyba może już być nieoryginalna

sprawdź czy lampy są oryginalne stanleya

zajrzyj pod wykładzinę bagażnika czy nie prostowana była grinser006.gif

śrubki pod maską przy błotnikach czy nie mają śladów napastowania

mogą przeguby chrupać więc też sprawdź przed kupnem

> Coupe jest "droższe" w eksploatacji (zawias taki sam jak hatch ??)?

hmm... szczerze to nie wiem czy tylni zawias się różni ale wątpie hmm.gif

> Ogólnie gnije

> to ?

tylne nadkola no.gif

> silniki trwałe ?

jak zdrowy to trwały, najczęściej zapiekają się pierścienie olejowe które powodują dymienie, łykanie oleju - jak dobry olej lany i wymieniany systematycznie to nie ma z tym problemu choć honda musi dymić biglaugh.gif

Napisano

> wszystkie silniki są ok, spalanie paliwa zależne od mocy

> standardowo

1.4 i 1.6 pala w zasadzie tyle samo 270751858-jezyk.gif

1.4 raczej nie jest polecany.

Szukac 1.6

Napisano

> 1.4 i 1.6 pala w zasadzie tyle samo

> 1.4 raczej nie jest polecany.

> Szukac 1.6

szczerze to nie interesuje mnie za bardzo spalanie ale ja bym szukał silnika tylko z VTEC zlosnik.gif

w qp były 2 rodzaje 1.6 ok.gif

Napisano

> szczerze to nie interesuje mnie za bardzo spalanie ale ja bym szukał silnika tylko z VTEC

> w qp były 2 rodzaje 1.6

Trafiał się jeszcze 1.8 i ten był najlepszy.... 275123014-zielony.gif

Napisano

> Trafiał się jeszcze 1.8 i ten był najlepszy....

a nie 1,7 przypadkiem?

Napisano

> szczerze to nie interesuje mnie za bardzo spalanie ale ja bym szukał silnika tylko z VTEC

> w qp były 2 rodzaje 1.6

ten VTEC w 1.6 to sciema i brandzlung jest zupelnie nieuzasadniony :-) przynajmniej w 3 i 5d

w VII gen VTEC to K20 ;-) ale tu zostaje 160 KM w 5d VSA (zwany w europie SPORT), Si targany zza wody (ten sam silnik) i top of the range czyli Type R bananaevil.gif

Napisano
  • Autor

> 1.4 i 1.6 pala w zasadzie tyle samo

> 1.4 raczej nie jest polecany.

> Szukac 1.6

a ten 1.5 E-VTEC ??

Napisano
  • Autor

Dzięki 20.GIF czyli w sumie wszystko co w każdym innym aucie do sprawdzenia smile.gif

Napisano
  • Autor

W przedziale 7-10k powinno się trafić coś ładnego chyba ?? Zależy mi żeby była klima/ew. szyberdach , jakaś tam elektryka, poduszki i w sumie tyle. Myślicie że da się trafić coś dobrego w tej kasie? Przeglądałem wstępnie znany portal aukcyjny wink.gif i w sumie jakieś coupetki czy 3d hatche się da wyłapać ładne.

Aaa jeszcze zapytam, jest od znajomego z malutkim przebiegiem Civic z 2000r z USA, automat.. ta skrzynia to jakiś straszny muł ?? W sumie automat byłby dobry, bo w maju przyszłego roku czeka mnie operacja na lewe kolano i to byłoby zbawienne na czas rehabilitacji.

Napisano

> Trafiał się jeszcze 1.8 i ten był najlepszy....

Szkoda, ze tylko w 5d i z gownianymi przelozeniami skrzyni. Na plus, ze chociaz z LSD.

Napisano

> a ten 1.5 E-VTEC ??

Bardzo fajny na baze - duzo mniej zajechane bedzie niz typowe inne vtec, ale zeby byly to prawdziwie zmienne fazy to trzeba zmienic walek i klawiature na D16Z6 lub D16Y8. Do tego masakrycznie dluga skrzynia zabija osiagi.

Napisano
  • Autor

> Bardzo fajny na baze - duzo mniej zajechane bedzie niz typowe inne vtec, ale zeby byly to

> prawdziwie zmienne fazy to trzeba zmienic walek i klawiature na D16Z6 lub D16Y8. Do tego

> masakrycznie dluga skrzynia zabija osiagi.

W grę póki co chodzi bardziej ekonomia niż osiągi. Stąd pytanie który się nada do lpg. Znajomy miał tego e-vtec i z tego co pamiętam (daaawno miał to auto) to spalanie było faktycznie niskie.

Napisano

> W grę póki co chodzi bardziej ekonomia niż osiągi. Stąd pytanie który się nada do lpg. Znajomy miał

> tego e-vtec i z tego co pamiętam (daaawno miał to auto) to spalanie było faktycznie niskie.

Jesli bedziesz nim jezdzil tak jak on kaze (kontrolka eco) to bedzie nawet bardzo niskie. Inaczej bedzie jak w kazdym innym 1.5 o podobnej wielkosci/masie. No moze ciut nizsze bo dluga skrzynia. Eco-vtec w tym silniku polega na tym, ze ponizej pewnych obrotow/polozenia przepustnicy jeden zawor dolotowy prawie sie nie otwiera co powoduje oczywiscie mniejszy przeplyw mieszanki i jakiestam zawirowania, ktore polepszaja efektywnosc spalania. A powyzej obrotow albo jak mocniej depniesz to sie to przelacza na normalne 16v. Takze jakiejs wielkiej filozofii to w tym nie ma.

Napisano

> Temat o VI genie

tia, pojordolily mi sie tematy mlot.gif

Napisano

> a ten 1.5 E-VTEC ??

długa skrzynia + tryb 12V do 3.5k = znikome spalanie jak na tą moc

Napisano

> W przedziale 7-10k powinno się trafić coś ładnego chyba ??

tak, ja w marcu płaciłem coś pośrodku

> Zależy mi żeby była klima/ew. szyberdach

> , jakaś tam elektryka, poduszki i w sumie tyle.

nieraz z klimą trafia się szyberdach ok.gif

ja mam akurat klime, szybki, lusterka, 2PP ok.gif

> Myślicie że da się trafić coś dobrego w tej

> kasie? Przeglądałem wstępnie znany portal aukcyjny i w sumie jakieś coupetki czy 3d hatche

> się da wyłapać ładne.

> Aaa jeszcze zapytam, jest od znajomego z malutkim przebiegiem Civic z 2000r z USA, automat.. ta

> skrzynia to jakiś straszny muł ?? W sumie automat byłby dobry, bo w maju przyszłego roku czeka

> mnie operacja na lewe kolano i to byłoby zbawienne na czas rehabilitacji.

nie brałbym automatu

Napisano

> Bardzo fajny na baze - duzo mniej zajechane bedzie niz typowe inne vtec, ale zeby byly to

> prawdziwie zmienne fazy to trzeba zmienic walek i klawiature na D16Z6 lub D16Y8. Do tego

> masakrycznie dluga skrzynia zabija osiagi.

dokładnie, wiele egzemplarzy jest w wiele lepszym stanie niż 1.6 czy 1.4

dobra baza pod modyfikacje - po dolocie i wydechu wyplulo 125KM ze 114KM seryjnych

zrobienie z tego minime podbija w okolice 150KM plus krótsza skrzynia (za tydzień przechodzę ten zabieg hehe.gif) powoduje dość sprawne przemieszczanie się zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.