Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Teoria... byloby cos z tego?

Featured Replies

Napisano

witam...

mam pewna teorie, ktora na papierze wyglada interesujaco-przeczytajcie i powiedzice czy ma to szanse wygladac w pryktyce i jakie mogloby dac efekty. poprostu poszukajcie slabych punktow w tej teorii i bezlitosnie je wypunktujcie.

Obiekt: Fiat Uno/Tipo 1.4i.e. (69KM, 108Nm)

Zalozenia: podniesienie mocy poprzez zmiane stopnia sprezania i powiekszenie poejmnosci ale bez planowania glowicy. dlaczego bez? bo ma to swoje wady i granice. pozatym pojemnosc to zawsze pojemnosc...

a teraz troche danych aby cala teoria miala "rece i nogi".

1.4 srednica skok/poj. komory spalania: 80,5x67,4/27,4ccm

1.6 srednica skok/poj. komory spalania: 86,4x67,4/nieznana mi

idac tropem identycznygo skoku tloka w obu silnikach stwierdzilem, ze ciekawa rzeczy moglby byc rozwiert bloku pod wieksza pojemnosc i montaz tlokow z tipo 1.6.

po wstepnym policzeniu wyszlo mi, ze silnik po takim zabiegu dysponowalby pojemnoscia okolo 1579ccm.

zapewne nie byloby w tym nic niespodziewanego gdyby nie fakt, ze po takim zabiegu stopien sprezania teoretycznie stanalby na poziomie 15,4:1 (!!) (wydaje mi sie, ze gdzies sie musze mylic...ale z drugiej strony znaczna zmiana pojemnosci cylindra przy zachowaniu tej samej komory spalania moglaby dac taki efekt.

oczywiscie watpie aby taki silnik dlugo pojezdzil z fabraczna instalacja wtryskowa, wiec teoria zakladala by przejscie na elektronike z tipo 1.6 (ponoc najdluzszy czas wtrysku sposrod ukladow montowanych do tej rodziny silnikow). z racji jednak tego, ze ow uklad nie posiada przeplywomierza moglby byc problem... dlatego tez sprawe moglby rozwiazac kolektor ssacy i elektronika z uno turbo (wtrysk wielopunktowy i przeplywka) lub (chyba) jakis smt.

dodatkowo watpie tez aby uklad korobow tlokowy i uszczelka pod glowica oraz sama glowica zniosly taki stopien sprezania.

dodatkowo po takim podniesieniu stopnia sprezania temperatura i cisnienie w komorze spalania podnioslby sie dosc sporo (na oko okolo 2 razy-jeszcze nie liczylem dokladnej zmiany temp i cisnienia po takim podniesieniu stopnia sprezania).

dlatego tez doszedlem do wniosku, ze podnoszac glowice o milimetr wyzej udalo by sie "zejsc" do stopnia sprezania na poziomie okolo 12,8 a to zdaje mi sie byc juz akceptowalna granica (czy sie myle?)

dodatkowa zaleta tego wszystkiego bylby fakt, ze glowica pozostalaby nie dosc, ze nie splanowana to jeszcze podniesiona o milimetr co pozwoliloby dodatkowo wydluzyc czas otwarcia zaworow.

kwestie odprowadzenia spalin i dolotu pomijam jako chwilowo drugoplanowa.

a jak wy to widzicie?

czy silnik ma jakies szanse aby zniesc stopien sprezania na poziomie ponad 15:1? jesli tak to jaka oktanowosc benzyny?

jakie moglby byc teoretyczne osiagi takiego silnika?

podyskutujmy... bo cos mi sie ten plan podoba wink.gif

Napisano
  • Autor

> a niebylo by prosciej i zdecydowanie taniej zrobic swapa ?

w PL tak, w Niemczech nie sciana.gifsciana.gifsciana.gif

swap na silnik z tipo w D niemal odpada bo taki silnik nigdy nie byl montowany w Uno.

najpierw trzeba by przekonac firme FIAT AG aby dala pismo, ze taka przekladka jest mozliwa i bezpieczna (male szanse). Nastepnie trzeba by przelozyc wszystko z Tipo (od zawieszenia po hamulce) a to wymagaloby zakupu calego Tipo z papierami.

nastepnie po zlozeniu wszystkiego w calosc trzeba by sie udac do rzeczoznawcy a nastepnie na przeglad...

i miec nadzieje, ze samochod dopuszcza do ruchu.

sprawa ma sie prosciej ze swapem uno na silnik Z UT ale mimo wszystko nadal moga wystapic problemy z rzeczoznawca i przegladem bo pomimo pozwolenia od fiata moga sie czepic i nie dopuscic samochodu do ruchu.

zaturbianie silnika wolnossacego odpada ze wzgledu na koszty i TUV. pomijam koszty wpisania wszystkich przerobek i Brief, ale dochodzi jeszcze rzeczoznawca, przeglad, koszty czesci z atestem bezpieczenstwa...

byl tez plan aby zlozyc 1.4n/a na osprzecie z UT 1.3 (bebechy i osprzet) ale patrz wyzej... sick.gif

natomiast roziwert bloku i zmiana pojemnosci jest praktycznie nie do wykrycia... biglaugh.gif

a do tego zostalyby male oplaty bo smaochod nadal mialby 70 Koni w dowodzie rejestracyjnym yay.gif

Napisano

> dodatkowa zaleta tego wszystkiego bylby fakt, ze glowica pozostalaby

> nie dosc, ze nie splanowana to jeszcze podniesiona o milimetr co

> pozwoliloby dodatkowo wydluzyc czas otwarcia zaworow.

Może ja się nie znam, ale co ma podniesienie głowicy do czasu otwarcia zaworów? spineyes.gif

Napisano
  • Autor

> Może ja się nie znam, ale co ma podniesienie głowicy do czasu

> otwarcia zaworów?

samo w sobie nie ma nic... ale wedlug mojego toku myslenia mozna by pozostawic zawory odtwarte dluzej bo ich odleglosc od denka tloka wzrosnie.

wiem, ze metnie tlumacze, ale mam nadzieje, ze rozumiesz o co mi chodzi.

