Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

nie zapala - czy to przez GAZ ?

Featured Replies

Napisano

Na instalce STAG-300 + KME Gold + czerwone V przejechałem ok 30 tys.

Ostatnimi czasy (ostatnie dwa dni) pojawił mi się dość specyficzny objaw - mianowicie przy zapalaniu na ciepło po przełączeniu na gaz auto potrafiło zgasnąć lub przygasać (dodatkowo migała kontrolka ABS). Kiedy już auto zapaliło i wskoczyło na normalne obroty jazda odbywała się bezproblemowo. Dodatkowo czasami po odpaleniu gaz potrafił się włączać/wyłączać - kontrolka instalacji migała tam i z powrotem generalnie wariactwo ale nigdy nie trwało to dłużej niż parę sekund...

aż do wczoraj zlosnik.gif

wczoraj zajechałem pod pewien supermarket, zgasiłem rozgrzane auto i po powrocie już nie odpaliłem ani na benzynie ani na gazie...

- na benzynie w ogóle nie odpala (centralka w trybie gotowości gazu - miga)

- przy próbie odpalenia awaryjnego na gazie:

a) trzymam przycisk przełączam zapłon - kontrolka zaczyna świecić ciągle ale nie słychać żeby elektrozawór włączał gaz - po przekręceniu na rozrusznik centalka całkiem gaśnie

b) trzymam przycisk włączam zapłon centralna zapala sie stuka elektrozaworem i całkowicie gaśnie...

to w jak dziwny sposób zachowuje się gaz wskazywałoby na to że stało sie coś z instalacją...

macie jakieś pomysły?

a może to czujnik położenia wału?

przekaźnik pompy paliwa?

czy po całkowitym wyłączeniu instalacji bezpiecznikami powinno się dac zapalić na benzynie? ;P

wczoraj już się z tym nie bawiłem bo nie miałem czasu i porzuciłem auto, ale chciałbym je dziś odpalić a jak nie to pewnie laweta wink.gif

Napisano

Masz możliwość podpiąć się pod tego staga?

Podane objawy wskazują na jakiś defekt, pewnie elektryczny. Sam to z resztą zauważasz.

Co do uruchomienia auta, to ono generalnie z wyłączonym gazem (samym przyciskiem) powinno palić, bo emulator wtryskiwaczy powinien być wtedy cały czas wyłączony. O ile oczywiście nie skopało się nic w sterowaniu silnikiem. Nie wiem, jaki to układ sterowania, ale w razie czego możesz jeszcze spróbować odpiąć akumulator w celu jego zresetowania.

Napisano

IMHO to nie wina lpg

u mnie podobne objawy dawał padnięty przekaźnik pompy

wyjmij bezpiecznik z instalki,powinien byc gdzieś przy aku

wtedy próbuj palić, czasem pomaga

jak nie to, to sprawdzaj przekaźnik, potem pompę

Napisano
  • Autor

i był to przekaźnik pompy, wczoraj odpaliłem po podmianie na inny zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.