Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak dbać o auto, które nie bedzie jezdzić przez dłuższy czas

Featured Replies

Napisano

Hej,

wyjechałem do pracy, stilon (1.9 MJTD) został w domu w garażu, nie będzie mnie przez pół roku co najmniej. I co teraz ? Musze podać jakieś instrukcje rodzince jak się mają autem zajmować cool.gif jeżdżenie za bardzo nie wchodzi w rachubę bo każdy ma swoje auto, a znów moje autko jest na gwincie i nie za bardzo ktokolwiek z rodziny radzi sobie z jazdą ( dziury itd.). O odpalać auto raz w tyg ? Czy jednak czasami nim przejechać się ?

Napisano

> auto raz w tyg ? Czy jednak czasami nim przejechać się ?

Koniecznie trzeba się przejechać przynajmniej raz w miesiącu rozgrzać silnik do temperatury optymalnej. Sam zimowałem samochód i przy bardzo dobrym aku po miesiącu czułem, że już ledwo ledwo.

Sprawa wygląda zupełnie inaczej jeśli masz ciepły garaż. Wówczas wyciągasz (rozłaczasz) aku, smarujesz wszystkie elementy gumowe (głównie zawieszenie i uszczelki) środkiem do ich konserwacji, elementy chromowane (o ile takie są) smarujesz towotem, lewarujesz samochód i podkładasz drewniane klocuszki (żeby nie stał na kołach z pełnym obciążeniem), upuszczasz nieco powietrza w kołach, przykrywasz płachtą lub plandeką cały samochód. Zaglądasz do samochodu raz na pół roku wietrząc go w środku, przecierasz na wilgotno karoserię i wycierasz do sucha.

Napisano

Optymalnie byłoby się autkiem przejechać parę km raz na dwa tygodnie, żeby silnik dobrze się ugrzał i mechanizmy w układzie przeniesienia napędu popracowały.

Z braku laku wystarczy, żeby ktoś autko odpalił raz na dwa tygodnie i raz na 2 miesiące akumulator pod prostownik.

EDIT: Ja mam łatwiej bo mam kumpla, który jeździ tak wolno i spokojnie, że jak mnie kiedyś podwoził gdzieś to myślałem, że gościa zaraz wysadzę i sam poprowadzę jego samochód albo sam wysiądę i pójdę na pieszo na drugi koniec miasta - takiemu człowiekowi można zostawić samochód.

Czemu nie zabrałeś autka ze sobą?

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

Dzieki za rady panowie, raczej poproszę siostrę o delikatną jazdę raz na jakiś czas po parę km smile.gif dopiero robię rozeznanie czy jest gdzie autko trzymać bezpiecznie i bez większych kosztów, potem planuje przyjechać do PL i zabrać autko ze sobą.

Napisano

> upuszczasz nieco powietrza w kołach,

W poradach na przechowywanie kół czytałem, że ma być większe ciśnienie(do 2,8) jak w normalnej jeździe.

Napisano

> W poradach na przechowywanie kół czytałem, że ma być większe ciśnienie(do 2,8) jak w normalnej

> jeździe.

Zależy w jakiej pozycji smile.gif Na samochodzie upuszczamy powietrze smile.gif i na "cegły" smile.gif

Napisano

moj po 2 tyg postoju strzelil focha w postaci zapieczonego tylnego tloczka.

organy nieuzywane zanikaja. wink.gif Odpalic w garazu i przejechac do biedronki i spowrotem tak zeby kazdy pozdespol mial szanse sie poruszac.

Napisano

Czesc,

No to juz 2 Stilo co zostalo w PL i sobie odpoczywa w garazu ... wpysk.gif

Kolega pracuje w NL moze ??? biglaugh.gif

Napisano

W instrukcji do naszych fiatów jest napisane, że auto dłużej nie używane powinno być dokładnie umyte i nawoskowane a ciśnienie w kołach powinno być wyższe niż do jazdy.

Napisano
  • Autor

> Czesc,

> No to juz 2 Stilo co zostalo w PL i sobie odpoczywa w garazu ...

> Kolega pracuje w NL moze ???

tak, ale szalu nie ma jak narazie

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.