Napisano

> samo w sobie nie ma nic... ale wedlug mojego toku myslenia mozna by

> pozostawic zawory odtwarte dluzej bo ich odleglosc od denka

> tloka wzrosnie.

> wiem, ze metnie tlumacze, ale mam nadzieje, ze rozumiesz o co mi

> chodzi.

Teraz owszem ok.gif

Napisano

Nie jestem pewien czy max st sprezania nie byl 14,7:1 , ale to i tak chyba tylko teoria . Wysilone silniki hondy np integra z 1.8 n/a przy 11-11,5:1 i okolo 8-9tys obrotow ma 195km (wytrzymalsze podzespoly chyba) i to jako tako jezdzi . Twoj pomysl wg mnie jest tylko marzeniem . A nie lepiej dac silnik 2.0 z tipo ?

Napisano
  • Autor

> Nie jestem pewien czy max st sprezania nie byl 14,7:1 , ale to i tak

> chyba tylko teoria .

a to przypadkiem nie idealny sklad mieszanki?

>Wysilone silniki hondy np integra z 1.8 n/a

> przy 11-11,5:1 i okolo 8-9tys obrotow ma 195km (wytrzymalsze

> podzespoly chyba) i to jako tako jezdzi .

nie chodzi mi o takie moce... poprostu samo wlozenie tlokow wywolaloby takie podniesienie stopnia sprezania. zauwaz, ze pisze tez o celowym obnizeniu stopnia sprezania aby silnik sie nie rozlecial.

>Twoj pomysl wg mnie jest tylko marzeniem .

roziwert i wlozenie tlokow z 1.6? czy chodzi ci o stopien sprezania na poziomie 12?

>A nie lepiej dac silnik 2.0 z tipo ?

a czytales mojego posta wyzej? cfaniaczek.gif

pozatym 2.0 to ciezka landara... jakos nie widze zakretow w samochodzie z tak ciezkim przodem i lekkim tylem crazy.gif

Napisano

plan hardcorowy, ale wątpie żeby silnik wytrzymał 15:1 yikes.gif

imo trzeba by zrobić podkładke odprężającą i zejść z komprsją do ok 1.2 : 1

Tak czy tak wymagało by to stosowania benzyny np. vpower - na takiej mimum jezdzą cc kitcary przy CR coś ok 12:1

Druga sprawa

Jeśli chodzi o zasilnanie to dobry pomysł z tym wtryskiem od uno 1.3 turbo lub 1.5 N/A MPI

Proonowałbym jednak wykonać do tego nowy kolektor z czterema przepustnicami - z gaźników motocyklowych.

Na te 4 przpustnice puszka a na wlocie przpływomierz.

Przpustnica z bemek powinna podejść, na niemieckich szrotach pozatym grosze.

Wsytrerowanie - jakieś by się przydało.

W domowych warunkach, może i mało rozbudowane(żeby nie powiedzieć prymitywne)

stare apexi afc - powinno działać

na niemieckim ebayu za ok 88ojro

np. TU

Następnie dla takiego silnika wypadało by założyć jakiś "dobry" wałek no i większe zawory a pod to wszystko obliczyć i przygotować głowice i układ dolotowy i wydechowy ok.gif

Jako przykład silnik felici kitcar, 1.6 8v

180 KM .....

plus świetne zawieszenie i na wyścigowych podjazdach potrafią dokopać mocniejszym autom...

Napisano
  • Autor

> plan hardcorowy, ale wątpie żeby silnik wytrzymał 15:1

ja tez watpie. w dwusuwie przy 16:1 wyrwalo mi glowice i zlamalo korbowod... crazy.gif

> imo trzeba by zrobić podkładke odprężającą i zejść z komprsją do ok

> 1.2 : 1

wlasnie o tym mysle. samo podniesienie glowicy o 1.1-1.2mm powinno obnizyc stopien sprezania do bezpiecznych obszarow.

> Tak czy tak wymagało by to stosowania benzyny np. vpower - na takiej

> mimum jezdzą cc kitcary przy CR coś ok 12:1

ciezko by bylo... w niemczech jedynie v-power jest powszechnie dostepny a ma on raptem chyba cos kolo 99 oktanow... trzeba by pogadac z kims kto smiga czyms o jakims wiekszym cisnieniu doladowania...

centomania nam pomoze grinser006.gif

> Druga sprawa

> Jeśli chodzi o zasilnanie to dobry pomysł z tym wtryskiem od uno 1.3 turbo lub 1.5 N/A MPI

pomysl dobry, ale niestety wymusza wymiane calego kolektora ssacego oraz zastosowania kilku czujnikow z UTka. A to niestety juz potencjalne problemy na przegladzie w D sciana.gif

> Proonowałbym jednak wykonać do tego nowy kolektor z czterema

> przepustnicami - z gaźników motocyklowych.

w tym wypadku chyba lepszym rozwiazaniem bylyby dwa gazniki... ale z racji tego, ze w zalozeniu ma zostac serykny koektor dolotowy to moze raczej pojedynczy, wiekszy i wydajniejszy wtryskiwacz a do tego podniesione cisnienie paliwa.

> Na te 4 przpustnice puszka a na wlocie przpływomierz.

> Przpustnica z bemek powinna podejść, na niemieckich szrotach pozatym

> grosze.

odpada no.gif

> Wsytrerowanie - jakieś by się przydało.

> W domowych warunkach, może i mało rozbudowane(żeby nie powiedzieć

> prymitywne)

> stare apexi afc - powinno działać

> na niemieckim ebayu za ok 88ojro

> np. TU

a jakby to spiac z przeplywka i pojedynczym wtryskiem to mogloby to chodzic? jak dziala to ustrojstwo?

chodzi o normalne zalozenie przeplywki na dolocie (jako wskazanie dla sterownika) i pozostawianie pojedynczego wtryskiwacza ale sterowanego jakims wynalazkiem.

> Następnie dla takiego silnika wypadało by założyć jakiś "dobry" wałek

1.5n/a od biedy lub pan swiatek... wszystko inne zabija cena. a jak widzisz tutaj jest o tak tani, ze az sam sie dziwie spineyes.gif

> no i większe zawory a pod to wszystko obliczyć i przygotować

zawory z 1.5n/a-wydechowe sa wieksze.

> głowice i układ dolotowy i wydechowy

myslisz, ze zabawa z fabrycznym koletorem i jakis dobry wydech (ale nie przelot) moglby pomoc? hmm.gif

> Jako przykład silnik felici kitcar, 1.6 8v

> 180 KM .....

bez przesady... okolice 80KM by mi starczyly... w sumie to marza mi sie Nm... duzo Nm... uzbroj_zlo.gif

> plus świetne zawieszenie i na wyścigowych podjazdach potrafią dokopać

> mocniejszym autom...

hample z UTka, zawias jakis mozna by tez skolowac... grinser006.gif

do tego koleczka 195/40R13 i ewentualna proba zalozenia jak najkrotszej skrzyni drive.gif

Napisano

Mmoja teoria jest taka że:

-silnik nie zniósł by stopnia spręznia 15 i wyższego bankowo. Nie wiem co by padło pierwsze: tłoki, korby czy uszczelka pod głowicą.

-zaś kwestię paliwa chyba można by rozwiązac za pomocą regulatora ciśnienia icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

> Mmoja teoria jest taka że:

> -silnik nie zniósł by stopnia spręznia 15 i wyższego bankowo.

tego tez sie domyslilem grinser006.gif

a okolo 12? hmm.gif w sumie rzadko sie sie widuje takie sprezenie w seryjnych silnikach...

ewentualnie 11:1 i ta pojemnosc chyba moglby dac okolo 80KM i okolo 125Nm moementu (przypuszczenie w trybie pytajacym grinser006.gif).

>Nie wiem co by padło pierwsze: tłoki, korby czy uszczelka pod

> głowicą.

silnik by padl... ok.gif20.GIFhehe.gif

> -zaś kwestię paliwa chyba można by rozwiązac za pomocą regulatora

> ciśnienia

i tak chyba by go za malo bylo... oslabiony.gif

Napisano

> moze raczej pojedynczy, wiekszy i wydajniejszy wtryskiwacz a do

> tego podniesione cisnienie paliwa.

> a jakby to spiac z przeplywka i pojedynczym wtryskiem to mogloby to

> chodzic? jak dziala to ustrojstwo?

to ustrojstwo działa dość w prymitywny sposób, ale wystarczy do wystrojenia AFR (najlepiej na hamowni) ok.gif

działa to tak ze w danym zakresie obrotów zwiększa/zmniesza napięcie z przepływki lub mapsensora, tym samym komp leje więcej lub mniej paliwa.

Jeśli chodzi tylko o wzbogacanie mieszanki to sprawa jest troche prostsza, wystarczy kilka (tyle ile chcemy mieć zakresów prędkości obrotowych do strojenia) potencjometrów podłączonych pod czujnik cieczy chłodzącej i każdy taki potencjometr "działałby" określonym zakresie obrotów - przewagą apexi było by to że można zmniejszyć dawke paliwa.

Poprostu zwykły piggiback/świnka tyle że tylko dla paliwa i mniej dokładna - ale tańsza i prostsza w strojeniu.

Takie urządzenie homemade jest właśnie w fazie projektu i jak coś wyjdzie to dam znać ok.gif

> pozostawianie pojedynczego wtryskiwacza ale

> sterowanego jakims wynalazkiem.

komputer z 1.6 plus np. urządzenie opisane wyrzej ok.gif

> 1.5n/a od biedy lub pan swiatek... wszystko inne zabija cena. a jak

> widzisz tutaj jest o tak tani, ze az sam sie dziwie

hainrich (ok 400zł ) - poszukaj opini na centomani ok.gif

> zawory z 1.5n/a-wydechowe sa wieksze.

> myslisz, ze zabawa z fabrycznym koletorem i jakis dobry wydech (ale

> nie przelot) moglby pomoc?

dobrze zrobione jak najbardziej ok.gif

> bez przesady... okolice 80KM by mi starczyly... w sumie to marza mi

> sie Nm... duzo Nm...

na Nm dużo bym nieliczył, to byłby raczej wiertarkowaty silnik

pozatym 80KM to cos mało liczysz, ja bym liczył na trochę ponad 100 KM

uno 1.4 po modach mają trochę powyżej 90KM, a to było by 1.6 i na dodatek duży stopień sprężania ok.gif

> hample z UTka, zawias jakis mozna by tez skolowac...

> do tego koleczka 195/40R13 i ewentualna proba zalozenia jak

> najkrotszej skrzyni

pozatym

zrobiłeś mi "smaka" na robienie silnika N/A wpysk.gif, może wymienisz się na turbo wink.gif

^^z wymianą to taki trochę żart

Napisano

> w PL tak, w Niemczech nie

> swap na silnik z tipo w D niemal odpada bo taki silnik nigdy nie byl

> montowany w Uno.

> najpierw trzeba by przekonac firme FIAT AG aby dala pismo, ze taka

> przekladka jest mozliwa i bezpieczna (male szanse). Nastepnie

> trzeba by przelozyc wszystko z Tipo (od zawieszenia po hamulce)

> a to wymagaloby zakupu calego Tipo z papierami.

> nastepnie po zlozeniu wszystkiego w calosc trzeba by sie udac do

> rzeczoznawcy a nastepnie na przeglad...

> i miec nadzieje, ze samochod dopuszcza do ruchu.

> sprawa ma sie prosciej ze swapem uno na silnik Z UT ale mimo wszystko

> nadal moga wystapic problemy z rzeczoznawca i przegladem bo

> pomimo pozwolenia od fiata moga sie czepic i nie dopuscic

> samochodu do ruchu.

> zaturbianie silnika wolnossacego odpada ze wzgledu na koszty i TUV.

> pomijam koszty wpisania wszystkich przerobek i Brief, ale

> dochodzi jeszcze rzeczoznawca, przeglad, koszty czesci z atestem

> bezpieczenstwa...

> byl tez plan aby zlozyc 1.4n/a na osprzecie z UT 1.3 (bebechy i

> osprzet) ale patrz wyzej...

> natomiast roziwert bloku i zmiana pojemnosci jest praktycznie nie do

> wykrycia...

> a do tego zostalyby male oplaty bo smaochod nadal mialby 70 Koni w

> dowodzie rejestracyjnym

a jak bys juz kupil takie auto gotowe (zeswapowane) w pl i zarejestrowal w niemczech ?

Napisano
  • Autor

> a jak bys juz kupil takie auto gotowe (zeswapowane) w pl i

> zarejestrowal w niemczech ?

wlasnie jestem w trakcie zbierania info na ten temat. gdyby bylo to mozliwe to chyba bym zaczal w PL listownie jakiegos potworfka budowac... grinser006.gif

Napisano

tak bylo by chyba najlatwiej zlosnik.gif jak nie to nielepiej kupic calego UT-a a nie bawic sie w przerabianie ?

Napisano

Spręzanie na poziomie 15:1 powoduje spalanie stukowe- bardzo groźne dla silnika- sprawia, że wybuch mieszanki jest nieprzewidywalny! To jest już od wielu lat badane przez inżynierów, i nadal jest do końca nie poznane! Jednak w silnikach o zapłonie iskorowym spręzenia wynoszące 15:1 jest raczej niedopuszczalne. Chyba, że w zastosowaniu z wysokooktanową benzyną, która chyba kosztuje okioło 30zł za litr biglaugh.gif nazwy paliwka zapomniałem

Dane z ksiązki technicznej:

E= stopień spręzania

E= 8 - 12 dla silników o zapłonie iskorowym

E= 14 - 22 dla silników o zapłonie samoczynnym

Napisano
  • Autor

> to ustrojstwo działa dość w prymitywny sposób, ale wystarczy do

> wystrojenia AFR (najlepiej na hamowni)

i tak trzeba by odwiedzic hamowanie przed i po.

> działa to tak ze w danym zakresie obrotów zwiększa/zmniesza napięcie

> z przepływki lub mapsensora, tym samym komp leje więcej lub

> mniej paliwa.

przyznam, ze cena troche duza. 90 ojro to niemal 400zeta a ponoc smt 6 (ktore ponoc jest lepsiejsze) kosutuje cos kolo 600.

> Jeśli chodzi tylko o wzbogacanie mieszanki to sprawa jest troche

> prostsza, wystarczy kilka (tyle ile chcemy mieć zakresów

> prędkości obrotowych do strojenia) potencjometrów podłączonych

> pod czujnik cieczy chłodzącej i każdy taki potencjometr

> "działałby" określonym zakresie obrotów - przewagą apexi było by

> to że można zmniejszyć dawke paliwa.

chip tjun by allegro smile.gif

> Poprostu zwykły piggiback/świnka tyle że tylko dla paliwa i mniej

> dokładna - ale tańsza i prostsza w strojeniu.

ciekawe czy da sie ja zaprogramowac aby plynnie zmieniala wartosc napiecia z przeplywki hmm.gif

> Takie urządzenie homemade jest właśnie w fazie projektu i jak coś

> wyjdzie to dam znać

> komputer z 1.6 plus np. urządzenie opisane wyrzej

a czujnik polozenia przepustnicy? jakby go przestawic to komp wczesniej dawalby pelna dawke paliwa... w sumie moglbym poeksperymentowac bo mam drugi wtrysk i przepustnice w domu smile.gif

> hainrich (ok 400zł ) - poszukaj opini na centomani

thx 20.GIF

> dobrze zrobione jak najbardziej

> na Nm dużo bym nieliczył,

myslisz, ze okolice 120-125Nm sa nierealne? 1.5 mial 113 a mial mniejsza pojemnosc i byl mniej sprezony...

>to byłby raczej wiertarkowaty silnik

tez mogloby byc fajnie...szkoda, ze krecilby sie tylko do 6000 z malym kawalkiem frown.gif

>pozatym 80KM to cos mało liczysz, ja bym liczył na trochę ponad 100 KM

wysoko liczysz...kusisz, kusisz... ale chyba nie przekrocuylby granicy 100KM. silniki DOHC ja lamia ale OHC chyba by nie dalo rady oslabiony.gif

> uno 1.4 po modach mają trochę powyżej 90KM, a to było by 1.6 i na

> dodatek duży stopień sprężania

po modach? icon_eek.gif chciales powiedziec po ostrym zdlubaniu chyba... a tu jak widzisz ostre dlubanie sie nie zapowiada... ot ewentualnie rozwiert bloku, nowe tloczki, przepiecie kompa i tyle wink.gif

> pozatym zrobiłeś mi "smaka" na robienie silnika N/A , może wymienisz się na

> turbo

pytasz? grinser006.gif

> ^^z wymianą to taki trochę żart

jakby co to wiesz gdzie jestem... grinser006.gif

Napisano

Niestety musze zmartwić kolege - obawiam się ,że ten plan nie wypali ... Przy takim rozwiercie (6 mm) drastycznie ścienia kolega ścianke cylindra !!! (to jest AŻ 3 mm na grubości na ściance !!! Na dodatek opwstaje ryzyko trafienia na jakaś "porowatość" odlewy bloku ,lub pęcherzyk i wtedy zostajemy z dziurkę ,lub wgłębieniem w cylindrze ...

W związku z tak pocienioną ścianką stopień sprężania 15 to może być ryzyko - choć sama wartość stopnia 15 wcale nie jest jeszcze jakaś extreme zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif Na tylu chodziła moja Samarka wcześniej na silniczku 1300 rozwierconym do 1400 (z tłok 76mm na 79mm) i jakoś katowania ciągłe przeżywała zlosnik.gif ale to w końcu LADA ok.gifok.gifok.gif

Do tego jeszcze kolega musiałby sprawdzić cy tłok od 1600 bedzie pasował - wysokość ,średnica sworznia itd...

Projekt myśle ,że wykonywalny ,ale niesie z soba duuuuże ryzyko niewypału ...

Napisano
  • Autor

> tak bylo by chyba najlatwiej jak nie to nielepiej kupic calego UT-a

> a nie bawic sie w przerabianie ?

latwiej ale o wiele drozej....szczegolnie w D oslabiony.gif

bede musial sie wstrzymac do wiosny... a tu w sumie na upartego za 1000 zlociszy mozna by miec niepozorne 1.6... grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Spręzanie na poziomie 15:1 powoduje spalanie stukowe- bardzo groźne

> dla silnika- sprawia, że wybuch mieszanki jest nieprzewidywalny!

> To jest już od wielu lat badane przez inżynierów, i nadal jest

> do końca nie poznane! Jednak w silnikach o zapłonie iskorowym

> spręzenia wynoszące 15:1 jest raczej niedopuszczalne. Chyba, że

> w zastosowaniu z wysokooktanową benzyną, która chyba kosztuje

> okioło 30zł za litr nazwy paliwka zapomniałem

> Dane z ksiązki technicznej:

> E= stopień spręzania

> E= 8 - 12 dla silników o zapłonie iskorowym

> E= 14 - 22 dla silników o zapłonie samoczynnym

no dobra, schodzimy do 11,5:1

komora spalania nam sie powieksza, wydluzamy czas otwarcia zaworow...

a teraz cos by z tego bylo? cfaniaczek.gif

Napisano
  • Autor

> Niestety musze zmartwić kolege - obawiam się ,że ten plan nie wypali

> ... Przy takim rozwiercie (6 mm) drastycznie ścienia kolega

> ścianke cylindra !!! (to jest AŻ 3 mm na grubości na ściance !!!

> Na dodatek opwstaje ryzyko trafienia na jakaś "porowatość"

> odlewy bloku ,lub pęcherzyk i wtedy zostajemy z dziurkę ,lub

> wgłębieniem w cylindrze ...

> W związku z tak pocienioną ścianką stopień sprężania 15 to może być

> ryzyko - choć sama wartość stopnia 15 wcale nie jest jeszcze

> jakaś extreme Na tylu chodziła moja Samarka wcześniej na

> silniczku 1300 rozwierconym do 1400 (z tłok 76mm na 79mm) i

> jakoś katowania ciągłe przeżywała ale to w końcu LADA

> Do tego jeszcze kolega musiałby sprawdzić cy tłok od 1600 bedzie

> pasował - wysokość ,średnica sworznia itd...

> Projekt myśle ,że wykonywalny ,ale niesie z soba duuuuże ryzyko

> niewypału ...

a gdyby podnosic glowice aby zejsc ze sprezaniem do poziomu 11-12:1? hmm.gif

co do tloka-wal i korby sa te same. wydaje mi sie tlok bedzie roznil tylko srednica i ewentualnie "podcieciami" pod zawory. jednak z racji tego, ze podniesie sie glowice o ponad milimetr szansa chyba by byla...

wizja silnika 1.6 w uno naprawde jest kuszaca... food.gif

Napisano

> mam pewna teorie, ktora na papierze wyglada

> interesujaco-przeczytajcie i powiedzice czy ma to szanse

> wygladac w pryktyce i jakie mogloby dac efekty. poprostu

> poszukajcie slabych punktow w tej teorii i bezlitosnie je

> wypunktujcie.

> Obiekt: Fiat Uno/Tipo 1.4i.e. (69KM, 108Nm)

> Zalozenia: podniesienie mocy poprzez zmiane stopnia sprezania i

> powiekszenie poejmnosci ale bez planowania glowicy. dlaczego

> bez? bo ma to swoje wady i granice. pozatym pojemnosc to zawsze

> pojemnosc...

> a teraz troche danych aby cala teoria miala "rece i nogi".

> 1.4 srednica skok/poj. komory spalania: 80,5x67,4/27,4ccm

> 1.6 srednica skok/poj. komory spalania: 86,4x67,4/nieznana mi

> idac tropem identycznygo skoku tloka w obu silnikach stwierdzilem, ze

> ciekawa rzeczy moglby byc rozwiert bloku pod wieksza pojemnosc i

> montaz tlokow z tipo 1.6.

> po wstepnym policzeniu wyszlo mi, ze silnik po takim zabiegu

> dysponowalby pojemnoscia okolo 1579ccm.

> zapewne nie byloby w tym nic niespodziewanego gdyby nie fakt, ze po

> takim zabiegu stopien sprezania teoretycznie stanalby na

> poziomie 15,4:1 (!!) (wydaje mi sie, ze gdzies sie musze

> mylic...ale z drugiej strony znaczna zmiana pojemnosci cylindra

> przy zachowaniu tej samej komory spalania moglaby dac taki

> efekt.

Cos zle policzyles chyba skoro wyszedl Ci taki chory stopien sprezania. No chyba, ze tloki od 1.6 sa istotnie wyzsze (liczac od sworznia) niz tloki od 1.4. Jesli tloki jednak maja taka sama wysokosc czyli zarowno tlok od 1.4 i 1.6 dochodza do tego samego gornego punktu to objetosc komory spalnia powiekszy sie o przestrzen jaka powstanie w wyniku powiekszenia srednicy cylindra (chodzi o przestrzen powstala miedzy pierwotnym 80,5 mm a rozwierconym 86,4 mm)

Napisano

> Może ja się nie znam, ale co ma podniesienie głowicy do czasu

> otwarcia zaworów?

W związku z podniesieniem głowicy wzrasta odległośc zaworu od tłoka i można dać wałek z wyższymi krzywkami co jest równoznaczne z tym że można uzyskać dłuższe czasy otwarcia zaworów ok.gif

Napisano
  • Autor

> Cos zle policzyles chyba skoro wyszedl Ci taki chory stopien

> sprezania.

to policz sam.

(pojemnosc cylindra+pojemnosc komory spalania)/pojemnosc komory spalania

>No chyba, ze tloki od 1.6 sa istotnie wyzsze (liczac

> od sworznia) niz tloki od 1.4.

watpie. skok jest ten sam.

>Jesli tloki jednak maja taka sama wysokosc czyli zarowno tlok od 1.4 i 1.6 dochodza do tego samego

> gornego punktu to objetosc komory spalnia powiekszy sie o

> przestrzen jaka powstanie w wyniku powiekszenia srednicy

> cylindra (chodzi o przestrzen powstala miedzy pierwotnym 80,5 mm

> a rozwierconym 86,4 mm)

nie rozumiem... komora spalania jest w glowicy a ta ma nie byc ruszana. wzrosnie pojemnosc cylindra (wieksza srednica tloka przy tym samym skoku), ale pojemnosc komory spalania sie nie zmieni.

dopiero po ewentualnym "podniesieniu" glowicy pojemnosc komory spalania by sie zwiekszyla i to doprowadziloby do zmniejszenia stopnia sprezania.

jesli sie gdzies myle to mnie popraw.

Napisano
  • Autor

> W związku z podniesieniem głowicy wzrasta odległośc zaworu od tłoka i

> można dać wałek z wyższymi krzywkami co jest równoznaczne z tym

> że można uzyskać dłuższe czasy otwarcia zaworów

czyli same plusy w tej mojej teorii sa hehe.gif

duza pojemnosc, duzy stopiern sprezania, dlugie czasy otwarcia zaworow... cos to za piekne aby moglo byc prawdziwe wink.gif

Napisano

> no dobra, schodzimy do 11,5:1

> komora spalania nam sie powieksza, wydluzamy czas otwarcia zaworow...

> a teraz cos by z tego bylo?

Dostrczamy więcej powietrza i więcej paliwa-- i może może coś by z tego było 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> Dostrczamy więcej powietrza i więcej paliwa-- i może może coś by z

> tego było

dobrze przemyslany dolot z solidnym nadmuchem o moze rzeczywiscie tak jak mowil Lui-jakas swinka.

Napisano

> to policz sam.

> (pojemnosc cylindra+pojemnosc komory spalania)/pojemnosc komory

> spalania

> watpie. skok jest ten sam.

> nie rozumiem... komora spalania jest w glowicy a ta ma nie byc

> ruszana. wzrosnie pojemnosc cylindra (wieksza srednica tloka

> przy tym samym skoku), ale pojemnosc komory spalania sie nie

> zmieni.

> dopiero po ewentualnym "podniesieniu" glowicy pojemnosc komory

> spalania by sie zwiekszyla i to doprowadziloby do zmniejszenia

> stopnia sprezania.

> jesli sie gdzies myle to mnie popraw.

Komora spalania to nie jest tylko ta czesc w samej glowicy, to jest tylko gorna czesc komory spalnia. Dolna czesc komory spania to ta czesc miedzy tym co jest w glowicy a tym co ogranicza swoja gorna powierzchnia tlok. Miedzy glowica a cylindrami jest jeszcze uszczleka, ona tez ma jakas grubosc i ta przestrzen tez stanowi jakas obejtosc. Tlok nie dochodzi w typowych cywlinych silnikach az do samej glowicy, przewaznie jego gorne polozenie (najwyzsze) w cylindrze jest niceo ponizej krawedzi styku cylindra z uszczelka.

Napisano

> czyli same plusy w tej mojej teorii sa

> duza pojemnosc, duzy stopiern sprezania, dlugie czasy otwarcia

> zaworow... cos to za piekne aby moglo byc prawdziwe

Nie popadaj w euforię.

Ja napisałem tylko odnośnie wysokości zaworów, natomiast cała reszta jest jak na moje oko ciężka do zrealizowania, a potem do zestrojenia. Moim zdaniem taki rozwiert bloku osłabi go bardzo mocno i ścianki cylindrów mogą tego nie wytrzymać.

Pozatym myślałem nad tym samym w Skodzie i okazuje się że teoria nie idzie w parze z praktyką niestety no.gif

Napisano
  • Autor

> Komora spalania to nie jest tylko ta czesc w samej glowicy, to jest

> tylko gorna czesc komory spalnia. Dolna czesc komory spania to

> ta czesc miedzy tym co jest w glowicy a tym co ogranicza swoja

> gorna powierzchnia tlok.

jako pojemnosc komory spalania przyjalem wartosc podawana przez ksiazke serwisowa dla silnika 1.4. zakladaljac, ze uszczelka pod glowica ma 1mm grubosci osiagniemy komore spalania wieksza o okolo 5,8599936ccm (przy srednicy 86,4nn). sprawiloby, ze kompresja stanetlaby na poziomie 12,8:1.

dalszy milimetr to stopien sprezania na poziomie 11,02:1.

i to juz naprawde wysoko podniesiona glowica (2mm).

jesli bylby tam jeszcze milimetr luzu to silnik mialby stopien sprezania na poziomie 5,6:1.

wydaje mi sie zatem, ze glowica podniesiona 1,5-2mm moglaby dac stopien sprezania z przedzialu 10-11:1 przy dosc sporej pojemnosci i mozliwosci naprawde sporego wydluzenia zaworow.

taki stopien sprezania nie byloby o wiele wiekszy od fabrycznego w silniku 1.6 (9-9,5:1), wiec jest szansa, ze blok by wytrzymal obciazenie.

pyzanie czy daloby sie jakos dobrac czas otwarcia zaworow aby to mialo w miare normalna charakterystyke? niewiem.gif

ewentualnie, zeby mialo tylko gore... wink.gif

>Miedzy glowica a cylindrami jest

> jeszcze uszczleka, ona tez ma jakas grubosc i ta przestrzen tez

> stanowi jakas obejtosc. Tlok nie dochodzi w typowych cywlinych

> silnikach az do samej glowicy, przewaznie jego gorne polozenie

> (najwyzsze) w cylindrze jest niceo ponizej krawedzi styku

> cylindra z uszczelka.

to dobrze, to dodatkowo obnizy stopien sprezania i przeneisie go w "bezpieczniejsze" zakresy.

ciekawe co by wyszlo z takiego silnika cfaniaczek.gif...typowa szlifierka czy moze cos innego... jak sadzicie?

Napisano
  • Autor

> Nie popadaj w euforię.

spokojnie, nie popadam smirk.gif

> Ja napisałem tylko odnośnie wysokości zaworów, natomiast cała reszta

> jest jak na moje oko ciężka do zrealizowania, a potem do

> zestrojenia.

dlaczego? co byloby najwiekszym problemem?

>Moim zdaniem taki rozwiert bloku osłabi go bardzo

> mocno i ścianki cylindrów mogą tego nie wytrzymać.

tutaj juz mozna to sprawdzic tylko doswiadczalnie...

> Pozatym myślałem nad tym samym w Skodzie i okazuje się że teoria nie

> idzie w parze z praktyką niestety

niestety... frown.gif

Napisano

> ciekawe co by wyszlo z takiego silnika ...typowa szlifierka czy moze

> cos innego... jak sadzicie?

86,4x67,4 => szlifierka grinser006.gif

to co ty planujesz to poprostu silnik 1.6 z głowicą od 1.4 tyle że budowany od pupa.gif strony ..... mam racje?

Napisano

> taki stopien sprezania nie byloby o wiele wiekszy od fabrycznego w

> silniku 1.6 (9-9,5:1), wiec jest szansa, ze blok by wytrzymal

> obciazenie.

Za top w silniku 1,6 ścianka cylindra napewno jest odpowiedniej grubości ,która może i 20:1 wytrzymać .... a w tym co chcesz zrobić to podejrzewam ,że ścianke zetniesz o połowe (albo i więcej bo 6 mm na grubość tulei to nie mało) to zostanie Ci tylko 3 mm - o reszcie sam pomyśl biorąc pod uwage nawet seryjny stopień sprężania ...

Ale ja nie pisze tego ,żeby kolega nie działał - tylko ,jak zacznie działać ,to żeby wszystko najpierw pomierzył ,policzył i się zastanowił i liczył z konsekwencjami ...

Napisano
  • Autor

> 86,4x67,4 =

w 1.5 bylo 86,4x63,9 i szlifierka bym tego nie nazwal... niewiem.gif 1.4 wydaje sie lzej wchodzic na obroty ale ma slabszy "dol"

> to co ty planujesz to poprostu silnik 1.6 z głowicą od 1.4 tyle że

> budowany od strony ..... mam racje?

dokladnie. chodzi o to aby zewnetrznie wygladal na 1.4

Napisano
  • Autor

> Za top w silniku 1,6 ścianka cylindra napewno jest odpowiedniej

> grubości ,która może i 20:1 wytrzymać .... a w tym co chcesz

> zrobić to podejrzewam ,że ścianke zetniesz o połowe (albo i

> więcej bo 6 mm na grubość tulei to nie mało) to zostanie Ci

> tylko 3 mm - o reszcie sam pomyśl biorąc pod uwage nawet seryjny

> stopień sprężania ...

> Ale ja nie pisze tego ,żeby kolega nie działał - tylko ,jak zacznie

> działać ,to żeby wszystko najpierw pomierzył ,policzył i się

> zastanowił i liczył z konsekwencjami ...

i wlasnie dlatego staram sie najpierw zebrac jak najwiecej informacji na ten temat

Napisano

> dlaczego? co byloby najwiekszym problemem?

Myślę że do takiego sprężania trzeba by dobrać jakiś naprawde ostry wałek żeby to jakoś (zaznaczam jakoś) chciało jeździć, a wtedy zakres obrotów użytecznych prawdopodobnie kwalifikował by ten samochód co najwyżej do wyścigów torowych gdzie śmiga się cały czas na maksymalnych obrotach.

Kolejną sprawą jest spalanie stukowe, które teoretycznie można zniwelować przesuwając moment wyprzedzenia zapłonu (ale o tyle się chyba aż nie da), zastosować paliwo ponad 100 oktanów (lotnicze, jak dobrze zakombinuje to za jakieś 7 zł, albo jakieś inne za conajmniej 25zł za litr)

Można spróbować zastosować wtrysk wody

np. AQUAMIST , ale to już rzeźba straszliwa.

Wydaje mi się że to by nie jeździło crazy.gif

Napisano

> jako pojemnosc komory spalania przyjalem wartosc podawana przez

> ksiazke serwisowa dla silnika 1.4. zakladaljac, ze uszczelka pod

> glowica ma 1mm grubosci osiagniemy komore spalania wieksza o

> okolo 5,8599936ccm (przy srednicy 86,4nn). sprawiloby, ze

> kompresja stanetlaby na poziomie 12,8:1.

> dalszy milimetr to stopien sprezania na poziomie 11,02:1.

> i to juz naprawde wysoko podniesiona glowica (2mm).

> jesli bylby tam jeszcze milimetr luzu to silnik mialby stopien

> sprezania na poziomie 5,6:1.

> wydaje mi sie zatem, ze glowica podniesiona 1,5-2mm moglaby dac

> stopien sprezania z przedzialu 10-11:1 przy dosc sporej

> pojemnosci i mozliwosci naprawde sporego wydluzenia zaworow.

> taki stopien sprezania nie byloby o wiele wiekszy od fabrycznego w

> silniku 1.6 (9-9,5:1), wiec jest szansa, ze blok by wytrzymal

> obciazenie.

Ogolnie do tego co napisales: nie mozna teraz dokladnie obliczyc objetosci komory spalania po modyfikacji bo nie znamy jaka czesc calej komory spalnia stanowi ta jej czesc w glowicy (czyli niezmienna bo glowicy nie chcesz dotykac). Nie wiadomo czy z tych 27 cm3 obejtosci calej komory spalania to 17 jest w glowicy a 10 ponizej jej krawedzi czy moze 10 jest w glowicy a 17 ponizej a moze jeszcze inaczej. Zalozmy jednak, ze dolna czesc czyli ponizej krawedzi glowicy to okolo 20 cm3 (pozostale 7,4 cm3 to to co jest w glowicy) w przypadku silnika 1,4 o srednicy cylindra 80,5 mm (zakladamy 1,5 mm wysokosci uszczelki i 2,5 mm od uszczelki do powierzchni tloka co razem daje 4 mm). Jesli teraz zwiekszysz srednice do 86,4 i dasz uszczelke pod glowice do takiej srednicy to objetosc zwiekszy sie o 3 cm3 przy zalozeniu, ze nadal uszczelka bedzie miala 1,5 mm grubosci a powierzchnia tloka bedzie 2,5 mm ponizej uszczelki. Z moich obliczen wynika, ze stopien spreznia wzrosnie bardzo nieznacznie (z Twojego wzoru na stopien sprezania wychodzi, ze standardowy silnik 1.4 ma stopien sprezania 13,5 co jest nieprawda wiec albo dane o objetosci komory spalania sa nieprawdziwe lub to 27,4 cm3 dotyczy tylko tej czesci komory spalania ktora jest w samej glowicy).

Napisano

> to policz sam.

> (pojemnosc cylindra+pojemnosc komory spalania)/pojemnosc komory

> spalania

Policzylem i wyszlo 13,5 dla silnika 1.4 przy zalozeniu, ze cala komor spalania ma pojemnosc 27,4 cm3... a cos mi sie wydaje, ze silnik 1.4 to moze z 9 faktycznie mial.

> watpie. skok jest ten sam.

To, ze skok jest ten sam to o niczym nie swiadczy. Mozesz miec skok cylindra i srednice taka sama a zmieniajac wysokosc tloka nad swozniem mozesz doprezac silnik (bo budujesz mocne NA) lub odprezac (bo zakladasz turbo).

Napisano

> Komora spalania to nie jest tylko ta czesc w samej glowicy, to jest

> tylko gorna czesc komory spalnia. Dolna czesc komory spania to

> ta czesc miedzy tym co jest w glowicy a tym co ogranicza swoja

> gorna powierzchnia tlok. Miedzy glowica a cylindrami jest

> jeszcze uszczleka, ona tez ma jakas grubosc i ta przestrzen tez

> stanowi jakas obejtosc. Tlok nie dochodzi w typowych cywlinych

> silnikach az do samej glowicy, przewaznie jego gorne polozenie

> (najwyzsze) w cylindrze jest niceo ponizej krawedzi styku

> cylindra z uszczelka.

ta, ale są też takie wypukłe tłoki które tylko jakąś częścią wchodzą do głowicy i tym samym zwiększają kompresję... wink.gif

jeśli chodzi o apexi(ew. np. hks też coś takiego ma) vs smt6, to na korzyść tego pierwszego przemawia możliwość samodzielnego wystrojenia, nawet na czuja, nie ruszamy zapłonu, a przelanie lekkie silnika jedynie zaskutkuje zwiększonym spalaniem, a zubożać nam nikt nie każe...

Napisano

> ta, ale są też takie wypukłe tłoki które tylko jakąś częścią wchodzą

> do głowicy i tym samym zwiększają kompresję...

Zgadza sie ale w tym przypadku nie ma to znaczenia bo nie ruszamy glowicy (czyli nie robimy w niej dodatkowego miejsca pod tlok z wiekszym "garbem") a zmieniamy sama srednice tloka czyli zwiekszamy objetosc komory spalania ponizej krawedzi glowicy (czyli zwiekszamy objetosc komory spalania ponizej styku glowicy z uszczelka).

Napisano
  • Autor

> Policzylem i wyszlo 13,5 dla silnika 1.4 przy zalozeniu, ze cala

> komor spalania ma pojemnosc 27,4 cm3... a cos mi sie wydaje, ze

> silnik 1.4 to moze z 9 faktycznie mial.

mial 9,2

wynikaloby z tego, ze komora spalania znajduje sie czesciowo w cylindrze. moj blad-masz racje.

> To, ze skok jest ten sam to o niczym nie swiadczy. Mozesz miec skok

> cylindra i srednice taka sama a zmieniajac wysokosc tloka nad

> swozniem mozesz doprezac silnik (bo budujesz mocne NA)

raczej cos takiego by wchodzilo w gre...

bledem bylo zalozenie ze cala komora spalania znajduje sie w glowicy a tlok w swoim GMP dochodzi do granicy cylindra.

wracajac wiec na ziemie wychodzi na, ze po takim rozwiercie mielibysmy silnik 1.6 (okolo) o stopniu sprezania lekko ponad 9, tak?

Napisano

> tego tez sie domyslilem

> a okolo 12? w sumie rzadko sie sie widuje takie

Nie wiem zlosnik.gif Myślę że może wytrzymac, ale nie musi. >

>ewentualnie 11:1 i ta pojemnosc chyba moglby dac okolo 80KM i okolo

> 125Nm moementu (przypuszczenie w trybie pytajacym ).

Tu wiem tyle co Ty, czyli niewiem.gif

To jest zdaje się SPI więc większy wtryskiwacz można by zapodać chyba icon_rolleyes.gif

Napisano

> mial 9,2

> wynikaloby z tego, ze komora spalania znajduje sie czesciowo w

> cylindrze. moj blad-masz racje.

> raczej cos takiego by wchodzilo w gre...

> bledem bylo zalozenie ze cala komora spalania znajduje sie w glowicy

> a tlok w swoim GMP dochodzi do granicy cylindra.

> wracajac wiec na ziemie wychodzi na, ze po takim rozwiercie

> mielibysmy silnik 1.6 (okolo) o stopniu sprezania lekko ponad 9,

> tak?

Pisałem już o tym na kaciku TT, że stopień sprężania po założeniu głowicy 1,4 do dołu z 1,6 wyjdzie ok 10.5 więc z nadmierną kompresją nie będzie problemu.

Obliczenia na podstawie danych książkowych dotyczących pojemności komór spalania w głowicy i stoponi sprężania w silnikach 1,4 i 1,6.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.